ułożyć większą ilość ruloników na jednej blasze. Teraz przechodzimy do robienia kremu: Śmietanę ubiłam na sztywno pod koniec dodałam zagęstniki. Połączyłam śmietanę z serkiem mascarpone i cukrem - dodatkowo do smaku dodałam 2 łyżeczki amaretto (deser bez alkoholu jest jakiś taki mało wyrazisty ;-D) Na tacy ułożyłam: 1 warstwa - 5 rurek dokładnie obtoczonych masą 2 warstwa - 4 rurki dokładnie obtoczone masą
sierotka maRysia w kuchniTort kokosowy – puszysty, delikatny, lekki i mało słodki. Jeśli nie lubicie ciężkich tortów, ten będzie idealny. Udekorowany kwiatami z ananasa, które są bardzo proste do
Poezja smakuskładniki na biszkopt kakaowy: 135 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 20 g kakao 5 jajek 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta
Domowy Smak JedzeniaSerniczek palce lizać. Tradycyjny smak, tylko lekko zmieniony przez dodanie orzechowego spodu. Jeśli chcecie zrobić w Thermomix trzeba zrobić z połowy porcji serowej. Spod może być
Kuchnia PokoleńKtóż z nas od czasu do czasu nie lubi wsadzić łyżkę w słoik pysznej, kremowej nutelli ? ;) Dziś mam przepis właśnie dla tych smakoszy! Cake popsy –
Ostra na SłodkoKremowy, rozpływający się w ustach, o delikatnej konsystencji sernik na bazie mascarpone i śmietanki. Lekko słodki śmietankowy smak przełamany truskawkowym akcentem w postaci galaretki i truskawek
Ola la LCHFlepiej jeśli uda się Wam z nich wyczarować wyśmienite dania :) Owoce dostępne tylko w lecie świetnie pasują do wszelkiego rodzaju deserów . Dlatego wzorując się na jednym z przepisów w internecie postanowiliśmy przygotować wyśmienitą tartę z truskawkami i serkiem mascarpone . Ale spokojnie… nie będziecie musieli robić kruchego ciasta… to będzie znacznie szybsze. Tarta z truskawkami – składniki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Deser na specjalną okazję - u nas z okazji urodzin córki - fanki bezy :) Pyszny tort bezowy z dodatkiem kremu z mascarpone i świeżymi owocami - u mnie truskawki, kiwi i borówki - oczywiście możecie dodać dowolne, ulubione owoce :) Ten świetny przepis na Pavlovą dostałam od mojej Cioci Grażyny (zmniejszyłam tylko ilość cukru - bo ja zawsze muszę coś po swojemu :)). Jeśli lubicie słodkości(...)minut. Po tym czasie wyłączmy piekarnik - zostawiamy bezę na 5 minut, po czym uchylamy drzwiczki i suszymy ją około 2 godzin. Kiedy mamy gotową bezę robimy krem. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Zimną (!) kremówkę ubijamy na sztywno i mieszamy z serkiem. Przekładamy krem na bezę i dowolnie przystrajamy owocami - u mnie truskawki przekrojone na połówki, kiwi pokrojone w plasterki
Moje Kuchenne Rewelacjenaszła nas ochota na tort, jeszcze o tym nie pamiętałam i pomyśleliśmy, że w zasadzie nie było co świętować. Dlatego zrobiłam deser w wersji miniaturowej. Klasyczny biszkopt, przełożyłam kremem z bitej śmietany i mascarpone z dodatkiem kawy. Całość ozdobiłam gorzką czekoladą oraz wafelkami o smaku cappuccino. Kto mnie zna, ten wie, że kupowane słodycze jem niezwykle rzadko. Ani jakoś specjalnie
Mienta blogwersja jest na kremówce i mascarpone, z dodatkiem czekoladowych wiórków i ułożone między czekoladowym spodem, a warstwą kremówki. Spód jest mięsisty, ale nie ciężki, warstwa semifreddo zaś puszysta i aksamitna, całość nie za słodka i śmiało można pokusić się o drugi kawałek, czyli dłużej można delektować się tym wybornym deserem :) Doskonałym dopełnieniem jest ciepły sos owocowy, dzięki któremu tort nabiera(...)wodą. Składanie: Czekoladowy spód przełożyć do foremki- w której się piekł- wyłożonej folią aluminiową lub folią przeźroczystą. Następnie ułożyć warstwę z masy mascarpone i włożyć do zamrażalnika na 5-6 godzin. Przed podaniem ubić kremówkę, wyciągnąć deser z zamrażalnika, ozdobić kremówką, polać ciepłym sosem i podawać. Smacznego
Kraina Miodem Płynąca/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Tiramisu - czyli włoski deser, o którym chyba słyszał każdy. Podobno we Włoszech, w zależności od regionu - istnieje nawet kilkadziesiąt jego odmian! Z reguły składa się z biszkoptu nasączonego mocną kawą espresso i likierem oraz warstwy kremu z serka mascarpone, jajek i cukru. Całość posypana jest obficie kakao i wiórkami gorzkiej czekolady(...)ptysiowa - wbrew pozorom nie rozmięka i pysznie smakuje z resztą składników. Musicie sami spróbować, a przekonacie się że deser jest magiczny - znika jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. 1 opakowanie (125g) słomki ptysiowej (polecam firmy Brześć ) Krem: (*) 500g serka mascarpone 5 żółtek 2 białka 100g cukru pudru kilka kropel aromatu migdałowego (opcjonalnie) Nasączenie: 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka kawy
Di gotujepewno wyjątkowa. Pavlova sprawdzi się jako deser na różne okazje. Ale latem w bardzo upalne dni, polecam wypróbować ją po prostu zamrozić, uzyskamy wówczas wspaniały torcik lodowy. Składniki na bezę: 6 białek 300 g drobnego cukru szczypta soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30% 4 łyżki
Kierunekuchniadeser zyska wyrazisty aromat. Co do trunku, musi być on mocny i szanowany, który już w niewielkiej ilości nada deserowi wytrawności , dlatego ja wykorzystam koniak. Przejdźmy do przepisu. Na 3-4 solidne porcje będziemy potrzebować: 500g mascarpone 200g savoiardi (biszkopty) 4 jajka 4 łyżki stołowe cukru do żółtek 4 łyżki stołowe cukru do białek Kakao Szczypta soli Espresso(...)ucieramy z cukrem, a połowę ilości białek ubijamy ze szczyptą soli i pod koniec dodajemy cukier; 2. Mascarpone mieszamy z utartymi żółtkami, a następnie z pianą z białek. I tak mamy gotową masę; 3. Pora nadać włoski temperament naszemu deserowi. Skrapiamy biszkopty espresso oraz alkoholem i układamy w naczynie w którym chcemy podać deser. Następnie nakładamy masę, na masę
Tradycyjna Kuchniarozpuszczamy w mikrofali i gorące wlewamy do zmielonych herbatników. Łączymy składniki widelcem. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek i delikatnie dociskając, wyrównujemy powierzchnię. Do pojemnika (dzbanka, plastikowej miarki) przekładamy serek mascarpone, śmietanę creme fraiche i wciskamy sok z cytryny – miksujemy blenderem z końcówką „żyrafą”. Cały czas miksując dodajemy porcjami cukier, a potem budyń. Przy pomocy plastikowej łopatki oczyszczamy ścianki pojemnika(...)przy uchylonych drzwiczkach w piekarniku ok. godziny. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy serniczki, w dowolny sposób. Mini serniczki cytrynowo czekoladowe, to ciasto-deser, którego przygotowanie jest również „wersją mini”. Nie wymaga wielkiego nakładu pracy, a ciasto wyrobimy najprostszym blenderem, nie angażując w przygotowanie „armii sprzętu i garów”. W zamian za ten minimalizm otrzymamy
mojewypiekiinietylkotakiej sytuacji otworzyłam lodówkę i szafki, powyciągałam produkty, które lubi moje dziecko i takim sposobem powstał ten naprawdę pyszny deser. Chciałam dodac owoce, jednak mój syn ostro zaprotestował :) Składniki na 1 deserek: 150 g serka mascarpone 3 herbatniki maślane z kakao 3 łyżeczki tego musu truskawkowego cukier puder do smaku 1 łyżeczka gorzkiego kakao kilka chocolate chips (można użyć posiekanej(...)łyżeczkę musu truskawkowego, serek mascarpone, gorzkie kakao i tak do wykorzystania składników. Na wierzchu ma pozostać serek mascarpone posypany kakao i chocolate chips. Wstawić do lodówki do schłodzenia choć mnie się to nie udało, bo dziecko od razu wzięło szklaneczkę z deserem i zjadło :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotuje