Tort w stylu szwarcwaldzkim – Tort „Czarny las” 1652..i znowu na blogu deser czekoladowo-wiśniowy 🙂 Tym razem zapraszam na tort „Czarny las”. To kwaśno-słodkie połączenie ostatnio mnie prześladuje i namiętnie stosuję
Wiszniówka
Jak odbierałam nagrodę w Rzymie 182Nawet Huragan Ksawery nie był w stanie stanąć mi na drodze i przeszkodzić w dotarciu do Rzymu, gdzie czekała na mnie niezwykła nagroda – kurs gotowania w
Wiszniówka
Tiramisù – tak to się robi w Rzymie.. 366Swoją prezentację włoskich dań z kursu “Cooking Classes in Rome” (szczegóły tutaj) rozpoczynam od.. deseru 🙂 Chyba każdy z nas próbował w swoim życiu tiramisù, ale
Wiszniówka
Gnocchi w sosie z boczku i karczochów – must try :) 181Gnocchi z sosem z karczochów i boczku guanciale to moim zdaniem jedno z najlepszych dań w kuchni włoskiej. Uwielbiam gnocchi, są bardzo podobne do naszych kopytek
Wiszniówka
Sałatka porażona granatem! :) 180Sezon na granaty rozpoczął się jesienią i ciągle możemy kupić w sklepach te soczyste, ale nadal u nas egzotyczne owoce. Warto jednak wrowadzić granaty na stałe
Wiszniówka
Penne z szafranem, czyli degustacja najdroższej przyprawy świata :) 186Aromatyczna i intensywnie kolorowa jest kuchnia szafranowa! 🙂 Właściwie dotąd nigdy nie używałam w swojej kuchni szafranu. Dopiero niedawno wpadła mi w ręce gazeta poświęcona
Wiszniówka
Śpiewam pięknie wtedy gdy gotuję – pierwsze urodziny bloga „Wiszniówka”! :) 148„Śpiewasz pięknie wtedy gdy gotujesz, chciałam byś nauczył mnie” – śpiewa Brodka. Ten mój blogowy hymn już od roku dźwięczy mi w uszach i
Wiszniówka
Muffinki gruszkowo-orzechowe 174Na ten przepis natrafiłam, poszukując w sieci niebanalnego połączenia smaków w muffinkach. Zaciekawiła mnie przede wszystkim prostota wykonania. Dodałam jeszcze swoje “trzy grosze” i efekt jest
Wiszniówka
Bomboloni – włoskie pączki z pieca 1053Nigdy nie byłam ekspertem od smażenia pączków, dlatego w tym roku postanowiłam je upiec. Dobrze zrobiłam! Są lekkie, pyszne i można się zajadać bez większych wyrzutów
Wiszniówka
Fusilli ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i selerem – omnomnom… 180W dzieciństwie selery kojarzyły mi się zupełnie niekulinarnie. Selerami nazywało się inaczej “obwarzanki” na rajstopach, kiedy te były za duże albo niezbyt dobrze założone i marszczyły
Wiszniówka
„Miłosne gniazdka” z pietruszkowo-koperkowym pesto 189Nic już nie jest w stanie powstrzymać rozpędzonej wiosny, która oprócz eksplozji kolorów i zapachów kwiecia, przyniesie zielone połacie zielska wszelakiego. Nie od dziś wiadomo, że
Wiszniówka
Babka waniliowo-kakaowa 196W tym roku w sezonie Wielkanocnym postanowiłam skupić się na babkach. Mam zamiar przetestować wiele przepisów i tymi trafionymi chcę się z Wami podzielić. Podejrzwam, że
Wiszniówka
Tosty z truskawkami balsamico – idealny początek dnia! 167Przedstawiam Wam tosty śniadaniowe, które niewątpliwie wyczarują uśmiech i dobry nastrój na twarzy konsumenta 😉 Moim najmilszym wspomnieniem kulinarnym z dzieciństwa są “kanapki królewskie
Wiszniówka
Ciambella z szafranem – włoska babka 217Przedstawiam Wam babkę zwaną przeze mnie roboczo wypiekiem perfumowanym 🙂 Tym razem znowu sięgnęłam do włoskiego przepisu. Ciambella classica z dodatkiem szafranu może być na polskim stole
Wiszniówka
Babka z adwokatem 257Oto babka idealna zarówno na święta, jak i na dzisiejsze deszczowe popołudnie. Babka z adwokatem to charakterny wypiek: z jednej strony delikatna, a z drugiej zostawia
Wiszniówka