Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz SGGW. Jej pasja to zdrowy styl życia i od lat interesuję się wpływem codziennej diety na ludzkie zdrowie. Od kilku lat pracuje w warszawskiej Poradni Dietetycznej Dietosfera. Książka ta jest idealna dla osób cierpiących na celiakę oraz tych wszystkich, którzy zdecydowali się na zdrową dietę bezglutenową - nie tylko z konieczności, ale z własnego, świadomego wyboru(...)desery - pozbawione glutenu . Przepisy te podzielone są wg poszczególnych kategorii: Na śniadanie i kolację: - pieczywo bezglutenowe i zamienniki pieczywa - dodatki do pieczywa - na ciepło - na słodko Na obiad: - zupy - dania z mięsem i rybami - dania bezmięsne i wegetariańskie - surówki Przekąski: Sałatki na lekki lunch lub kolację: Desery i wypieki: Każdy przepis jest starannie opracowany , a wszystkie proponowane potrawy
Di gotujeDziś zapraszam Was na porcję zdrowia Pyszna buraczana sałatka z pestkami dyni i kiełkami. Przygotujecie ją zaledwie w kilka minut. Ja swoją podałam w ramach lekkiej
Słodkie okruszkiZachęcam Was serdecznie do przygotowywania surówek samodzielnie, nie zajmuje to wiele czasu a zyskujemy świeżość i pewność że nie spożywamy środków konserwujących. Polecam mało docenianą białą
Kuchnia PROzdrowotnaLubicie buraki? Dla mnie to była zawsze największa kara, kiedy pojawiały się na obiad. Nie za bardzo lubię je w popularnej formie. Za to w barszczu, zupie botwinkowej czy młode i gotowane zawsze mi smakują. Dzisiaj dla odmiany sałatka ze śledziem, gotowanymi buraczkami i jajkiem na twardo. Polecam. Składniki dla 4 osób: 3 średnie buraki 3 jajka 200g płatów śledziowych(...)oraz świeżo mielony pieprz. Całość mieszamy i przekładamy do mniejszych miseczek. Nie za często robię sałatki z majonezem. Ale ta jest przepyszna i warto złamać dla niej swoje postanowienia dietetyczne. Gotowane buraki, jajko na twardo, śledź i drobno posiekana cebulka. Polecam ten wyjątek. Idealny dodatek do grilla, na weekendowe spotkania ze znajomymi :) Smacznego
Kuchnia Pani WiosnyDzisiaj znowu dietetycznie, ale nie, nie – nie będzie tak już zawsze. W długi weekend z pewnością będziemy grillować coś pysznego i niebanalnego, ale równowaga w przyrodzie musi być. Dlatego w tygodniu jemy lżej, przynajmniej jeśli się da. Wakacje to stety/niestety czas grilowania, pikników, imprez plenerowych gdzie okazji do pojedzenia nie brakuje. Tym bardziej warto wprowadzić lżejsze, a nawet postne(...)tygodniu. Tym razem przygotowałam na obiad coś bardzo lekkiego – pierś z kurczaka z sałatką z ogródkowych warzyw. Wszystko bez użycia tłuszczu. Jeśli nie chcemy niepotrzebnych kalorii zrezygnujmy z dodatku pszennej tortilli, która widnieje na zdjęciu. Tortilla – czy to domowa, czy kupna – zawiera dużo tłuszczu. SKŁADNIKI (porcja na 3 osoby) Podwójna pierś z kurczaka 3 duże ząbki czosnku
OstryKęsBiała rzodkiew - do tej pory bardzo rzadko przeze mnie używana, teraz na stałe zagości w mojej kuchni. Oczyszcza krew, usuwa toksyny z naszego organizmu, wspomaga układ
Kuchnia smakówBiała rzodkiew - do tej pory bardzo rzadko przeze mnie używana, teraz na stałe zagości w mojej kuchni. Oczyszcza krew, usuwa toksyny z naszego organizmu, wspomaga układ
Kuchnia smakówKotlety rybne jadałam w dzieciństwie. Mama robiła kotlety z ryb, które tata złowił w pobliskim jeziorze, jadałam też je w szkolnej stołówce. Zawsze mi smakowały. Teraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: seler 3 sztuki większe, jabłka 3 sztuki, sok z cytryny 1 łyżka, cukier 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, majonez light 2 łyżki jabłka
W Mojej Kuchni LubięChodził za nami ostatnio nietypowy smak, którego ideą było przemycenie nutki cytrusa i kwiatów do obiadu. Miało być zdrowo, szybko, bezpiecznie (obiad dostosowany do diety Dukana mamy - aby 2 obiadków nie gotować) i smacznie, więc najbardziej przekonującym okazał się pstrąg łososiowy. Jeszcze gdy był w lodówce słyszałyśmy jego monolog dotyczący tego jak szybko i łatwo go przyrządzimy, jak krótko będziemy(...)niedźwiedzi , Przygotowanie jest ekspresowe... Myjemy i osuszamy rybę. Dzielimy ją na odpowiednie porcje. Każdą porcję delikatnie posypujemy posypujemy przyprawami (możemy też dodać odrobinę masła, ale u nas to wersja dietetyczna ze względu na proteinowe poczynania Mamy). Okładamy po plasterku sparzonej cytryny, po suszonym listku limonki i posypujemy kwiatami. Zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy: 160 stopni /góra-dół termoobieg
Wypisz WymalujNiedawno obiecałam, że częściej będą pojawiać się na blogu surówki, więc dziś kolejna. Tym razem klasyczna surówka z białej kapusty. Klasyczny, ale bardzo smaczny dodatek do obiadu. Poza tym, kapusta jest wyjątkowo zdrowym warzywem. Zawiera tyle samo witaminy C co cytryna. Jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, zawiera sporo witaminy A, trochę witamin E,K i rutyny. Jest również(...)opcję). Marchewkę i jabłko również ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w cienkie półplasterki. Kukurydzę odsączamy i wszystko razem mieszamy. Majonez mieszamy z jogurtem (w wersji bardziej dietetycznej można użyć tylko jogurtu), zalewamy warzywa i mieszamy. Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Smacznego
kuchnia doskiTo już druga wersja hummusu, który podbija nasze serca (a raczej podniebienia). I choć jeszcze nie zdążyłam opublikować wersji tradycyjnej z ciecierzycy, to zaczynam publikację
Smaczne ZdroweSałatka z porem i jajkiem to stały bywalec na moim stole. Przygotowują ją na niedzielne śniadanie dla całej rodziny, zabieram ze sobą do pracy jako przepyszny oraz zdrowy obiad oraz przygotowuje na uroczystości rodzinne i wieczory ze znajomymi. W każdej tej sytuacji sałatka z porem i jajkiem jest strzałem w dziesiątkę. Jest niebywale prosta i szybka w przygotowaniu oraz(...)słodsze tym lepsze, ponieważ bardziej przełamuję ostry smak pora), 4 ogórki konserwowe ( możesz również dodać do sałatki ogórki kiszone), 1 puszka kukurydzy konserwowej, 2 łyżki majonezu ( jeżeli lubisz bardziej dietetyczne sałatki majonez możesz zastąpić jogurtem naturalnym, albo dać do sałatki z porem i jajkiem po jednej łyżce majonezu i jogurtu naturalnego), 1 łyżeczka musztardy ( ja zawsze dodaje musztardę sarepską
To Musisz WiedziećOpis Quiche z cukinią i pomidorami: Quiche z cukinią i pomidorami to klasyka kuchni francuskiej. Czym w sumie jest quiche? Jest to rodzaj placka składającego się
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnetakie kiedy chciałam dla Was zrobić proste zdjęcie. Były świetne konkursy, cudowne warsztaty kulinarne i wspaniali ludzie z którymi mogłam bez końca rozmawiać o jedzeniu. Były wspólne śniadania, wspólne obiady i wspólne kolacje. Bywały momenty kiedy gotowałam po północy i wstawałam robić zdjęcia o 5:00. Były przepisy pisane na kolanie i były te przemyślane. Nawet były momenty, takie(...)utrzymać. Przez te wszystkie lata mieszkałam w różnych miastach, bywałam w róznych miejscach i kochałam różnych ludzi i różne jedzenie. Od słonego po słodkie, pikantnego po kwaśne. Od dietetycznego po przeraźliwie tłuste, od prostego po wyszukane. Od tradycyjnego po nowoczesne, od nudnego po odważne. Były teksty, były zdjęcia, były nawet wzloty i upadki. Był nawet moment kiedy wstydziłam się nazwy
Mango PapajaSkładniki: kalafior 1 sztuka, fasolka szparagowa 1/2 kg, masło 3/4 kostki, bułka tarta 3/4 szklanki kalafior ugotować w osolonej wodzie na "al dente", wylać na durszlak
W Mojej Kuchni Lubię