desery - 58579 przepisów (strona:892/3906)

Błyskawiczny wiosenny szkorbut 171

makową podgrzewamy w garnku, uważając, bo lubi się przypalać przy dnie . Na dnie prostokątnej formy układamy pojedynczą warstwę herbatników- na niej układamy ciepły mak. Jest to jedyny moment, kiedy deser ten sprawia trudność, bo ciężko nałożyć masę i nie rozwalić spodu. Kilka niecenzuralnych słów później kładziemy kolejną warstwę herbatników i kolejną masy makowej. I tak aż masa się nie skończy(...)duża puszka starcza na 3-4 warstwy, w zależności od tego w jakiej formie robię. Gotowy deser przykrywamy folią aluminiową, żeby wierzchnia warstwa herbatników nie obeschła. Przygotowujemy dekoracje. Na Wielkanoc wybrałam lukier. Zawsze uważałam robienie własnego lukru za niepotrzebny snobizm- przecież można kupić gotowy w torebce. Tak było dopóki nie spróbowałam lukru Zuzi na maślanych ciasteczkach ( przepis na jej blogu

les mirabelles
Sernik kołem się toczy 183

wiele się zdało- i rano padł ten bolesny tekst "Musimy przelać sernik"... Ale przelałam go do szerokich szklanek, a pomiędzy pokruszyłam herbatniki i wyszedł bardzo rasowy i niesamowicie smaczny deser. Oto przepis, gdybyście mieli ochotę sami poprzelewać sernik:) SEROWY DESER OWOCOWY (5 porcji) 800g waniliowego serka homogenizowanego 400ml śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru opakowanie herbatników owoce sezonowe (my mieliśmy

les mirabelles
Czas na rabarbar 130

warstwa nie powinna być zbyt gruba, i posypujemy obficie orzechową kruszonką. Pieczemy 30-35 minut, do suchego dźgulca. Są dwa sposoby, żeby jeść to ciasto. Na gorąco przypomina bardziej deser, coś w stylu crumble. Kawałki nie trzymają formy, ale parujące cząstki rabarbaru w słodkich okruchach ciasta są przepyszne. Jeśli mamy silną wolę, możemy poczekać aż ciasto całkowicie wystygnie i pokroić(...)straci swoich walorów. Tak na wszelki wypadek, gdyby pogoda miała się jednak nie polepszyć, przyda się nam pocieszacz:) Ciacho pokrojone w kostkę świetnie nada się jako piknikowy deser. Nie wyschnie po drodze na łąkę, a popijane kawą z termosu sprawi dużo radości

les mirabelles
Dzień Dużego Dziecka 180

Trochę przez przypadek udało się nam "ucelebrować" Dzień Dziecka. Ponieważ to mój jedyny wolny weekend w okolicach czerwca, postanowiliśmy zrobić ognisko. Wcześniej byliśmy na basenie i zjedliśmy pyszny deser. Sobota była naprawdę całkowicie udana- jak to Dzień Dziecka powinien. Co z tego, że dzień za wcześnie. Zazwyczaj tak bywa, że po powrocie z basenu włącza się ogromna gastrofaza, dlatego około(...)wchłonięta wkładamy ciasto do piekarnika na 15-20 minut (jajka muszą się ściąć). Pieczemy uważając, żeby wierzch zbytnio się nie spalił. Podajemy na ciepło lub zimno. To był nieziemski deser- jago zapach był lepszy niż jakiekolwiek perfumy świata. Delikatna, rozmiękczona drożdżówka idealnie harmonizowała ze słodyczą konfitury różanej. Niebo w gębie! W ogrodzie towarzyszą nam teraz piękne zapachy- róża portlandzka

les mirabelles
PODSUMOWANIE PROJEKTU "30 DNI FILMÓW ZE SMAKIEM" 197

źródło: KINO I KUCHNIA *** Dokładnie 30 dni temu obejrzałam pierwszy film z kuchnią w tle w ramach tego szalonego projektu. Dlaczego szalonego? Postawiłam sobie cel - obejrzeć

W kuchni Karmel-itki
Rozpływające się w ustach przepyszne trufle, Siostra Jackie 215

Jako, że nie jem ciastek, ani ciast, szukałam przepisu na coś słodkiego, ale zdrowego. No i jest. Genialny i prosty. Słodki i zdrowy. Mnóstwo błonnika i witamin, a jednak deser. (Przypomina mi takie kulki robione prze mamę w dzieciństwie, ale tamte, choć pyszne, zawierały dość dużo masła i cukru). Oryginalny przepis na trufle tutaj (po angielsku). Poniżej przetłumaczony przepis - podwojona(...)porcja, bo za każdym razem, gdy robię deser, pół masy zjem zanim zdążę cokolwiek ulepić:).UWAGA: UZALEŻNIAJĄ! (Przepis nieco zmieniony). Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent

Qlinarnie i Qlinarnie
Kokosowy deser z borówkami, La Siesta 212

bardzo prosty i smaczny deser jadłam kiedyś ... w Wiedniu - borówki wiozłam 12 godzin w autokarze, ale przetrwały bez szwanku. I pomyśleć, że wtedy w 2003 roku mleko kokosowe było trudnym do zdobycia i drogim „wynalazkiem”... {Pozdrowienia dla  Ani F., Łysej i Naji:)} P.S. Smakuje na ciepło i na zimno. Składniki: 1 puszka mleka kokosowego opcjonalnie: kilka łyżek brązowego cukru/s(...)wiórka i wymieszaj. Zestaw z ognia, dodaj borówki. Delikatnie wymieszaj. La Siesta   serwuje kuchnię włoską i nie mam na myśli tylko pizzy. Są też zupy, risotta, makarony i desery włoskie. Bardzo smacznie, ale nieduże i dość drogie porcje (dania główne ze zdjęć ok. 20zł). Wegetarianie znajdą tutaj całkiem sporo dań (szczególnie makaronowych), weganie niestety nie.  Focaccia, podawana jako

Qlinarnie i Qlinarnie
Aromatyczna fasolka w pomidorach z tofu, Café Mini 217

basmati. Smacznego!   Przepis dodaję do akcji: Jeśli szukacie dobrej kawy i czegoś słodkiego, zajrzyjcie do Mini Cafe przy ul. Kopernika 3A. Bardzo duży wybór tego właśnie napoju i deserów, w bardzo dobrych cenach, np. cappuccino ze zdjęcia - 6 zł, kawa studencka - 5zł.  Serwują tu bardzo smaczne naleśniki (nie przesadzę, jeśli powiem, że najlepsze, jakie jadłam, oprócz moich oczywiście(...)lekkie, miękkie i puszyste ciasto (nie lepi się od oleju!), pyszne nadzienia w różnych smakach, w zestawie 2 sztuki.  Poza tym szeroki wybór ciast, tortów, deserów w pucharkach, lodów i gofrów - są też wegetariańskie, ale nieoznaczone jako takie. Gdy jest ciepło, można usiąść na zewnątrz. Jedyny minus to pewnie fakt, że kawiarnia nie jest zbyt duża (tylko 1 sala

Qlinarnie i Qlinarnie
Śląsko kopa 274

końcu nadszedł ten czas, że publikuję przepis na kopę. Kopa to deser na bazie bitej śmietany, owoców i kokosu. Są przepisy, gdzie zamiast kokosu używa się biszkoptu. Ale dla mnie to nie kopa. Na śląsku podaje się ją na większych imprezach typu chrzciny, roczek, komunia i wesele. Jeśli o mnie chodzi to jest to król imprez. Ciekawa jestem(...)podzielić na mniejsze kawałki. Zimną kremówkę ubić na sztywno, wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i ponownie zmiksować. Na talerz wykładać warstwami bitą śmietanę, kokos, ananas, brzoskwinie, rodzynki i płatki migdałów. Deser formujemy w formie "kopczyka". Na zewnątrz posmarować bitą śmietaną, posypać kokosem i dowolnie udekorować.  Kopę przygotować na 3-4 godziny przed podaniem i schłodzić w lodówce. Jeśli kokos jest

Ala piecze i gotuje
Przyprawa „5 smaków” 165

Przyprawa pięciu smaków używana jest przede wszystkim w kuchni chińskiej, ale znana jest także w innych krajach azjatyckich. Składa się z pięciu składników, które odpowiadają za

Oryginalny smak
Zakręcona Pizza 404

Mam dzisiaj mega zakręcony dzień, zresztą jak cały tydzień. Dlatego serwuję Wam świetne rulony pizzy, idealne na obiad, kolację i przystawkę. Taka forma podania świetnie sprawdza

Niezły Młynek
Redberry w Tarasach Zamkowych 197

spacerami po galerii klienci. Cóż zrobić, tak wyglądają otwarcia. Na początek zamówiłam średni mrożony jogurt z dodatkiem ciasteczek Oreo i M&M's. Fajnie orzeźwiająca i spora porcja deseru. Może nie na co dzień i nie na okres zimowy, ale po wyczerpujących zakupach może okazać się całkiem dobrą opcją. Cena średniego deseru to 8,90 zł i możemy zamówić

Pasja Smaku
Curry Laksa 377

Laksa jest jedną z najbardziej znanych zup w Malezji. Wariantów tej zupy jest wiele, ilu kucharzy tyle wersji. Niektóre w składzie mają mleko kokosowe (np. Curry

Oryginalny smak
BABECZKI KARPATKOWE 2291

Bo czym jest szczęście? Chwilą wytchnienia, czasem spędzonym z przyjaciółmi, kolacją przy świecach z ukochanym, uśmiechem i pogodą ducha, jak i zawodowym spełnieniem i największą życiową

W kuchni Karmel-itki
PESTO Z LIŚCI SZAŁWII 237

Wspaniałe mięsiste liście, nieco meszkowate, w kolorze ciemno miętowym. Uwielbiam ten zapach, który zostaje na palcach, po potarciu któregoś z małych, zielonych stworków, usadowionych na cienkich

W kuchni Karmel-itki