Ciasto truskawkowe 224czas, który nie kojarzy się z truskawkami. Jednak trzeba było dobrze wykorzystać te, które zostały wcześniej zamrożone. Co roku przygotowuję słodkie musy, które świetnie się przydają zimową porą do deserów i ciast. Latem ciasto najlepiej jest przygotować ze świeżych truskawek. Składniki: - 500 ml śmietanki kremówki 36% - 350g herbatników czekoladowych - 200g masła - 2 śmietan fix - cukier wanilinowy - 3 galaretki truskawkowe
Pan i Pani Smith w kuchni
Muffiny z rabarbarem i żurawiną 208najbardziej lubię muffiny, może dlatego, że rzadko kiedy nie wychodzą ;) W związku z sezonem na rabarbar oraz w związku z tym, że zostało mi go trochę po robieniu innego deseru, padło na muffiny z rabarbarem. Szybkie, proste nie mają dużo kalorii, polecam :) Jak ktoś chce zwiększyć kaloryczność wystarczy zrobić krem na wierzch, muffiny będą wtedy ładniejsze;) Składniki (16 muffinek
Corner With Recipes
Trochę inna szarlotka 177theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Uwielbiam szarlotki, szczególnie takie z dużą ilością jabłek. Spód dzięki kaszce kukurydzianej w składzie, różni się od innych szarlotek. Idealny deser na jesienne dni :) Przepis od mamy, ciasto robione w moim domu od zawsze :) Składniki ( forma o śr. 30 cm): - 1 szklanka mąki krupczatki - 1 szklanka kaszki kukurydzianej - ½ kostki margaryny - ½ kostki
Corner With Recipes
Ciasteczka czekoladowe z ciecierzycy 210Zachęcona pierwszym eksperymentem z ciecierzycą w muffinkach klik! , postanowiłam zrobić ciasteczka. Mocno czekoladowe, dla lubiących zdrowe desery - idealne :) Paulinie dziękuję za nowy nagłówek! :) Składniki (ok. 16 ciasteczek): - 1 szklanka suchej ciecierzycy (cieciorki) - 2 łyżki wody/mleka - 4 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka otrębów np. pszennych - 3 łyżki mąki pełnoziarnistej - 5 łyżek kakao - 0,5 szklanki cukru brązowego (lub białego trochę
Corner With Recipes
Koszyczki z ciasta filo z jabłkiem i malinami 202Okazało się, że większość z was jest łasuchami i chciałoby tutaj znaleźć przepisy na dietetyczne desery. Ciasto filo w 100 g zawiera ok. 280 kcal, ciasto francuskie ok. 400 kcal. Jeśli znajdziecie filo, warto go użyć. Do tego jabłka, maliny, cynamon, niech żyje prostota :) Inne pomysły na ciasto filo: Tarta z ciasta filo, wiśni i amarantusa Zapiekanka
Corner With Recipes
Piernikowe kuleczki + Test trzcinowego cukru pudru Diamant 211słodkie od środka, bardziej słodkie z zewnątrz. Słodyczy nadałam im obtaczając w trzcinowym cukrze pudrze Diamant . Cytując producenta: " Przeznaczony jest do przygotowania polew, posypek, a także wypieków, kremów i deserów, którym nadaje złocistą barwę i delikatny trzcinowy posmak. Dzięki zawartości tapioki, lukier przygotowany na bazie cukru pudru trzcinowego jest błyszczący i ma elastyczną konsystencję". Jak widać po moich wpisach, bardzo
Corner With Recipes
Kawowa tarta z truskawkami i mascarpone 208Chciałam zrobić coś w rodzaju tarty inspirowanej tiramisu, kawowy spód, krem z mascarpone, szkoda, że zapomniałam na koniec posypać kakao. Ratowałam się czekoladą z młynka. Nie jest to dietetyczny deser, nadaje się tylko na specjalne okazje :)). Przepis na spód tej tarty widziałam wiele razy w tv, książkach, klasyczne proporcje 300 g mąki/200 g masła/ 100 g cukru pudru, następnym
Corner With Recipes
Ach ta Rysia! 274stołówkę? Nie jestem zła, każdy radzi sobie jak umie. Kamień z serca, że nie ruszają na razie moich pomidorów które zaczynają owocować, a stały obok. Czyżby pomidory były na deser? Nie wiem. Się zobaczy :) Po śladach jakie zostawiają, czyli podziurawionych liściach wnioskuję, że dbają również o aktywność fizyczną, bo przechadzają się po całej długości balkonu, a jest to 5 metrów
Blondynka Gotuje
grillowane brzoskwinie z mascarpone 200składniki: 4 świeże brzoskwinie 250 g sera mascarpone 100 ml śmietanki 30% ok. 1/2 szkl orzechów włoskich olej słonecznikowy syrop klonowy parę świeżych listków mięty wykonanie
Domowy Smak Jedzenia
Szejk jagodowo migdałowy 224warzyw. Dlatego też staram się jak najbardziej z tego korzystać. Przy upałach nie mam za bardzo ochoty na konkretne jedzenie za to lubię pożywne i orzeźwiające napoje i desery. Z jagód zrobiłam pysznego szejka na bazie napoju migdałowego. Składniki: 2 szkl jagód 1 litr napoju migdałowego Alpro 3 gałki lodów śmietankowych Przygotowanie: Do naczynia z miksera kielichowego wsypać ,wlać
Ala piecze i gotuje
Sernik na Zimno z Masłem Orzechowym 318dotychczas. Zaczynam się przekonywać do niego coraz bardziej i nie będę ukrywać, że coraz bardziej mi smakuje. Smakuje również dzieciom, mężowi więc nie omieszkam wypróbować go w rożnych ciastach, deserach. Ostatnie ciasto orzechowe urzekło moje kubki smakowe bardziej, niż dane mi było przypuszczać. Dzisiaj testujemy sernik na zimno z masłem orzechowym w roli głównej, z bananami, bitą śmietaną i solonymi
Made By Mom And Son
Śniadaniowe parfait z malinami 180swoim zamrażalniku znalazłam resztkę zamrożonych malin. Miałam też świeżo upieczoną granolę z migdałami < klik >. W ten sposób powstało moje śniadanie. Parfait jest to rodzaj mrożonego deseru podawanego w wysokiej szklance. Wyszło pysznie! Składniki na 1 porcję: 150 g jogurtu naturalnego gęstego 2 łyżki mrożonych malin 2-3 łyżki granoli, musli (użyłam domowej migdałowej - klik ) 1 łyżeczka miodu
Moja Galeria Smaku
Camembert w sosie musztardowym 165Pieczony camembert z czosnkiem i sosem musztardowym. Czyż to nie wygląda jak mały torcik? :) W sumie może być to i deser, bo ciepły rozpływa się w ustach. A sos dzięki syropowi z agawy jest słodkawy. Skusicie się? :) Składniki: 1 ser camembert 1 ząbek czosnku Czosnek obrać, pokroić w słupki. Ser camembert naciąć i włożyć w szczelinki czosnek. Piekarnik nagrzać
Moja Galeria Smaku
Pianka z musem jabłkowym i herbatnikami 226Ciasto a raczej deser bez pieczenia. Delikatna pianka z mleka skondensowanego i galaretki przełożona musem jabłkowym i kakaowymi biszkoptami. Na pewno zachwyci Waszych gości. Polecam! Składniki na "keksówkę" o wymiarach 30x12 cm: ze strony Mała Cukierenka 1 kg jabłek 1 galaretka brzoskwiniowa 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru 200 g herbatników kakaowych 200 mleka skondensowanego niesłodzonego, schłodzonego
Moja Galeria Smaku