Kremowa zupa z gruszki i pietruszki 238porcjach, a że babcia lubi sobie „trochę” pojeść i najlepiej jak na jednym talerzu jest kopa pyr, a na drugim dwie kopy schabowych, do tego na deser dwie blachy ciasta, w tym jedno z galaretką, to na widok jednej zaserwowanej jej porcji tiramisu syknęła „więcej papiru niż jedzenia”. I tak, mamy rodzinne powiedzonko Smacznego
greenscarf
Poczuj miętę do The One - relacja z medialnego otwarcia restauracji! 195kilka z nich zdecydowanie zasługuje na uwagę. Najbardziej smakował y mi : z agrodowy ser kozi z gruszką, suszoną śliwką i konfiturą pomidorową, pasta z wędzonej makreli z ćwikłą oraz deser bliski memu sercu - "chyba sernik" . Przystawka z agrodowy ser kozi z gruszką, suszoną śliwką i konfiturą pomidorową była obłędna, bardzo dobrze połączone smaki. Danie: pasta z wędzonej makreli
Projekty ze smakiem
Szarlotka na kruchym cieście z orzechową kruszonką 197pasuje bardziej, niż cynamon i orzechy. Wszystko to znajdziecie właśnie w przepisie poniżej, po którego wykorzystaniu rozpłyniecie się w jesiennym smaku słodkiego ciasta z jabłkami :) Zróbmy sobie coś na deser. Zróbmy sobie szarlotkę! Szarlotka na kruchym cieście z orzechową kruszonką Potrzebujesz: Jabłka: 2kg kwaskowatych jabłek 2 łyżki cukru 1/2 szklanki wody Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Na początek lipca- pistacjowe maliny 198własnego ogródka!;) ) świetnie się łączą. Toteż w jeden z upalnych dni, 'zakasałam rękawy' ( chociaż żadne odzienie poza koszulką na ramiączka nie wchodziło w grę...) i upiekłam na letni deser kruche babeczki. Najlepiej trochę schłodzone ;) Kruche babeczki z kremem pistacjowym i malinami Potrzebujesz: Na ciasto: 125g zimnej, pokrojonej na kawałki margaryny 225g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Z ŁĄKI NA TALERZ: Na Dzień Matki: beza, truskawki i kwiatki 216Chociaż sama nie jestem jeszcze mamą, to bardzo lubię ten dzień! Wtedy zawsze świeci słonce, pachnie kwiatami i jest słodko :) Ten deser łączy w sobie przynajmniej dwie z wyżej wymienionych rzeczy - jest słodki i pachnie kwiatami. Właśnie tak! Sformułowanie bukiet smaków w tym wypadku nabiera dużo bardziej dosłownego znaczenia ;) Szukaliście bezowego torciku pełnego stokrotek? - To dobry adres! :D Tym razem
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Z ŁĄKI NA TALERZ: Babeczki z kremem z kwiatów czarnego bzu i morelami 237delikatnym kremie. Do tego najwspanialsze, słodkie i pyszne świeże morele, które są absolutnymi mistrzami rodzimych owoców w działaniu antynowotworowym! ( Tu mogą posypać się ochy i achy ;P) Ten deser jest prosty, stosunkowo szybki w przygotowaniu i naprawdę bardzo prosty :) Smak i aromat słonecznego Czerwca w kruchej, mieszczącej się w dłoni babeczce... Spróbujcie koniecznie, jeśli tylko macie dostęp do tych wspaniałych
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Czarny Las w bezie 183wyszła przepysznie lekka i nie za słodka, dzięki dodatkowi kakao i świeżych wiśni, jak na Czarny Las przystało. Musicie sami przekonać się, jak dobrze smakuje! Idealny na niecodzienny letni deser lub specjalną okazję, jaką mogą być urodziny dziadka Mirka ( tak jak w tym przypadku). Koniecznie spróbujcie tej słodyczy, póki jeszcze wiśniowe sady uginają się pod ciężarem owoców! Teraz są najlepsze
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Słoik pełen przytulności, czyli cynamonowe śliwki 186dodatku jest jedyną przyprawą pozyskiwaną z kory rośliny i jako jedna z niewielu jest delikatnie słodka sama w sobie. Cynamonu używa się prawie do wszystkiego; od ciast, ciasteczek i deserów do owoców, warzyw, na mięsach skończywszy. Jak nic innego podbija i wydobywa głębię smaku śliwek. I właśnie ten smak, cynamonowych śliwek, zamknęłam w słoiku, żeby móc delektować się jego słodyczą
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Syrniki – placuszki twarogowe 456Syrniki to wyjątkowo smaczne placuszki, które idealnie sprawdzą się na śniadanie lub deser. Pochodzą z Rosji, ale dobrze znane są także w Polsce np. na Podlasiu jako „ serniczki „, czy w Małopolsce jako „ małdrzyki krakowskie „. Te urocze i puszyste placuszki składają się głównie z twarogu, dlatego smakiem przypominają sernik. A kto oparłby się sernikowi? Najlepiej smakują
Poezja smaku
Tarta ze śliwkōma (Tarta ze śliwkami) 195Niy dojś 1 , że śliwki sōm 2 dobre we smaku, to jeszcze majōm kans 3 fetaminōw 4 : magnez, potas, żelazo i inksze 5 , ale- co dlo
Chop w kuchni
Drożdżowe rogaliki z czekoladą i rodzynkami 248moich ulubionych ciastek. Tym razem przygotowałam rogaliki z ciasta drożdżowego, a do nadzienia wykorzystałam gorzką czekoladę i rodzynki. Ciasteczka wyszły przepyszne. Rogaliki i szklanka ciepłego kakao to doskonały deser, na długie jesienne wieczory. SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki, ¾ szklanki mleka, 30g świeżych drożdży, 1 jajko, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru, 50g masła, 1/3 łyżeczki soli, 1 tabliczka
Tradycyjna kuchnia Kasi
“Polskie jabłka” – recenzja 221miejsce, gdzie czas stanął w miejscu. W kuchni Joanny Tołłoczko dalej królują szare renety, antonówki i rajskie jabłuszka, których dziś prawie się nie je. Jabłko pasuje przecież i do deseru i do mięsa, jest symbolem dostatku i płodności, a wieczorem można przerobić je na domowy cydr i grzaniec. I wiadomo, że polskie jabłka są najlepsze. Pamiętam zakupy na bazarze owocowo
Ugotowane pozamiatane
“Kaszomaniak” – recenzja 192karczochami, kuskus z parmezanem, pęczak z jajkiem w koszulce i babkę z polenty, sernik z manną i rabarbarem i w końcu szarlotkę ze spodem z kaszy manny na deser. Kaszomaniak Autorka: Wanda Jackowska Wydawnictwo: Rea Data premiery: 2016 Ilość stron: 160 Okładka: zintegrowana Artykuł “Kaszomaniak” – recenzja pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane
Ugotowane pozamiatane
Bardzo owocowe i zdrowe owsiane pucharki z chia. Przepis w dwóch wersjach. 313gotowe. U mnie często goszczą na stole, mam nadzieję że i Wy w nich zasmakujecie. Możecie je jeść śmiało również w formie drugiego śniadania, kolacji a nawet zdrowego, pożywnego deseru. Spróbujcie. Składniki : (na 2 porcje) 1/2 małego banana 1 kiwi 5-6 plasterków suszonych jabłek (możecie również użyć świeżych) suszona żurawina 1 szklanka mleka (zwykłe lub roślinne
Słodkie okruszki
Dżem jabłkowy 215Jabłka, nasz owoc narodowy. Żaden chyba owoc tak często nie gościł u nas na blogu jak właśnie jabłka. Na tarcie, w cieście, jako deser czy nalewka. A dzisiaj w postaci dżemu. A dżem jak to dżem. Wiadomo. Zawsze się przyda. Zwłaszcza taki domowy, gdy wiemy co w nim jest. Do jego produkcji użyliśmy wczesnych jabłek odmiany close. To małe, niewyględne
Marder&Marder Manufacture