Śmietanowy krem rabarbarowy 170Sezon rabarbarowy w pełni. Ja przygotowałam dla Was krem rabarbarowy ze śmietaną. Jego aksamitna konsystencja i smak sprawiają, że sprawdzi się jako dodatek do deserów i ciast. Słodkawy z lekką, gorzkawą nutą. Moim zdaniem przepis warty Waszej uwagi. Do przygotowania śmietanowego kremu rabarbarowego potrzebujemy: - 2 pęczki rabarbaru - 2 łyżki masła - 2 kubeczki śmietany kremówki - 1.5 filiżanki cukru Rabrbar obieramy, myjemy
Szybko Tanio Smacznie
Najprostsze bezglutenowe i wegańskie kruche ciasto z truskawkami, wyniki konkursu! 497zamrażarki i zetrzyj go na tarce lub pokrusz w palcach. Wyłącz dolne grzanie i piecz ciasto kolejne 20-25 minut, aż wierzch się przyrumieni. Po wyjęciu lekko przestudź deser. Połóż na nim pokrojone w ćwiartki truskawki (1 szklanka) i posyp cukrem. Przepis bierze udział w akcji: Konkurs na najlepszy przepis z wykorzystaniem polskiej superżywności rozstrzygnięty! Konkurs trwał równolegle
Qlinarnie i Qlinarnie
Babka cytrynowa czyli Slodki Czwartek, Maly Lakomcuch w kuchni i poWeekendowe Lakocie w jednym 194Prosty przepis zarówno jeśli chodzi o przeczytanie jak i wykonanie. Po trzecie długo zachowuje świeżość i nęci cytrynowym zapachem. Po czwarte to idealny wypiek na śniadanie i na deser, w tygodniu i w weekend, dla całej rodziny! Receptura pochodzi z książki Donny Hay "szybko, świeżo, prosto". Babka cytrynowa 2 jajka 180 ml oleju 1 łyżka skórki otartej
Dzieje kuchennej Wiewióry
Isle of Wight 277ciemne, bardziej karmelowe z lekko czosnkową nutą. Małżonkowi trafiło się jaśniejsze i bardziej gorzkie. Było nas czworo i zamówiliśmy różne dania, ale wszystkim nam jedzenie na farmie smakowało. Na deser z pewną nieśmiałością sięgnęliśmy po lody czosnkowe. Ale nie było się czego bać! Lody czosnkowe robione są z dodatkiem czarnego czosnku (nawet wcześniej nie wiedziałam, że taki istnieje
UgotujmyTo.pl
Sorbet z wina 190grzeje, więc to idealna pora na lody! Przed nami długi weekend, pewnie pojawią się u Was goście czy to na obiedzie czy na grillu, może zaserwujecie im lody na deser? :-) Do przygotowania lodów postanowiłam wykorzystać różowe wino musujące, ale możecie wykorzystać dowolne inne czy to białe czy czerwone. W zależności od rodzaju wina wyregulujcie ilość cukru, przy słodkim i półsłodkim
Pora coś zjeść
Paprykowa marmolada 182warzywem, jednak dla rośliny która go zrodziła jest owocem. Analogicznie jest z papryką. Po długich dywagacjach pozostaje przy marmoladzie :) Idealnie nadaje się jako dodatek do kanapek, jaj, pieczeni i deserów. Składniki: 1 ½ kg czerwonej papryki 1 kg cukru 2 łyżeczki kwasku cytrynowego Aromat cytrynowy Wykonanie: Paprykę umyć, oczyścić z nasion i zmielić. Następnie dodać cukier i gotować 15 minut
Tradycyjna Kuchnia
Domowa nutella z jabłkami do słoików 227znam osoby, która by choć trochę nie lubiła czekolady :) Dziś przepis na domową nutellę z dodatkiem jabłek ! idealna do kanapek, naleśników, deserów... Składniki: 2 kg jabłek 60 dag cukru 3 cukry waniliowe 2 budynie czekoladowe 10 dag kakao 10 dag orzechów włoskich 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego Wykonanie: Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, orzechy zmielić lub drobno posiekać
Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z kaszą jaglaną 376jest z prosa, który uprawiany był już w epoce neolitu. Jest łatwo przyswajalna i bardzo pożywna. Można ją przyrządzać na wiele sposobów (np. zamiast ziemniaków do obiadu, czy jako deser z mlekiem). Ja tym razem zrobiłam z niej sałatkę. Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej 5 marchewek 1 puszka kukurydzy 1 łyżeczka masła lub oleju Natka pietruszki Sól, pieprz, majonez, 1 łyżka
Tradycyjna Kuchnia
Bakaliowy deser wigilijny z chałką i makiem 172Świąteczny deser z tradycyjną bułką chałką (kiedyś wypominałam o tym, że w naszych stronach jest podstawą na świątecznym stole) Składniki: 1 chałka 20 dag maku suchego 10 dag orzechów włoskich 5 dag rodzynków 5 dag kandyzowanej skórki 1 litr mleka 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 2 łyżki mielonych migdałów Wykonanie: Mleko podgrzewamy, dodajemy masło, rodzynki i miód. Mieszamy, wsypujemy
Tradycyjna Kuchnia
Domowy smalec z grzybami 186Przed świętami zawładnęło mną całkowite zawirowanie kulinarne. Przygotowania, kombinowanie co by tu jeszcze wymyślać przekładają się częstym publikowaniem przepisów na blogu. Ciasta, desery, ryby, zupy ... aż do zakąsek i dodatków. Tym razem publikuję pyszny domowy smalczyk, bez którego również nie wyobrażam sobie świąt:) Ogórek kiszony, świeże pieczywo i smalczyk- idealna zakąska/ zagryska! Polecam! Składniki: 1 kg słoniny ½ kg suszonych grzybów
Tradycyjna Kuchnia
Krem orzechowy do ciast/ tortów 144masą przekładam wafle, biszkopty i stosuję ją do wielu deserów. Jest prosta, ekspresowa i co najważniejsze pyszna. Składniki: 10 dag masła 16 dag kremu orzechowego (4 łyżki) 1 łyżka kakao 2 łyżki zmielonych orzechów 10 dag posiekanych orzechów Wykonanie: Masło utrzeć z kremem orzechowym, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać
Tradycyjna Kuchnia
Krem bananowy do ciast/ tortów 274Smaczny i szybki krem bananowy do deserów, ciast i tortów. Składniki: 3 banany 1 łyżka soku z cytryny ½ litra śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania usztywniacza śmietany- fix Wykonanie: Banany skropić kwaskiem, a schłodzoną śmietanę ubić z cukrem i fixami. Poduszone drobno banany dodać do kremu. Wymieszać
Tradycyjna Kuchnia
Krem cappuccino do tortu 211Kolejny przepis na szybką, smaczną masę, która pasuje idealnie do wszystkich deserów. Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 1 cappuccino orzechowe ¼ szklanki gotowanej wody 2 kostki margaryny Wykonanie: Jaja ubić na parze z cukrem i wystudzić. Kawę rozpuścić w ¼ gorącej wody i również wystudzić. Dwie kostki margaryny utrzeć, dodać ubite jaja i wlać zaparzoną i wystudzoną kawę -dokładnie utrzeć
Tradycyjna Kuchnia
Krem adwokatowy/ ajerkoniakowy do tortu 172Alkoholowy krem do deserów dla dorosłych. Sprawdzony i pyszny Składniki: ½ litra mleka 1 szklanka likieru z żółtek ( adwokat) 5 łyżek cukru 2 budynie śmietankowe 1 margaryna Wykonanie: Ugotować budynie na mleku, wlać adwokat i wsypać cukier. Ostudzić i utrzeć razem z miękką margaryną
Tradycyjna Kuchnia