Poszukuję. Całe moje życie opiera się na poszukiwaniach. Szukam swojego miejsca na Ziemi, w społeczeństwie, w kulinariach, w miłości i uczuciach, w wierze. Szukam, próbuję swych
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj przepis na ptysie w kształcie serc, idealne na zbliżające się Walentynki. Małe pyszności wypełnione bitą śmietaną… Jeżeli posmakowały Wam moje eklerki z kremem orzechowym
Oryginalny smakCzekoladowy sernik na zimno to ciekawa propozycja na smakowity, nieskomplikowany, czekoladowy deser. Sernik jest prosty w przygotowaniu, a jeżeli zamiast pieczenia biszkoptu użyjemy kakaowych, okrągłych biszkopcików to jeszcze szybciej go przyrządzimy. Deser idealny na niedzielny podwieczorek lub np. walentynkowy wieczór. Czekoladowy Sernik na Zimno (z Mascarpone) - Składniki: Biszkopt: 2 jajka 4 łyżki cukru 1/2 łyżki mąki tortowej 1/3 szklanki
Słodka StronaO dobrym jedzeniu można by rozmawiać godzinami, życia wręcz nie starczy. O dobrym jedzeniu można by rozmawiać z każdym, niezależnie od wieku, płci, statusu społecznego. Największą
W kuchni Karmel-itkiMalutkie ,chrupiace kuleczki zanurzone w miodzie , posypane kolorową cukierkowa posypką. Jest to świąteczny deser , który pochodzi z południowych regionów Włoch znany również pod nazwą cicerchiata, pigniocata. Ciasto smażone kojarzy mi się najczęściej z karnawałem i tłustym czwartkiem , właśnie dlatego postanowiłam , że struffoli dzisiaj będą gościły w mojej(...)kuchni. Deser bardzo prosty do przygotowania, a podany w mniej tradycyjny sposób / w papierowych foremkach /doskonale prezentuje się wśród karnawałowych słodkości. Składniki 250 g mąki 2 jajka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki oleju (lub 1,5 łyżki masła) 1-2 łyżki marsala /lub brandy, rumu / szczypta soli starta skórka z 1 pomarańczy 100-150 g miodu
Zakamarki mojej kuchniTłusty Czwartek to bardzo lubiany przez wielu dzień. Nic dziwnego, sprzedaje się wtedy niebagatelnie wielkie ilości pączków, które my pochłaniamy z apetytem. Zresztą, nie tylko pączki
W kuchni Karmel-itkiRyba po grecku to potrawa, która z Grecją nie ma nic wspólnego, znana i popularna jest tylko w Polsce. Najczęściej gości na naszych stołach na Święta
Oryginalny smakwyhodujemy 2-3 łyżki ryżu Nawet nie ma sensu bawić się w liczenie. Nikogo nie zmuszam, jedynie staram się uzmysłowić, że… Po domowemu po prostu się opłaca! A na deser… luksusowy deser :) A już całkiem nie rozumiem jak można marnotrawić kasę na słoiczki typu deserki owocowe? Słoiczek deserku bananowego czy też jabłkowego to koszt rzędu
ClauditteMissCookingŚwietna przystawka albo przekąska na udaną imprezę. Moi znajomi nazywają je muffinami piwosza, są słodkie i słone czyli smaki, które na imprezie są upragnionymi
Niezły MłynekSzybki w przygotowaniu, idealny gdy zostaną białka np, z robienia pączków najlepiej smakuje z ptysiami. Składniki 6 białek 300 g cukru 150 g wody łyżeczka soku
RAROSSAPyszna mocno czekoladowa tarta z delikatnym czekoladowym musem, malinową frużeliną i delikatnie wyczuwalnym alkoholem. Idealny deser dla wielbicieli czekolady, ale i nie tylko. Nie powiem, że jest to dietetyczny deser bo takim nie jest ale raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na chwile rozpusty;) Serdecznie polecam;) Składniki: Kruche ciasto: 2 żółtka 220 gram maki tortowej pszennej 100 gram cukru
Krakowskie smaki Aniskrobią pozyskiwaną z korzenia manioku. Zawiera lekkostrawne węglowodany i niewiele białka. Jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Nie zawiera glutenu i cholesterolu. Perełki z tapioki używa się przeważnie do wyrobu deserów, puddingów i napojów. Dzisiejszy pudding przygotowałam z użyciem perełek tapioki zielonej ale inne rodzaje też się nadają. Polecam gorąco bo deser pyszny, lekki i zdrowy. Polecam na Walentynki. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieWalentynki są dniem miłości, być może trochę sztucznej, trochę na pokaz. Tak naprawdę kochajmy się codziennie i codziennie okazujmy innym dużo miłości. Mimo wszystko każdy z
Niezły MłynekSą dni, kiedy mam dość. Dość wyszukanego jedzenia, dość kombinowania, analizowania, zastanawiania się nad tym. Zauważyłam, że non stop myślę o jedzeniu - wszystko poddaję rozkładowi na
W kuchni Karmel-itkipożegnanie zimy, na powitanie wiosny, na dobry humor, na deser, na podwieczorek - dziś zjadamy tort orzechowy. Dzięki życzliwości znajomej osoby co jakiś czas goszczą w mojej lodówce niewykorzystane białka - zamknięte w słoiku czekają na zawsze słodki finał. Dziś w towarzystwie orzechów stworzyły pyszne, wilgotne blaty bezowe do tortu na powitanie, na pożegnanie .... Przepis na ciasto bezowe zaczerpnęłam z książki DESERY
KUCHARNIA