Przed nadchodzącym weekendem mam dla Was coś niesamowicie słodkiego, ale pysznego - torcik bezowy z bitą śmietaną, kajmakiem i migdałami. Ci, którzy są na diecie niech nie czytają dalej ;) Torty bezowe kojarzą mi się z moim dzieciństwem, kiedy przyjeżdżałam do babci i wspólnie piekłyśmy bezy. W zasadzie nie wyobrażałam sobie, żeby u babci nie były ich. Czasami
Codzienna kuchnia niecodziennatemu :) wiem, ze wtedy krążył jeszcze pod nazwą Królewiec. Nieważne jak się nazywa, ważne jak smakuje. Jest dość słodkie, więc ci co są na diecie, lepiej niech nie patrzą nawet na nie ;) Słodycz ciasta można zrównoważyć gorzką polewą. Ja, aby urozmaicić to ciasto, dodałam cienką warstwę gruszek karmelizowanych na maśle i na miodzie. Trochę
Codzienna kuchnia niecodziennaDieta bezglutenowa część dalsza. Dzisiaj rano naszło mnie na ciepłe bułeczki. miały być bezglutenowe, więc wykorzystałam mąki które miałam w domu. 2 szklanki mąki gryczanej 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki orkiszowej 2 łyżki skrobi kukurydzianej 400 ml ciepłej wody paczka drożdży suszonych 4 łyżki oleju Łyżka cukru Łyżka... Dalej bezglutenowo. Bułeczki gryczano kukurydziane :) mało wyrośnięte ale pyszne
Nie Bo PiekłoDlaczego eksperymentuje bezglutenowo, bo przecież ani ja ani nikt z moich domowników nie jest chorych na celiakię? Buszując po stronach o zdrowym odżywianiu natknęłam się na
Nie Bo PiekłoRobiłam te szaszłyki już kilka razy, na grillu i na patelni. Z mięsa kurczaka i indyka, ale może być też mięso wołowe. Przepis pochodzi z książki "Dieta bez zbóż" Josepha Mercoli. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyminerałów (wapń, żelazo, fosfor, niacyna, magnez, cynk) oraz błonnika, a po trzecie to chyba najpyszniejszy deser na świecie. Chia, czyli inaczej szałwia hiszpańska ( salvia hispanica ), stanowiła podstawę diety południowoamerykańskich Indian, a od kilku lat jej wspaniałe właściwości odkrywane są na nowo i zdobywają serca wszystkich miłośników zdrowego stylu odżywiania. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o nasionach, zapraszam tutaj oraz
Food SquareRyby w codziennej diecie to źródło cennych witamin, minerałów i tłuszczów. Dlatego dietetycy zachęcają do częstego ich spożywania. Ale aby ryba była naprawdę zdrowa, lepiej nie smażyć jej w głębokim tłuszczu i w grubej panierce. Proponuję zawinąć ją w pergamin i upiec w piekarniku. Dorsz jest jedną z najmniej kalorycznych ryb. 100 gram świeżej ryby to zaledwie 80 kcal
Smakowity Blog KulinarnyChoć kuskus powszechnie uznawany jest za kaszę, w rzeczywistości jest bardzo podobny do makaronu. Ze względu na to, że jest bogaty w białko, jest cennym produktem w diecie wegetariańskiej. Jego ziarenka powstają z połączenia mąki z pszenicy durum oraz wody. Początkowo uznawany był za odpad powstający w wyniku mielenia ziaren pszenicy. Z czasem jednak zyskał na popularności i stał się
Smakowity Blog Kulinarnychipsów z buraka użyłam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów Omega-3, i dlatego aby cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem powinniśmy go stosować w naszej codziennej diecie. By zapewnić organizmowi niezbędną dawkę Omega-3, wystarczą tylko 2 łyżki oleju rzepakowego dziennie! Składniki: Kaszotto 1 szklanka kaszy pęczak 3 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula drobno posiekana 2 średnie
Smakowity Blog KulinarnyBób uprawiany był w rejonie Morza Śródziemnego już w neolicie. Na polskich ziemiach znano go od epoki brązu. Niepozorne, zielone nasiona tej rośliny strączkowej są niezwykle cennym uzupełnieniem codziennej diety, dlatego warto włączyć je do letniego menu. Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą zawartość białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia
Smakowity Blog KulinarnyPrzepis ten dedykuję wszystkim osobom będącym na diecie bezglutenowej (szczególnie tym, które muszą stosować ją nie z własnej woli, a z konieczności) spragnionym pysznych wypieków. Muffinki pomimo, że bezglutenowe to naprawdę pyszne! Z wierzchu chrupiące, w środku miękkie, puszyste i wilgotne. Składniki suche: 2 szklanki mąki bezglutenowej (mix B Schär ) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Smakowity Blog Kulinarnynadają całości charakterystycznego aromatu. To pyszne francuskie danie wzbogaciłam produktem białkowym w najczystszej postaci, którym jest Newella, bez tłuszczu, glutenu, laktozy. To zdrowe i kolorowe danie urozmaici i wzbogaci dietę dbających o zdrowie i smukłą sylwetkę:) Składniki: 1 cukinia podłużna 4 okrągłe cukinie 1 mały bakłażan strąk czerwonej, zielonej i żółtej papryki 1 cebula 400 g pomidorów w zalewie
Smakowity Blog KulinarnyNapój, który proponuję jest doskonałym dodatkiem do naszej codziennej diety. Składniki takie, jak: cynamon, daktyle, szafran, rodzynki , mód i limonka doskonale ze sobą komponują. Możemy pić gorący lub jak dobrze naciągnie dodawać do herbatki. To taki przedsmak świąt w zapachu i smaku. SKŁADNIKI: 1.5 litra wrzątku 3 laski kory cynamonowej łyżka rodzynek 4 goździki szczypta szafranu 3 daktyle 1 łyżka
W kuchennym oknie Ewypoznał już zdrowotne walory diety śródziemnomorskiej, na pewno doceni domowe, szybkie w przygotowaniu pieczywo. Do jego przygotowania niepotrzebna jest specjalna maszyna do wypieku chleba, wystarczy piekarnik i forma keksówka. Potrzebujemy: - 150 g mąki pszennej - 75 g mąki kukurydzianej - opakowanie drożdży suszonych - 80 ml wody - 50 ml wytrawnego białego wina - 100 g oleju - pół łyżeczki soli - 4 jajka
W poszukiwaniu inspiracjiAlbo żeby nawet niejadek je zjadł? Odpowiedź jest prosta. Wystarczy przygotować pyszną kremową zupę i rozkoszować się dobrodziejstwem natury korzystając poza sezonem z warzyw mrożonych. Ciekawostka dla osób na diecie: zielone warzywa spalają więcej kalorii niż organizm przyswaja, dzięki czemu jedząc groszek, brokuły, sałatę i całą resztę zielonych warzyw, chudniemy! Potrzebujemy: - 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
W poszukiwaniu inspiracji