Słodki jak maliny, delikatny jak pianka mus malinowy to przepyszny dodatek do wypieków. Mimo że teraz potrafię go zrobić prawie z zamkniętymi
Słodki PomysłSłodki pomysł na babeczki dla fanów piłki nożnej! Babeczki zrobiłam dla męża – wielkiego fana piłki nożnej – w ubiegłym roku, z okazji
Słodki PomysłKrem cynamonowy to idealny dodatek do świątecznych wypieków, ale nie tylko! Polecam go szczególnie do przełożenia ciast marchewkowych, pierników i tortów
Słodki Pomysłtruskawkami. Proporcje na formę 21x21 cm. Przepis na ciasto ptysiowe pochodzi z książki "Ciasta i desery" Marianne Magnier-Moren . 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki wody 2 jajka 50 gram masła 1/4 łyżeczki soli 100 gram śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 4 łyżki serka mascarpone 150 gram truskawek Piekarnik nagrzać do 220C tylko dolną grzałką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia
Czerwony GupikTarta z brzoskwiniami i mascarpone Może i nasze krajowe brzoskwinie są mniejsze i mniej słodkie od swych południowych kuzynek, ale jako
Miód i pieprzWielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Czas zajadania się przede wszystkim babkami, mazurkami i oczywiście jajkami, w każdej z możliwych postaci ☺ Dzisiaj propozycja na zimną przekąskę, w
Ania i Marcin gotująskładniki: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 500 ml piwa o smaku cytrynowym ok. 400 g podłużnych biszkoptów 4 banany, dojrzałe 4 żółtka
Domowy Smak JedzeniaChodząc po przeróżnych klubokawiarniach, bardzo często możecie spotkać, jako propozycję przekąski na ciepło, quiche. To rodzaj wytrawnej tarty z masą jajeczno-serową, warzywami i mięsem. Uwielbiam
Ania i Marcin gotująMiałam w lodówce serek mascarpone i śmietanę kremówkę, zastanawiałam się co z nimi zrobić. Kupiłam maliny i nasunął mi się pomysł :) Domowe lody malinowe! mmm, pycha
The Sweet Damselwódką, które zostały z "produkcji" likieru) - 125 g serka mascarpone - likier kokosowy, malibu lub inny likier - cukier puder do smaku (u mnie 1,5 łyżeczki do kremu i 1 łyżeczka do truskawek) - szklanka mrożonych truskawek Przygotowanie: 1. Do serka dodajemy wiórki i mieszając dolewamy powoli likier do uzyskania pożądanej konsystencji. Deser będzie jeszcze lepszy, jeśli wiórki nasączymy wcześniej dowolnym alkoholem
Kraina Tysiąca SmakówSzukam dziś na blogu przepisu na swoje ulubione tiramisu i co nie mogę go namierzyć. Okazało się że mama nie przeniosła mi przepisu ze starego bloga
Lili w kuchniDoczekaliśmy się w końcu pierwszego tak ciepłego weekendu w tym roku. Ptaki świergoczą tak radośnie, że nie chce się wracać do domu. A na polu pojawiły
Fascynacje AniRobione w pędzie! W sumie nie za bardzo mogłam się skupić nad wymyślaniem przepisu i łączeniem składników, ale udało się! Nic nie pomieszałam i wyszło tak
zabawa smakiemZnacie to filmowe poczucie grozy i podniecenia zarazem, gdy znajdujecie w przepastnych czeluściach szuflad, szafek i schowków na jedzenie coś, co kupiliście milion lat temu? Tę
GRUBY WAŁEK