Risotto z grzybami 182bulionu, dodajemy grzyby, posiekany koperek i ser i dusimy jeszcze 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Artykuł Risotto z grzybami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
Drożdżowe ciasteczka z jabłkami i cynamonem 208cynamonem. Aromatyczne małe pierożki z ciasta drożdżowego, wypełnione pieczonymi jabłkami obtoczonymi w cukrze i cynamonie. Przepyszne! Skutecznie odpędzają tęsknotę za innymi owocami, właściwie skutecznie odpędzają wszelkie tęsknoty. Świetne jako deser albo przekąska, idealne do spakowania do szkolnej lunchówki. A zapach podczas pieczenia bezcenny. Drożdżowe ciasteczka z jabłkami i cynamonem 15 gr drożdży 8 łyżek cukru łyżka mleka
Smaczny zeszyt
Czekoladowo-śmietanowy sernik na zimno 131brutalnie. Niektórzy się cieszą z chwili oddechu i chłodniejszej temperatury, ja tam tęsknię za upałami bo lubię ciepło. W kuchni też pozostaję przy typowo letnich daniach. Chłodniki, sałataki, desery na zimno. Moja dzisiejsza propozycja jest wyjątkowa - czekoladowo-śmietanowy sernik na zimno na wypasie. Z sera, bitej śmietany, białek i ciemnej czekolady na orzechowo-owsianym spodzie z czekoladą. Same dobre rzeczy
Smaczny zeszyt
Tarta z rabarbarem truskawkami 186Idealny wiosenny deser - tarta z rabarbarem i truskawkami, podana z bitą śmietaną albo lodami. Majowo-czerwcowy klasyk. W końcu ciepło i słonecznie. Piękna pogoda długo kazała na siebie czekać w tym roku ale już jej. Uczcijcie jej przyjście tym cudownym ciastem. Tarta z rabarbarem truskawkami Składniki: Ciasto: 350 g mąki 2 łyżki cukru pudru 200 g zimnego masła
Smaczny zeszyt
Tarta z morelami w kremie 226Cudowny, letni deser - tarta z morelami w śmietanowo kremie. Wspaniałe zakończenie letniego obiadu. Bardzo delikatna i wyjątkowo smaczna. Warto zrobić. Wiem, że upały wracają i nikomu w taką pogodę nie chce się odpalać piekarnika ale dla tej tarty warto się pomęczyć. Potem wszyscy Wam będą dziękować zajadając się pysznymi kawałkami tarty. Tarta z morelami w kremie Ciasto: 0 false
Smaczny zeszyt
Nalewka z aronii 186codziennie poruszamy słojem, żeby cukier lepiej się rozpuścił. Słój powinien być przykryty ściereczką. Po tym czasie odcedzamy owoce przez sitko, przekładamy je do słoiczków, zakręcamy i mamy je do deserów, herbaty... Pamiętajcie, aronii nie wolno wyciskać, ponieważ nalewka zrobi się cierpka !!! Natomiast powstały płyn mieszamy w garnku z nalewem, przecedzamy dwukrotnie przez złożoną gazę lub pieluchę. Płyn powinien odsączać się
Bułka z Chlebem
Gruszki w syropie do słoików 167przepisu wychodzą pyszne, słodziutkie gruszki, które można jeść bezpośrednio ze słoika albo wykorzystać do deserów, lodów, ciast... Ilość zalewy musicie dostosować do ilości gruszek, które posiadacie, wystarczy zachować proporcje Co potrzeba: 2 kg twardych, dojrzałych gruszek Co potrzeba na zalewę: 1 l wody, 500 g cukru, 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego, po 2 goździki do każdego słoika Wykonanie: Składniki
Bułka z Chlebem
Nalewka z truskawek 156zakręcamy, odstawiamy w ciemne miejsce najlepiej na 6 miesięcy. Truskawki przekładamy do czystego słoika, zakręcamy i w ten sposób jesteśmy posiadaczami pysznych owoców, które można wykorzystać do lodów, drinków, deserów lub po prostu zjeść. Nalewka jest tak pyszna, że będzie Wam trudno się powstrzymać przed spróbowaniem jej wcześniej. Smacznego i na zdrowie :)) truskawki, wódka
Bułka z Chlebem
Nalewka z czereśni 137zakręcamy, odstawiamy w ciemne miejsce najlepiej na 6 miesięcy. Czereśnie przekładamy do czystego słoika, zakręcamy i w ten sposób jesteśmy posiadaczami pysznych owoców, które można wykorzystać do lodów, drinków, deserów lub po prostu zjeść. Nalewka jest dość słodka, ale bardzo smaczna. Gwarantuję Wam, że sięgniecie po nią zanim minie 6 miesięcy. No cóż, ja też nie mogę się oprzeć. Smacznego
Bułka z Chlebem
Syrop z mięty 147Rozrobiony z wodą, z kostką lodu i plasterkiem cytryny jest doskonały do gaszenia pragnienia w upalne dni. Można go użyć również do lodów, deserów, galaretek, drinków… Co potrzeba: 200 g świeżej mięty, 2 l wody, 1 kg cukru, 2 cytryny Wykonanie: Miętę myjemy, rwiemy na łodygi o długości 5-10 cm, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia
Bułka z Chlebem
Sos malinowy z chilli na ostro do słoików 165połączeniu z ostrą papryką chilli, dlaczego nie. Opracowałam proporcje dla doskonałego sosu, którym możecie polać mięso, ser, wędlinę, możecie zmieszać z majonezem i chrzanem. Polejcie nim lody i desery a nabiorą niepowtarzalnego smaku. Ja osobiście uwielbiam go z lodami. Sos może stać ponad rok w chłodnym miejscu, jednak po otwarciu trzymajcie go w lodówce do dwóch tygodni. Z przepisu wychodzi
Bułka z Chlebem
Galaretka z winogron do słoików 268Dobrze mieć trochę słodkości w swoich zapasach na zimę. Taką galaretkę możemy jeść prosto ze słoika, nakładać na chleb, dodawać do herbaty, deserów, lodów, robić z nią koktajle… Na galaretkę nadają się wszystkie gatunki winogron, z ciemnych wychodzi ciemna galaretka Co potrzeba: Winogron, Cukier, Żelfix lub dżemix Wykonanie: Winogron płuczemy, pozbawiamy zgniłych części, wkładamy do sokownika w całości razem
Bułka z Chlebem
Choinki z ciasta francuskiego z Nutellą na gruszkach 239Bardzo efektowny deser w sam raz na święta Bożego Narodzenia – choinka z ciasta francuskiego z dodatkiem Nutelli. Bazą choinki jest nadziewana gruszka oplatana ciastem francuskim, oczywiście posmarowanym Nutellą. Polecam przepis, ponieważ nie jest pracochłonny i jest dość łatwy w wykonaniu, a takie choinki prezentuje się na stole bardzo dostojnie. Składniki : 2 płaty ciasta francuskiego 5 łyżek Nutelli
tyfranbox
Cytrynowy sernik na zimno 157Sernik na zimno pachnący cytryną przygotowałam na spodzie z biszkoptów. Żeby był gładki i smaczny, warto zrobić go z twarogu sernikowego dobrej jakości.
Przepisy Kulinarne