Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tartaletki z najlepszym kruchym ciastem. Na pewno będę do niego wracać. Ciasto wychodzi kruche, delikatne i chrupiące. Krem
Marta GotujePogoda już iście jesienna. I niestety nie jest to nasza klasyczna, polska, złota jesień. Albo leje kilka dni pod rząd, albo mamy piękne słońce. Ostatnie dni
W kuchni KatieŚwięta, święta i po świętach Teraz czas rozpocząć przygotowania do Sylwestra i Nowego Roku. Moja propozycja na tę sylwestrową noc to ciasto bounty. Jest fenomenalne i
PatiGotujenieco zaskakujący, ale jak się okazało będący strzałem w dziesiątkę rozmaryn. Gruszki można zjeść tak po prostu (dlaczego nie?), albo potraktować jako element bardziej rozbudowanego deseru. Można je podać z lodami, bitą śmietaną, mascarpone lub nawet z jako dodatek do ciasta. Syrop można zredukować do gęstego sosu i polać takim gorącym specjałem owoce. Można dodać orzechy. Można też żurawinę. Można
zadanie-gotowanieotucha, ale mi się jakoś tak nie kojarzył, a smak......mmmmmmogłabym takie Matchamisu jeść co drugi dzień. Jeśli lubicie herbaciane klimaty, koniecznie musicie zrobić ten deser ;) Składniki na 2 osoby: 200 g serka mascarpone 2 duże jajka kilka podłużnych biszkoptów 1/2 łyżki cukru pudru ok. 200 ml zaparzonej herbaty matcha (jak zostanie można wypić) ok 10 ml likieru kokosowego (możesz
Blondynka GotujeOstatni blat smarujemy masą i dekorujemy malinami. Uff, gotowe ! Uwaga ! Tort jest pyszny i szybko znika :) Inne przepisy na pyszne słodkości: Torcik z mascarpone i bezą prosty przepis ! Tort Pavlova boski deser Pleśniak z rabarbarem – ciasto przepyszne Tort bezowy pyszny i prosty w zrobieniu, przepis
Kuchnia na wzgórzuKiedy temperatury dochodzą do 30 stopni, moje myśli automatycznie lądują nad brzegiem oceanu. Egzotyczne plaże, upał niemiłosierny, kubańska muzyka i zimny deser w pucharku..ale zaraz
WiszniówkaMasz niezapowiedzianych gości i brak czasu na wypieki? Proponuję przygotować deser w pucharkach z galaretką, bitą śmietaną z mascarpone a to wszystko posypane czarnym sezamem z dodatkiem mrożonych malin. Idealny przysmak w upalny dzień ... jak dzisiaj :) Składniki na 4 osoby: 1-2 opakowania galaretki malinowej (zależy jak duże macie pucharki) 330 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone garść
Alutka-GotujeMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Tiramisu – najbardziej znany i najlepszy deser na świecie. Tiramisu to mało składników, łatwe wykonanie i rozkosz jedzenia. Można go … Przeczytaj
My Blueberry Cornernadzieję, że chyba każdy chętnie skusiłby się na kawałek tego pysznego, słodkiego deseru. Tiramisu(...)Składniki : śmietana 36% - 250 g serek mascarpone - 0,5 kg kawa rozpuszczalna - 4 łyżeczki podłużne biszkopty - 500 g likier amaretto - 2 łyżki cukier puder - 3 łyżki kakao do posypania Sposób przygotowania: Kremówkę ubić na sztywno, dodawać po łyżce serka mascarpone wymieszanego z cukrem pudrem, wymieszać. Kawę wsypać do filiżanki, zalać gotowaną wodą, ostudzić, dodać likier amaretto, wymieszać. Zanurzać biszkopty
Kuchnia DanusiI mamy już grudzień!...Od dziś na blogu będzie świątecznie :-) Pierwszą słodką propozycją będzie wilgotne ciasto marchewkowe. Jest to bardzo prosty i smaczny przepis (w sumie
Ana Mari's worldSezon na szparagi trwa. Proponuję krem z ich użyciem, z dodatkiem pora oraz mascarpone. Ser ten kojarzy mi się głównie z ciastami i deserami. Ale doskonale sprawdza się również w zupie. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: przepis z magazynu "Moje Gotowanie" 30 g masła 1 ziemniak 1 por (tylko biała część) 1 pęczek białych szparagów 100 ml białego wina 3 szklanki wywaru
Moja Galeria SmakuPrzepyszne wiśniowe tiramisu zachwyci smakiem każde podniebienie , doskonałe na podwieczorek lub deser. Kwaskowate wiśnie idealnie komponują się z serkiem mascarpone i dają niesamowity efekt smakowy. Zapraszam do wypróbowania przepisu naprawdę warto . składniki na 4 porcje wiśnie 400 g ( mogą być mrożone) 1 galaretka wiśniowa 2 jajka serek mascarpone 250 g 3 łyżki cukru pudru szczypta soli 4 podłużne biszkopty
Smakowite Daniacukru 1/4 szklanki cukru trzcinowego 4 jajka 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Na wierzch: 200 ml śmietany 30 % do ubijania do deserów 2 łyżki cukru pudru 150 g serka mascarpone Na dekorację: 1 łyżka orzechów laskowych 1 łyżka migdałów 4 łyżki cukru Przygotowanie: Masło roztapiamy, osobno roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę. Herbatniki kruszymy, dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś coś dla łasuchów - zarówno tych dużych jak i małych :) Nie chciało mi się odpalać piekarnika, a “chodziło” za mną coś słodkiego, a jednocześnie
W kuchni Katie