dekoracje - 3179 przepisów (strona:64/212)

Wietnamska zupa krewetkowa 202

kawałki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Imbir tniemy na paski. Papryczkę chili rozcinamy wzdłużnie na pół i usuwamy gniazda nasienne. Jedną połówką drobno kroimy i przeznaczamy do dekoracji, a drugą dzielimy na kilka kawałków. Dymkę kroimy na ok. 5mm kawałki. Nalewamy do garnka 1,5 litra wody i zaczynamy podgrzewać. Do wody wrzucamy zachowane skorupki z krewetek, trawę cytrynową

Kulinarna Pokusa
Bakłażan zapiekany z trzema serami 187

solimy i odstawiamy na 30 minut, by bakłażan się „wypocił”, po czym płuczemy go w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. W międzyczasie siekamy drobno bazylię (pozostawiając nieco do dekoracji), a pomidora kroimy na cienkie (ok. 5mm) plasterki, pozostawiając skórkę, ale usuwając ewentualny nadmiar łyka. Przygotowujemy również sos beszamelowy wg naszego przepisu. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy dolne cienkie plastry

Kulinarna Pokusa
Pierogi z selera z nadzieniem grzybowo-orzechowym i musem marchewkowym z chipsami z jabłka 169

sera ricotta 200 g marchewki 50 ml mleka curry w proszku 20 g musztardy świeże chili 50 g jabłka 10 g cukru pudru kwiaty i zioła do dekoracji sól, pieprz Przygotowanie: Seler obieramy, myjemy i wkładamy do worka barierowego z jedną częścią mleka i gotujemy w 64 stopniach w cyrkulatorze do miękkości. (W domowych warunkach można seler upiec w piekarniku

Smakowity Blog Kulinarny
Tiramisu' al marsala z czekoladą 184

cukru 3/4  szklanki mocnej kawy 2-3 łyżki słodkiego wina Marsala 1/2 tabliczki  gorzkiej czekolady 2 łyżki słodkiej śmietanki czekoladki deserowe i posypka /do dekoracji Wykonanie: -Jajka dokładnie umyć i sparzyć. -Zaparzyć mocną kawę. -Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na gęsty  puch . -Ucierając krem dodawać po łyżce serek  mascarpone. -Pianę

Zakamarki mojej kuchni
Sałatka ze szparagami i jajkiem 178

doprawiona  świeżo zmielonym pieprzem i  sosem winegret  przygotowanym   na bazie oliwy z oliwek i octu winnego.  Dodatek  chrupiących orzeszków piniowych to głównie dekoracja ,choć  z pewnością nadaje daniu ciekawego smaku. Składniki: szparagi zielone fasolka szparagowa  zielona młode listki szpinaku pomidory jajka ugotowane na  twardo sos sałatkowy winegret orzeszki piniowe /tostowane

Zakamarki mojej kuchni
Makowa Panienka 206

czubate łyżki mąki pszennej 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 1 op serka mascarpone ( 250g) 5 łyżek cukru pudru 1 kubeczek śmietanki kremówki (200ml) 1 duży kieliszek adwokatu   Dekoracja: 1 galaretka agrestowa Przygotowanie: masło roztapiamy, odstawiamy do ostygnięcia piekarnik nastawiamy na 200"C przygotowujemy ciasto makowe: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną, dosypujemy cukier waniliowy, białka

Luźna Kuchnia
Tort z musem truskawkowym. 163

tortownicy, rozpinamy ją i zdejmujemy. Dzięki temu zabiegowi nasz tort będzie idealnie równy. Pozostała część mocno schłodzonej śmietany i sera ubijamy tak jak wcześniej i dekorujemy nasz tort. Do dekoracji swojego tortu użyłam tylki 103 i 70 oraz barwników spożywczych

Malinowe Pocałunki
Czapeczki Marshmallow 190

rondlu z gotującą się wodą tak, by spód miski nie dotykał powierzchni wody, a jedynie był ogrzewany parą) lub mikrofalówce. W niewielkich miseczkach umieść kolorowe posypki lub inne rozdrobnione dekoracje. Kiedy czekolada będzie płynna, piankę Marshmallow nadziewaj na szaszłykowy patyczek i mocz wichrz oraz boki pianki w czekoladzie (mniej więcej do połowy), po czym szybko obtaczaj w wybranej posypce dekoracyjnej

Moje Qulinaria
Różowy tort z truskawkami 120

małe kawałki Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i zagęszczacz do śmietany (opcjonalnie), zmiksować. 3/4 masy śmietanowej połączyć z truskawkami, resztę kremu odłożyć do dekoracji Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze, posmarować połową kremu z truskawkami, przykryć kolejnym blatem, posmarować resztą kremu z owocami. Położyć ostatni biszkopt i posmarować wierzch i boki tortu masą bez truskawek

Domowa cukiernia Ewy
Czekoladowy tort z truskawkami 224

piekarniku rozgrzanym na 160 stopni. Dobrze spoglądać na nie od czasu do czasu, kiedy brzegi będą się rumienić to znaczy, że jest już gotowe. Najładniejsze truskawki odkładamy do dekoracji, nie obcinamy ogonków. Resztę truskawek kroimy na kawałki – przełożymy nimi ciasto. Po wyciągnięciu z pieca zrzucamy biszkopt na blat z wysokości około o,5 metra. Podobno dzięki temu nie upadnie

Ciastkozercy
Tort Raffaello z truskawkami 158

kulinarne niebo:) Przełożenie warstw biszkoptowych zostało wykonane z połączenia mleka kokosowego i wiórków kokosowych z masą mascarpone i białą czekoladą. Do tego świeże truskawki i mamy połączenie doskonałe. Do dekoracji tortu wspaniale pasują pralinki typu Raffaello i obłożenie z kokosowych wafelków. Biszkopt i masę kokosową można przygotować dzień wcześniej. Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi z bloga Kwestia Smaku

Milion Smaków
Mascarpone z malinami 179

łyżki ksylitolu 120 g malin - u mnie mrożone 6 małych biszkoptów (po 3 na porcję ) 1/2 szklanki mocnej kawy przygotowanie Maliny rozmrozić. Odsączyć, niezbyt dokładnie. Odłożyć kilka do dekoracji. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodawać po łyżce ser i ksylitol. Zaparzyć kawę, ostudzić. Kawą nasączyć biszkopty. W szklaneczkach układać warstwami: 1 biszkopt, porcja kremu, maliny, pozostałe biszkopty, maliny, krem

Stare Gary
Ciasteczka z masłem migdałowym i Ziarenkami Cynamonowy Raj 158

Dzisiaj mam dla Was pyszne ciasteczka kakaowe z Masłem migdałowym firmy   Primavika   http://www.primavika.pl/   Do dekoracji ciasteczek użyłam Ziarenek Cynamonowy Raj z Ziarenkowa  http://www.ziarenkowo.com/ Zapraszam do wypróbowania  produktów tych firm  zdrowych , ekologicznych , bez konserwantów.           Składniki na ciasto kakaowe : 2 , 1/2 szklanki mąki

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik kawowy na krakersach 317

łyżeczki żelatyna - 3 łyżeczki woda gotowana do żelatyny - 0,5 szkl Na spód formy krakersy solone- 2 opak ( 350 g) Dodatkowo galaretka truskawkowa - 1 opak serduszka czekoladowe do dekoracji-  Od firmy  SŁODKI ŚWIAT   Sposób przygotowania: Galaretkę przygotować według opisu na opakowaniu.  Kawę rozpuścić w gotowanej wodzie, ostudzić.  Ser przecisnąć przez praskę.  Śmietanę dobrze schłodzoną

Kuchnia Danusi