deser - 61894 przepisów (strona:1891/4127)

Mazurek śliwkowy z kremem z mascarpone i białej czekolady 188

Mam taką tradycję, że każdego roku robię inną wersję mazurka. Były mazurki na waflu i na spodzie kruchym i na półkruchym i pełne bakalii... i - naprawdę

Życie zamknięte w smaku
Szarlotka sypana 190

Cały ostatni tydzień spędziłam w rozjazdach, a weekend na Festiwalu Fantastyki Pyrkon w Poznaniu. Zabawa była przednia, chociaż jako gżdacz miałam cały ogrom pracy. Jeżeli zaś

Życie zamknięte w smaku
Muffiny z masłem orzechowym z mąki ryżowej i owsianej 208

Promocja książki trwa. Informacje docierają do tak wielu osób, że czasami jestem zaskoczona, gdy ktoś pyta mnie o "Skazanych". Świat jest jednak malutki. (function(i,s

Życie zamknięte w smaku
Tarteletki z kremem budyniowym i owocami 139

Ostatnio zastanawiam się jak pogodzić wszystkie obowiązki. Te nowe i stare. Mam nadzieję, że wkrótce uda mi się rozegrać sprawę tak, że będę częściej raczyła Was

Życie zamknięte w smaku
Sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady 183

To nie ja jestem autorką tego przepisu. Widywałam go od dawien dawna na mojewypieki.com  Początkowo nieco mnie przerażał, ale postanowiłam zaryzykować. To była dobra - nie

Życie zamknięte w smaku
Croquembouche z profiteroli z kremem budyniowym 212

Na blogu pojawił się już kiedyś croquembouche, chociaż zdecydowanie mniej okazały. Może dlatego, że tym razem miałam w domu jedynie 30 stopni, a nie 40 i

Życie zamknięte w smaku
Tradycyjny sok z malin 171

Sezon na maliny jeszcze trwa. Warto pokusić się o zrobienie soku  z malin metodą tradycyjną. Sok ten można wykorzystywać do deserów, herbat, napojów. Jest pozbawiony barwników i konserwantów. Szczególnie polecany przy przeziębieniach. Składniki: Maliny – dowolna ilość Cukier Wykonanie: Maliny zasypujemy warstwowo cukrem tak aby częściowo je przykryć. Przykrywamy szczelnie na ok. 2 dni ( ze względu na muszki owocówki ) . Przez

Smaki Ewy
Brzoskwinie w syropie 134

zebraliśmy ostatnie późne brzoskwinie z naszego ogrodu. Trochę ich było więc spróbowałam zrobić z nich kilka smacznych rzeczy. Większość trafiła do syropu. W okresie zimowym znajdą zastosowanie do ciast, deserów jak również jako kompot. Polecam. Składniki: Dowolna ilość brzoskwiń Syrop: 5 l wody 2 ½ kg cukru Wykonanie: Z wody i cukru przygotowujemy zalewę, zagotowujemy i odstawiamy. Brzoskwinie parzymy

Smaki Ewy
Restauracja La Falua w Benidorm - śródziemnomorskie kulinarne szaleństwo 184

odwłoka wydobył nam kelner, ale do szczypców dostaliśmy specjalne narzędzia. Nie było łatwo, ale zabawy z wydobywaniem smakołyków ukrytych w tym twardym pancerzu mieliśmy sporo. W planach mięliśmy deser – ale szczerze Wam powiem, nie starczyło nam na niego siły i miejsca w żołądku. Opuszczaliśmy restaurację La Falua najedzeni, zadowoleni i trochę smutni, bo tą kolacją kończyliśmy nasz krótki, bo zaledwie

Smaki Ewy
Restauracja Rybna Rodzinna – „Piekielny Hotel” w Otominie 184

żurek określiłabym jako poprawny. To samo powiem o pierogach, które były smaczne, świeże ale nie zachwycające. Sandacz był za to wyśmienity – wysmażony idealnie z dobrze dobranymi dodatkami. A na deser dostaliśmy w końcu przystawkę - ogromną porcję śledzia w śmietanie z ziemniakami, które to danie  powinno pewnie znaleźć się w karcie wśród dań głównych. W sumie było nieźle – Restauracja Rybna

Smaki Ewy
Tradycyjne jagody w cukrze 175

lasach pojawiły się już jagody. Warto zrobić parę słoiczków do domowej spiżarki. Tak przygotowane jagody możemy wykorzystać np. do kaszy manny, lodów czy do innych deserów. Pamiętam, że w taki sposób jeszcze moja mama robiła jagody i najczęściej były wykorzystywane właśnie do kaszy ( publikowana na blogu ). Składniki: Jagody, dowolna ilość Cukier Wykonanie: Oczyszczone jagody umieszczamy w słoikach i przesypujemy cukrem

Smaki Ewy
Restauracja na Zamku w Gniewie – w Hotelu Rycerskim 229

zgodnie oceniliśmy bardzo wysoko. Na pewno wybierzemy się tu na kolejną degustację. Nieco gorzej wypadła obsługa, przy której odnosiliśmy wrażenie, że moglibyśmy sobie już pójść. Zwłaszcza, kiedy pytana o deser kelnerka skierowała nas do sąsiedniej kawiarni. No, ale może była ona po prostu zmęczona po długim i pracowitym dniu. Ogólnie z czystym sumieniem polecić możemy Zamek w Gniewie, z jego

Smaki Ewy
Restauracja „Biały Dwór” - Podzamcze koło Kwidzyna 233

imbiru okazał się tu strzałem w dziesiątkę. Najsłabiej wypadła zupa - krem z grzybów leśnych, ale nie oznacza to oczywiście, że była niesmaczna. Po obfitych porcjach nie starczało sił na desery – tylko młodzież nie odmówiła sobie frajdy naprawdę dobrych lodów ( zwłaszcza truskawkowych! ) i sernika ( miłośnik sernika nigdy mu nie przepuści, jeśli zobaczy go w karcie ). Podsumowując – jedzenie nas zadowoliło

Smaki Ewy
Tarta z borówkami i frużeliną z wiśni 249

Nasze borówki pięknie w tym roku obrodziły, dlatego mogę trochę poszaleć z deserami:) Od dawna chodziła za mną tarta, więc ją po prostu zrobiłam:) Kruche kakaowe ciasto posmarowane frużeliną z wiśni, która nie jest mocno słodka i świetnie się sprawdziła! Do tego krem śmietanowy a w nim małe niespodzianki w postaci Ptasiego mleczka. Całość pokryta dużą ilością borówki amerykańskiej. Mówię

Z miłości do słodkości
Jeżyny w cukrze 190

lekko ucisnęłam i zasypałam cukrem  Każdy słój zakryłam dekielkiem i gotowałam około 10-15 min. od momentu zawrzenia wody w garnku. Tak pasteryzowane jeżyny zużyję prawdopodobnie do dekoracji deserów, sok też się nie zmarnuje

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania