Kawa. Jesteśmy nauczeni głównie ją parzyć. Jest dodatkiem przede wszystkim do deserów. Tymczasem popularne na całym świecie ziarna sprawdzają się jako przyprawa do mięs, które można
Kuchennyviral.plKawa. Jesteśmy nauczeni głównie ją parzyć. Jest dodatkiem przede wszystkim do deserów. Tymczasem popularne na całym świecie ziarna sprawdzają się jako przyprawa do mięs, które można
Kuchennyviral.plodmówi? Jakiś czas temu dostaliśmy w prezencie od pani Alfredy z Głuska Małego (dziękujemy!) świeży drób, prosto z jej podwórka. Dziś nadarzyła się okazja, aby go wykorzystać jako pyszne danie obiadowe. Składniki: pierś z kurczaka bez skóry 3 szt. po ok 100 g 8-10 średniej wielkości jabłek czerwone wino 3/4 szklanki przyprawy: sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, cynamon(...)minut. W dalszym ciągu podlewamy kaczkę co 15 minut i dodatkowo obracamy, aby ładnie się zarumieniła z każdej strony. Przyjmuje się, że temperatura wewnątrz już upieczonego drobiu powinna wynosić 74 st. C, zachęcam więc do jej zmierzenia pod koniec procesu pieczenia. Po upieczeniu warto zostawić kaczkę w piekarniku jeszcze na 20 minut aby odpoczęła. W odrębnym poście zaproponuję
IzaGotujeporcje), ale spokojnie sprawdza się jako singiel z bagietką lub tortillą. Jest sycąca, ale nie jest za ciężka, dlatego idealna na lunch. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do dań głównych lub przy grillu. W przepisie podaję połowę awokado, bo tyle teoretycznie wystarczy. Ja jednak jestem uzależniona od tego owocu i tak naprawdę dodaję całe... Sałatka Ale Meksyk(...)Awokado pokroić w grubą kostkę. Wszystkie składniki dołożyć do sałaty. Polać sosem i posypać pestkami dyni. Podawać samodzielnie ze świeżym pieczywem lub tortillą, albo jako dodatek do ryb, krewetek, drobiu. Smacznego
Pełny talerzJedna z ulubionych zup wielu rodaków :) która musi być idealna i tu właśnie znajdziecie przepis na nią!. Najlepsza konsystencja zupy to coś pomiędzy wodnistym kapuśniakiem a
Kuchnia PROzdrowotnaDanie, a raczej dodatek do drugiego dania powstał spontanicznie. Kupiłam kalarepy i zdecydowałam się, by podać duszoną. Dopiero w trakcie duszenia, skomponowałam potrawę, dodając kolejne składniki. Moim zdaniem, jej smak jest niebanalny, szczególnie dla miłośników orientalnych smaków. Kalarepę podałam z pełnoziarnisty ryżem i kurczakiem w sosie serowo-cytrynowym. Składniki: 2 kalarepy 1 marchew 3 łyżki posiekanej(...)kokosowe i sik oraz skórkę z cytryny i mieszając dusić jeszcze chwilę. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem posypać czarnym sezamem. Podawać do ryżu, wieprzowiny, drobiu
Czerwień i błękitkolorze * ma bardzo silny, aromatyczny zapach oraz korzenny a zarazem gorzkawy i słodki smak * po zmieleniu nabiera ostrości * zaostrza apetyt i przyspiesza trawienie * można przyprawiać nim dania słodkie ale i urozmaica też smak szynki, kotletów i bitek GAŁKA MUSZKATOŁOWA * przyprawą są ususzone, szarobrązowe, owalne nasiona drzewa muszkatołowca korzennego * wykorzystuje się też okalającą je czerwoną(...)większe od ziarenka pieprzu * mają korzenny zapach i słodko-ziołowy smak * ułatwia trawienie tłuszczu * lekki napar z ziarenek łagodzi zaburzenia żołądkowe * wykorzystuje się ziele do marynat, potrawek z drobiu, cielęciny i sosów do mięs * przyprawa idealna do warzyw, ryb i zup jarzynowych * dodana w niewielkiej ilości do kompotów i deserów podnosi ich walory smakowe ANYŻ GWIAZDKOWY * przyprawą są suszone
Magiczne Życie Martypierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki, podana z puree ziemniaczanym i brokułem ugotowanym al dente. Przepyszne danie, którego smak wspominany był, aż do końca dnia. Idealne danie na romantyczny obiad we dwoje, np. w Walentynki. Pierś z kaczki nie może być absolutnie przeciągnięta (wtedy jest sucha i gumowa), a sosu nie można absolutnie pominąć. Sos przyrządzić(...)Razem z porem, selerem naciowym i pomidorem pokroić w kawałki ok. 1 cm. Z nogi kaczki usunąć skórę. Mięso z nogi odkroić. Obie kości przełamać w stawie, nożycami do drobiu (lub tasakiem) przeciąć na pół każdą kość. W szerokim rondlu rozgrzać olej. Wrzucić odkrojone mięso z nogi razem z kośćmi. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut do zrumienienia
Moja DelicjaTen bigos robiłam kilka dni przed Świętami...wiadomo...im dłużej go się gotuje,podgrzewa ..tym bardziej jest smaczny...Przepis wg Ewy Wachowicz..do bigosu dodajemy różne
Moje domowe kucharzenieŻurawina. Nie tylko suszona i nie tylko do ciasta czy mięsa. W połączeniu z pomarańczą i wanilią jest świetnym składnikiem wysokoprocentowego napoju. Jeśli tylko uda się
Karo in the KitchenSkładniki: 4 porcje kurczaka:piersi i udka, 1/4 szklanki olej rzepakowy, 3 łyżki mieszanki przypraw grill o smaku Royal Brand,1/2 szklanki woda umyte i osuszone
W Mojej Kuchni LubięPieczony kurczak to u nas zawsze obiad na dwa dni – pierwszego dnia, świeżo po wyjęciu z pieca zjadamy udka. Piersi zostają na drugi dzień – albo do
Karo in the Kitchenprzygotowania czystego polecam raczej samą słoninę. Słoninę można zmielić, można ją też pokroić w drobną kostkę – najlepiej około pół centymetra. Dużo łatwiej się kroi słoninę, którą wcześniej damy na co najmniej pół godziny do zamrażalnika. Do roztopienia używamy garnka, rondla albo patelni o grubym dnie, naczynie z przykryciem ograniczy zapach w mieszkaniu, który nie dla każdego jest przyjemny. Słoninę(...)smalcu używam najczęściej zamiennie z masłem klarowanym ( przepis ). Do smażenia używam oleju kokosowego, gdy jego zapach i słodkawy smak dobrze się komponuje, czyli np. do panierowanych ryb i drobiu albo też naleśników paleo . Do smażenia wołowiny, niezależnie czy jako stek czy na gulasz, używam właśnie smalcu (domowego). Placki ziemniaczane, czy jajecznica tylko na smalcu, ale jajka sadzone czasem robię
PaleoSMAKpozostałej części rodziny. Pokaż im, że zdrowe jedzenie wcale nie musi być „fuj”. Ten przepis to doskonały wzorzec do obalenia mitów na temat fit dań. Ze swojej strony mogę Ci poradzić, daj reszcie czas. Sami zaczną sięgać, po to co jesz i się nie obejrzysz jak w sklepie będziesz wybierać tylko te wartościowe produkty i gotować tak samo(...)wolnym ogniu do połączenia składników. Uważaj, aby się nie zważyło. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem. *osoby z nietolerancją glutenu powinny użyć makaronu bezglutenowego Rada: w wersji bezmięsnej zamiast drobiu użyj ugotowanej cieciorki, sos będzie równie smaczny Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówekologicznych warunkach. Mówiąc wprost – są najbliższe tym z babcinego podwórka. Kurczaki (i kaczki) zagrodowe chowane są na ekologicznie czystym Podlasiu – w małych rodzinnych gospodarstwach. Czas przeznaczony na wzrost drobiu zagrodowego jest o połowę dłuższy niż czas wzrostu zwykłych kurcząt i kacząt. Jest to tzw. chów ekstensywny, którego głównym celem jest jakość, a nie ilość – jak to ma miejsce(...)przyjęcia czy choćby świątecznego obiadu. Ważne jest, aby wybierać przepisy na potrawy z kurczakiem, które pozwolą wydobyć jego walory smakowe i odżywcze. Wiele z nich (nie tylko na dania główne, ale i na zupy czy sałatki) znaleźć można właśnie na stronie „Zagrodowego z Podlasia”. Szczególnie polecić należy kurczaka grillowanego z racji beztłuszczowej obróbki termicznej. Dzięki nowoczesnym urządzeniom można
Tradycyjna Kuchnia