Najpierw napiszę o moim ostatnim odkryciu czyli winie Monte Santi które idealnie nadaje się do deserów wszelakich. Wina gronowe z dodatkiem soku z innych owoców są dedykowane głównie młodemu pokoleniu, - po wypiciu zapewniam że nie tylko, w tym przede wszystkim kobietom. Będąc połączeniem wysokiej jakości wina z sokami, świetnie orzeźwiają latem, a ich uniwersalność sprawia, że sprawdzają się zarówno podczas(...)swobodnych spotkań w plenerze, jak i jako element celebracji wyjątkowych okazji. Można je pić do posiłku, deseru, ale nie tylko – wspaniale smakują jako aperitif czy solo. Kolejnym atutem win aromatyzowanych jest ich dostępność cenowa. Takie wina produkowane są min. przez firmę Jantoń, która stworzyła 3 rodzaje tych pysznych win: "original", jeżyna i poziomka. Wino smakuje wybornie więc polecam
Moje Małe CzarowanieTiramisu to niezwykle delikatny i pyszny włoski deser. Składający się z jajek, serka mascarpone, biszkoptów, kawy, cukru, likieru Amaretto i kakao. Składniki proste, łatwo dostępne i mało skomplikowane przygotowanie, chociaż mnie powstrzymywał przed zrobieniem tego deseru dodatek surowych jajek. Postanowiłam w końcu spróbować wykonać go z żółtkami ubijanymi z cukrem na parze i powiem, że teraz tylko tak go przygotowuję(...)składników i delikatne postępowanie z nimi podczas wykonania. Szczególnie ważne są biszkopty, najlepiej takie do tiramisu, które zbyt szybko nie rozmakają. Osobom, które po raz pierwszy będą robić ten deser, proponuję przygotować go w salaterkach (porcje jak dla jednej osoby), wtedy gdy zbyt mocno namokną biszkopty lub krem przebijemy, to ominie nas problem z krojeniem i wyjmowaniem z formy
Kuchcik gotujesokami, świetnie orzeźwiają latem, a ich uniwersalność sprawia, że sprawdzają się zarówno podczas swobodnych spotkań w plenerze, jak i jako element celebracji wyjątkowych okazji. Można je pić do posiłku, deseru, ale nie tylko – wspaniale smakują jako aperitif czy solo. Kolejnym atutem win aromatyzowanych jest ich dostępność cenowa." Podane do deseru smakuje wybornie. Każdy deser w towarzystwie Monte Santi będzie królewskim(...)deserem. Przepis na deser
Gotowanie jest łatweDeser z nasionami chia w sezonie truskawkowym musi być oczywiście z truskawkami. Aby urozmaicić nieco smak samego chia dodałam do niego miodu, co w połączeniu z truskawkami dało fajny efekt. Deser jest bardzo smaczny i zdrowy, a gdy pominiemy serek mascarpone ograniczymy również ilość kalorii. Schłodzony niezbyt słodki deser daje przyjemne orzeźwienie w upalny dzień. Składniki: (na 2 porcje(...)truskawki. Można pozostawić kilka truskawek do dekoracji. Banana z dodatkiem soku z cytryny rozdrobnić blenderem na jednolity krem, następnie dodać esencję waniliową i ewentualnie serek mascarpone. Wszystko dokładnie wymieszać. Deser układać warstwami: chia, truskawki, banan. Najlepiej smakuje schłodzony. Zobacz również: Deser z nasionami chia
Kuchcik gotujeMleczna pianka kardamonowa z galaretką z mango Mleczna pianka kardamonowa z galaretką z mango, pyszny i prosty deser. Ostatnio w hurtowych wręcz ilościach kupuję w Biedronce takie małe jogurty w słoiczkach, bo dzieci bardzo je lubią a ja dzięki temu mam małe śliczne słoiczki do deserów. Wczoraj powstało w nich ciasto czekoladowe, a dzisiaj pyszna delikatna mleczna pianka kardamonowa(...)Mleczna pianka była deserem na wieczornym spotkaniu u przyjaciół i wszystkim smakowała :) Zapraszam więc do spróbowania ! Mleczna pianka kardamonowa z galaretką z mango 2 szklanki mleka 2 żółtka 2 białka + szczypta soli 2 nasiona kardamonu 2 łyżki ksylitolu ( ew. cukru ) 1 duże mango + 2 łyżki wody 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
Kuchnia na wzgórzuRyż z truskawkami to deser idealny, niemal tak samo jak ryż z jabłkami. Swoim smakiem przypomina nieco sklepowy deser Belriso. Składniki na deser: pół szklanki ryżu 2 szklanki mleka 3 łyżki cukru+2 łyżeczki na wierzch pół szklanki truskawek Przygotowanie deseru: Ryż gotujemy na mleku, posłodzonym 2 łyżkami cukru, a truskawki kroimy w kostkę i zasypujemy łyżką cukru, by puściły(...)napęczniał i ” wypił ” całe mleko, w którym się gotował. Studzimy. Truskawki razem z sokiem, które puściły, przekładamy do połowy szklanki, lub innego naczynia, w którym będziemy podawali deser, dopełniamy ryżem. Wierzch posypujemy 2 łyżeczkami cukru i opalamy palnikiem kuchennym. Artykuł Ryż z truskawkami pochodzi z serwisu NiePieprz
NiePieprz.plKażdy łasuch powie "Nigdy nie jedz za duż o na obiad bo nie będziesz miał miejsca na deser". Deser jest zwień czeniem posiłku, ale bywa, że pytanie "co będzie na deser?" pada jeszcze przed posiłkiem. Co zwykle robicie? Ja staram się aby desery były różnorodne, a co z tym idzie mniej lub bardziej kaloryczne. Zdarza się czasem nachodzi mnie(...)ochota na coś słodkiego, a w domu brakuje jakiegoś ciasta, ciastek lub zwyczajnie nie ma się na nie ochoty przygotowuję w takiej sytuacji na przykład jakiś kremowy deser z produktów, które mam pod ręką. KREM CHAŁWOWY Składniki: (na 2 porcje) 50 g chałwy waniliowej 100 g białej czekolady 200 g sera białego 40 g masła 60 g cukru
Bon appetit mon amieBłyskawiczny, szybki i niezawodny deser! Niecałe 10 minut i eksplozja smaku gwarantowana. Posmakuj anyż w nowej odsłonie gdzie idealnie współgra, nie dominując swym smakiem. Ten deser zrobi największy amator, więc czym prędzej zaopatrzcie się w składniki i do dzieła :). Dla 2 osób Czas przygotowania: ok 10 minut Składniki: Czekolada mleczna 100g Szczypta mielonego anyżu (żadnej innej przyprawy!) 1/3 średniej
Kuchnia PROzdrowotnaPomysł na niedzielny deser??? U mnie dzisiaj Pannacotta, czyli przysmak rodem ze słonecznej Italii, Proste składniki, orzeźwiające dodatki i wyborny deser do niedzielnej kawy gotowy. Ja wybrałam wariant waniliowy bo szczerze mówiąc mój mąż uwielbia wanilię a śmietankę kremówkę jeszcze bardziej. Wykonanie deseru nie jest trudne jeśli będziecie przestrzegać podanych proporcji i wskazówek podanych w przepisie. Smak jest obłędny mocno(...)więc jeśli nie macie wyczucia czasu sprawdzi się tutaj termometr cukierniczy. 3.Żelatynę moczymy (do napęcznienia) w ciepłej wodzie, UWAGA: nie wrzącej bo straci swoje właściwości żelujące i deser nie osiągnie pożądanej konsystencji. Przed dodaniem żelatyny wyjmujemy z mleka laskę wanilii. dodajemy żelatynę do gorącego mleka i śmietanki. Mieszamy bardzo dokładnie. 4.Całość przestudzić. Po wystudzeniu przelewamy (cały
vaniliowoczekoladowaPomysłów na wykorzystanie żółtek miałam kilka. Ostatecznie wybór padł na creme brulee. Jadłam ten deser kilkukrotnie w restauracjach. Nigdy nie przyrządzałam go sama. Aż do teraz. I nie żałuję, a wręcz przeciwnie, jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego. Nie posiadam w domu specjalnego palnika, służącego do karmelizacji cukru, ale bez niego też można sobie poradzić. Wystarczy mieć piekarnik z funkcją(...)grill. Cóż ja mogę napisać o samym creme brulee? Kremowy, słodki deser z kruchą, karmelową skorupką o wyraźnym waniliowym aromacie. Niebo w gębie :) Składniki: 5 żółtek 4 łyżki drobnego cukru do wypieków 400 g śmietany kremówki (najlepsza 36%, ale sprawdzi się też 30%) ziarna z jednej laski wanilii cukier do karmelizacji (użyłam brązowego) Wykonanie: Śmietankę przelać do garnka, dodać ziarna
zadanie-gotowaniesubstancja żelująca Poniżej 0,25 g/kg: Napoje mleczne fermentowane, aromatyzowane z dodatkami smakowymi Poniżej 2 g/kg: Napoje mleczne niefermentowane aromatyzowane z naturalnymi dodatkami smakowymi. Musztarda. Poniżej 3 g/kg: Żelujące desery, napoje i kisiele owocowe Poniżej 5 g/kg: Sosy pomidorowe. Napoje mleczne fermentowane aromatyzowane z dodatkami smakowymi, poddane obróbce termicznej. Desery twarogowe termizowane. Zemulgowane sosy, majonezy. Poniżej 6 g/kg: Sosy(...)kremy owocowe i warzywne. Warzywa puszkowane w zalewie. Desery mleczne. Poniżej 10 g/kg: Dżemy, galaretki i marmolady. Polewy owocowe do ciast, lodów i deserów. Lody i ich koncentraty, Sery topione Poniżej 12,5 g/kg: Serki twarogowe termizowane Poniżej 20 g/kg: Pasty warzywne, sosy konserw rybnych Poniżej 35 g/kg: Sosy sałatkowe, majonezy niskotłuszczowe Według potrzeby: Nadziewane oliwki w zalewie. Pieczywo bezglutenowe
ClauditteMissCookingUwielbiam gruszki. A połączenie tego pysznego owocu z czekoladowymi dodatkami... po prostu musicie sami spróbować. Pamiętam, gdy pierwszy raz podałam ten deser w pewien jesienny wieczór znajomym. Najpierw patrzyli z lekkim zdziwieniem, a potem były tylko prośby o dokładkę. Dobrze, że wówczas gruszek miałam pod dostatkiem ;) Spróbujcie. Przygotowanie takiego deseru zajmie Wam dosłownie kilka minut. I już można się delektować(...)słodkim, rozpływających się w ustach deserem. Deser jest pyszny i powinno się go podawać od razu po przygotowaniu (na ciepło). Inaczej... tak jak na zdjęciu mamy rozpływającą się czekoladową słodycz ;) Oczywiście nie traci on na smaku, ale przez to nie widać uroczych, charakterystycznych grillowanych paseczków. Składniki: (na 2 porcje) 1 słodka i miękka gruszka 3 kostki czekolady - polecam mleczną
Słodkie okruszkiSponsorem dzisiejszego dnia jest literka "R". Opętana ostatnio manią konkursową stworzyłam na potrzeby jednego z nich szybki, ale naprawdę pyszny deser. Główne składniki miały zaczynać się na literkę "R". U mnie są to: ryż, rodzynki i rum, a więc niestety, ale to deser tylko dla osób pełnoletnich.;) Niestety i tym razem nie mogę się pochwalić(...)wygraną, ale za to mam nagrodę pocieszenia - rewelacyjny kremowy deser o pięknej bursztynowej barwie. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin
Bon appetit mon amieJeśli szukacie właśnie pomysłu na walentynkowy deser skorzystajcie z poniższego przepisu na mus z białej czekolady z serduszkami. Deser ten to pomysł praktycznie na ostatnią chwilę. Jest prosty, nie skomplikowany w wykonaniu i robimy go ze składników, które zazwyczaj mamy w domu i co ważne d o tego musu nie dodajemy surowych żółtek. A tu znajdziecie inną wersję(...)deseru na dzień zakochanych. DESER WALENTYNKOWY DAMA KIER (mus z białej czekolady) Składniki: 300 ml śmietany 30% 100 g białej czekolady 1 łyżeczka cukru pudru 1 fix do śmietany skórka otarta z 1/2 cytryny galaretka truskawkowa Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie (3/4 szklanki) i przelewamy do dwóch niezbyt głębokich talerzy. Kiedy przestygnie wstawiamy
Bon appetit mon amieWalentynki to taki dzień, kiedy gastronomia przeżywa wzmożony ruch. Specjalnie na tę okazję, trzeba było wymyślić jakiś deser, który można by zaserwować klientom. Coś innego niż często pojawiający się w ofercie sernik, jabłecznik czy brownie. Wymyślne desery potrzebują czasu. Czasu na ich wymyślenie. Potem na dopracowanie, posmakowanie i udoskonalenie. Takim oto sposobem, narodził się deser, który 14 lutego będę serwował(...)klientom. Mowa o agarowym custardzie z galaretką z zielonej herbaty i czerwonymi owocami z pieprzem. Co prawda do typowego custarda mu daleko, ale baza prawie identyczna. A co najważniejsze, deser został dzisiaj wypróbowany i przeszedł akceptację. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu, co słodkiego zaserwować w Walentynki, to polecam właśnie to. Składniki: 3 jajka 420g serka homogenizowanego 3 łyżki cukru pudru
Jacob Tastes