kurczakiem to danie niezwykle smaczne i pożywne,które możemy przygotować zarówno na obiad jak i na kolację.Moja jest niezwykle prosta i szybka ale bardzo smaczna. Składniki: podwójna pierś z kurczaka sałata lodowa 2 duże pomidory 2 ogórki zielone pęczek rzodkiewek 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1,5 łyżeczki czubrycy czerwonej łyżeczka przyprawy do drobiu sos włoski
Niespełnione zdolności kulinarnekaszą gryczaną. Danie dla 6 - 8 osób. Składniki: 1 duży kurczak ( mój miał ponad 2 kg ) 2 szklanki kaszy gryczanej 4 garście suszonych grzybów 3 - 4 cebule przyprawa do kurczaka pikantna sól, pieprz, olej do smażenia Sposób wykonania: Kurczaka dokładnie umyłam, osuszyłam, wytrybowałam ( wyciągnęłam z niego kości, można tego nie robić) . Posypałam ostrą przyprawą do drobiu i pozostawiłam
Darcia w kuchnitego dania był przepis Anny Petryna [TUTAJ] Składniki: 1 kg szynka wieprzowa 10 dag boczek wędzony 2 cebule 20 dag pieczarki 10 dag suszone śliwki 4 łyżki cebulki perłowe w zalewie 4 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki tymianek 1 łyżeczka posiekanego imbiru 150 ml wino czerwone Kadarka 1 łyżeczka cukru 300 ml bulion z drobiu
Kulinarny karnet ChristopheraRęczę głową – to jest najlepsza kaczka pieczona w całości jaką zjecie w życiu. Jest soczysta, idealnie wypieczona, świetnie doprawiona i ma to, co powinna mieć każda
Karo in the Kitchencałego dania, zakładając, że podamy je np. z ryżem czy kaszą zajmie nam około 15 minut a zaręczam, że jest naprawdę smacznie. Młoda cukinia jest słodka, a podsmażona na patelni smakuje świetnie nawet beż żadnych dodatków. Nie potrzeba też tutaj dużo przypraw, a nawet lepiej nie przesadzać, by nie zniszczyć jej delikatnego smaku. Jeżeli nie jadacie drobiu, pierś
Poezja Smaków - blog kulinarnyDziś wpadłam na pomysł :) że skoro mogą być torty słodkie, to dlaczego by nie wytrawne dla odmiany? W moim przypadku tort wytrawny sprawdził się w 100
Kuchnia PaulettesMięso drobiowe w kotletach mielonych bywa suche i mało wyraziste. Myślę że to jeden z powodów, dla których nie gości zbyt często w tej formie na
Trzeci talerzskomponowane danie na bazie kilku składników. Przygotowanie trwa około 15-20 minut, czyli tyle ile ugotowanie np. kaszy gryczanej, która notabene bardzo do tego sosu pasuje. Bardzo polecam! Składniki na kurczaka w sosie śmietanowo-mlecznym: 2-3 łyżki oleju 3 średnie cebule 3-4 pieczarki 1 pojedynczy filet z kurczaka 125 ml wody spora szczypta ziół do drobiu płaska
Rozpustne gotowaniedaniem, które podaje się najczęściej jako przystawkę na ciepło, a żadne żadne święta nie mogą się bez niego obejść. Bigos gotowany jest w całej Polsce w różnych wariantach, ale potrawa ta zawsze jest pyszna. Jednak każdy przepis na bigos opiera się na kapuście kiszonej, do której dodaje się pokrojoną, świeżą kapustę., różnych rodzajach mięsa (wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny, drobiu, kiełbasy
Smaczne PotrawyDawno nie było przepisu z kurczakiem, a to moje ulubione mięso, więc bardzo często gości na moim stole w różnej postaci. Dzisiejsza receptura pochodzi z inspiracji
Fabryka pomysłówKremowy i wyrazisty sos z marynowanego zielonego pieprzu. Dzisiaj krok po kroku, tak żeby wyszedł już zawsze i każdemu – bez rozwarstwiania, bez grudek – gładki i kremowy
Karo in the KitchenNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci Basizwykle w kąpieli wodnej, a ich głównym składnikiem jest mięso. Często terrina uważana jest za rodzaj pate , czyli pasztetu. Wiąże się to z zamiłowaniem Francuzów do tego właśnie dania, którego wyrobem już w średniowieczu zajmowali się cukiernicy, patissiers . Ich lekkie pasztety, pates, zawsze składały się nie tylko z farszu, ale i ciasta, czyli pate , dzięki czemu po upieczeniu(...)croute . Już od XIV wieku pasztety pieczono z farszem z węgorza, makreli, gołębi, prosiąt, a nawet jeleni. Ponieważ przywiązywano dużą wagę do wyglądu wypieków, niejednokrotnie przybierały one kształt drobiu, herbu rodzinnego i innych wymyślnych kształtów. Na żadnym bankiecie czy przyjęciu nie mogło ich zabraknąć. * Obecnie określenie pate i terrina , czyli pasztet bez ciasta, stosuje się w znacznym stopniu wymiennie. Popularne
KUCHARNIAPolędwiczki przygotowałam na niedzielny obiad, wyszły bardzo smaczne i soczyste. Sos żurawinowy doskonale się łączy z mięsem, najlepiej smakują podane z opiekanymi ziemniakami oraz surówką. Składniki
Bajeczna Kuchnia