desery - 58579 przepisów (strona:904/3906)

Mus z koziego sera, galaretką z czerwonego wina i chipsami z buraczka 202

Delikatny, puszysty mus z koziego sera, galaretka z czerwonego wina i chipsy z buraczka. To elegancka przystawka, którą stworzyłam na konkurs Merci Chef , w którym biorę

Oryginalny smak
Kutia z Bakaliami 265

począwszy od Rosji, Litwy poprzez Białoruś skończywszy na Ukrainie. Pierwotna wersja kutii przyrządzana jest z pszenicy jednak jest ona bardziej pracochłonna. W Polsce kutia należy do dań, a raczej deserów przygotowywanych głównie na Wigilię Bożego Narodzenia. Kutia z Bakaliami - Składniki: 200 g kaszy pęczak łyżka masła ok. pół łyżeczki soli ok. 900 ml wody 100 g zmielonego maku

Słodka Strona
Bezowe gniazdka z bita śmietaną i truskawkami 222

Delikatna,chrupiaca beza i bita smietana z truskawkami to prawdziwie krolewski deser.Genialna uczta dla podniebienia i rozplywajace sie w ustach smaki.Super deser na uroczyste spotkanie w wiekszym gronie.Bez wielkiego nakladu pracy wysilku mozecie naprawde mile zaskoczyc bliskich.Wystaczy wieczorem upiec bezy,a przed podaniem wypelnic je bita smietana i ozdobic truskawkami.Tym prostym,a jakze efektownym deserem koncze sezon truskawkowy na moim

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Torcik jogurtowo-kokosowy na zimno z jagodami 190

Genialny torcik na letnie upaly.Lekko ,zdrowo i pysznie.Kompozycja smaku jogurtu greckiego z kremem kokosowym wzbudzila moj zachwyt juz w deserze,ktory robilam wczesniej.Przepis znajduje sie tutaj: klik .Coz,maly dodatek zelatyny sprawil ,ze deser zamienil sie w tort.Bardzo polecam zamiast smietany kremowki smietanka kokosowa,we wszystkich deserach.Zamiana odbedzie sie z korzyscia dla naszego zdrowia i obwodu naszych bioder. Upieklam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffinki czekoladowo-orzechowe z jeżynami-najlepsze 194

latach zrobily w polskiej kuchni oszalamiajaca kariere.Nic dziwnego,ich receptury sa wyjatkowe nieskomplikowane,sprowadzaja sie wlasciwie do wymieszania skladnikow i to bez uzycia miksera.Sprawdzaja sie nie tylko jako swietny deser,bo w zaleznosci od uzytych skladnikow beda swietna przekaska,podwieczorekiem lub sniadaniem. Moje sa smacznym deserem z owocami.Smacznym to malo powiedziane,sa po prostu przepyszne.Pierwszy raz robilam je na bazie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowy kisiel jeżynowy 202

Dawno zapomniany deser,bo kto dzisiaj robi jeszcze kisiel ?Moze warto przypomniec stary dobry przepis na poczciwy deser, lubiany przeciez nie tylko przez dzieci.Banalnie prosty,bo ogranicza sie jedynie do wymieszania skladnikow. I bardzo smaczny.No,przy jezynowym jest ciut wiecej zachodu,jesli chcemy wyeliminowac pestki.Gdy jednak zrezygnujecie ze swiezych owocow,rownie smaczny bedzie ugotowany na bazie kompotu lub soku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jabłka pieczone z marcepanem,migdałami i rodzynkami 215

Robicie czasem jablka pieczone? To deser stary jak swiat i chyba troche zapomniany.Przy tym tak prosty niezwykle dekoracyjny i efektowny.Bardzo polecam pieczenie jablek,bo to nie tylko smaczny ale i bardzo zdrowy deser lub cudownie rozgrzewajaca przekaska na krotkie ,jesienne dni.Przy wypelnianiu jablka mozecie puscic wodze fantazji i jablkowy farsz zrobic z tego co lubicie najbardziej.Nie pomijajcie jednak cydru,gdyz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kokosowa Panna Cotta z musem malinowym 203

Panna cotta (wl.gotowana smietanka) to rodzaj wloskiego deseru pochodzacy z polnocnych Wloch.W sklad deseru wchodzi smietanka kremowka,cukier i zelatyna,ktore sie razem gotuje.Deser ten do najzdrowszych niestety nie nalezy i to ze wzgledu na obecnosc glownego skladnika smietany kremowki w duzej ilosci.Osobiscie nie jestem fanka tego typüu deserow,budyniow,wszystkiego co ma w skladzie mleczne produkty,a prawde mowiac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dietetyczne,slodkie,orkiszowe gofry bez cukru 178

najczesciej niestasfakcjonujace.W pieczonych ciastach z jej udzialem wyczuwalny byl posmak stewii i psul koncowy efekt wypieku.Gofrom natomiast dodaje tylko slodyczy,czyli slodzik spelnil tutaj swoja role zadawalajaco..By caly deser pozostal bezcukrowy i jogurt grecki rowniez poslodzilam stewia.I tu stewia sprawdzila sie doskonale.Wniosek nasuwa sie sam,stewia nie lubi dlugiego pieczenia.W gofrach i deserach na zimno sprawdzi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mango-Apfel Strudel z ciasta filo 140

Cienkie jak pergamin,neutralne w smaku,daje wiele możliwości,bo można go używać do przygotowania słodkich deserów,ale i do dań wytrawnych - ciasto filo.Wywodzi się z greckiej tradycji kulinarnej.Filo w języku greckim-philo oznacza liść. Bardziej wyrafinowane i delikatniejsze niż ciasto francuskie,na pewno też mniej kaloryczne,ale tak samo błyskawicznie można z jego udziałem wyczarować pyszne dania i desery.To(...)jest największy jego plus.Strudel,który proponuję ogranicza się do wymieszania twarożku z jajkiem,pokrojenia owoców i zawinięcia ich w ciasto.Po 15-stu minutach deser do kawy gotowy.Przepis doskonały i dla leniwych i dla zagonionych. Składniki na 8 porcji (2strudle): 250 g serka śmietankowego 2 żółtka (kl.M) skórka otarta z 1 limonki 2 łyżki soku z limontki 30 g cukru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Panna cotta z galaretką truskawkową na białym winie 183

Coś dla wielbicieli kuchni włoskiej… pyszny deser panna cotta ale dzisiaj w połączeniu z galaretką z białego wina i truskawek… Trochę może odbiega od podstawowego przepisu ale warto spróbować takiego połączenia! Panna cotta z galaretką truskawkową Potrzebne będą: 300 ml śmietany 36% 200 ml mleka cukier waniliowy (lub nasiona z laski wanilii) 2-3 łyżki cukru pudru (choć

UgotujmyTo.pl
Boże Narodzenie w Prowansji i przepis na zupę czosnkową 337

zaprosić do Prowansji, regionu którego tradycje po prostu mnie zauroczyły. Misterne nakrycie stołu, przepełniona symboliką skromna kolacja wigilijna, której przyklasnąłby każdy dietetyk, a po niej uczta złożona z 13 deserów - zwyczaje panujące na południu Francji są jedyne w swoim rodzaju. Boże Narodzenie po prowansalsku Okres świąteczny w Prowansji zaczyna się 4 grudnia, na świętej Barbary . To wtedy zasiewa się pszenicę(...)selera naciowego z anchoiade (pastą z anchois). Nic dziwnego, że Francuski nie tyją, prawda? :) Po powrocie z Pasterki, czyli już w Boże Narodzenie, na prowansalski stół wjeżdża 13 deserów , przypominających o 12 Apostołach i Jezusie. Nie są one jednak bardzo tuczące, bo opierają się na owocach i bakaliach. Obowiązkowo są to suszone figi, migdały, rodzynki i orzechy włoskie symbolizujące cztery

Chilli Czosnek i Oliwa
PIERNIK SUŁTAŃSKI 270

Ostatnio z wielkim zainteresowaniem śledzę losy bohaterów serialu Wspaniałe stulecie. Fascynuje mnie, życie dworu osmańskiego, panujące na nim obyczaje, choć niektóre, dla nich zwyczajne, dla nas

RAROSSA
Piernikowe gofry 299

upiec piernikowe gofry. Do przygotowania gofrów wykorzystałam wymienne płytki z mojego opiekacza do pieczenia gofrów. A jak gofry, to musi być bita śmietana, ale posypana mieszanką przypraw do deserów z cynamonem, cukrem, skórką cytrynową, goździkami i kardamonem. Ale możecie też upiec tradycyjne pierniczki : świąteczne pierniczki , świąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe choinki. Dzieciak będą miały radochę z takich nietypowych piernikowych(...)stopniach z termoobiegiem na złocisty kolor, studzimy, wtedy doskonale odkleją się od metalowej formy na gofry. Piernikowe gofry możemy podać z bitą śmietaną i posypane cynamonem, czy przyprawa do deserów. The post Piernikowe gofry appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TARTA PANNA COTTA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 2590

chwile z moimi ulubionymi owocami i upichciłam pyszną tartę o smaku panna cotta z musem truskawkowym i białą czekoladą. Tarta wyszła cudna! Jeśli lubujecie się  w deserze panna cotta to jest to coś dokładnie dla Was!:) Lekki truskawkowy mus wspaniale smakuje w połączeniu ze śmietankowo-waniliowym wypełnieniem i kleksami białej czekolady. Całość jest lekka i znika błyskawicznie(...)moje Dzieci były wprost zachwycone tym deserem:) Gorąco polecam! SKŁADNIKI NA PANNA COTTĘ: 300 g śmietany kremówki 36% 1,25 szklanki cukru pudru 1 laska wanilii 1/3 szklanki wody + 3 łyżki 4 łyżeczki żelatyny SKŁADNIKI NA MUS TRUSKAWKOWY: 400 g truskawek 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 4 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wody 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Słodko-Słony Świat Ilony