Langosze to specjalność kuchni węgierskiej i słowackiej. Można je tam kupić prawie w każdym barze szybkiej obsługi. Pierwszy raz jadłam je ponad 10 lat temu na
Bernika - moj kulinarny pamietnikCzekałaś? A więc proszę! Dla Ciebie: Dieta odchudzająca dla kobiet Dzień 2. Mega proste dania razem z dziecinnie łatwymi przepisami. Pobierz PDF Dzień
IzaGotujePo kilku przepisach na potrawy z królika nadszedł czas na zrobienie królika w śmietanie i zamieszczenie przepisu na to danie na blogu. Mięso królika na szczęście
niecodziennikparyPatison to bardzo smaczne, lekkostrawne i dietetyczne warzywo o delikatnym smaku. Zawiera sporo witaminy C i wiele innych dobroczynnych składników dla naszego organizmu. Co roku wiosną sadzę co najmniej dwa krzaczki. Patisony są łatwe i mało wymagające w uprawie a wydają bardzo obfite plony, którymi cieszę się od sierpnia do października. W mojej kuchni wykorzystuje je na wiele sposobów. Większe(...)słoików i marynuje na zimę. Marynowane patisony są świetnym dodatkiem do przeróżnych sałatek ( można z powodzeniem takim patisonem zastąpić ogórka konserwowego ) bardzo dobrze tez smakują samodzielnie jako dodatek do obiadu, czy kolacji np. do grzanych kiełbasek itp. Polecam :) Składniki - małe patisony - ziele angielskie - pieprz czarny w kulkach - gorczyca - liście laurowe - koper Zalewa ( na 4-5 słojów o pojemności
Kuchnia z widokiem na ogródwolności żywią się tym co w naturze jest dostępne. Mięso dzikich zwierząt wolne jest od antybiotyków i pasz wzbogacanych cudacznymi dodatkami. Dietetycy polecają je jako najzdrowsze i bardzo dietetyczne mięso. Przygotowanie dziczyzny wymaga nieco więcej czasu i przez to często podawane jest na szczególne okazje. Dziczyzna ma same zalety, jedyną jej wadą jest kłopot z jej zdobyciem i często wysoka(...)następnie upiekłam je w piekarniku. Choć to mój debiut z mięsem dzika, pieczeń smakowała nadzwyczajnie i dzielę się przepisem. Mięso było jedwabiście delikatne i soczyste. Wyśmienite mięsko na wyjątkowy obiad. Mogę tylko żałować, że tak późno odważyłam się na przygodę kulinarną z dzikiem. Składniki: 1,300 kg udźca z dzika 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu warzywnego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ochotę. Akceptuję więc to, czego zmienić nie mogę , i rekompensuję sobie tę słabość innymi zdrowymi posiłkami. Na śniadania jadam domową granolę, puddingi z chia i owoce. Obiady bez sałatek niemal nie istnieją, choć czasem muszę mocno do nich przekonywać C. Odkąd mam nową zabawkę, czyli piekarnik parowy, coraz rzadziej smażę mięso (choć już wcześniej pieczone zdecydowanie było moim faworytem). Owszem(...)również te o zdrowym żywieniu. Takie odchudzone desery zupełnie mnie nie kręcą - choć autorki (autorzy zresztą też; choć mam wrażenie, że w przerażającej większości są to kobiety) zapewniają, że dietetyczny sernik smakuje o niebo lepiej, niż ten na tłustym twarogu, to mnie przekonać nie potrafią. Kilka razy próbowałam i poniosłam totalną klęskę. Pozostaję więc przy cukrze i śmietance, bo jednak
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTo przepis z jednej z moich ulubionych książek kucharskich "Kudłaci Kucharze na diecie". Smaczny, zdrowy, mało kaloryczny i szybki w przygotowaniu! :) Dave Myers i Si King
Cooking MonsterWłoska prostota w przypadku tego dania to naprawdę dużo powiedziane, bo już chyba prościej się nie da. Danie składa się z trzech składników i niestety do dietetycznych nie należy, ale jest pyszne! Przygotowanie też nie zajmie wam dużo czasu, 20-30 minut maksymalnie. Zapraszam do gotowania. When it comes to that dish, the ‘Italian simplicity’ is too much(...)paying attention not to make scrambled eggs but for the cheese to melt slowly. When the pasta is covered with the sauce – carbonara is done. Danie nie jest dietetyczne, ale przepyszne, raz na jakiś czas można sobie na nie pozwolić Ja dla dekoracji kroję sobie kilka pomidorków koktajlowych, żeby talerz ciekawiej wyglądał i posypuję wszystko odrobiną swiżo mielonego pieprzu
Martyna Cooksprzedstawiać, bo to klasyka w najlepszym wydaniu :) Kremowy, pachnący makaron spaghetti alla carbonara to jedno z tych dań, do których wracam bardzo często. Oczywiście nie oszukujmy się, do najbardziej dietetycznych to ono nie należy, jednak jego smak uzależnia: aksamitny jajeczno-śmietanowy sos, leciutko podsmażony, chrupiący boczek i duuuuużo parmezanu tworzą kompozycję idealną :) Są dwie szkoły robienia sosu do carbonary(...)odrobiną mleka i wyszła mi totalna bomba kaloryczna... o niebiańskim smaku! :D Przygotowanie carbonary zajmie Wam maksymalnie 15-20 minut - dokładnie tyle, ile gotuje się makaron. Taki obiad lub kolacja to świetna opcja na tanie i szybkie danie, również do podania dla gości lub na imprezę - w lampką wina smakuje obłędnie! :) SKŁADNIKI (na 4 porcje): 400 g makaronu
Słodko-Słony Świat IlonyGazpacho to hiszpańska zupa, wywodząca się z Andaluzji, która nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno. Głównym składnikiem gazpacho są pomidory, dlatego trzeba pamiętać, aby
e-PrzepisyKulinarnePrzepis na tą aromatyczną, rozgrzewającą zupę długo zalegał gdzieś na moim biurku. Przypomniałam sobie o nim ostatnio, kiedy miałam w domu za dużo dojrzałych gruszek. Gruszki
two broke sistersZdecydowanie uwielbiam jeść śniadanie we dwójkę i patrzeć na reakcję drugiej osoby. Kocham gotować dla innych, choć rzadko mam okazję.. więc przyjmuję zamówienia :) KTOŚ CHCE
CzarnawisienkaŻeberka w kapuście to danie bardzo tradycyjne i bardzo pyszne. To jedna z potraw, które – podobnie jak bigos – najlepiej smakuje zimową porą, kiedy nasz
UgotujmyTo.plDziś na obiad coś całkiem normalnego, bez wymyślania Rolada z kurczaka z puree z brokułów SKŁADNIKI: 2 pojedyncze piersi z kurczaka kawałek sera żółtego suszone pomidory papryczka chili sól, pieprz brokuły czosnek jogurt naturalny gęsty (lub śmietana 12 %) Oczyścić pierś z kurczaka, przekroić wzdłuż, oprószyć solą i pieprzem. Na środku mięsa umieścić plasterki sera pokrojone suszone(...)parze do miękkości. Przenieść brokuły do garnka, wcisnąć 2 małe ząbki czosnku i 2 łyżki jogurtu. Rozgniatamy za pomocą tłuczka. Prosto i smacznie i można powiedzieć ze dietetycznie
MarciochaKucharzyKasza jaglana, chorizo i vinaigrette czyli piekielne niebo w gębie No może nie piekielne, choć już nie raz się przekonałam, że mój poziom ostrości to wyższy
Bazując na smaku