Walentynki to taki dzień, kiedy gastronomia przeżywa wzmożony ruch. Specjalnie na tę okazję, trzeba było wymyślić jakiś deser, który można by zaserwować klientom. Coś innego niż często pojawiający się w ofercie sernik, jabłecznik czy brownie. Wymyślne desery potrzebują czasu. Czasu na ich wymyślenie. Potem na dopracowanie, posmakowanie i udoskonalenie. Takim oto sposobem, narodził się deser, który 14 lutego będę serwował(...)klientom. Mowa o agarowym custardzie z galaretką z zielonej herbaty i czerwonymi owocami z pieprzem. Co prawda do typowego custarda mu daleko, ale baza prawie identyczna. A co najważniejsze, deser został dzisiaj wypróbowany i przeszedł akceptację. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu, co słodkiego zaserwować w Walentynki, to polecam właśnie to. Składniki: 3 jajka 420g serka homogenizowanego 3 łyżki cukru pudru
Jacob TastesMiałam dodać ten przepis jutro, ale widząc z jakim zainteresowaniem się spotkał, postanowiłam wrzucić go jeszcze dziś :) Deser powstał spontanicznie, a jest jednym z najlepszych fit zamiennikiem tradycyjnych słodkości. Myślę, że uplasuje się niedaleko dietetycznych batoników Bounty , które jak dotąd, są niepokonane :) Tiramisu to jeden z tych deserów, które kocha każdy niezależnie od upodobań smakowych - bo jak nie kochać aksamitnego(...)zawiera jedna niewinna porcja... ale dziś nie o tym :) Zapewniam, że jeśli raz spróbujecie takiej fit wersji przez długi czas nie wrócicie do oryginału. Aż sama nie wierzę jak deser może być tak pyszny i zdrowy zarazem :) Warstwa biszkoptowa: 1 banan 1 jajko 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Wylać
Chocolate Muffin BlogWitam serdecznie Propozycja na smaczny deser z kiwi, którego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie a dodatkowo tak przygotowany deser z kiwi jest zdrowy. Będziemy potrzebować: 4 kiwi 2 jabłka 1 kubek 400 g jogurtu naturalnego kilka herbatników pełnoziarnistych lub innych Link do filmu z przygotowania: Deser z kiwi Przygotowanie: Umyte jabłka przekrawam na pół i oczyszczam z gniazd nasiennych(...)kroję na mniejsze kawałki razem ze skórką i daję do pojemnika. Kiwi obieram ze skórki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do jabłek . Do ozdobienia góry deseru odkrawam kilka plasterków kiwi i odkładam. Owoce rozdrabniam blenderem. Następnie do owoców dodaję jogurt i całość jeszcze przez chwilę miksuję. Teraz do każdej szklanki lub pucharku daję po dwa połamane herbatniki i nalewam
Uwaga Babcia GotujeInspiracją do przygotowania tego deseru był przepis Angie z I adore cinnamon . Kiedy zobaczyłam zdjęcie i listę składników to od razu wiedziałam, że ten przepis wykorzystam natychmiast. I tak się stało. Odrobinę zmodyfikowałam go, ale mam nadzieję, ze Angie wybaczy ;) Ten owsiankowy krem chyba w niczym nie przypomina klasycznej owsianki. Jest bardzo czekoladowy, gęsty i po prostu smaczny. Według(...)mnie to idealny posiłek dla łasuchów i czekoladoholików, którzy (podobnie jak ja) szukają nieco zdrowszych alternatyw dla słodyczy. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że to jest jeden z najlepszych deserów jakie jadłam. Składniki: 1/3 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mleka miód do smaku 1 łyżeczka nasion chia 1/3 tabliczki gorzkiej lub deserowej czekolady ulubione bakalie - użyłam mieszanki studenckiej Kresto
Codzienna kuchnia niecodziennaWitam serdecznie Propozycja na pyszny deser z jagodami w kremowym puchu. W smaku jest lekko winny i delikatnie słodki no po prostu pyszny :). polecam wypróbować przepis. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 4 pucharków (w zależności od wielkości pucharka) około 300 g jagód 4 łyżki cukru pudru (około 70g) 250 ml śmietany(...)schłodzonej 150 g serka homogenizowanego o smaku naturalnym sok wyciśnięty z jednej cytryny (nie więcej niż 50 ml) 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny Link do filmu z przygotowania: Deser z jagodami w kremowym puchu https://www.youtube.com/watch?v=mi0Vxn0p-rc Przygotowanie: Dobrze schłodzoną śmietanę wlewam do miski i przez chwilę ubijam mikserem samą. Następnie dodaję łyżkę cukru pudru i nadal ubijam
Uwaga Babcia Gotujerazem lodowym. I oczywiście, żeby rozdzielić tą słodką parę, konieczna jest nuta kontrastu - wybieram więc żurawinę - kwaskowatą, zapowiadają święta i czas, gdy wszyscy mamy prawo bezkarnie zajadać się deserami. Dajcie się namówić! BEZY Z LODAMI CZEKOLADOWYMI I SOSEM ŻURAWINOWYM /składniki na 6 sześć porcji/ Do przygotowania deseru polecam lody Carte d'Or Chocolate Brownie , przepyszne czekoladowe lody(...)kawałkami ciastka brownie, polane czekoladowym sosem. Deser ułożony jest w opakowaniu w postaci sześciu gotowych do nałożenia rozetek. Dzięki temu w zaledwie kilka sekund możemy cieszyć się w domu ekskluzywnym deserem rodem z najwspanialszych kawiarni – doskonałej jakości i pięknie podanym. Pojemność: 900 ml. Sugerowana cena detaliczna: 18,49 zł . Carte d’Or to marka deserów lodowych od lat słynąca
KUCHARNIAKochani dzisiaj pudding czekoladowy z ryżem, na pewno każdy jadł ryż ze śmietana i cynamonem na deser, kiedyś to był rarytas jednak często sięgamy po niego, dlatego postanowiłam przygotować deser ryżowy ale bardzo czekoladowy. Nie chcę się chwalić czy coś, ale to chyba jeden z lepszych deserów jakie ostatnio przygotowałam i w dodatku jest tak prosty. Po przygotowaniu cały
Niezły MłynekPomyslem na dzisiejsze wspolne gotowanie, bylo przygotowanie deseru - trifle. Postanowilam go zrobic, wiedzac ze bedzie to dla mnie wyzwanie, gdyz jakos nie mam daru do przygotowywania deserow, pieczenia ciast czy innych slodkosci. Doszlam jednak do wniosku, ze moze pora przelamac te niemoc i sprobowac wykonac prosty i niezbyt wymagajacy deser ze swiezych, okresowych owocow - wybor padl oczywiscie na truskawki(...)Trifle - to stary angielski deser, znany juz w XVI wieku i stopniowo modyfikowany, az do osiagniecia obecnej formy w XIX wieku. Sklada sie z ciasta biszkoptowego, owocow, custurdu (sosu angielskiego), soku owocowego lub galaretki i bitej smietany, ulozonych warstwowo. Jak wspomnialam, nie potrafie przygotowywac slodkosci, postanowilam wiec nieco ulatwic sobie to zadanie i podobnie jak wiekszosc rodowitych brytyjczykow, pojsc
Codzienne Gotowaniegalaretkowego szaleństwa. Tym razem ugotowałam jedną galaretkę z borówką amerykańską a drugą z grejpfrutem i też wyszło znakomicie i smakowicie podobnie jak z galaretką winogronową ( patrz tutaj ). Smakowity deser trójkolorowy z bitą śmietaną Składniki: miseczka borówek amerykańskich 2 banany 2 galaretki cytrynowe grejpfrut śmietanka 30% 2 łyżki cukru pudru Smakowity deser trójkolorowy z bitą śmietaną Wykonanie: Grejpfruta obieramy(...)wlewamy borówkową galaretkę i ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia. W tym czasie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Gdy galaretki stężeją nakładamy bitą śmietanę i ozdabiamy owocami. Smakowity deser trójkolorowy z bitą śmietaną Podajemy mocno schłodzone. Smacznego :) Smakowity deser trójkolorowy z bitą śmietaną Smakowity deser trójkolorowy z bitą śmietaną
Pyza i SurówkaWitajcie :) chciałam Was dzisiaj zaprosić na pyszny francuski deser Creme brulee. Przygotowywany jest na bazie jajek , śmietanki z wanilią i uwieńczony karmelem. Jeśli ktoś nie jadł tego deseru to powiem że przypomina troszkę krem budyniowy. Deser podałam na Porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold http://www.porcelanabogucice.pl/firma_pl.php?mod_left=menu_left_firma&mod_center=firma/oferta(...)Zapraszam :) Przepis na ten deser znalazłam w gazetce Polo. Składniki : 5 jajek 300 ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru 1 laska wanilii lu cukier waniliowy 4 łyżki cukru trzcinowego + 4 łyżki wody maliny do dekoracji mus malinowy Wykonanie : Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru na kogel mogel. Śmietankę zagotować z laską wanilii
Sama słodycz i szczypta chilimargin-bottom: 0.21cm; } Po słodkim obiedzie, czas na jeszcze słodki deser. Proponuję Wam zatem na dziś, skoro mamy wreszcie ciepłą i słoneczną sobotę, lekki deser oczywiście rodem z Włoch. Jak dla mnie jest to połączenie budyniu i galaretki, śliczny mleczny kopczyk trzęsący się nieustannie i udekorowany w dowolny sposób, co nam w duszy gra. Panna cotta podobnie jak większość(...)wyśmienitych deserów jest dziełem przypadku. Według legendy pewien kucharz z Piemontu robiąc kilka rzeczy na raz pozostawił na ogniu samotny garnuszek ze śmietanką i cukrem. Śmietanka zagotowała się wrząc ostro, na szczęście kucharz zdążył zestawić ją z ognia zanim doszło do jakiegoś nieszczęścia, a do tego jeszcze zdziwił się niezmiernie odkrywszy, że wrzenie posłużyło śmietance i nadało jej delikatny
Przepysznik - BLW i nie tylkospotkaliście już wiele zdjęć koktajli lub puddingów z dodatkiem nasion chia na Instagramie – uroku i fotogeniczności nie sposób im odmówić. A ja nie odmawiam sobie porcji tego najprawdopodobniej najzdrowszego deseru na świecie. Jest ultraprosty i naprawdę szybki – i żeby już możliwie jak najlepiej go zarekomendować – ma też wymierny wpływ na nasze zdrowie. Przekonałam się o tym, jedząc taki pudding(...)polecane spożywanie suchych, nienawodnionych nasion. Dzienna zalecana dawka na osobę dorosłą to 15g nasion (pełna łyżka stołowa). Jeśli będziecie jeść co drugi dzień odrobinę więcej, w postaci takiego deseru – nie zaszkodzi. Sprawdziłam. Deser można przygotować na dwa sposoby – ugotowany lub surowy. W przypadku wersji raw zalewamy podaną ilość nasion odpowiednią ilością zimnego lub gorącego płynu i bardzo dynamicznie mieszamy
Karo in the KitchenMyśląc coraz częściej o emigracji, żartujemy z moim Mężczyzną że „dzień bez antypodów jest dniem straconym.” Nie będzie straconego dnia, będzie Pavlova. Pyszny bezowy deser ze świeżymi malinami, mimo że z nazwy rosyjski, pochodzi właśnie z drugiej półkuli. Australijczycy i Nowozelandczycy mieli już prawie sto lat, żeby określić kto pierwszy zrobił ten znany i uwielbiany na świecie deser – tymczasem(...)narody uważają go za swój deser narodowy. Jego nazwa pochodzi od nazwiska słynnej, rosyjskiej primabaleriny, Anny Matvejevy Pavlovej (1881-1931). W 1926 balerinę po raz pierwszy można było podziwiać na drugiej półkuli, ponownie występowała tam w roku 1929. Występy z 1926 roku zostały entuzjastycznie opisane w prasie, a jednym z najczęściej powtarzających się komentarzy było „Ona nie tańczy, ona unosi
Karo in the KitchenCiasto bez dna. Tak najłatwiej opisać deser, który składa się tylko z owoców i kruszonki. Szybki i sycący, prosty i pyszny. Do wykonania z wszystkimi sezonowymi owocami. Bardzo lubię crumble. W tym roku przerobiłam już około 20kg rabarbaru, nie mogło go zabraknąć i w tej postaci. Dla koloru i słodkości dwie solidne garście truskawek. Do smaku – cynamon, gałka muszkatołowa(...)pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Owoce mieszamy, dodajemy gałkę, goździki. Mieszamy je z opakowaniem budyniu (najlepiej do truskawek i rabarbaru pasuje waniliowy) i dodajemy 4 pełne łyżki cukru. Deser nie będzie za słodki, ale rabarbar przestanie być bardzo kwaśny. Jeśli lubicie bardziej słodkie desery spokojnie możecie dać więcej cukru, a jeśli macie ochotę na opcję z mniejszą ilością kalorii
Karo in the KitchenKtóż nie lubi pysznego włoskiego deseru...? Tiramisu nas wręcz opanowało, mamy istny tydzień włoski... Dwa desery w ciągu zaledwie tygodnia... ;-) Dzisiaj podaję Wam pierwszą wersję tego deseru. Przygotowywała go moja Córka, ale udało mi się szybko zrobić fotki. Ten deser powstał na bazie mascarpone z dodatkiem żółtek i ubitych białek. Był pyszny, choć przygotowując go tak na szybko (tylko(...)super konsystencję i daje się już ładnie wyjmować z dużego naczynia. Polecam! Także tym którzy za kawą nie przepadają. Ja z kawy nic sobie nie robię, ale taki deser, to zjadam z rozkoszą... ;-) Przepis z Kwestii Smaku . Składniki: - 4 jajka* (osobno białka i żółtka) - 300ml mocnej kawy - 50ml likieru amaretto - 300g podłużnych biszkoptów - 500g serka mascarpone - 4 łyżki drobnego cukru
Smaczne Zdrowe