tego lata zaraz obok ciasta jak marzenie :) Na blogu pojawi się niedługo nowa kategoria - ciasta bez pieczenia . Znajdziecie tam przepisy na desery i ciasta, które nie wymagają użycia piekarnika, są więc idealne na letnią porę, kiedy za oknem upał, a stanie przy gorącym piekarniku nie należy do najprzyjemniejszych zajęć. Do przygotowania spodu wykorzystałam herbatniki w czekoladzie kupione w Lidlu . Muszę(...)miksujemy. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Wysypujemy masę ciasteczkową i równomiernie rozkładamy. Dociskamy dnem szklanki. Wstawiamy do lodówki do stwardnienia. Nadzienie: 250 g mascarpone 100 g białej czekolady Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Wymieszać z serkiem, gdy lekko przestygnie. Wyłożyć na twardy spód, dokładnie rozprowadzić do brzegów
Chocolate Muffin BlogDo tego deseru przymierzałam się, żeby nie skłamać, od lat. Nie miałam odwagi upiec bezy ot i cała prawda! Względy ekonomiczne, czytaj zalegający w lodówce serek
Dzieje kuchennej WiewióryŚmietanę wraz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Wykładamy na zupełnie wystudzone(!) ciasto. Dekorujemy kakao lub tartą czekoladą. Przechowujemy w lodówce. Alergeny Alergeny jajka , mąka Obłędne ciasto jabłkowo-gruszkowe z owocowym budyniem i kremem, chociaż tak naprawdę można pokusić się o nazwanie go torcikiem, bo zdecydowanie składa się z wielu warstw. Doskonały deser, który pokochają wszyscy! [foodiepress(...)łyżeczka cukier - 4 łyżki (pomijamy jeżeli budyń jest słodzony) Owoce: jabłka - 1/2 kg gruszki - 1/2 kg cukier - 2-3 łyżki cynamon - ok. 1/2 łyżeczki Dodatkowo: śmietana 30% - 500ml mascarpone - 100g cukier puder - 1-2 łyżki kakao lub tarta czekolada - do posypania Wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier zwykły, z wanilią i dorzucamy masło oraz jajka. Wyrabiamy gładkie
Pogotujmy.plPrzepyszny sernik na zimno, chyba nasz ulubiony. Prosty w wykonaniu, kremowy, puszysty, cudowny, z lekką nutką cytrynową. Na spodzie z pokruszonych ciastek maślanych z dodatkiem masła
moj przepis naDzisiaj tartaletki z pitają (smoczym owocem), o której pisałam w poprzednim wpisie. Jak już wspomniałam, owoc w smaku nie zachwyca, ale łącząc go z innymi składnikami
Oryginalny smakjeszcze kilka przepisów, które aż się proszą, żeby zamieścić je na blogu. Ale od początku. Misiek wrócił z trasy przed Walentynkami, więc postanowiłam przygotować babeczki z kremem z mascarpone i białej czekolady. Oboje uwielbiamy kokos, więc dodałam go do kremu. Przyznam szczerze - nie wyszły tak dobrze, jak wyglądały w mojej głowie. Taki już urok Walentynek - chcesz zrobić wszystko perfekcyjnie(...)wyrosły, krem ciut za rzadki i... rwiesz włosy z głowy, zamiast wrzucić na luz. To doskonała droga to zepsucia sobie i narzeczonemu tego święta. Co więc zrobić, gdy deser nie wyszedł tak oszałamiająco, jakbyś tego chciała? Wrzucić na luz! Nalej sobie kieliszek wina, przekop się przez szufladę ze słodyczami i dodaj coś gotowego do tych nieszczęsnych babeczek. Doskonałym pomysłem
W poszukiwaniu inspiracjiowocami. Polecam, nie tylko na wielkie święto. Świetnie się sprawdzą też jako niedzielny deser. Składniki: Beza: • 6 białek kurzych • 300 g drobnego cukru • 1 szczypta soli • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka octu winnego Krem: • 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% mocno schłodzonej • 250 g mascarpone • cukier waniliowy Dodatkowo: • róznokolorowe świeże owoce, u mnie truskawki, borówki i jeżyny Sposób
W mojej kuchniOwocowe semifreddo to smaczny i pomysłowy deser na Walentynki. Smakuje z wszystkimi owocami. Mrożonymi i świeżymi. Bardzo dobre jest z malinami, truskawkami, czy nawet porzeczką. Pięknie wygląda i zachwyca gości. Możemy je przyrządzić tak jak tiramisu semifreddo z serkiem mascarpone: przepis tutaj, albo z jogurtem i kremowym serkiem typu ulubiony. Dodatkowo biszkopty można nasączyć likierem
dolcevitainmykitchenbardzo smaczny, popularny włoski deser. Prosty w przygotowaniu, nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy. Uwielbiam go za smak i kremową konsystencję. Zupełnie nie wiem, dlaczego nauczyłam się go przyrządzać tak późno… Składniki: (na 5 porcji) 350g serka mascarpone 3 żółtka 3-4 łyżki cukru pudru 5-6 łyżek likieru amaretto paczka podłużnych biszkoptów duża filiżanka świeżo zaparzonej
Raj dla PodniebieniaCiasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru drobnego (trzcinowy) 1/2 kosztki zimnego masła 3 łyżki lodowatej wody Krem: 250 gram mascarpone 2 łyżki tahiny 2
AZgotuj!WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 27 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-12 Składniki: 500 g ser ka mascarpone, mała śmietana 30%, 6
JejKuchniaogół przygotowywałam ten pyszny deser z likierem migdałowym Amaretto, ale muszę powiedzieć, że deser p. Heleny też powala smakiem. Jest naprawdę super-polecam! Zdjęcie może nie najlepsze, ale wszyscy szybko się wzięli za niego i nie zdążyłam! SKŁADNIKI: 1 paczka biszkoptów SAN (paluszki ) 1 pudełko Mascarpone 400-500g. 100 ml. Limoncello lub innego likieru cytrynowego sok z 1/2 cytryny
Kuchnia BeatyPrzepyszne, słodkie i idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Ciasto to składa się z 4 warstw, w tym z placków miodowych oraz kremu na bazie mascarpone
Ania i Marcin gotująrobalami...Nie lubię brzydkich dań ! Wyjątkiem są śmieszne potrawy, zabawne ciastka i desery. Tak, to mogę strawić, zarówno w przenośni, jak i dosłownie. Wam moje halloweenowe cake popsy - dynie też powinny posmakować :) Składniki: 250 g okrawków ciast ( biszkopty, kruche ciastka, piaskowe babki ) 100 g serka mascarpone 100 g masy krówkowej Do dekoracji: 150 g białej czekolady pomarańczowy barwnik spożywczy
kolorowotorcikowoswoją dietę w zdrowe, świeże figi. Kilka składników i mamy fantastyczny deser. W sam raz na weekend. Tak więc już dzisiaj należy zaopatrzyć się w potrzebne składniki, blender i do dzieła. Samo przygotowanie zajmuje 15 minut. Składniki: 500 g białego sera 125 g serka mascarpone 300 ml mleka skondensowanego słodzonego 3 jajka (osobno żółtka i białka) 2 łyżki
Naturalna Kuchnia