pierwszy, ale jest na tyle dobra, że wyjadałam ją łyżka z garnka! To znakomity sos, który możecie wykorzystać do burgerów, posmarować nim tortillę czy podać z kurczakiem do makaronu albo ryżu. Dzięki przetworom, zimową porą możecie zrobić obiad w kilka chwil i to bez dodatku konserwantów. Inspiracja: Filozofia smaku Składniki na ok. 4 słoiki po 240ml: 2 małe(...)łyżki octu jabłkowego 1 czubata łyżeczka suszonego oregano 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku ¼ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka cukru sól do smaku (dałam 1 łyżeczkę) Przygotowanie: Papryczkę chili, cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Papryki również pokroić w kostkę. W garnku umieścić pomidory
Fabryka pomysłówSajgonki - Spring Rolls, to coś co zawsze lubiłam robić i jeść. Najfajniejsze w całym tym daniu jest to, że można dowolnie dobierać składniki i zawsze wyjdzie coś pysznego. Dziś proponuję trochę bardziej wietnamską wersję sajgonek. Są jednocześnie słone, lekko słodkie, ostre i lekko kwaśne. Z każdym kęsem smakujemy to niesamowite połączenie, które delikatnie pobudza nasze kubki smakowe...Zachęcam(...)świeżego 1 marchewka spora garść kiełków kawałek imbiru (wielkości połowy kciuka) 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru brązowego sok z połowy limonki 1 łyżka wody makaron ryżowy (rice vermicelli) papier na sajgonki olej do smażenia sos słodkie chili do podania Wykonanie: Imbir i czosnek ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy sos rybny, wodę, cukier
Smaki Przyprawy i KoloryWołowina rządzi! Właściwie oprócz niej jadamy jeszcze tylko ryby i czasami coś tam z wieprza ale częściej dania wegetariańskie. Właśnie wstawiłam do pieca obłędną pieczeń z części krzyżowej, które to mięso dostałam w piątkowy wieczór od QMP Dobra Wołowina . Piecze się z warzywami i jestem bardzo ciekawa jej smaku. Dla Córci i Małżona odłożyłam(...)szczęście w lodówce jeszcze jedna paczka krzyżowej czeka, i na święta będą zrazy... Ale nie o pieczeni i zrazach miało dzisiaj być! w ubiegłą niedzielę przygotowałam zapiekankę z warzyw, makaronu i mielonego wołowego. Może nie wygląda powalająco ale jest bardzo smaczna, nie rozwala się i dobrze podgrzewa np w pracy. Polecam wszystkim wielbicielom makaronów, wołowiny i zapiekanek! Przepis pochodzi
Dzieje kuchennej WiewiórySajgonki - Spring Rolls, to coś co zawsze lubiłam robić i jeść. Najfajniejsze w całym tym daniu jest to, że można dowolnie dobierać składniki i zawsze wyjdzie coś pysznego. Dziś proponuję trochę bardziej wietnamską wersję sajgonek. Są jednocześnie słone, lekko słodkie, ostre i lekko kwaśne. Z każdym kęsem smakujemy to niesamowite połączenie, które delikatnie pobudza nasze kubki smakowe...Zachęcam(...)świeżego 1 marchewka spora garść kiełków kawałek imbiru (wielkości połowy kciuka) 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru brązowego sok z połowy limonki 1 łyżka wody makaron ryżowy (rice vermicelli) papier na sajgonki olej do smażenia sos słodkie chili do podania Wykonanie: Imbir i czosnek ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy sos rybny, wodę, cukier
Kulinarna rozmowaChoć kuskus powszechnie uznawany jest za kaszę, w rzeczywistości jest bardzo podobny do makaronu. Ze względu na to, że jest bogaty w białko, jest cennym produktem w diecie wegetariańskiej. Jego ziarenka powstają z połączenia mąki z pszenicy durum oraz wody. Początkowo uznawany był za odpad powstający w wyniku mielenia ziaren pszenicy. Z czasem jednak zyskał na popularności i stał się(...)kuskusu są w świecie muzułmańskim symbolem szczęścia i bogactwa. Dzielenie się kuskusem symbolizuje otwartość na ludzi i poczucie wspólnoty. Dlatego potrawa ta uświetnia menu uroczystości rodzinnych i stanowi najważniejsze danie przyjęcia. Proponuję dzisiaj arabsko-greckie połączenie smaków. Grecy jak powszechnie wiadomo od zawsze byli wielkimi biesiadnikami, a ich zamiłowanie do ucztowania wynika z ich gościnności i przyjacielskiej natury. Zapraszam
Smakowity Blog Kulinarnysię, że mimo to zaglądacie do mnie..W miesiącu kwietniu opublikowałam 47 wpisów[z nów sporo zaległych przepisów do opublikowania i nowych też ciągle przybywa...nie wiem czy dam radę kiedy wszystkie je opublikować ]..obserwatorów bloga mam 182 -dziękuję ..a polubień" na FB znów przybyło więcej..z 202 zmieniło się(...)Miód z kwiatów mleczu Biała kiełbasa z cebulą Barszcz biały wielkanocny Sałatka z pieczarek Ciasto miodowe z masą budyniową Bigos wg Ewy Wachowicz Wielkanocne bułeczki do koszyczka Sałatka z makaronem ryżowym i paluszkami krabowymi
Moje domowe kucharzeniekolejne ciasto, na które pomysł dali mi moi mężczyźni. Pytając się, na co mają ochotę, rzucili mi hasło smerf. Od razu na myśl przyszedł mi kruchy spód z herbatników i niebieska pianka na bazie kremówki oraz galaretki. Problem miałam z wierzchem, ale i tę zagwozdkę rozwiązałam. Pomógł mi w tym niezawodny profesor google. Tak oto powstał mus jagodowy. Podpatrzyłam(...)swoich potrzeb i wielkości foremki. A poniżej możecie zobaczyć efekt mojej pracy. Ps. W maju ruszamy z kolejną akcją "gotowanie za głosowanie" - tym razem w roli głównej będzie makaron. Postaram się też zrealizować parę zamówionych przez Was przepisów:) Składniki na blaszkę 22x24 cm : Spód: 250g herbatników 100g margaryny lub masła Przygotowanie: Herbatniki zmielić. Margarynę rozpuścić. Wymieszać z herbatniki
Fabryka pomysłówŚwięta tuż tuż, więc i u nas na blogu pojawią się przepisy na potrawy wigilijne. Świąteczny stół obfituje w pyszne smakołyki choć nie zawsze najzdrowsze. Czemu
Kuchenne WariacjeJakiś czas temu prezentowałem Wam przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym dziś przedstawiam alternatywę tej zapiekanki, czyli pyszną zapiekankę makaronową z mięsem
Kuchnia ŁukaszaDieta nie oznacza jeść nudno, dlatego warto sięgać po inspiracje do kuchni zagranicznych np kuchni chińskiej i przygotowywać szybkie, dietetyczne, pyszne obiady. Tym razem w sklepie
Bernika - moj kulinarny pamietnikDostęp do win z najdalszych zakątków świata powoduje, że coraz chętniej sięgamy po ten trunek, by urozmaicić pyszne danie i podkreślić jego smak. Przystępne ceny zachęcają równie mocno. Bez względu na pochodzenie, warto zapoznać się jednak z ogólnymi zasadami podawania wina z konkretnymi potrawami, co być może pomoże uniknąć ewentualnego faux pas. Oczywiście, jeżeli wychodzimy z założenia, że zasady(...)łamać, to nie powinniśmy zbytnio przejmować się tym regulaminem. Natomiast jego znajomość pozwala cieszyć się wybitnym smakiem poszczególnych dań, wyzwalając ich najlepszy smak i aromat. Do jakich potraw białe wino? Białe wino, które tak de facto ma odcień żółci i brązu, to wino, które ma wielu zwolenników od tysięcy lat. Niezależnie od gatunku uchodzi raczej za delikatniejsze, w przeciwieństwie
ProstePesto.plgdyż farsz jest zwarty i nie wypłynie do rondla. Robienie sajgonek wymaga pewnej wprawy, ale w gruncie rzeczy jest proste. Warto poświęcić im trochę czasu, ponieważ jest to pyszna danie, które może być przekąska, ale sajgonki podane z ryżem i sałatą zamieniają się w pełnowartościowy obiad. Sajgonki nie są solone, dlatego trzeba do nich podać sos na bazie sosu(...)mielonego mięsa (wieprzowina, kurczak) 200 g drobno posiekanych krewetek koktajlowych 2 marchewki starte na tarce 1 szklanka posiekanej kapusty pak choy albo kapusty pekińskiej 50 g drobnego makaronu ryżowego (mała garść) 20 g (kilka łyżek 3-4) suszonych grzybów typu mun 1 mała szalotka drobno posiekana 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 jajko Garść kiełków fasoli (opcjonalnie) 20 małych arkuszy
Niedzielny kucharzkarkówki wołowej. Im kawałki wołowiny będą większe, tym dłuższego czasu duszenia będą wymagały. Koncentrat pomidorowy to nie to samo co przecier pomidorowy. Gulasz można podawać z ziemniakami, kaszami, ryżem, makaronem, kluskami kładzionymi czy z pieczywem. Boeuf Stroganow idealnie nadaje się do mrożenia . Wystarczy jedynie włożyć porcje gotowego, wystudzonego gulaszu do woreczków strunowych przeznaczonych do kontaktu z żywością(...)bieżącą wodą i osuszam, a następnie kroję w plastry. Wołowinę można zastąpić filetem z piesi kurczaka czy wieprzowiną (łopatką, szynką lub karkówką wieprzową), ale zmieni to smak dania. Do gulaszu można dodać jeszcze marchewkę (pokrojoną w kostkę), ewentualnie groszek czy kukurydzę konserwową. 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaPesto pistacjowe jest typowym produktem prosto z Sycylii. Pasuje jako dodatek do kanapek, makaronów, serów, przekąsek, zapiekanek i kotletów. Jest po prostu pyszne! Jeśli raz spróbujesz to na pewno się uzależnisz, a przynajmniej tak było w moim przypadku . Moje domowe pesto jest oparte na przepisie babci mojego męża. Jest łatwe w przygotowaniu i nie jest zbyt czasochłonne. SKŁADNIKI : pistacje(...)szklanki czosnek – 2 – 3 ząbki świeża bazylia – 10 listków sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Pistacje obrać z łupinek i starannie wyczyścić z twardych części, żeby były zielone. Dać do miksera. Obrać czosnek, posiekać i dodać do pistacji. Wlać oliwę z oliwy, wrzucić orzeszki piniowe i bazylię. Ser parmezan zetrzeć na tarce i również przełożyć do miksera. Całość doprawić
kuchniabellissima.wordpress.comDokładnie tydzień temu, we wtorek, byłam gościem audycji "Przystanek lato" w Radiu Katowice . Opowiadałam o swoich pasjach, zwłaszcza o fotografowaniu dań i blogowaniu. Dziękuję za zaproszenie! Zapraszam do posłuchania! Podczas wywiadu wspomniałam o dwóch przepisach, które znajdziesz na blogu: Dżem jeżynowo - czekoladowy z chia Składniki: 400 g jeżyn, świeże lub mrożone 2 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka nasion(...)kakao, cukier do smaku oraz nasiona chia. Dusimy na małym ogniu, często mieszamy. Czekam, aż powstanie gęsty dżem. Dżem przekładamy do słoika. Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Składniki: makaron pappardelle czyli szersze wstążki na dwie porcje sos pomidorowy z ziołami orzechy włoskie do posypania Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Sos przekładamy do garnka, podgrzewamy i gasimy
Moja smaczna kuchnia