bardzo smaku, możemy używać różnych dodatków uzyskując różne wersje smakowe. Gotowy pudding możemy przechowywać w lodówce nawet kilka dni i jeść na śnaidanie lub serwować gościom jako pyszny deser. Tak więc odkryłam sposób na śniadanie idealne :) Szybkie w wykonaniu, pyszne, sycące i bardzo zdrowe. Przygotujcie się na więcej przepisów z wykorzystaniem chia, bo zamierzam trochę poeksperymentować z tymi cudownymi nasionkami(...)Składniki na 2 porcje: 3 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej 1 szklanka mleka kokosowego Pół szklanki mleka krowiego 1 łyżeczka stevii (można zastąpić miodem, syropem z agawy, ksylitolem itp.) Garść malin Nasiona zalewamy oboma rodzajami mleka, dodajemy stewię i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Jeśli mamy taką możliwość, od czasu do czasu mieszamy. Maliny blendujemy
Zawsze głodna!często z lękiem. Za europejską ojczyznę lodów uważa się Włochy - Marco Polo , powróciwszy z wyprawy do Chin, gdzie sporządzane były już 3000 lat temu, przywiózł przepis na zimny deser, przypominający współczesne sorbety. Z Włoch lody powędrowały do Francji, prawdopodobnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej. Pierwsza lodziarnia, Cafe Procope , powstała w Paryżu w 1681 roku. Znacznie później, bo dopiero(...)pozostałymi składnikami. Jeśli macie syrop kokosowy, można także dodać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć do maszynki. Dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta. LODY MALINOWE świeże lub mrożone maliny (ilość wg uznania, ja dałam 2 szklanki świeżo zerwanych malin) 200 g słodzonego mleka kondensowanego 300 g śmietany kremówki Maliny rozgniatam, ale nie miksuję - lubię czuć kawałki owoców. Mleko łączę
KUCHARNIAPodczas karnawału jemy dość dużo i tłusto, a do tego jeszcze jakiś drineczek i czujemy się jak klocki. Ja powoli mam dość, chociaż kocham jeść i
Niezły Młyneksucha dodałam jabłko i banana, który też prosił już się o szybką konsumpcję " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Takie danie idealnie sprawdzi się jako deser, śniadanie czy danie obiadowe. Smakuje nawet niejadkom i osobom, które na co dzień stronią od kaszy. To taka podpowiedź na to, jak przemycić do menu kaszę " class="wp-smiley" style="height(...)Następnym razem zamiast miodu mam w planie użyć świeżych daktyli lub żurawiny. Możecie również spróbować opcji z gotowaniem kaszy na mleku ale kokosowym a zamiast jagód użyć samych daktyli, malin czy innych owoców o dość intensywnym smaku. Przypominam również o przygotowaniu kaszy jaglanej do gotowania. Aby pozbyć się goryczki z kaszy, warto ją wcześniej podprażyć na suchej patelni, przelać kilka
Mieszam w Garnkuużyć innych owoców – borówek, malin, moreli czy nawet bananów, jednak w wersji truskawkowej moim zdaniem jest najlepszy! Składniki na 12 porcji : Spód: 150g płatków owsianych zwykłych lub górskich 75g masła orzechowego (u mnie Felix 30% mniej tłuszczu), kopiata łyżka 50g płynnego miodu Ser: 800g serka twarogowego na sernik (zmielonego) 80g erytrolu żelatyna do deserów (w ilości odpowiedniej do pozostałych
Dietologsezonowych owoców, jak np. maliny, borówki czy jagody leśne. Drożdżówki są mięciutkie, pulchne i nie za słodkie, mocno nadziane serem i owocami. Aby delektować się ich smakiem nie trzeba kroić - wystarczy oderwać...Ale uwaga!!! - ich odrywanie niesamowicie wciąga i z pewnością nie skończy się na jednej bułeczce 😉 Idealne na drugie śniadanie, podwieczorek lub deser, do szkoły, pracy
Kuchnia MagdaLenysezonowych owoców, jak np. maliny, borówki czy jagody leśne. Drożdżówki są mięciutkie, pulchne i nie za słodkie, mocno nadziane serem i owocami. Aby delektować się ich smakiem nie trzeba kroić - wystarczy oderwać...Ale uwaga!!! - ich odrywanie niesamowicie wciąga i z pewnością nie skończy się na jednej bułeczce 😉 Idealne na drugie śniadanie, podwieczorek lub deser, do szkoły, pracy
Kuchnia MagdaLenylubimy zjeść po obiedzie deser. Często robię budynie lub kisiele do których latem wykorzystuję owoce z ogrodu. Nie trzeba kupować gotowych torebek w sklepie bo potrzebna nam tylko mąka ziemniaczana, cukier, woda no i owoce. Zimą korzystam z mrożonych owoców lub wykorzystuję owoce z kompotu. Składniki: 1 litr wody 600-700 g owoców (maliny, jeżyny, borówki) 4 łyżki cukru
Ala piecze i gotujeprzy przyrządzaniu sosów, zup, pizzy, deserów czy też kompotu. Produkty te, są bardziej intensywne w smaku, jak i bardzie słodsze od ich niektórych świeżych odmian. Suszone owoce mają również swoje zdrowotne właściwości: suszone banany – z racji na dużą zawartość magnezu i potasu pomagają zwalczyć skurcze suszone jabłka – usprawniają krążenie krwi i pracę serca suszone maliny – zwalczają komórki rakowe rodzynk
w mojej kuchnipyszne śniadanie lub zdrowy deser SKŁADNIKI 1 torebka kaszy jaglanej, mleko, 3 łyżki wiórek kokosowych, ciasteczka czekoladowe , cukier do smaku WYKONANIE Kaszę płuczemy, zalewamy mlekiem, słodzimy do smaku, gotujemy do miękkości, osączamy z nadmiaru mleka. Kaszę mieszamy z wiórkami kokosowymi, dosładzamy cukrem do smaku. Na dnie pucharków układamy pokruszone ciasteczka, wykładamy warstwę kaszy, maliny, kładziemy resztę kaszy, posypujemy wiórkami
słodki bratekryż, który może stanowić formę deseru, ale również jako śniadanie na słodko. Jedynym jego minusem jest czas przygotowywania, ale zapewniam Was - jest tego wart! :) Składniki: - 500ml mleka sojowego (naturalnego) - 500ml mleka czekoladowego (kokosowego, sojowego) - 100g ryżu Arborio - 6 łyżek płatków jaglanych - 2-4 łyżki wiórków kokosowych (+do dekoracji) - laska wanilii *opcjonalnie: ulubione owoce (np. maliny), gorzka czekolada Do naczynia żaroodpornego
Be Fit Be Strongcudownie efektowny i obłędnie pyszny deser. Tiramisu, bo o nim mowa, nie tylko z nazwy doskonale pasuje na Walentynki. Jest delikatne, lekkie, a w mojej wersji: owocowo-orzeźwiające. Zamiast kawy: sok z pomarańczy z odrobiną likieru z czarnej porzeczki (dla podgrzania atmosfery). Do tego kuszące swym głębokim kolorem jeżyny (zamiast nich możecie użyć malin albo czarnej porzeczki), a reszta już
Pożeraczka, czyli raz adobrześwieżymi sezonowymi owocami. Polecam! :) Deser z kaszy jaglanej PRZEPIS {dla 3 osób} Składniki 1 szkl. kaszy jaglanej 1,5 szkl. wody 0,5 szkl. soku pomarańczowego (można zastąpić wodą) ekstrakt waniliowy 1 łyżka miodu/syropu z agawy/stewii//ksylitolu/cukru trzcinowego (ilość można dopasować do własnych upodobań) 3 łyżki wiórków kokosowych owoce, najlepiej świeże: np. truskawki, maliny, śliwki, banany lub owoce
coolinarnastrefa.blogspot.comspodzie z ciastek Oreo, polane gęstym sosem owocowym. Są bardzo smaczne. Wierzch ozdobiony jest kośćmi zrobionymi z białej czekolady i żelkami (jeśli nie lubimy żelków, możemy pominąć). Uważam, że deser jest łatwy i nie zajmuje dużo czasu, polecam… (inspirację znalazłam tutaj ). Składniki na około 8 niedużych porcji: Serniczki: 12 ciasteczek Oreo lub innych w ciemnym kolorze 50g masła(...)cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2-3 krople barwnika różowego i brązowego (niekoniecznie, można też dodać 1 łyżeczkę kakao) 100g mlecznej czekolady Sos: 3 szklanki czerwonych owoców jagodowych (maliny, truskawki, mogą też być wiśnie) 4-5 łyżek cukru Dodatkowo: żelki na Halloween 1. Ciasteczka zemleć i wymieszać z roztopionym masłem. Równomiernie rozłożyć je do 8 niedużych szklaneczek
Mała Cukierenkawygląd skóry, włosów i paznokci. Kasza jaglana to także niezwykle wszechstronny produkt w kuchni, bo z jej udziałem wychodzą najlepsze wegańskie serniki czy jedwabiste kremy. I właśnie ten drugi deser mam dzisiaj dla Was. Z udziałem przesłodkich proszków na bazie owoców (choć jeden zawiera także warzywo) australijskiej marki Unicorn Superfoods przygotowałam owocowy krem jaglany w dwóch smakach. Produkty Unicorn(...)zbędnej chemii. W poniższym przepisie użyłam dwóch miksów: Antioxidant Blend oraz Tropicana Blend, a ich skład przedstawia się następująco: ♡ mieszanka antyoksydacyjna → ekologiczny burak, ekologiczna żurawina, ekologiczny granat, wiśnia, ekologiczna malina ♡ mieszanka tropikalna → mango, papaja, marakuja, ananas Składniki (2 porcje): 100 g kaszy jaglanej 220 ml napoju roślinnego (u mnie sojowy) 100 g banana 1 łyżka syropu
Zdrowie na języku :P