Sezon na domowe lody uważam za oficjalnie otwarty :) Na pierwszy ogień poszły błyskawiczne lody truskawkowe, do których przygotowania potrzeba tylko mrożonych truskawek, mascarpone ( w wersji bardziej
DefinicjaSmakuSkładniki: 1/3 kostka margaryny lub masła 1 jajko 1,5 szklanki mąki szczypta soli szczypta cukru 250 g masy krówkowej 250 g serka mascarpone 50
Wielki apetytSłodkie letnie dni pachną słońcem i owocami, które możemy wykorzystywać na rozmaite sposoby. Dziś pomysł na delikatny krem z aromatem amaretto i frużeliną z malin oraz jeżyn. Idealny deser w środku wakacji! Składniki (3-4 porcje) Frużelina * po 150 g malin i jeżyn 2 łyżki cukru 1/4 szklanki zimnej wody łyżka mąki ziemniaczanej Do dwóch oddzielnych garnuszków wrzucić owoce(...)soku wlać wodę z mąką (połowa do jednego garnka, połowa do drugiego) i gotować jeszcze chwilę, mieszając. Ostudzić. Krem 100 g śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone 3 łyżki amaretto Śmietanę ubić, aż zgęstnieje, dodać cukier puder i mascarpone i ubić do sztywności. Dodać amaretto i chwilę zmiksować raz jeszcze. Na dno szklanek/pucharków wyłożyć frużelinę malinową
Słodkie inspiracjedeserze przygotowałam. Wyszło lekko i lekko, taki deser schyłku lata. Aż mi troszkę smutno, gdy o tym pomyślę... Ptysie jagodowe Składniki: (na 6-8 ptysi) 125 ml wody 65 g masła 85 g mąki pszennej 2 jajka nadzienie: 350 g jagodowego curdu dodatkowo: 100 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g borówek
Pożeraczka, czyli raz adobrzetaki, który jest wilgotny i kremowy. Musi rozpływać się w ustach. Musi być czymś więcej niż zwykłym ciastem z twarogu. Ma być jak połączenie najlepszego ciasta z najlepszym deserem. Ma być tak dobry, że aż chce się jeść wolniej, aby dłużej rozkoszować się każdym jednym kęsem. Mam nadzieje, że będzie Wam smakował :) Składniki: 95 g ciasteczek*, 35 g rozpuszczonego(...)wyrównując i dociskając delikatnie łyżką. Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec przez 5 minut. Następnie blachę wciągnąć i zostawić do lekkiego przestudzenia. 500 g twarogu, 250 g mascarpone, 200 g śmietany kremówki 30%, 180 g cukru, 2 jajka, 1 łyżka budyniu waniliowego 300 g masy kajmakowej Twaróg włożyć do miski, dodać mascarpone i zmiksować do połączenia się składników
Plate of Joychłopców, skutecznie odciągając tym ich uwagę od Ptysi, która w stosunku do dzieci jest raczej mało tolerancyjna. A po wyśmienitym obiedzie, w którego skład wchodził domowy sos berneński, na deser podałam mrożony tort tiramisu. Pracowałam cały weekend, nie miałam więc za bardzo czasu na przygotowanie odpowiednio efektownego tortu. Stwierdziłam, że lody lubią wszyscy, lodowy tort będzie więc rozwiązaniem doskonałym(...)beza: 6 białek 250 g cukru 50 g cukru pudru 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej lody: 200 ml śmietany kremówki (38%) 250 g serka mascarpone 3 jajka 100 g cukru pudru 50 ml amaretto 50 ml mocnej, zimnej kawy dodatkowo: 3 łyżki kakao Białka ubić, pod koniec partiami dodając najpierw zwykły cukier, później cukier puder
Pożeraczka, czyli raz adobrzemojprzepisna.pl | Leśny mech Leśny mech, ciasto, które chciałam upiec bardzo dawno temu. W końcu się zmobilizowałam i upiekłam je dla męża, jako że uwielbia wszelkie ciasta
moj przepis naZgodnie z obietnicą wrzucam kolejny słodki przepis, który przygotowałam na urodziny mojego 2 latka Lucjanka. Bezy czekoladowe z borówkami, tym razem w wersji czekoladowej. Bardzo lubię tego typu desery z kilku powodów: bezy można przygotować znacznie wcześniej, dzięki temu nie kumulujemy sobie pracy przed samą uroczystością, pięknie prezentują się na stole i każdy może dostać swoją porcję bez konieczności krojenia(...)bezy: 2 białka 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 100 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru pudru Jak zrobić bezy czekoladowe z borówkami? Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze spisuje się tu stojący, bo ubijanie zajmie dość dużo czasu. Kiedy lekko
CiastkozercyKolejna świąteczna propozycja. Tym razem są to babeczki piernikowe z orzechami włoskimi i nadziewane marcepanem. Udekorowałam je czapeczkami Mikołaja z bitej śmietany zmieszanej z serkiem mascarpone
Oryginalny smakTruskawkowego szaleństwa ciąg dalszy ;) Deser bez pieczenia, zniewala smakiem i wyglądem. Z musem truskawkowym, warstwą truskawkowego kremu i przykrywającą je galaretką truskawkową. Czasochłonny, ale wart zrobienia, gwarantuję, że się nie zawiedziecie ;) Udekorowana świeżymi owocami... Bajka :-) Polecam! Składniki: 200 g podłużnych biszkoptów ladyfingers Mus truskawkowy: 350 g truskawek sok z połówki cytryny 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny(...)pokroić w niedużą kostkę, odstawić. Mascarpone ubić na sztywno z kremówką i cukrem pudrem. Dodać truskawki i przestudzoną żelatynę, jeszcze chwilę ubijać. Krem truskawkowy wyłożyć na stężały mus truskawkowy, wyrównać i schłodzić do czasu stężenia kremu. Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, wystudzić, tężejącą wyłożyć na krem truskawkowy, schłodzić w lodówce. Gotowy deser ostrożnie wyjąć z formy i przełożyć
Domowa cukiernia Ewykawałeczkami białej czekolady i pyszne dojrzałe borówki. Całość daje nam smakowity deser na każdą okazję. Zachęcam do wypróbowania przepisu. składniki na biszkopt: 3 jajka 60 g cukru 100 g mąki tortowej 2 łyżki kakako szczypta proszku do pieczenia składniki na krem: 200 ml śmietanki kremówki 36% 250 g mascarpone szklanka borówek 50 g białej czekolady 3 łyżki cukru pudru Przygotowujemy
noteskulinarnyfigatych, którzy uwielbiają oreo. Wiśnia dodaje świeżości i kwasowości deseru, oczywiście można użyć innych ulubionych owoców . Pyszny chrupiący spód i delikatne, kremowe masy to rozkosz dla podniebienia. Składniki na ciasteczkowy spód: 125g pokruszonych herbatników 40g cukru 85g masła Składniki na kremy: 500ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru frużelina wiśniowa 100 g ciasteczek oreo Składniki
Słodki ZakątekNiesamowity i pyszny deser z czekolady. - tylko trzy składniki - bez mąki - aksamitne i pyszne - zawsze puszyste Czas przygotowywania: 25 minut Czas pieczenia: około 70 minut Ilość porcji: 5 foremek o średnicy 9 cm Składniki: • 5 dużych jajek • 250 g serka mascarpone • 200 g czekolady (2 tabliczki
AniaGotuje.plOsobiście jestem fanem bardziej przełamanej słodyczy w deserach, ale że nie robiłam go dla siebie, a dla fanki kajmaku to pokombinowałam by odwzorować smak słynnego batonika. Całość jest dość słodka, ale jednocześnie chrupiąca za sprawą orzeszków ziemnych i delikatna od kremu na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki. Składniki na 2 tarty o średnicy około
Fabryka pomysłów