słoik do ciastek i na powtarzaniu się kończy…. a stos suchych biszkoptów rośnie. Wykorzystuje je na różne sposoby: jako spód do ciasta, zmielone w formie posypki lub warstwy w deserze i do lizaków dla dzieci :) Właśnie one są gwiazdą dzisiejszego wpisu. Bardzo fajne, delikatne w smaku, idealne dla maluchów, które za nimi przepadają. Prezentujemy je Wam w dwóch odsłonach(...)dzieci to nie jest przepis dla Was, bo usmarowana, szczęśliwa czekoladowa buzia gwarantowana. Ilość sztuk: 10 lizaków Składniki: Lizaki: 150g biszkoptów (mogą być wyschnięte) 70g kremu czekoladowo-orzechowego 50g mascarpone 10 patyczków od lodów* Polewa: 150g gorzkiej czekolady Łyżeczka masła Kolorowa posypka *Patyczki otrzymałyśmy od zaprzyjaźnionego sklepu spożywczego. Jeśli ktoś nie ma możliwości zdobycia ich w ten sposób to może
Kolizje Smakówprzepis na ten pyszny deser. Oczywiście, jeśli nie macie zbyt wiele czasu możecie wybrać się do najbliższej cukierni i kupić te przysmaki, jednak te domowe smakują znacznie lepiej :) Eklerki – składniki Ciasto : 1 1/3 szklanki mąki, 125g masła, szklanka wody, 1/4 łyżeczki soli, 4 jajka Krem (tradycyjny) : 350 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru(...)nabić szprycą – jednak wtedy nałożymy zdecydowanie mniej kremu. Jeśli więc zdecydowaliśmy się je przekroić (więcej kremu=więcej przyjemności), to na dolną część nakładamy wcześniej przygotowany krem i przykrywamy górną. Deser już prawie gotowy – teraz tylko wierzch możemy posypać cukrem pudrem lub – co bardziej polecam – polać polewą czekoladową mleczną, lub przygotowanym lukrem. Uwaga! Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika – wtedy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ciasta dyniowego, postanowiłam zrobić z niego całkiem nowy deser. Trwało to może z 10 minut, plus chwilka w lodówce na schłodzenie ciasta i gotowe :) Ciasto, które miałam upieczone znajdziecie tu –>KLIK . Takim sposobem możecie uratować także zwykły biszkopt, babkę czy ciasto drożdżowe. 2 łyżki naturalnego, kremowego twarożku (lub mascarpone) na 200 g ciasta żurawina suszona czekolada gorzka Ciasto
Mienta blogKawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru, które idealnie komponuje się z orzeźwiającymi brzoskwiniami i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: 600g podłużnych biszkoptów 2 brzoskwinie do dekoracji kakao Krem: 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany kremówki 36% 4 żółtka 8 łyżek cukru pudru 2 śmietan
Szalona Kuchnia Ewelinyprzekładaniec, idealny dla wielbicieli kawowych smaków w ciastach i deserach. Czyli m.in. dla mnie :) Kawy nie pijam w ogóle, nie lubię, ale kawowym słodkościom nie odmawiam.. Wiem, trochę taki paradoks, ale każdy ma swoje dziwactwa ;) Wracając do ciasta - dwa czekoladowe blaty przełożone pysznym kremem cappuccino na bazie serka mascarpone i kremówki. Całość nie za słodka, co dla mnie bardzo
Opowieści z piekarnikaDeser dla zapracowanych.Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.Połączenie delikatnego kremu ze świeżymi owocami to istne niebo w gębie.Wielbiciele bitej śmietany będą zachwyceni tym bardziej,że owoce można dobrać według własnego gustu. Spód 135 g pokruszonych ciasteczek oreo Krem mascarpone 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30% lub 36% 200 g białej czekolady Czekolady rozpuścić
Anielskie wypiekiciast czy lodów – do formy czekoladowego deseru. Do jego zalet można zaliczyć nie tylko wyjątkowy, czekoladowy smak, ale też szybkość wykonania. Wystarczy kilka minut pracy miksera i krem jest gotowy! Swój pyszny – czekoladowy(a nie czekoladopodobny) smak, zawdzięcza dodatkowi […] Artykuł Czekoladowy krem na bazie śmietanki i mascarpone pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortyciast czy lodów – do formy czekoladowego deseru. Do jego zalet można zaliczyć nie tylko wyjątkowy, czekoladowy smak, ale też szybkość wykonania. Wystarczy kilka minut pracy miksera i krem jest gotowy! Swój pyszny – czekoladowy(a nie czekoladopodobny) smak, zawdzięcza dodatkowi […] Artykuł Czekoladowy krem na bazie śmietanki i mascarpone pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortyMUFFINY DYNIOWE to obowiązkowa pozycja w sezonie na dynie, nie... Artykuł Muffiny dyniowe z kremem i sosem z rokitnika pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEjest błyskawiczne do zrobienia. Jest świetnym pomysłem na deser do popołudniowej kawki, jak i np. imprezowe słodkości. Śmiało można podać je z gałką ulubionych lodów waniliowych! SKŁADNIKI: * kwadratowe wafle / andruty – 3 szt * dojrzale banany – 4 szt * cukier – 1 szkl * zimne masło – 85 g * śmietana 30% słodka – 125 ml * mascarpone – 250 g * cukier puder – 1 łyżka
Ostra na Słodkowcześniej do głowy, że bazylia może być idealnym składnikiem deserów. Ale skoro mogą być muffinki z czerwonej fasoli czy sernik dyniowy , to czemu nie lody bazyliowe? ;) Wprawdzie za oknem pogoda już całkiem jesienna to jednak namawiam Was do przygotowania sobie takich lodów jeszcze w tym roku. Składniki: 250 g mascarpone 340 g naturalnego jogurtu greckiego 3-4 łyżki cukru pudru
zadanie-gotowaniekalorii i rozkoszować się tym smakiem do woli. Ten deser to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Dodatek do niego to oczywiście filiżanka małej czarnej. Składniki: Tortownica 22 cm Spód: 15 dag herbatników biszkoptowych 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 70 g rozpuszczonego masła Warstwa kawowa: 25 dag sera mascarpone ½ litra śmietanki 30% 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
Wanilia i Kardamonbardzo drobno pokruszyć, po czym przesypać do pucharków. Ser mascarpone z jogurtem naturalnym, cukrem pudrem oraz olejkiem waniliowym zmiksować na gładką masę. Za pomocą łyżki wyłożyć krem na pokruszone ciasteczka. Wierzch starannie wyrównać. Owoce pokroić w ćwiartki i po czym wymieszać z dżemem truskawkowym i ułożyć na warstwie kremu. Deser lekko schłodzić
Ciastka - domowe słodkościktóry dziś Wam prezentuję jest tak prosty w wykonaniu. Połączenie autorskiego spodu czekoladowego z delikatną masą serową i jagodami cudownie smakuje, a jeszcze lepiej się prezentuje. Kolejną zaletą tego deseru jest fakt, że ciasto nie wymaga pieczenia, co sprawdza się szczególnie latem. Zapraszam! :) Spód : 100 g herbatników maślanych 125 g herbatników w czekoladzie mlecznej 50 g miękkiego masła Ciasteczka(...)gładką masę. Dodać roztopioną i wystudzoną czekoladę, ponownie zmiksować. Wmieszać delikatnie jagody. Przelać na spód i wyrównać. Wstawić do lodówki na całą noc. Wierzch : 250 g mascarpone 2 łyżki jagód Serek zmiksować z jagodami. Wyłożyć na wierzch sernika. Schłodzić. Ciasto przechowywać w lodówce. Udekorować jagodami. Smacznego
Chocolate Muffin Blogcytrynowym kremem. Wspaniałym akcentem jest migdałowa, maślana kruszonka. Deser jest przepyszny, lekko waniliowy, pełen smaku i aromatu. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „Apetyt”). Składniki na 5-6 porcji: 750g umytych, obranych truskawek 130g cukru 250ml porto 3 łyżeczki żelatyny 300ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny
Mała Cukierenka