melisą oraz modły z kadzidełkami. Nawet nie wiecie, na jakie cuda wpadają ludzie bez mięsa : ) Znaczy, żebyśmy się dobrze zrozumieli – ja uważam, że każdy ma prawo do swojej diety, ale nie dorabiajmy filozofii do ziarenek soczewicy. Takżętego … Ale wróćmy do pasztetu. Zrobiłam po swojemu. Wyszedł smaczny, aromatyczny i zdecydowanie będę powtarzać pieczenie. Więc jeśli ktoś z Was chce
ladykitchenprawdziwy delikates - to karp smażony na maśle klarowanym.Najpierw jednak musimy go kupić.Naprawdę smaczny karp nigdy nie będzie tani,ponieważ zanim trafi na nasz stół musi być poddany "diecie odmulającej".Już kilka miesięcy wcześniej jest odławiany i pływa w krystalicznie czystej wodzie,by zgubić mulisty posmak,a to wiąże się z wyższymi kosztami hodowli.Warto kupić taka rybkę,bo smakuje nadzwyczajnie.Kto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ziaren? Jak tu przejść obojętnie i nie dać się uwieść, gdy błyszcząca powierzchnia francuskiego ciasta zalotnie puszcza nam oczko i kusi swym zapachem. I gdy taki skażony przymusową, bezglutenową dietą romantyk znajdzie się pod wieżą Eiffela (tą prawdziwą lub wyimaginowaną) to wcale nie musi spuszczać wzroku zapominając o Śródziemnomorskiej Kuchni! Mamy dla niego Salmon en Croute w wersji
Wypisz Wymalujnowość (tak jak dla mnie) i chętnie się z Wami tym pomysłem podzielę. Do mojej granoli zawsze dodaję świeże owoce, ponieważ wiem jak bardzo ważne są w naszej diecie. Składniki: 5 łyżek granoli, np. z tego przepisu: GRANOLA 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki miodu 1 łyżeczka kakao 1/2 gruszki Jogurt naturalny mieszam z miodem i kakao
Mango Papajatrzykrotnie słodszy niż cukier biały a jednocześnie jego indeks glikemiczny IG jest 4-5 razy niższy od miodu przez co preferowany jest przez osoby będące na diecie niskowęglowodanowej. SYROP Z AGAWY zawiera również spore ilości inuliny – naturalnego probiotyku, który wspomaga rozwój flory bakteryjnej jelit, co zmniejsza wzdęcia. I faktycznie tak jest. Posłodzona kawa czy herbata syropem
Z Kuchni Do Kuchnikawalki w rekach. Poza tym dlugo zachowuje swiezosc,a przechowywana w lodowce nawet tydzien,nic nie traci na wartosci. JAKI KORZYSCI PRZYNOSI JEDZENIE SALATY LODOWEJ ? Salata lodowa w zdrowej diecie powinna pojawiac sie jak najczesciej.W 100 g ma zaledwie 14 kcal.Pomaga zachowac szczupla sylwetke poprawiajac trawienie. Zawiera witawiny:A,D,E,B9,kwas foliowy,beta- karoten jak rowniez wiele mikroelementow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szpinakiem.Swietnie smakuja z sosem pomidorowym,ewentualnie z ketchupem. Zawarte w szpinaku bogactwo witamin,mineralow i przeciwutleniaczy stawia go na najwyzszych pozycjach w rankingach zdrowego i pozadanego w naszej diecie warzywa. Szpinak warzywny(Spinacia oleacera L.) pochodzi z Persji.W VII wieku krol Nepalu wyslal go jako prezent do Chin,a do Europy trafil w sredniowieczu XI wieku kiedy to Maurowie sprowadzili
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gicz czyli ossobuco to prawdziwy rarytas dla smakoszy.Ossobuco znaczy doslownie kosc z dziurka,a w daniu oznacza kosc wolowa lub cieleca przecieta w poprzek kosci. W skladzie dobrze zbilansowanej diety powinno 2-3 razy w tygodniu znalezc sie mieso.Ma ono wartosc odzywcza ze wzgledu na duza zawatosc ilosciowa i jakosciowa cennych bialek,co sprawia,ze trudno je zastapic innym pokarmem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nasza wydolnosc,a potas usuwa kwas moczowy i wode z organizmu. Ananas jest przydatny takze w leczeniu choroby wiencowej.Pomaga w rozpuszczaniu skrzepow krwi .Ponadto jest niskokaloryczny.Dlatego jest skladnikem wielu diet odchudzajacych.Uzywajcie tylko swiezego ananasa.Ten z puszki sie nie nadaje,pozbawiony jest bromeliny.Nafaszerowany jest za to cukrem. Ananas jednak nie dla wszystkich, powinny unikac go osoby z choroba wrzodowa zoladka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!selen,fluor,magnez i wapn. Dzisiaj dorsz.To bardzo chuda ryba.Po obrobce termicznej (smazenie,grilowanie) 100 g to zaledwie 105 kcal.Takze spokojnie mozemy wlaczyc dorsza nawet do wiosennej diety odchudzajacej. Gdy krotko i szybko go upieczemy pozostanie jedrny i soczysty.To bardzo proste,zdrowe i szybkie danie. Skladniki: 2 odfiletowane kawalki dorsza sok z cytryny sol 2 lyzeczki posiekanego rozmarynu czerwony
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!beta-karotenem zmniejsza ryzyko powstawania zmian miazdzycowych,procesow starzenia i rozwojowi chorob zoladka i jelita grubego,dwunastnicy i sutka. Warzywa kapustne sa doskonalym produktem przy dietach odchudzajacych,gdyz maja niewiele kalorii,za to duzo witamin,soli mineralnych i blonnika pokarmowego. JAK GOTOWAC KAPUSTE? Kapuste z powodu duzej ilosci olejkow eterycznych,nalezy gotowac krotko i we wstepnej fazie bez przykrycia. Nalezy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wiedza na temat jej wartosci odzywczych.Ze wzgledu wlasnie na jej wartosci odzywcze,kazdy z nas powinien wlaczyc salate do codziennego menu. DLACZEGO WARTO JESC SALATE ? Stanowi bowiem doskonale uzupelnienie diety o witamine A,C,PP,a takze potas,wapn,zelazo,magnez i fosfor Regularne spozycie moze przyczynic sie do obnizenia poziomu cholesterolu,cisnienia krwi i zredykowac ryzyko chorob serca
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest wykorzysywana w leczeniu zaparc. W swoim skladzie zawiera cholagoge,ktora przyspiesza wydzielanie zolci i usprawnia trawienie. Kalarepa jest zaliczana do warzyw nieuczulajacych.Dlatego tez mozna ja wlaczac do diety dzieci juz od 6-go miesiaca zycia. Wskazana jest dla cukrzykow,poniewaz nalezy do produktow bardzo wolno podnoszacych poziom cukru we krwi. Jednoczesnie nie jest kaloryczna.100 g to zaledwie 27 kcal.Dlatego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!koniecznosci schladzania w lodowce.Zastosowalam tu naturalna substancje zelujaca agar-agar. AGAR-AGAR (406) wytwarzany jest z krasnorostow (glonow) rosnacych u wybrzezy Japoni. Algi morskie sa podstawowym skladnikiem nowoczesnej diety ze wzgledu na swoje wysokie wartosci odzywcze.Sa one najwiekszym zrodlem soli mineralnych-wapnia,zelaza,fosforu i magnezu oraz praktycznie wszystkich mikroelementow,szczegolnie jodu,krzemu,miedzi ,selenu itd.Aktywuja one uklad odpornosciowy,oczyszczaja
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rowniez chorobom serca ,zwyrodnieniu plamki zoltej i zacmie.Aby byl efektywnie wykorzystany musi byc spozywany z dodatkiem tluszczu.Mozna to uzyskac dodajac np.oliwy do sosu pomidorowego.Nie moze go zabraknyc szczegolnie w diecie osob starszych.Zrodlem likopenu sa:sosy pomidorowe,ketchup,swieze pomidory i czerwone owoce np.arbuz. luteina i zeaksantyna poprawiaja wzrok.Zwiazki te wchodza w sklad plamki zoltej,ktora odpowiada za prawidlowe widzenie.Luteina
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!