Postanowiłam, że będę robić co miesiąc ranking najlepszych przepisów, które były najczęściej wyświetlane przez Was w danym miesiącu. Nie ma co się dziwić, że wygrywają desery, bo na zdrowe słodkości to każdy ma ochotę. 😜 A tak apropo wiecie, że to już rok odkąd założyłam bloga! Wczoraj minęła rocznica powstania mojego małego dzieła. 🎉 Na początku miał być on moim skromnym
Zdrowie i pysznie na talerzuszklanki cukru pudru Forma: kwadratowa blacha (wymiar około 22x26) Przygotowanie: Oczywiście najlepiej, aby składniki na ciasto miały temperaturę pokojową. Należy je wyjąć około 2-3 godziny przed przygotowywaniem deseru. Suche składniki na ciasto mieszam w jednej misce, w drugiej łączę składniki mokre. Mieszam łyżką (nie mikserem). Wszystko łącze razem i mieszam także tylko łyżką. Wymieszane ciasto przelewam
Kuchnia co dniajest lepszy deser niż beza? Chyba nie ma :)... Składniki: BEZA: 4 białka szczypta soli 240g cukru drobnego do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej: KREM: 200g śmietany 30% 125g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny OWOCE: użyłam truskawek, borówek oraz malin. Przygotowanie: Wcześniej przygotowujemy papier do pieczenia, najprościej będzie na kwadratową
Gotuj z MąkąPanna cotta w słoiczku to moja wersja słynnego włoskiego deseru zrobionego ze śmietanki, polanego musem owocowym. Tradycyjnie podaje się je w formie babeczki odwróconej do góry dnem. Jest bardzo delikatna i kremowa. Ja uwielbiam w każdej formie. Kto się skusi? PANNA COTTA Składniki: (4 porcje) 125 g białej czekolady 200 ml mleka 400 ml śmietany 30 6 g żelatyny
Bon appetit mon amieprostu genialny! Bardzo, bardzo smaczny - lekko słodki, kakaowy, o idealnej, kremowej konsystencji. Coś pysznego , koniecznie wypróbujcie tego połączenia, nie tylko jako dodatek do słodkich posiłków, ale nawet jako forma deseru ❤️ Składniki: 1/2 kostki tofu (90 g) 20 g orzechów nerkowca 20 g sproszkowanych daktyli (użyłam Bio Planet ) 1,5 łyżeczki kakao 1/3 łyżeczki wanilii 100 ml napoju roślinnego (użyłam kokosowo
Zdrowie na języku :PTaki pudding serwuję na drugie śniadanie, jak i na deser. Dla mnie pasuje i na tę okazję i na tę, zawsze dobry z różnymi owocami, powstaje na szybko, ze składników które zazwyczaj są w domu. Ot! Prosty pudding, smaczny, mleczny, delikatny, domowy, najlepszy. Dziś u mnie pudding ryżowy z dodatkiem smażonych jabłek, cynamonu i siemienia lnianego. Klejący, pyszny, niezbyt słodki
Zasmakuj KuchniDzisiaj zapraszam Was na deser jaki są lody z masła palonego. Masło palone ma wyjątkowy smak, że każdy się w nich zakocha. Jego nuty smakowe to słodki karmel, masło krówkowe i orzechy. Lody mogę jeść każdej porze. Uwielbiam lody domowe ale i te ze sklepu. W tamtym roku już robiłam lody z masła palonego i wyszły przepyszne
Kuchnia w oparachtruskawkami i rabarbarem Ciasto które, dzisiaj wam polecam jest bardzo proste w wykonaniu, zajmuje naprawdę kilka chwil. Można go zrobić w trakcie przygotowywaniu obiadu a obiedzie mamy już słodki deser gotowy. Wiem że nie powinno się jeść ciepłych ciast, ale ono jest naprawdę bardzo pyszne i już na ciepło szybki znika. Składniki: 10 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej
Pomysłowa kuchniawypieków, a poczęstowane osoby nawet nie zorientują się co jest w środku :) ➤ Spróbuj także: Chlebek jabłkowo-cukiniowy z oliwą (bez cukru) Czekoladowe muffinki z cukinią możecie podać na deser lub na śniadanie, jeśli lubicie je na słodko. Kawę ponownie zaparzyłam używając french pressa , czyli popularnego zaparzacza, ponieważ tak przygotowana ma pełny smak i bogatą konsystencję. Pamiętajcie, że sprawdzi się
Chilli Czosnek i Oliwazamrażalnika na co najmniej 8 godzin. Lody truskawkowe O czym warto pamiętać przygotowując lody. Jak widać po przepisie nie dodałam do lodów cukru. Osobiście nie jestem fanem przesłodzonych deserów. Tyczy się to ciast, ciasteczek, lodów. Truskawki, których użyłam były bardzo słodkie same w sobie. Dodanie cukru zaburzyłoby tę naturalną słodycz owoców. Lody wykonane w ten sposób są zdecydowanie bardziej smaczne
mecooksOwoce pod kruszonką to deser, do którego chyba nie trzeba przekonywać nikogo. Uwielbiam go za prostotę, szybkość w przygotowaniu i ten cudowny, słodki zapach, który unosi si ę w domu przez wiele godzin po jego upieczeniu. Dziś rabarbar i truskawki, słodko-kwaśny smak, który idealnie łączy si ę z maślan ą kruszonk
La grande e la piccola cuocaKłania się Wam kultowe ciasto zwiastujące lato w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Mowa o serniku na zimno z truskawkami. Bezsernik równie pyszny, słodki, orzeźwiający jak jego tradycyjny kolega. Deser, który się zawsze udaje i szybko powstaje. Szkoda czasu na zachwyty i przydługi wstęp. Po prostu, łapcie przepis i twórzcie! Składniki na tortownicę średniej wielkości: 1/4 szklanki płatków jaglanych, 1 szklanka
Jeść, by żyć w zdrowiuDziś przychodzę do Was z pomysłem na pyszny, mega czekoladowy deser... krajanka z dodatkiem ryżu preparowanego. Pewnie każdy z Was z dzieciństwa pamięta szyszki z ryżem preparowanym, a ja przypominając sobie ich smak przygotowałam coś podobnego. W szafce zalegały mi czekolady, więc postanowiłam je wykorzystać. 10 minut pracy, godzinka chłodzenia w lodówce i pyszne batoniki gotowe :) Składniki na blaszkę 20/20
Zrób to smacznieBrownie bardzo czekoladowe Jeżeli deser to? Oczywiście czekoladowy. Moja propozycja Brownie bardzo czekoladowa i rozpuszczająca się w ustach! Zapraszam. Proporcje dla 6 osób: Składniki: 135 g gorzkiej czekolady wysokiej jakości 100 g cukru 2 jajka wysokiej jakości 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 130 g mąki 80 g masła 50 g zmielonych migdałów (albo orzechów
Wino Francja KuchniaDeser z mango na bazie białego serka, jogurtu oraz syropu z agawy Sprawdzone wykończenie menu w upalne dni. Proporcje na 4 osoby: Składniki: 1 dojrzałe mango 200 g Fromage blanc (serek homogenizowany) 125 g jogurtu naturalnego 3 łyżki syropu z agawy Wykonanie: Mango obrać ze skórki, pokroić w kostkę, 1/2 owocu przełożyć do blendera, dodać serek, jogurt
Wino Francja Kuchnia