Gdy znalazłam ten przepis wiedziałam, że ciasto będzie boskie. Po prostu nie mogło być inaczej. O prawdziwym Apple Pie marzyłam od dawna. Przed oczami miałam kreskówkowe
Życie zamknięte w smakuKruche tarteletki to chyba najwygodniejsza forma deseru na świecie, choćby dlatego że nie trzeba ich kroić i narażać na zmniejszenie atrakcyjności wizualnej ;) Mają jednak pewną zasadniczą
Życie zamknięte w smakuSzwedzkie babeczki po raz pierwszy spotkałam w cukierni - żadna niezwykła historia. Spodobała mi się forma podania. Smak także mnie nie rozczarował. Półkruche ciasto na zewnątrz i
Życie zamknięte w smakuMarmoladę mama robi od lat z jabłek z jednego tylko drzewa. Mówimy nich, że to jabłka śmierdzące z uwagi na, jak się łatwo można domyślić, ich
Życie zamknięte w smakuSą pyszne, jest ich dużo i robi się je stosunkowo szybko. Ja je uwielbiam! Jak nadzienie można tutaj wykorzystać różnorodne powidła, marmolady czy dżemy. Ja wykorzystałam
Życie zamknięte w smakuBardzo smaczny, bardzo prosty w przygotowaniu deser. Nie jest za słodki, ani mdły. A sos karmelowy, po prostu... niesamowity! :) Poza przepisem czeka na Was kilka niespodzianek
Życie zamknięte w smakuPamiętacie mój pierwszy post w tym miesiącu? Pisałam o pamiątkach, jakie warto przywozić z wakacyjnych wojaży, post znajdziecie pod tym linkiem: Jakie pamiątki przywozić z
Moja smaczna kuchniaświatowych konkursach cukierniczych”. Ponieważ spotkanie odbyło się w czerwcu, czyli w okresie, kiedy zaczyna się lub trwa „wysyp” polskich owoców (maliny, jeżyny, truskawki, borówki....), wszystkie desery były z owocami w roli głównej a spotkanie odbyło się pod hasłem „Słodko, ale zdrowo”. Wszyscy uczestnicy warsztatów zostali podzieleni na zespoły, a każdy zespół przygotował wszystkie przepisy, no poza
królestwo garówświatowych konkursach cukierniczych”. Ponieważ spotkanie odbyło się w czerwcu, czyli w okresie, kiedy zaczyna się lub trwa „wysyp” polskich owoców (maliny, jeżyny, truskawki, borówki....), wszystkie desery były z owocami w roli głównej a spotkanie odbyło się pod hasłem „Słodko, ale zdrowo”. Wszyscy uczestnicy warsztatów zostali podzieleni na zespoły, a każdy zespół przygotował wszystkie przepisy, no poza
królestwo garówostropest, którego też jeszcze nie znam oraz śliczne kubki do letnich koktajli. Uwielbiam prezenty! Na pierwszy ogień poszły właśnie Chia. Poczytałam trochę o tych nasionach i postanowiłam przygotować deser z owocami - lekki, świeży i orzeźwiający. Przyznam, że mimo obaw było bardzo smacznie więc na pewno Chia jeszcze się pojawią na blogu. Sante ma w ofercie dużo ciekawych produktów, które
Smaczna PyzaLubicie domowe racuszki ? Moja córeczka uwielbia je! Przyznam, że mogłaby jeść je na obiad i na deser chociaż i przy śniadaniu wspomina o nich, iż pasowałby
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPowiem szczerze, że nie wiem skąd mam ten przepis, a jest on już z nami ładnych parę lat. Najczęściej szarlotkę przygotowuję w sytuacji
Rozpustne gotowanieJest to pyszne, kremowe ciasto, intensywnie jogurtowe, przypominające sernik, lecz o wiele bardziej delikatne. Takie typowe letnie ciasto, które nie przytłacza słodyczą, lecz
Rozpustne gotowanieCiasto pyszne! Proste w wykonaniu, genialne w smaku. Kruchy spód wypełniony masą serową, mnóstwo soczystych truskawek, a wszystko to dla niepoznaki przykryte warstwą
Rozpustne gotowanie