Puszyste, wilgotne i pachnące truskawkami babeczki będą doskonałym deserem do kawy lub pyszną przekąską podczas letniej wycieczki. 2 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 łyżek cukru szczypta soli łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 jajko 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju kilka dużych truskawek Suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie wszystkie razem
Smakołyki AsiSzybki w przygotowaniu, pachnący wanilią budyń na bazie kaszy jaglanej ze świeżymi truskawkami to świetna propozycja zdrowego deseru z owocami, która sprawdzi się również w roli przekąski między głównymi posiłkami. Składniki: 250g kaszy jaglanej 2 szklanki mleka kokosowego 2 szklanki wody 1 laska wanilii szczypta soli 3 łyżki miodu 300g truskawek (mogą być mrożone) Wykonanie: 1. Kaszę jaglaną przelać
Szalona Kuchnia EwelinyBardzo łatwy do zrobienia mus z rabarbaru do słoiczków na zimę. Świetny jako dodatek do deserów, ciast, ciasteczek, naleśników lub do przełożenia tortów a nawet na kompot. 1,5 kg rabarbaru 1 szklanka cukru ( szklanka o pojemności 250 ml.) ok.250 gramów sok z połowy cytryny Rabarbar myjemy i odcinamy brzydkie końcówki. Kroimy na półcentymetrowe kawałki, zasypujemy cukrem , mieszamy
Andzia PichciKremowy, wegański budyń z kokosową nutką. Awokado nadaje tutaj idealnie kremowej konsystencji, a liście mięty świeżości i lekkości. To świetna propozycja na lekki deser w upalne popołudnia. Najlepiej smakuje schłodzony. SKŁADNIKI/ 3 porcje jedna porcja dostarcza średnio: 263 kalorii / 5,5 g białka / 14 g tłuszczu / 28,6 g węgli kasza jaglana - 1 woreczek (100 g) mleczko kokosowe
Kuchnia EllieTruskawki to jedne z najpopularniejszych owoców, po które Polacy sięgają bardzo chętnie. Słodkie i soczyste truskawki zachwycają swym smakiem, a liczne przepisy na domowe wypieki i pyszne desery z takim dodatkiem cieszą się ogromną popularnością. Po owoce te warto też sięgnąć ze względu na ich wartość odżywcza oraz to, w jaki sposób zdrowa dieta z ich udziałem wpływa na ogólny
ProstePesto.pltruskawkowy się zaczyna, nie jest tak prosto przejść obojętnie przy stoisku z tymi słodkimi owocami. To danie może być podane zarówno na obiad, jak również idealnie sprawdzi się jako deser. Możecie wykorzystać dowolny makaron jaki lubicie – makaron do spaghetti, rurki, świderki itd. Mi najbardziej smakuje z makaronem – wstążki. Szukajcie polskich truskawek z pola , a nie spod foli
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rabarbar blendujemy na gładkie puree. Sam mus rabarbarowy jest boski, a połączenie go z waniliowym sernikiem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia ;). Znowu uzyskujemy tutaj tak lubiany przeze mnie w deserach ( i myślę, że przez większość z Was również ) efekt słodko - kwaśny. Bardzo, bardzo polecam! Mus z pieczonego rabarbaru: 450 g rabarbaru ( waga samych łodyg, po odcięciu końcówek ) 150 g brązowego
Opowieści z piekarnikaRabarbar.. Kocham, uwielbiam, ubóstwiam! Jest fenomenalny i zwyczajnie nie ufam ludziom, którzy go nie lubią. Wspaniałe jest w nim to, że nawet z jego obierek
Symfonia Smakówjako katolików choć obchodzonego w zaciszu naszych domów chciałabym przedstawić ciekawostkę, gdyż wiele osób o tym nie wie, że Ojciec Święty choć jadał skromnie, to lubił słodycze. Jego ulubionym deserem było pieczone jabłko wypełnione powidłami i rodzynkami oraz szarlotka z cynamonem. Karol Wojtyła był przez wiele lat profesorem na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim w Lublinie. Do Lublina przyjeżdżał z Krakowa. Mieszkał
Ciastka - domowe słodkościcałą pewnością jedno z lepszych ciast, jakie ostatnio jadłam:) Najpopularniejszą wersją banooffee jest ta bez pieczenia, na herbatnikach. Wydaje mi się jednak, że deser ten przygotowany na biszkopcie dużo lepiej zda egzamin na większych uroczystościach czy świętach. Ciasto jest podzielne i bardzo smaczne, choć zdecydowanie najlepsze w tym samym dniu i na następny dzień od upieczenia. Potem krakersy zbyt mocno
Smaki Na TalerzuNiezwykle kremowy sernik truskawkowy na zimno polany polewą z białej czekolady i galaretki. Pyszny letni deser z truskawkami w roli głównej. Foremka o średnicy 18 cm. 500 gramów sera twarogowego mielonego (z wiaderka) 1 szklanka (250 ml.) śmietanki kremówki 30% 1 śmietan fix 250 gramów świeżych truskawek + kilka do dekoracji 30 gramów żelatyny( 3 łyżki) 3 łyżki cukru pudru
Andzia PichciNaleśniki, pancakes, crepes... Jemy je na śniadanie, obiad czy deser. Ile ludzi tyle sposobów jak je podać. We Francji przygotowuje się cieniutkie crepes na specjalnym urządzeniu creperie. Dzięki łopatce, którą rozsmarowuje się ciasto naleśniki są cieniutkie jak nigdzie indziej. Najbardziej znane to naleśniki Suzette. W Skandynawii i na Węgrzech naleśniki przypominają te nasze i podawane są zazwyczaj w wersji
Kuchnia w oparachczekolady, orzechów, rodzynek, żurawiny — wszystkiego, co wam przyjdzie do głowy. Jednak należy pamiętać, aby nie przesadzić z ilością dodatków i że banany w nim powinny być najważniejszym składnikiem. Course Desery Cuisine ciasto Keyword bananowe ciasto, bananowy chleb, chleb bananowy, chlebek, chlebek bananowy, chlebek bananowy z czekoladą, chlebek bananowy z orzechami, ciasto bananowe Prep Time 20 min. Czas pieczenia: 1 godz
Zufi.plDomowe, szybkie i łatwe w przygotowaniu puszyste ciasto na bazie kefiru, z dodatkiem dojrzewających w słońcu soczystych moreli, posypane chrupiącą kruszonką to świetna propozycja letniego deseru z sezonowymi owocami. Składniki: Ciasto: 500g kefiru 4 jajka 130g masła extra 200g cukru 380g mąki pszennej 100g mąki kukurydzianej 5ml aromatu waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka kukurydziana: 75g mąki kukurydzianej
Szalona Kuchnia Eweliny