mocno maślane, orzechowe, kokosowe, migdałowe, bakaliowe, anyżowe, kukurydziane, pikantne, paprykowe itd. Wszystkie te „odmiany” oczywiście można wykonać w wersji nie-bezglutenowej. Ostatnio też wyczarowałyśmy gofry dietetyczne, proteinowe, dozwolone na diecie Dukana! Jeśli macie ochotę, podzielimy się gofrową wiedzą. Więcej naszych przepisów: tutaj , + Jeśli spodobał Ci się przepis i cierpisz na niedosyt – zaobserwuj i polub by być na bieżąco
Wypisz Wymalujjeszcze ciepłej kromce chleba, masełko. Czy może być coś lepszego? Wystarczy wejść do sklepu, przejść koło piekarni i co kusi najbardziej? Zapach pieczywa. I teraz wszyscy, którzy są na diecie bezglutenowej znają to uczucie, jakie się w takiej sytuacji pojawia. Ale, ale, koniec nerwów, bo mamy na to radę! Przepyszny (i mówimy to z czystym sumieniem) chleb bezglutenowy, który powinien
Wypisz Wymalujszpinakową, kapuścianą, grzybową itd - musi być bardzo dobrze doprawiony! Pierogi wywołują u nas tak wielką pokusę, że próbujemy ich zawsze gdy tylko mamy okazję (oczywiście oprócz Wiktora - jego dieta jest ścisła). Nigdy jednak, (i możemy to powiedzieć z całą pewnością, bez fałszywej skromności) nie udało nam się odnaleźć takich, które choć w małym stopniu dorównają naszym pierogom
Wypisz Wymalujbułeczki jedzą więc wszyscy i taka blaszka idzie u nas na jedno posiedzenie (i jeszcze im mało). Na szczęście temat bułkowy (i pieczywowy ogólnie) to nawet w diecie bezglutenowej, temat rzeka. Opracowałyśmy kilka przepisów, które zaspokoją i oko, i podniebienie, i żołądek. Nie będzie po nich rewolucji żołądkowych, nie będzie ścisku w gardle, nie będzie wielkiego braku w portfelu
Wypisz Wymalujrodzaju jabłeczniki mogą się przy niej schować. Cały sekret... w musie, który nazwać możemy sercem naszej panny szarlotki. Tym razem propozycja owsiana, a więc idealna dla osób na diecie bezglutenowej. A dla "zdrowych" i "tolerujących wszystko" informacja: nie-bezglutenowcy też są zachwyceni i też proszą o dokładkę. Tą Pannę Szarlotkę nazwać możemy zdrową. Ciasto ma owsiane, więc bezglutenowcy będą
Wypisz Wymalujnieziemski. Niby to takie proste, takie oczywiste, a jednak tworzy coś wielkiego. Prostota widać jest kluczem do sukcesu. Makaron ryżowy jest oczywiście produktem bezglutenowym, bezpiecznym dla osób na diecie. Dla tych którzy go nie znają informacja: nie przypomina ryżu ani troszkę. Smak ma bardzo oryginalny. Całe danie wyszło na prawdę pysznie. Było bardzo łatwe i nie kosztowało
Wypisz WymalujŻelujący można zastąpić większą ilością trzcinowego i odrobiną soku z cytryny. /posypka: owoce kandyzowane - u nas ananas i papaja. Mąka ryżowa: Naturalna mąka, która jest bezpieczna dla osób na diecie bezglutenowej. Powstaje ona z drobno zmielonego ryżu. Jej smak zostawia minimalny posmak ryżu, ale nie oznacza to, że czujemy się jakbyśmy we wszystkim mieli dopatrywać się ziarenek
Wypisz Wymalujszkodliwych dla zdrowia substancji , dają na długo poczucie sytości i zawierają cenne składniki mineralne . Przy tym mają niewiele ponad 200kcal/100g , przez co doskonale sprawdzają się też w dietach odchudzających. Należy jednak pamiętać, aby "nie przesadzić" bo pomimo prozdrowotnych właściwości, otręby spożywane w nadmiernych ilościach, utrudniają wchłanianie wapnia, żelaza i cynku. Ze względu na to warto jeść je z owocami
peanutbuttermonsterOstatnia moja aktywność dotycząca dań z rybami jest dość duża. Wykorzystuje do tego garnek do gotowania na parze. Zdrowo i dietetyczne, a przed świętami postanowiłam zastosować lekką dietę. Dzisiaj dorsz gotowany z fasolką szparagową i marchewką. SKŁADNIKI 1/2 kg. filet z dorsza opakowanie zamrożonej fasolki szparagowej 1 marchewka pół pora przyprawa
W kuchennym oknie EwyChipsy buraczane to idealna alternatywa dla osób będących na diecie lub po prostu zdrowo się odżywiających. Smakują naprawdę świetnie. Niektóre cieńsze są lekko chrupkawe; te grubsze (miększe) maczane w sosie, rozpływają się w ustach. Lubisz chrupać przed telewizorem pełne tłuszczu chipsy ze sklepu? Może pora wypróbować zdrowszą wersję? Buraczana będzie odpowiednia na początek.. a więc.. smacznego. Składniki
Czarnawisienkamama często w okresie jesienno-zimowym przygotowywała tę pastę. Nie jest może zbyt dietetyczna, a już na pewno nie jest wegańska, ale jestem chora, więc na bok idą wszystkie diety! Na śniadanie grzecznie wcinam owsiankę , obowiązkowo z większą ilością ziaren, a szczególnie siemienia lnianego (o jego właściwościach pisałam tutaj ), a w ciągu dnia przegryzam sobie kanapeczki z serową pastą, popijając
chwile dla mnienawyk weszło mi jedzenie 4 posiłków dziennie, które zgodnie i z przyjemnością jem co 3-4h. Nie, nie byłam i nie jestem na diecie. Jednak moje eksperymenty kulinarne oraz życie studenckie trochę zbezcześciło mój żołądek. Postanowiłam zdrowo się odżywiać. Zdrowo oznacza, że wybieram dobre produkty i nie oszczędzam na nich. W Polsce trzymanie takiego sposobu życia było dość
Kitchens AlphabetSałatka idealna dla osób na diecie, na kolację, II śniadanie, do lunch box'u. Czasami nie mam ochoty biegać między garnkami, doglądać czegoś w piekarniku, więc przygotowuję takie danie z czystą świadomością, że jem zdrowo, a mój brzuszek będzie najedzony i szczęśliwy. Wystarczy nam kilka składników na wyczarowanie szybkiej sałatki! Dzisiaj wersja z zieloną fasolką. Składniki (2 porcje): 1/2 sałaty
Kitchens Alphabetsmaczny smalec. Czy gęsina jest zdrowa ? Gęsina jest zdrowa, smaczna i ekologiczna. Zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, podobnie jak oliwa z oliwek. Spożywanie smalcu jest wskazane w diecie przeciwmiażdżycowej, obniża LDL. Smalec gęsi może być poddany obróbce nawet powyżej 200 stop.C Jest doskonały do confit, smażenia i okraszania ziemniaczków, nie wspominając o pajdzie chleba. Gęsinę docenili nasi
Kulinarny karnet Christophera