Gęsina to najbardziej niedoceniane mięso na polskim stole. Zupełnie nie rozumiem dlaczego, bo jest przepyszne! Nie wszyscy wiedzą, że Polska jest największym producentem gęsiny w Europie
WiszniówkaCiasto czekoladowe z wiśniami to jedno z ciast, które warto zrobić chociaż raz w roku 🙂 Dlaczego? By poczuć jego intensywny, esencjonalny smak czekolady, przełamanej kwaśnymi wiśniami
Wiszniówka..i znowu na blogu deser czekoladowo-wiśniowy 🙂 Tym razem zapraszam na tort „Czarny las”. To kwaśno-słodkie połączenie ostatnio mnie prześladuje i namiętnie stosuję
WiszniówkaNawet Huragan Ksawery nie był w stanie stanąć mi na drodze i przeszkodzić w dotarciu do Rzymu, gdzie czekała na mnie niezwykła nagroda – kurs gotowania w
WiszniówkaSwoją prezentację włoskich dań z kursu “Cooking Classes in Rome” (szczegóły tutaj) rozpoczynam od.. deseru 🙂 Chyba każdy z nas próbował w swoim życiu tiramisù, ale
WiszniówkaGnocchi z sosem z karczochów i boczku guanciale to moim zdaniem jedno z najlepszych dań w kuchni włoskiej. Uwielbiam gnocchi, są bardzo podobne do naszych kopytek
WiszniówkaSezon na granaty rozpoczął się jesienią i ciągle możemy kupić w sklepach te soczyste, ale nadal u nas egzotyczne owoce. Warto jednak wrowadzić granaty na stałe
WiszniówkaAromatyczna i intensywnie kolorowa jest kuchnia szafranowa! 🙂 Właściwie dotąd nigdy nie używałam w swojej kuchni szafranu. Dopiero niedawno wpadła mi w ręce gazeta poświęcona
Wiszniówka„Śpiewasz pięknie wtedy gdy gotujesz, chciałam byś nauczył mnie” – śpiewa Brodka. Ten mój blogowy hymn już od roku dźwięczy mi w uszach i
WiszniówkaNa ten przepis natrafiłam, poszukując w sieci niebanalnego połączenia smaków w muffinkach. Zaciekawiła mnie przede wszystkim prostota wykonania. Dodałam jeszcze swoje “trzy grosze” i efekt jest
WiszniówkaNigdy nie byłam ekspertem od smażenia pączków, dlatego w tym roku postanowiłam je upiec. Dobrze zrobiłam! Są lekkie, pyszne i można się zajadać bez większych wyrzutów
WiszniówkaW dzieciństwie selery kojarzyły mi się zupełnie niekulinarnie. Selerami nazywało się inaczej “obwarzanki” na rajstopach, kiedy te były za duże albo niezbyt dobrze założone i marszczyły
WiszniówkaNic już nie jest w stanie powstrzymać rozpędzonej wiosny, która oprócz eksplozji kolorów i zapachów kwiecia, przyniesie zielone połacie zielska wszelakiego. Nie od dziś wiadomo, że
WiszniówkaW tym roku w sezonie Wielkanocnym postanowiłam skupić się na babkach. Mam zamiar przetestować wiele przepisów i tymi trafionymi chcę się z Wami podzielić. Podejrzwam, że
WiszniówkaPrzedstawiam Wam tosty śniadaniowe, które niewątpliwie wyczarują uśmiech i dobry nastrój na twarzy konsumenta 😉 Moim najmilszym wspomnieniem kulinarnym z dzieciństwa są “kanapki królewskie
Wiszniówka