desery - 58579 przepisów (strona:885/3906)

Syrop malinowy idealny do kawy, herbaty, naleśników, ciast czy deserów 180

Polecam domowy, prosty syrop malinowy - idealny do mrożonej kawy, herbaty, naleśników, ciast czy deserów. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Ustka i jej morskie opowieści 243

Podróże to wdzięczny temat, na który składa się wiele elementów tworzących to co nazywamy przygodą . Tak wiele przecież zależy od naszych zmysłów, które tylko czekają by

Kuchnia PROzdrowotna
Krem bananowy z sosem karmelowym i cynamonem + wywiad 172

Bardzo smaczny, bardzo prosty w przygotowaniu deser. Nie jest za słodki, ani mdły. A sos karmelowy, po prostu... niesamowity! :) Poza przepisem czeka na Was kilka niespodzianek. Po pierwsze - zmiana szaty graficznej bloga. Nie wiem, jak Wam, ale mi podoba się bardzo. Szarość, pomarańcz i biel to kolory mojej kuchni, więc jest odrobinkę tak, jakbym zapraszała Was do domu :) Po drugie

Życie zamknięte w smaku
Crème brulée 157

Desery kuchni francuskiej nie mają sobie równych. Być może dlatego, że to kuchnia masłem i tłustą śmietaną płynąca, czyli tym, co tygryski (takie, jak ja) kochają najbardziej. Prezentowałam już na blogu suflet czekoladowy oraz mus czekoladowym, tym razem jednak zrezygnuję z czekolady na rzecz równie doskonałego składnika, jakim jest... wanilia ;) CREME BRULEE Składniki: - 10 żółtek - 1 litr śmietanki

Życie zamknięte w smaku
Waniliowa panna cotta 142

kolejny sięgam do klasyki, tym razem włoskiej. Panna cotta to deser lekki i nietrudny w przygotowaniu. Dodatkowo bardzo podatny na wprowadzenie nowych kombinacji smakowych i udoskonaleń. Idealny po sytym obiedzie ;) PANNA COTTA Składniki: - 360 mililitrów mleka - 360 mililitrów jogurtu typu greckiego - 85 gram cukru - 1 laska wanilii - 12 gram żelatyny Przygotowanie: Do niewielkiego garnka wlewamy mleko, wkładamy cukier oraz nasiona

Życie zamknięte w smaku
Zapiekana ricotta z karmelizowanymi brzoskwiniami 143

Dzisiaj przepis mistrza Gordona, do którego jak wiecie powracam, co czas jakiś. Superszybki, superłatwy i supersmaczny deser - ot, cała prawda o tym daniu. Z pewnością zachwyci niejedno podniebienie. Słodycz karmelu, odrobina kwasowości owoców, sycąca ricotta... Czegóż więcej chcieć od życia? ZAPIEKANA RICOTTA Z KARMELIZOWANYMI BRZOSKWINIAMI Składniki: - 500 gram ricotty - 4 brzoskwinie świeże (ja użyłam z syropu  takie ) - 25 gram

Życie zamknięte w smaku
Croquembouche z profiteroli z kremem czekoladowym 176

Czasami chce się zrobić coś widowiskowego. Najlepiej wykorzystać w tym celu deser. A jaki sprawdzi się lepiej niż croquembouche? Ciasto parzone jest lekkie w strukturze i delikatne w smaku, doskonale skleja się je przy pomocy kremu. Całości słodyczy dodaje karmel. CROQUEMBOUCHE Z PROFITEROLI Z KREM CZEKOLADOWYM Składniki na ciasto do profiteroli: - 250 mililitrów wody - 125 gram masła - 130 gram mąki

Życie zamknięte w smaku
Pavlova z truskawkami, rabarbarem i miętą 193

tygodniu podrobów przyszedł czas na coś mniej obciążającego psychicznie. Pavlova to królowa deserów o niekończącym się potencjale smaków i aromatów. Pavlova zmienia się wraz z porą roku, dostępnością owoców i naszymi gustami. Nie można umrzeć bez jej spróbowania i w ogóle bez niej żyć. Wersja na wczesne lato ;) PAVLOVA Z TRUSKAWKAMI, RABARBAREM I MIĘTĄ Składniki na bezę: - 6 białek

Życie zamknięte w smaku
Szybki biszkopt z pianką truskawkową i owocami 307

deser powstał z potrzeby chwili i nagłej zmiany planów. Coś trzeba było wyczarować. Szybki przegląd zasobów i analiza, prowadząca do uzyskania jakiegoś efektu. Brak czasu na ponawianie, brak składników na dublowanie. I oto jest - superszybki, supersmaczny i całkiem nieźle wyglądający. Sprawdził się doskonale jako awaryjny tort na urodzinach mojej przyjaciółki Kesji ;) SZYBKI BISZKOPT Z PIANKĄ TRUSKAWKOWĄ I OWOCAMI Składniki

Życie zamknięte w smaku
Sernik z letnimi owocami: porzeczkami, jeżynami, malinami, jagodami i karmelizowaną brzoskwinią 134

sernik wymaga nieco pracy, ale ostateczny efekt warty jest zachodu. To deser dla wielbicieli niezbyt słodkich przekąsek, za to kremowych i delikatnych. Z pewnością zaskoczy niejednego swoją stroną wizualną, jak i smakową. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Życie zamknięte w smaku
"Sernik" jogurtowy z wiśniami, agrestem, nektarynką i borówką amerykańską (bez sera) 184

Upały już się kończą, ale to nie powód, żeby rezygnować z lekkich deserów na zimno. Moja rodzina uwielbia serniki pod każdą postacią, ale i to danie postanowiłam uczynić nieco lżejszym. Naturalny jogurt, owoce - pyszne smaki, pyszne kolory.  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Życie zamknięte w smaku
Pavlova zimowa z pomarańczami, klementynkami, żurawiną i miętą 135

oraz naszymi mężczyznami wspólną Wigilię. Była minichoinka, prezenty i, oczywiście, jedzenie. Jako deserową atrakcję wieczoru przygotowałam Pavlovą, do której E. starannie obierała cząstki klementynek. Nie wiem, czy jakiś deser jest w stanie zająć miejsce bezowo-owocowej królowej ;) PAVLOVA ZIMOWA Z POMARAŃCZAMI, KLEMENTYNKAMI, ŻURAWINĄ I MIĘTĄ Składniki na bezę: - 6 białek - 300 gram drobnego cukru - 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej - 1 łyżeczka

Życie zamknięte w smaku
Biszkopt z jogurtową pianką 177

wyszukanego. Prosty i w miarę małokaloryczny deser, który sprawdza się w czasie upałów. Możecie dodać do niego owoce sezonowe, zmieniać smaki galaretek czy kształty. Wszystkie chwyty dozwolone ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement

Życie zamknięte w smaku
Grillowane serduszka - Caracao 180

Proste dania pamiętajcie są najsmaczniejsze. Dzisiaj przygotowaliśmy brazylijski przysmak na grilla - to kurze serduszka. Nie każdy jest ich fanem jednak moje serce to danie skradło. Przygotowanie

Niezły Młynek
Świnoujście i najlepsze desery! 120

wnętrzach której znajdziecie na ścianach obrazki aniołków; zaczarowane miejsce, dzięki któremu moje wakacje były wyjątkowe! Codziennie jadłam tam lody na gałki, skusiłam się też na gofry, affogato i desery lodowe, hitem okazały się dla mnie lody marchewkowo-pomarańczowe, marakuja z papają i pistacja. Gofry, które poleciła mi spróbować koleżanka - blogerka kulinarna, to prawdziwa uczta dla zmysłów, niesamowicie delikatne ciasto, chrupiące(...)kiwi w żelu, zajadałam z widelczykiem, popijając affogato, czyli lodami waniliowymi zatopionymi w espresso, a na wierzchu góra bitej śmietany... Jeśli lubicie połączenie lodów i wina musującego wypróbujcie koniecznie deser musujące orzeźwienie Rossini: lody cytrynowe, wódka żurawinowa i musujące wino! O wolne miejsce przy stoliku było naprawdę trudno. Z przyjemnością polecam Wam to miejsce

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania