lepiej związały się smaki. Po odkręceniu słoiczka wydobywa się piękny aromat zmieszany ze skórka cytryny. Polecam nadaje się świetnie jako dodatek do herbaty, wody jak i wszelkich deserów, ciast
Ciastka - domowe słodkościfermentują i pleśnieją. Najlepszym sposobem na ich przechowywanie jest zamrożenie, zachowujące prawie wszystkie właściwości świeżych owoców. Są cenionym składnikiem wielu sałatek, surówek, przystawek. Przyrządza się z nimi sosy, zupy, desery, ciasta i napoje. Spożywa się je na surowo oraz przetwarza na: soki, dżemy, konfitury. Robi się wina, nalewki i likiery. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek
Ciastka - domowe słodkościSezon na wiśnie w pełni. Zapraszam na słodkie i lekkie ciasto z kwaśną polską wiśnią. Dzisiaj na deser u Agnieszki ciasto z pianką jogurtową i wiśniami. A wisienki z mojej działki :) Składniki ciasta: 1,5 szklanki mąki płaska łyżeczka cukru waniliowego 80 g cukru 8 g (pół małej paczki) proszku do pieczenia 80 g margaryny do pieczenia
Smak mojego domusobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszne ciasto ze śliwkami. Jest łatwe do przygotowania. Idealne jako deser do kawy. SKŁADNIKI: Ciasto: 25 dag mąki, 12 dag masła, 3,5 łyżki cukru, 3 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1,5 dag drożdży, 1,5 łyżki śmietany 18%; Piana kokosowa: 3 białka, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Tradycyjna kuchnia Kasiśniadanie lub kolacja w krajach Afryki Północnej. W okresie Ramadanu placuszki zastępują też inne posiłki. Najczęściej jada się je z syropem maślano-miodowym - jak to w kuchni arabskiej bywa, desery są bardzo słodkie :) Niektórym mogą przypominać nasze polskie racuszki, ale zapewniam Was, że są zupełnie inne. Przygotowujemy je na kaszy mannie, z niewielkim dodatkiem mąki. Smażymy bez oleju, tylko
Chocolate Muffin Blogwczoraj ambitnie zaplanowałam sprzątanie mieszkania. Obiad uszykowałam dzień wcześniej na dwa dni, na deser - błyskawiczne ciasto, które nie wymagało nawet użycia miksera. Na drodze stanęła mi... Pogoda. Bo kiedy parno, duszono i naprawdę ciepło, ostatnia rzecz, na jaką się ma ochotę, to bieganie ze ścierką i odkurzaczem. Niezrażona jednak, poczekałam aż po południu się ochłodzi, i zabrałam się do działania
Pożeraczka, czyli raz adobrzewody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 11. Porzeczki zmiksować i przetrzeć przez sitko. Do musu dodać cukier puder i galaretkę, wymieszać. Gotowy mus wylać na krem w tortownicy i deser schładzać jeszcze parę godzin, aż mus stężeje. 12. Schłodzony torcik wyjąć z lodówki. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i ostrożnie zdjąć obręcz. Torcik można udekorować owocami. Udanych wypieków
Mała CukierenkaDzisiaj będzie bardzo niebiesko i jagodowo. Ciasto „Smerfuś” – czyli biszkopt z kremem śmietanowym z galaretką i jagodami, oczywiście użyłam niebieskiej, jagodowej galaretki. Deser nie za słodki, ciekawie wygląda i powinien spodobać się dzieciom. Z przepisu otrzymamy sporą blaszkę 25x35cm, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Najlepsze ciasta”). Porcelana ze sklepu Maxwell
Mała CukierenkaWprawdzie to niby tylko ciasto czekoladowe z wiśniami , ale mocny smak czekolady przełamany kwaśną wiśnią sprawia ,że czujemy jak byśmy jedli niezwykle wykwintny deser. Ciasto jest wilgotne z wyczuwalnymi kawałkami czekolady . Postanowiłam tez dołożyć kolejna porcję wiśni (po za tymi dodanymi do ciasta) układając je na górze i dopiero na nie wylałam czekoladową polewę. Przepis zaczerpnięty
Malinowa KawiarenkaBorówki, maliny, jagody sezon trwa!! Są świetnym dodatkiem do pancakes ! W połączeniu z syropem klonowym i bitą śmietaną ,,deser na bogato"! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! PANCAKES Pancakes z malinkami, borówką, bitą śmietaną i syropem klonowym. Składniki : 50 g masła 2 jajka 250 ml mleka 250 g mąki 2 łyżki cukru
Sprawdzone przepisy kulinarneogromnej misy z pierogami, były uszka, barszcz czerwony, śledzie skąpane w swojskiej śmietanie, karp, z którym zdążyłam się już zaprzyjaźnić, bo od tygodnia pływał w wannie, różne sałatki, na deser kutia, a i jeszcze kompot z suszu. Ach, to była uczta!!! Nie było wymyślnych prezentów, ot jakieś skarpety, czy szalik zrobiony przez mamę w jesienne wieczory, jak się udało
Rozpustne gotowaniedanie można podać z pieczywem, makaronem, ziemniakami, a ja natomiast zajadam się nim bez dodatków, ograniczając w ten sposób spożywane węglowodany (by móc z czystym sumieniem zajadać się deserem :-). Jest naprawdę pyszne!!! Składniki na wieprzowinę w sosie pomidorowym z fasolką szparagową po 2 plastry wieprzowiny na osobę (ja przygotowałam z 6 plastrów) 1 cebula 1 ząbek czosnku 4-5 łyżek
Rozpustne gotowanieręką. Jeśli zostanie nam trochę farszu to polecam przygotować krokiety z mięsem, kapustą i grzybami , a jeśli zostanie nam część ciasta to proponuję zrobić na deser pyszne pierogi z truskawkami . Polecam!!! Składniki na pierogi z mięsem, kapustą i grzybami CIASTO: 500g mąki pszennej (wrocławska, poznańska) 350 mililitrów dość ciepłego mleka, ale nie gorącego FARSZ
Rozpustne gotowaniekilka sekretów, które sprawiają, że moje wypieki są naprawdę pyszne, a oto jeden z nich, czyli przepis na domowy cukier waniliowy. Odkąd zaczęłam nim dosładzać ciasta, czy desery wkroczyłam na inny poziom kucharzenia. Zapraszam wszystkich do wkroczenia w ten przepyszny, waniliowy świat. Składniki na domowy cukier waniliowy 100 g drobnego cukru (około pół szklanki), ale może też być zwykły
Rozpustne gotowaniezacznie się lśnić, czyli około 20 minut. Po tym czasie przekładam ja do słoiczka razem z syropem i przechowuję w lodówce. Gotową kandyzowaną w syropie skórkę używam do ciast, deserów, jako składnik nadzienia serowego lub jako dekoracji. Polecam
Rozpustne gotowanie