deser, można troszkę zaszaleć i zamienić odrobinę cukru na cudowny karmel mieniący się na jego szczycie, kuszący i wołający zjedz mnie!:) SKŁADNIKI (2 porcje) 100g kaszy jaglanej 300 ml mleka ( w wersji wegańskiej można użyć dowolnego roślinnego) + 100 ml 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii 2 łyżki ksylitolu (lub innego słodzidełka) 2 łyżeczki brązowego cukru maliny(...)jeszcze lepszy bedzie gdy go zapieczemy, w tym celu należy przełożyć go do kokilek i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min. Po tym czasie posypujemy deser cukrem brązowym i karmelizujemy palnikiem lub wstawiamy na 2-3 minuty do piekarnika i włączamy opcję grill, kontrolując czy cukier się nie przypala. Podajemy z ulubionymi owocami. Smacznego
DefinicjaSmakuNa letnie śniadanie idealnie nadaje się omlet ze świeżymi sezonowymi owocami. Składniki: - 3 jajka - 3 łyżki mąki - 3 łyżki mleka - szczypta soli - 1 op. serka waniliowego
Kulinarne życiePrzepis znaleziony gdzieś w sieci, fajny pomysł na wykorzystanie owoców sezonowych. Ja dziś przedstawiam ciasto z agrestem ale równie dobrze dodajcie jabłka, maliny, czy jeszcze inne
Moje Małe CzarowanieW końcu mamy prawdziwą wiosnę....czy to już może przedsmak słonecznego i gorącego lata? Mamy dla Was zdrową i smaczną propozycję. Placuszki orkiszowe z serkiem mascarpone
Moja Mama GotujeGdy kiedyś na Pinterest zobaczyłam takie miseczki, wiedziałam od razu, że je przygotuję. Pytanie tylko z czym... Pomysłów na "wypełnienie" miałam wiele, ale zwyciężyły maliny
Kuchnia w czekoladzieSezon rabarbarowo truskawkowy w pełni. Na ryneczku na którym robię zakupy roznosi się cudowny aromat opalonych w słońcu truskawek i błyszczących czereśni wkrótce pewnie pojawią się
sierotka maRysia w kuchniOstatnio nabrałam ochoty na wszystko co drożdżowe.Zamarzyły mi się drożdżówki pachnące owocami otulone w budyniu i posypane kruszonką.Zajrzałam do mojej zamrażalki i znalazłam jeszcze
Niespełnione zdolności kulinarneCzekoladowa rozkosz w najlepszym wydaniu :) Lekki, delikatny suflet, intensywnie czekoladowy, o konsystencji pianki. Mokry, ale nie płynny. Najlepiej smakuje podany od razu po upieczeniu, koniecznie z
Domowa cukiernia EwyOstatnio zakochałam się w tartach, więc przypuszczam, że w najbliższym czasie trochę się ich tu pojawi. :-) Dzisiaj tarta truflowo-malinowa z bakaliami. Trufla przełamana lekko kwaśnym
kuchnia do kwadratuTort owocowy na zimno, to lekki deser z dużą ilością świeżych owoców przygotowany na bazie naturalnych składników. Idealnie orzeźwiająca przekąska na upały, która wspaniale zachwyca swym efektownym wyglądem i przyjemnie zaskakuje wybornym smakiem. Polecam! Składniki: Owocowa warstwa: 1 szklanka (240 ml) syropu z brzoskwiń w puszce 1 szklanka (240 ml) zimnej wody 1 1/2 łyżeczki (7 ml) agaru w proszku(...)roślinnego odpowiednika żelatyny) ulubione owoce: 2 połówki brzoskwini w puszce garść truskawek garść jagód garść malin 1 kiwi Biała warstwa: 1/2 szklanki (120 ml) mleka kokosowego z puszki 1 szklanka (240 ml) wody 1/2 łyżeczki (2 ml) agaru 1-2 łyżki syropu z agawy Czerwona warstwa: 1/2 szklanki (120 ml) soku z truskawek (lub około 100 g świeżych lub mrożonych
Lamarida.pltańsze Papryka, cukinia, dynia, pietruszka, włoszczyzna, truskawki, maliny, borówki - z powodzeniem można kupować i mrozić, gdy są tańsze, czyli latem, w sezonie. Może takiej mrożonej papryki nie zjemy na surowo, ale do gulaszu lub innej potrawy sprawdzi się znakomicie. Truskawki i inne owoce mrożone super nadają się do musów, ciast i deserów. Jedynym problemem może być pojemność naszej zamrażarki. Natomiast
dobra gospodyni dom wesołym czyniczasu no i nie należą do najlżejszych deserów. Jem je zazwyczaj od święta albo przy jakichś specjalnych okazjach (i wtedy dopiero smakują wyjątkowo), a jeżeli tak nagle najdzie mnie ochota na sernik to przygotowuje wersję mini w nieco zdrowszej i odchudzonej wersji. Tym razem padło na serniczki kokosowe z dodatkiem pysznych malin. W przepisie użyłam mąki ryżowej, myślę, że świetnie
Healthy food explorerporannej gazecie. Na przedpołudniowy deser wybieramy sernik z białej czekolady. Pierwszy kawałek ze sporą iloscią malinowej konfitury trafia do ust mojej połowy. Uśmiecha się mowi : „Będzie pani zadowolona!” Czyli już wiem, że sernik jest pyszny. Na ciemnym spodzie, gęsty, mazisty, wysoki. Nakładam na jego wierzch pyszną konfiturę z malin. Niebo na talerzu. Zazwyczaj jeśli idę do jakiejś
Raj dla Podniebieniaszklanki gorącej wody. Na dnie salaterek układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką malinową. Odstawiamy do lodówki, aby zastygła. Następnie wylewamy warstwę galaretki cytrynowej, odstawiamy do lodówki. Galaretkę agrestową po zastygnięciu kroimy w kostkę, wykładamy na zastygniętą galaretkę cytrynową, układamy warstwę borówek. Śmietanę ubijamy z niewielką ilością cukru pudru. Wykładamy na galaretkowy deser. Posypujemy borówkami i pokrojoną w drobną kostkę
Kulinarne przemysleniakupić w sklepach (np. w Lidlu). Taki deser jest tylko dobry, ale przede wszystkim zdrowy. Nasionka chia to prawdziwa skarbnica wartości dla naszego organizmu, o czym chyba nie muszę już nikogo przekonywać :) SKŁADNIKI 0,5 szklanki mleka kokosowego 3 łyżeczki chia 1 łyżka miodu 0,5 szklanki borówek 0,5 szklanki malin mięta Dzień wcześniej chia mieszamy z mleczkiem
Mój Smak na Życie