dania z makaronem - 15009 przepisów (strona:732/1001)

Filet pieczony z ajwarem i makaron z cukinią i serem 175

Ajwar to pasta paprykowa z dodatkiem innych warzyw, dostępna w każdym dyskoncie i markecie. Dzięki niej polędwiczki drobiowe zyskały oryginalny smak i nabrały charakteru. Można usmażyć

Szefowa kuchni
ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM I PESTO 285

Ależ dawno nie było tu żadnych naleśników ! Pora nadrobić zaległości! Dziś zapraszam Was na pyszne, zapiekane naleśniki z kurczakiem, pesto oraz serem. Pyszne, sycące, bardzo aromatyczne

Ostra na Słodko
Polędwiczki z kurkami w sosie śmietanowym z winem 142

Cześć! Polędwiczka + grzyby + śmietana + wino to połączenie idealne. To się po prostu nie może nie udać! Ostatnio dużo u mnie kurek, wiem. Jednak próbuję maksymalnie wykorzystać

Moja pasja smaku
Polędwiczki z kurkami w sosie śmietanowym z winem 122

Cześć! Polędwiczka + grzyby + śmietana + wino to połączenie idealne. To się po prostu nie może nie udać! Ostatnio dużo u mnie kurek, wiem. Jednak próbuję maksymalnie wykorzystać

Moja pasja smaku
18 najczęściej popełnianych błędów kulinarnych 166

gotowania makaronu- dodając zbyt dużo makaronu do małego garnka stosunek wody do ilości makaronu jest za mały, co powoduje, że woda obniża swoją temperaturę i przestaje wrzeć. Efekt: powstały makaron jest „gumowaty” i mało sprężysty 4. Zamieniamy składniki przepisu na mniej kaloryczne lub bardziej „fit”- często chcąc „odchudzić” przepis na własną rękę zamieniamy kluczowe składniki : np. cukier na słodzik, mąkę(...)katastrofalne… 5. Ubijamy białko do ciasta, do którego dostała się odrobina żółtka- efekt białko nigdy nie ubije się prawidłowo, nawet jeżeli dostanie się do niego odrobina żółtka,  a danie w efekcie nie będzie takie jakie oczekiwaliśmy 6. Przechowujemy pomidory w lodówce, co powoduje, że stają się miękkie, popękane i bez wyrazistego smaku 7. Gotujemy zamiast dusić, w efekcie

Tradycyjna Kuchnia
Makaron z sosem cukiniowym 145

Bardzo lubię ten sos, jako zamiennik klasycznego sosu do spaghetti (moje ulubione jest z przepisu Gordona Ramsaya, dostępne na blogu: PRZEPIS ). Niedługo zacznie się sezon na

Szefowa kuchni
Sos Meksykański 275

Sos Meksykański to podstawowy element kuchni Meksyku. Pikantny sos, w którego smaku wyraźnie dominuje papryka słodka oraz papryka chili - ostrość modyfikujemy jej ilością.   Poniższy przepis

Słodka Strona
Mój początek wakacji i ciasto z malinami 219

wakacje mam nadzieję, że podrzucę Wam kilka przepisów do przetestowania.     Tym czasem wróćmy do ciasta. Przyznam się szczerze, że to moje drugie podejście do tego wypieku. Nie dałam za wygraną gdy za pierwszym razem poniosłam totalną klęskę. Po pierwsze użyłam do niego truskawek co nie było najlepszym pomysłem. Z owoców zrobił się kompot, a ciasto się nie dopiekło(...)przesadzać z ich ilością.  Zastąpiłam też tradycyjną mąkę pszenną i zamiast niej użyłam semoliny. Dla niewtajemniczonych jest to mąka z pszenicy durum. Zazwyczaj używa się jej do produkcji makaronów, ale w wypiekach też świetnie się sprawdza, nadając im większą chrupkość. Do tego ma ładny złocisty kolor przez co i moje dzisiejsze ciasto wygląda inaczej, za to smakuje wyśmienicie. Odwrócone

Przysmaki Karolki
TRADYCYJNE CANNELLONI ZAPIEKANE POD BESZAMELEM 228

Kuchnia włoska jest jedną z naszych ulubionych. Bogata w smaki i pożywna jest idealna do serwowania rodzinie. Nadziewane cannelloni jest świetnym rozgrzewaczem na zimowe popołudnia, więc

Przepisy Aleksandry
KULINARNE WYZWANIA FAIRY - 20.08.2013, Warszawa. 194

mikrofonu jest urocze. fot.: Fairy Grzegorz pokazał kilka technik, potłumaczył nieco, pokazał jak filetować rybę, po czym omówił z nami menu i przydzielił ochotnikom wybrane przez nich stanowiska i dania, przy których później pracowali. Jurek Sobieniak też wtrącił, chociaż mało nie gadał. Chodziło o cebulę, a dokładniej o substancje, estry, które wydzielają się podczas jej krojenia. Słychać było(...)młodą włoszczyzną.   Pstrąg z bobem, chorizo i pieczonymi pomidorami. Zupa rybna ze szpinakiem i palonymi pomidorami oraz ośmiorniczkami. Przepiórki z nektarynkami, rozmarynem i masłem. Domowy makaron z warzywami sezonowymi. Owoce leśne z zabayone. Poszłam na całość i wzięłam się za przepiórki. Przed rozpoczęciem uzgodniliśmy z Grzegorzem, że mam być z nim na stanowisku mięsno-rybnym, stąd nawet wybrałam

W kuchni Karmel-itki
Dlaczego warto kupić szybkowar? 104

kilku chwil na twoim stole mogą pojawić się pyszne i zdrowe dania.  Jak działa szybkowar? Zalety gotowania w szybkowarze Jak działa szybkowar? Szybkowar to doskonały wybór, jeśli zależy ci na możliwie jak najkrótszym czasie gotowania potraw przy jednoczesnym zachowaniu jak największej ilości wartości odżywczych składników dania. Podstawową zaletą szybkowaru jest specjalna konstrukcja umożliwiająca przygotowanie potraw(...)szybkowar pozwala także na bardzo zdrowe gotowanie bez dodatku tłuszczu czy stosowania różnego rodzaju polepszaczy smaku. Warto bowiem zdawać sobie sprawę, że krótko gotowane warzywa, a także makarony czy kasze ostatecznie zawierać będą więcej wartości odżywczych niż tradycyjnie przygotowane potrawy. Więcej o zdrowotnym aspekcie gotowania w szybkowarze przeczytasz na https://smakinatalerzu.pl/2020/06/15/chcesz-szybciej-gotowac-obiady-zainwestuj-w-szybkowar/ Jak to wszystko jest możliwe? Dzięki specjalnemu garnkowi

Via Gusto
Poniedziałek: Sałatka z kaszy jaglanej z nasionami dyni i słonecznika 104

Kiedyś musimy tego spróbować! Dzisiaj natomiast polecamy Wam dziecinnie prosty przepis na sałatkę z kaszy jaglanej w stylu tajskim. Zrobiliśmy ją z dodatkiem kurczaka, ale spokojnie może to być danie wegetariańskie. Choć kasza nie gra w tej sałatce pierwszych skrzypiec, to jest doskonałą bazą. Aromatu i smaku dostarczają zaś podprażone nasiona dyni i słonecznika oraz kolendra – nasze ulubione zioło(...)proporcjach wody do kaszy. My proponujemy Wam inny patent, mega prosty patent, nie wymagający mierzenia wody menzurką. Polega on na gotowaniu kaszy w taki sam sposób jak gotuje się makaron. Kaszę zalewamy dość dużą ilością wody. Gotujemy około 15-18 minut, bez przykrycia. Pod koniec sprawdzamy, czy ziarenka już są miękkie. Jeśli tak, odcedzamy kaszę i wysypujemy na duży talerz

Niedzielny kucharz
Kolorowa sałatka imprezowa 3908

musztardy 1/2 łyżeczki miodu 2 ząbki czosnku     *** Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, przelewamy zimną wodą, odsączamy *** *** Warzywa z puszki odsączamy z zalewy *** *** Odsączone warzywa dodajemy do makaronu *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Ogórki i rzodkiewki kroimy w kostkę, a szczypiorek drobno siekamy *** *** Ser oraz warzywa dodajemy do sałatki *** *** Przygotowujemy sos: do miseczki przekładamy jogurt(...)pieprzem *** *** Do czasu podania sałatkę przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM RÓWNIEŻ: NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! 30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ

Blog z Apetytem
Poniedziałek: Sałatka z kaszy jaglanej z nasionami dyni i słonecznika 127

Kiedyś musimy tego spróbować! Dzisiaj natomiast polecamy Wam dziecinnie prosty przepis na sałatkę z kaszy jaglanej w stylu tajskim. Zrobiliśmy ją z dodatkiem kurczaka, ale spokojnie może to być danie wegetariańskie. Choć kasza nie gra w tej sałatce pierwszych skrzypiec, to jest doskonałą bazą. Aromatu i smaku dostarczają zaś podprażone nasiona dyni i słonecznika oraz kolendra – nasze ulubione zioło(...)proporcjach wody do kaszy. My proponujemy Wam inny patent, mega prosty patent, nie wymagający mierzenia wody menzurką. Polega on na gotowaniu kaszy w taki sam sposób jak gotuje się makaron. Kaszę zalewamy dość dużą ilością wody. Gotujemy około 15-18 minut, bez przykrycia. Pod koniec sprawdzamy, czy ziarenka już są miękkie. Jeśli tak, odcedzamy kaszę i wysypujemy na duży talerz

Niedzielny kucharz
Domowy shish kebab i kuskus z kalafiora 165

domowego kebaba, na którego każdy może sobie pozwolić. To shish kebab z piekarnika, z lekkim, jogurtowym sosem i kuskusem z kalafiora. Czyli wyeliminowaliśmy wszystko co niezdrowe! Na tym daniu schudł 70 kg Przepis wymyślił Tom Kerridge , szef londyńskiej restauracji, który ma na koncie dwie gwiazdki Michellina oraz niedawno wydaną książkę jak się odchudzać. Jeszcze kilka lat temu Tom wyglądał(...)trzy lata schudł 70 kg… Napisał o tym książkę, w której dowodzi, że fat nie jest bad, a prawdziwym wrogiem diety są węglowodany. Dlatego sekuje z menu makarony, pieczywo i kluski. Zamiast nich proponuje np. Lasagnię z cukini oraz kuskus z kalafiora. Naszym zdaniem patent jest absolutnie genialny. Posiekany w malakserze kalafior (można go też zetrzeć na tarce), upieczony

Niedzielny kucharz