Puszyste bułeczki dyniowe 148posypujemy dowolnymi nasionkami. Odstawiamy na 30 min do napuszenia. Pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor. Artykuł Puszyste bułeczki dyniowe pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
NALEWKA PESTKÓWKA NA PESTKACH Z PIGWOWCA 159wpadnie z czego jest zrobiony. Pachnie i smakuje migdałami. Nalewka jest pyszna i bardzo aromatyczna. Polecam więc ją na długie zimowe wieczory. Idealnie może zastąpić Amaretto do deseru tiramisu. Ze względu na dużą zawartość pektyny w pestkach przed zalaniem dobrze jest dać im trochę czasu by przeschły. Nie zrobi się wtedy z trunku galaretka. Składniki
Niespełnione zdolności kulinarne
Pancakes, czyli wegańskie, amerykańskie naleśniki 146Zauważyłem w swoim życiu pewien paradoks: im zdrowiej staram się odżywiać, tym bardziej mam ochotę na słodycze. Deser po obiedzie, słodkie krakersy między posiłkami
Vegan Taste
Sałatka z kurkami, suszonymi pomidorami i sosem musztardowo-konopnym 196smażenia, ponieważ w bardzo wysokiej temperaturze traci swoje cenne właściwości. Olej świetnie sprawdzi się jako składnik owsianek, past kanapkowych, koktajli i smoothie, sałatek, zup, dań z makaronem, a nawet deserów. Z oleju konopnego można tworzyć także domowe kosmetyki. Składniki aktywne doskonale odżywią skórę i zapewnią jej optymalne nawilżenie, a przy codziennej pielęgnacji cera odzyska młodzieńczy blask. Olej konopny
My Chcemy Jeść
Niedzielny obiad kurpiowski 191wszystkiego. Do chłodnika, do mięsa i sosu, zamiast obiadu i na przekąskę. Na Kurpiach babkę nazywa się rejbakiem albo kartoflakiem. Ten przepis jest z marchewką. Marchewkowy będzie też deser! Składniki: kilo ziemniaków umytych i obranych kilo marchewek umytych i obranych 3 cebule pokrojone w drobną kostkę 2 jajka pół szklanki kaszy manny (nie ugotowanej) pół szklanki oleju po pół łyżeczki
Ugotowane pozamiatane
Obiad inspirowany “Sztuką Gotowania” Niki Segnit 177podkręca magiczny składnik – suszone morele. To prawie dosłownie przepis z książki. Potem będzie kolorowa sałatka z galaretką, bardzo luźno inspirowana Jell-O salad opisaną w książce. A na deser będzie hit: panna cotta daktylowa. Daktyle możemy zastąpić dowolnymi innymi suszonymi bakaliami. Kilka składników, robi się dosłownie chwilkę a smak jest nieziemski. Żeby się udała nie potrzeba żadnych umiejętności
Ugotowane pozamiatane
Babeczki Goplany z buraczanym lukrem 133szybie w przygotowaniu czekoladowe babeczki. Wystarczy kilka minut przygotowania i 20 minut pieczenia aby cieszyć się słodkim deserem. Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej. Ciasto 125 ml mleka 1 duże jajo 110 g zwykłej mąki lub tortowej orkiszowej 40 g mączki migdałowej (mielonych migdałów) 3/4 szklanki oleju 50 g gorzkiej czekolady Goplana ½ łyżeczki mielonej wanilii 3 łyżki
AZgotuj!
Przepisy Joli złote przeboje 155Jest smacznie, domowo i prosto, bo jak twierdzi autorka smaczna kuchnia wcale nie musi być wyszukana i pełna udziwnień. W książce znajdziemy najlepsze przepisy na obiad, śniadanie, kolację oraz deser. Wszystkie są w bardzo zrozumiale opisane, a poza tym są szybkie i nieskomplikowane. Poza przepisami znajdziemy garść porad, które przydadzą się każdej pani domu np jak naostrzyć nóż kubkiem
Cynamonowe szczęście
Banoffee pie (bez pieczenia, wegańskie, bez cukru) 199Dziś mam dla wyborny, prosty deser na bazie bananów z masą kajmakową z daktyli i wegańską bitą śmietaną. Połączenie idealne! Bitej śmietany wyszło mi mało na taką blachę, więc Wam polecam wykonać ją z dwóch puszek mleczka kokosowego. Ciasto jest pyszne, słodkie (a nie ma w nim grama białego cukru!) i znika w mgnieniu oka :) Mniam! Składniki (na blachę
Domowa Cookierenka Agi
Tort z winogronami 187Pieczenie tortu, a szczególnie jego dekorowanie jest dla mnie zawsze wielką przyjemnością. Ten ozdobiłam ostatnimi owocami zebranymi w ogrodzie - ciemnymi i jasnymi winogronami. W warstwach bitej
Przepisy Kulinarne
Chlebek bananowy 137Chlebek pachnie i smakuje bananami. Dzięki nim jest też długo świeży i wilgotny. Taka kromka bananowego chlebka, połączona z poranną kawą będzie idealnym śniadaniem bądź zwyczajnie deserem. Składniki: 3 dojrzałe banany 350 g mąki pszennej 250 ml śmietany 100 g masła 150 ml miodu 3 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka
Wymiar Zdrowia
Korzyści z jedzenia orzechów nerkowca 171pozyskiwania drewna. Obecnie orzechy nerkowca są cenione za swoje wyjątkowe walory smakowe, ale również szereg wartości odżywczych. Można traktować je jako samodzielną przekąskę, ale również dodatek do wielu potraw – deserów, ale również dań wytrawnych. Orzechy nerkowca muszę przyznać są moimi ULUBIONYMI orzechami! Dzięki swojemu słodkiemu smakowi są świetną alternatywą na atak słodkiego. Tylko pamiętajcie, aby nie rzucić się
zdrowo i aktywnie
Korzyści z jedzenia orzechów nerkowca 151pozyskiwania drewna. Obecnie orzechy nerkowca są cenione za swoje wyjątkowe walory smakowe, ale również szereg wartości odżywczych. Można traktować je jako samodzielną przekąskę, ale również dodatek do wielu potraw – deserów, ale również dań wytrawnych. Orzechy nerkowca muszę przyznać są moimi ULUBIONYMI orzechami! Dzięki swojemu słodkiemu smakowi są świetną alternatywą na atak słodkiego. Tylko pamiętajcie, aby nie rzucić się
Zdrowie i pysznie na talerzu
Ugotujmy razem – zapraszamy do naszego domu 151też róbcie sobie takie małe przyjemności! Gdy mamy już plan gry – zabieramy się do działania. Czasem, żeby było szybciej, lepiej jest zacząć od końca – muffinki, czyli deser – trafiły do piekarnika jako pierwsze. Na naszym blogu znajdziecie wiele przepisów na warzywne muffinki bez cukru, które smakują bosko. W niedzielę w naszej kuchni wiele rzeczy dzieje się
Niedzielny kucharz
Czekoladowy makaron z jogurtem i owocami 192borówki w najlepsze rosną w ogrodzie. Postanawiam wykorzystać te skarby i przyrządzić czekoladowy makaron, który idealnie kontrastuje z sezonowymi owocami. Oto oryginalny przepis na aromatyczne śniadanie czy też deser. Dzieci były tym zachwycone, dorośli również. Składniki: 100g czekoladowego makaronu Lubella , 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka oliwy, 200g jogurtu greckiego, 1 łyżka miodu, 200g malin, 100g owoców dzikiej
Słodki Zakątek