deser - 61894 przepisów (strona:1903/4127)

Dla marzycieli. Syrop z kwiatów czarnego bzu 221

wczoraj ambitnie zaplanowałam sprzątanie mieszkania. Obiad uszykowałam dzień wcześniej na dwa dni, na deser - błyskawiczne ciasto, które nie wymagało nawet użycia miksera. Na drodze stanęła mi... Pogoda. Bo kiedy parno, duszono i naprawdę ciepło, ostatnia rzecz, na jaką się ma ochotę, to bieganie ze ścierką i odkurzaczem. Niezrażona jednak, poczekałam aż po południu się ochłodzi, i zabrałam się do działania

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z musem porzeczkowym 320

wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 11. Porzeczki zmiksować i przetrzeć przez sitko. Do musu dodać cukier puder i galaretkę, wymieszać. Gotowy mus wylać na krem w tortownicy i deser schładzać jeszcze parę godzin, aż mus stężeje. 12. Schłodzony torcik wyjąć z lodówki. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i ostrożnie zdjąć obręcz. Torcik można udekorować owocami. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Biszkopt z jagodami i galaretką – Smerfuś 491

Dzisiaj będzie bardzo niebiesko i jagodowo. Ciasto „Smerfuś” – czyli biszkopt z kremem śmietanowym z galaretką i jagodami, oczywiście użyłam niebieskiej, jagodowej galaretki. Deser nie za słodki, ciekawie wygląda i powinien spodobać się dzieciom. Z przepisu otrzymamy sporą blaszkę 25x35cm, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Najlepsze ciasta”).   Porcelana ze sklepu Maxwell

Mała Cukierenka
Ciasto "wiśnie w czekoladzie" 268

Wprawdzie to niby tylko ciasto czekoladowe z wiśniami , ale  mocny smak czekolady przełamany kwaśną wiśnią sprawia ,że czujemy jak byśmy jedli niezwykle wykwintny deser. Ciasto jest wilgotne z wyczuwalnymi kawałkami czekolady .  Postanowiłam tez dołożyć kolejna porcję wiśni (po za tymi dodanymi do ciasta) układając je na górze  i dopiero na nie wylałam czekoladową polewę. Przepis zaczerpnięty

Malinowa Kawiarenka
Klasyczne pancakes 186

Borówki, maliny, jagody sezon trwa!! Są świetnym dodatkiem do pancakes ! W połączeniu z syropem klonowym i bitą śmietaną ,,deser na bogato"! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! PANCAKES  Pancakes z malinkami, borówką, bitą śmietaną i syropem klonowym. Składniki :    50 g masła 2 jajka 250 ml mleka 250 g mąki  2 łyżki cukru

Sprawdzone przepisy kulinarne
Wigilijny karp smażony. 221

ogromnej misy z pierogami, były uszka, barszcz czerwony, śledzie skąpane w swojskiej śmietanie, karp, z którym zdążyłam się już zaprzyjaźnić, bo od tygodnia pływał w wannie, różne sałatki, na deser kutia, a i jeszcze kompot z suszu. Ach, to była uczta!!! Nie było wymyślnych prezentów, ot jakieś skarpety, czy szalik zrobiony przez mamę w jesienne wieczory, jak się udało

Rozpustne gotowanie
Wieprzowina w sosie pomidorowym z fasolką szparagową. 208

danie można podać z pieczywem, makaronem, ziemniakami, a ja natomiast zajadam się nim bez dodatków, ograniczając w ten sposób spożywane węglowodany (by móc z czystym sumieniem zajadać się deserem :-). Jest naprawdę pyszne!!! Składniki na wieprzowinę w sosie pomidorowym z fasolką szparagową po 2 plastry wieprzowiny na osobę (ja przygotowałam z 6 plastrów) 1 cebula 1 ząbek czosnku 4-5 łyżek

Rozpustne gotowanie
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami. 197

ręką.      Jeśli zostanie nam trochę farszu to polecam przygotować krokiety z mięsem, kapustą i grzybami , a jeśli zostanie nam część ciasta to proponuję zrobić na deser pyszne pierogi z truskawkami .      Polecam!!! Składniki na pierogi z mięsem, kapustą i grzybami CIASTO: 500g mąki pszennej (wrocławska, poznańska) 350 mililitrów dość ciepłego mleka, ale nie gorącego FARSZ

Rozpustne gotowanie
Cukier waniliowy. 203

kilka sekretów, które sprawiają, że moje wypieki są naprawdę pyszne, a oto jeden z nich, czyli przepis na domowy cukier waniliowy. Odkąd zaczęłam nim dosładzać ciasta, czy desery wkroczyłam na inny poziom kucharzenia. Zapraszam wszystkich do wkroczenia w ten przepyszny, waniliowy świat. Składniki na domowy cukier waniliowy 100 g drobnego cukru (około pół szklanki), ale może też być zwykły

Rozpustne gotowanie
Miód z mniszka lekarskiego. 164

zacznie się lśnić, czyli około 20 minut. Po tym czasie przekładam ja do słoiczka razem z syropem i przechowuję w lodówce. Gotową kandyzowaną w syropie skórkę używam do ciast, deserów, jako składnik nadzienia serowego lub jako dekoracji. Polecam

Rozpustne gotowanie
Rogaliki drożdżowe z serem i skórką cytrynową. 204

Pyszne, mięciutkie, puszyste, delikatne rogale wypełnione aksamitnym, aromatycznym, serowym nadzieniem, pychotka! W sam raz na drugie śniadanie, podwieczorek, czy deser, z kubkiem kawy lub kakao. Polecam!!! Składniki na rogaliki drożdżowe z serem i skórką cytrynową ROZCZYN: 100 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 700 g mąki pszennej RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 jajka 200 ml ciepłego mleka

Rozpustne gotowanie
Pyszne Lemon Curd 163

należy ją uważnie mieszać, tak aby nie powstały grudki. Mieszamy i gotujemy do zgęstnienia, następnie dodajemy oliwę i gotujemy ok 1 minuty. Jest to świetny dodatek do babeczek czy deserów ale oczywiście można go wykorzystywać na różne sposoby :) wedle uznania - w lodówce  powinien stać nie dłużej niż tydzień :) Życzę smacznego i efektownego ;) wykorzystania Lemon Curd

dlaSmaQ
Chrupiace gofry 238

Zaczynam od czegos slodkiego :) Gofry to doskonaly pomysl na deser dla dzieci ale takze i dla doroslych :) Po co robic samemu gofry? Przede wszystkim po to, aby miec pewnosc, ze nikt nie dodal do nich jakiejs chemii... Co w dzisiejszych czasach jest rutynowa czynnoscia...  Drugim powodem jest satysfakcja. Robilam kilka razy gofry jednak zawsze bylo cos z nimi

dlaSmaQ
Muffinki z malinami 186

dzisiejszy deser polecam pyszne muffinki z malinami. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut. Każdemu będą smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 45 dag mąki 1,5 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml oleju 3 jajka 1/2 łyżeczki soli 30 dag malin. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka mieszam z mlekiem i olejem. Mąkę mieszam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik jagodowy na zimno 211

Sernik owocowy na zimno, to jeden z moich ulubionych letnich deserów. Ulubionych z dwóch, a raczej po głębszym zastanowieniu nawet z trzech powodów. Przede wszystkim jest zimny, co w lecie jest istotne i do jego przygotowania nie trzeba uruchamiać piekarnika. Do jego przygotowania można wykorzystać w sumie wszystkie owoc sezonowe, a na sam koniec, jest banalnie łatwy w wykonaniu

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania