zawartosci soli bromu pomidory wykazuja dzialanie uspokajajace.Sa zasadotworcze. Zawieraja takze spore ilosci blonnika i malo kalorii,bo 100 g dostarcza zaledwie 20kcal ,dlatego pomidor jest niezastapionym elementem kazdej zdrowej diety. Stal sie zatem naturalnym lekiem w walce z nadwaga,cukrzyca i chorobami ukladu krazenia. Trzeba jednak pamietac,iz pomidory z upraw ekologicznych zawieraja 3 razy wiecej dobroczynnych skladnikow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ogole niewyczuwalny.Odczarujmy to jakze zdrowe warzywo,ktore co najwyzej laduje w rosole jako wloszczyzna lub jest skladnikiem salatki jarzynowej.Dlaczego surowka pieknosci ? Otoz bez selera nie obedzie sie zadna dieta odchudzajaca czy oczyszczajaca.Kochaja go gwiazdy Hollywood.Wszystko o wartosciach selera znajdziesz tutaj: klik .Przekonajcie sie,ze nie tylko selera naciowego da sie zjesc na surowo. Skladniki na 2-3 porcje: 1 duzy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!uklad odpornosciowy Maja wplywna krzepniecie krwi,pobudzaja trawienie,a takze moga zapobiegac rozwojowi raka 100 g kapusty kiszonej to zaledwie 17 kcal,dlatego idealnie sprawdzi sie we wszystkich dietach odchudzajacych Prosty wniosek-w zdrowej kuchni nie moze zabraknac kiszonej kapusty. Zaglebiem kapuscianym w Polsce jest Malopolska.Corocznie we wrzesniu w miejscowosci Charsznica,odbywa sie swieto kapusty z wyborami krola
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!konkretne choroby.Bo i lekiem nie jest,nie zmienia to faktu,ze owoce z pewnego zrodla,spozywane w rozsadnych ilosciach (nie wiecej niz 70 sztuk dziennie) moga stanowic zdrowe urozmaicenie diety. Wiem, owoce goji w handlu sa dostepne tylko suszone i to w zawrotnych cenach.A powinno kupowac sie tylko bio-ktore sa jeszcze drozsze,poniewaz na chinskich plantacjach ,z ktorych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!masle lub oleju,trzeci, ostatni wymieszac je z mielonym miesem. PIECZARKI sa bardzo zdrowe i syte,zatem ten nowy trend pozwoli zminimalizowac ilosc weglowodanow i tluszczow w diecie ,przy jednoczesnym zwiekszeniu porcji witamin i skladnikow mineralnych.Pieczarki zawieraja niewiele kalorii i niewielkie ilosci tluszczu.Poza tym sa bogate w witaminy z grupy B i D,dostarczaja takze spore ilosci cennego potasu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!swietna alternatywa dla plasterka wedliny na kromce pieczywa.Pasztet jest bardzo smaczny,pozywny ma duza wartosc odzywcza.Cieciorka bowiem zawiera duzo wiecej zelaza niz np.fasola,takze swietnie sprawdzi sie w diecie wegeterianskiej..Idealnie nadaje sie jako smarowidlo do chleba w towarzystwie np. ogorka kiszonego czy pomidora i nie tylko tego suszonego.Dzisiejszy pasztecik ciecierzycowy wzbogaca smakowo i kolorystycznie dodatek suszonych pomidorkow z zalewy.Polecam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszne,proste szybkie danie lubiane przez wszystkich,szczegolnie dzieci.To chyba najbardziej znana potrawa z jablek w kuchni polskiej.Jablek nie powinno zabraknac w zadnej diecie,bo maja nie tylko wiele wartosci odzywczych ,ale nawet i leczniczych.Neutralizuja toksyczne substancje,pektyny zawarte w jablku obnizaja poziom cholesterolu i wspomagaja trawienie.Doskonale odswiezaja organizm i oczyszczaja krew. Jablka w szlafroczkach,tak u mnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ujemnym działaniom wysokich temperatur podczas smażenia.Miejmy nadzieje ,ze wyklęty smalec zastąpi w polskich kuchniach wiele nie nadających się do smażenia reklamowanych tłuszczów. Przy odżywianiu powinno się myśleć o diecie kompleksowo,a nie tylko zastanawiać się nad jednym składnikiem -tłuszczem zwierzęcym.Od czasu do czasu zjedzmy więc chleb z dobrze przyprawionym smalcem ,bowiem w polskiej kuchni smalec używany
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Gryka ,ktora ma silne wlasciwosci rozgrzewajace jest idealnym uzupelnieniem diety jesienno-zimowej.Chetnie jemy ugotowana kasze jako dodatek do drugiego dania.Dzis gryka wystapi w roli glownej,jako skladnik nalesnikow,tym razem pod postacia maki gryczanej. Spozywanie gryki pod kazda postacia jest niezwykle korzystne dla naszego zdrowia.Zawiera nie tylko wiele substancji odzywczach ,ale dzieki obecnosci zwiazkow biologicznie czynnych wykazuje wlasciwosci prozdrowotne. Zawiera bialko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!roślinnego,podobnie jak mleko sojowe,ryżowe,czy migdałowe.Stanowi znakomity zamiennik mleka krowiego,wprowadząjacy do codziennego jadłospisu szczyptę egzotyki. Warto zatem na stale włączyć produkty z kokosa do codziennej diety i przygotować słodki przysmak np.naleśniki czy ciasto lub spróbować użyć go do kawy. Mleko kokosowe możemy przygotowować smodzielnie w domu na 2 sposoby : z miąższu orzecha kokosowego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!swiatecznym obzarstwie czujemy sie ociezali.Dieta warzywna pozwoli to zmienic,np.jarmuz,a sezon na jarmuz w pelni.To kultowe warzywo zwolennikow zdrowej diety,wielbionym takze przez wegetarian i weganJest megazdrowy i robi furore na calym swiecie.Zalety jarmuzu naprawde robia wrazenie (o wlasciwosciach jarmuzu przeczytaj tutaj: jarmuz-grunkohl), dlatego koniecznie musi sie znalezc w Waszej diecie.Ostatnio czytalam ,ze w Polsce z jarmuzem jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zapach zawdziecza olejkom eterycznym,ktore dzieki zawartosci siarki maja wlasciwosci bakteriobojcze.To wlasnie one pomoga w walce z jesienno-zimowymi przeziebieniami,dlatego warto na stale wlaczyc je do zimowej diety. Wiecej o wlasciwosciach pora pisalam: tutaj ,a przepis na wykorzystanie zielonych czesci zamiescilam wczesniej : tu . Przed przyrzadzeniem porow nalezy bardzo dokladnie wyplukac ziemie,ktora zebrala sie pomiedzy liscmi nawet w dolnej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podawany na wiele sposobow i zawsze swietnie smakuje. Sledzie powinnismy spozywac nie tylko w piatki i w czasie Wielkiego Postu ,ale powinny pojawiac sie w naszej diecie jak najczesciej.O zaletach zdrowotnych sledzia pisalam tutaj: sledzie-w-oleju-jedz-na-zdrowie. Bardzo lubimy sledzie i ciagle wyprobowuje nowe przepisy.Dzis proponuje sledzie z musztarda francuska i kaparami.Zaskakujace jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jestem wegetarianka,weganka,ani na diecie bezglutenowej,ale bardzo smakuja mi wszelakie humusy i pasty z roslin straczkowych.Jesli tylko nadarzy sie okazja i moge wyprobowac nowy przepis,czynie to z nieukrywana ciekawoscia.Ten pomysl podsunela mi TV-sniadaniowa.Zaraz tez naomczylam fasole i na drugi dzien powstalo to przesmaczne smarowidlo do chleba.A poniewaz jest z dodatkiem chrzanu,jak najbardziej wpisuje sie w klimaty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rzodkiewkami,bo do tygodnia zachowa jedrnosc przechowywana w lodowce. Rzodkiew biala (Raphanus L.) wystepuje w wielu odmianach i kolorach,czesto mylona jest z rzepa. Jest idelnym warzywem we wszystkich dietach odchudzajacych,gdyz w 100 g zawiera jedynie 12 kalorii. Swoje zdrowotne i lecznicze dzialanie rzodkiew zawdziecza przede wszystkim wystepujacych w niej olejkom gorczycznym,zawierajacych zwiazki siarki,ktore nadaja jej charakterystyczny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!