dania z drobiu - 994 przepisów (strona:40/67)

Rozmarynowy kurczak z pieczarkami i czosnkiem 225

prawda trzeba uważać z rozmarynem, bo jest bardzo dominującym ziołem, dlatego doprawiłam nim jedynie kurczaka. Dopiero soki wydzielające się z kurczaka i oczywiście aromat rozmarynu doprawiły sos. Do tego dania warto wykorzystać kurczaka ze skórką i kostką. Sos jest wtedy o wiele bogatszy w smaku. Rozmarynowy kurczak Składniki: 800 g kurczaka, obkrojona noga z piersią 4 duże ząbki(...)ususzonego rozmarynu sól i czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 2 łyżki ghee do smażenia (masło klarowane) 350 g leśnych pieczarek 300 ml bulionu z drobiu 1 łyżka mąki natka pietruszki do posypania Sałatka 150 g ugotowanej kukurydzy 100 g pekińskiej sałaty ½ czerwonej cebuli 1 mały ogórek 3 łyżki grubo pokrojonej natki pietruszki 3 łyżki sosu

codojedzenia
Warsztaty Drób na świątecznym stole 176

Rozwiało to moje wątpliwości, więc teraz częściej będę sięgać po mięso drobiowe ze sklepu. Kolejny poruszony podczas dyskusji temat dotyczył mycia mięsa. Czy kupione w sklepie mięso albo tuszki drobiu należy myć przed przyrządzaniem. Zdaniem Pani Aleksandry, nie jest to konieczne, a nawet nie wskazane, gdyż podczas mycia bakterie mogą się znaleźć na gąbce, kranie, ściankach zlewu. Wystarczy wyjąć mięso(...)poddać obróbce cieplnej. Sama teoria jednak to za mało, dlatego chętnie przystąpiliśmy do części praktycznej, prowadzonej przez znanych szefów kuchni: Jakuba Streuermarka oraz Marka Kropielnickiego. Przygotowywaliśmy 3 dania: wolno pieczonego indyka nadziewanego śliwkami podanego z kasztanami w czerwonym winie, eskalopki z kurczaka w bekonie z selerowym puree oraz popcornem, kurczaka z grzybami w cieście à la wellington

Obiad gotowy
Kotlety pożarskie 19512

Potrawa pochodzi z kuchni rosyjskiej powstała na początku XIX wieku. Według legendy miała być przyrządzana przez karczmarza o nazwisku Pożarski, u którego miał się zatrzymać  M ikołaj I. Danie zasmakowało władcy, który kazał je włączyć do dworskiego menu. Z kolei o znajdującej się w  Torżoku  restauracji Pożarskiego i podawanych tam kotletach wspominał Aleksander Puszkin. Nazwa(...)bojara Dimitryja Pożarskiego. W warszawskich restauracjach kotlety pożarskie były podawane co najmniej od połowy XIX wieku, a według  L ucyny Ćwierciakiewiczowej były robione z „resztek oskrobanych z drobiu, pomieszanych z cielęciną." Istnieje wiele wersji przepisu na te kotlety, a ja pozwolę sobie dodać do nich również swoją. Są pyszne i delikatne, już dawno temu zakochałam się w nich

Kuchenne zapiski Edyty
Indyk w sosie pieczarkowym babci Basi 217

Na moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję

Pysznosci Babci Basi
Golonki indycze w miodowo-musztardowej marynacie 195

Golonki pieczone w takiej marynacie są smaczne, soczyste i aromatyczne, najlepiej smakują podane z pieczonymi ziemniakami surówką. Składniki: 2 golonki indycze Marynata: 1 łyżka musztardy miodowej

Bajeczna Kuchnia
Roladki drobiowe z szynką 233

Uwielbiam roladki z różnymi farszami, te z szynką, papryką i serem smakują mi najbardziej. Polecam na smaczny i szybki obiad. Składniki: 2 piersi z kurczaka 4

Bajeczna Kuchnia
Mięsko na kanapki 264

Rany...nie pamiętam kiedy robiłam to mięsko..ale przepis miałam zapisany...Pyszne było...to akurat pamiętam.. około 1,2 kg mięsa mielonego 1 łyżeczka żelatyny

Moje domowe kucharzenie
Udko pieczone 245

Udko pieczone to jedno z najpopularniejszych niedzielnych dań. Dzisiaj przygotowałem je trochę inaczej w marynacie z delikatną nutą orientu   Mnóstwo w internecie przepisów na udko z kurczaka, być może większość jest w porządku ale dominuje w nich wszędobylska słodka papryka w proszku lub majeranek. Nie żebym(...)sposób. Moja propozycja jest nieco inna, aromatyczna marynata na bazie: sosu sojowego, miodu, sosu chilli i imbiru…brzmi dobrze?   Pamiętajcie aby w miarę możliwości użyć drobiu ze sprawdzonego źródła. Poszukajcie na lokalnym bazarku lub zapiszcie się do kooperatywy spożywczej, w tych miejscach nie powinno być problemu z dostaniem kurczaka

kuron.com.pl
Imprezowe kęski drobiowe z sosem żurawinowym 225

łyżki dżemu żurawinowego (np. do serów i mięs)sól, pieprz1-2 ząbki czosnkuSposób przygotowania:1. Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę (kęski), dodać zmiażdżony ząbek czosnku, przyprawę do drobiu, trochę soli i pieprzu, olej, wymieszać i całość włożyć do lodówki na minimum 30 minut.2. Jajka mieszamy, panierujemy w następującej kolejności, najpierw w mące ziemniaczanej, a potem w jajku. Mięso(...)rozgrzanym oleju na złoto. Usmażone kęski odsączamy na papierze, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu. Mięso schłodzić.3. Mieszamy wszystkie składniki sosu żurawinowego, ewentualnie doprawiamy do smaku. Schładzamy.4. Danie podajemy jako zimną przystawkę, na wykałaczkę nabijamy kawałek mięsa, maczamy w sosie i zajadamy. Pychotka!Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Bitki drobiowe w sosie pieczarkowo-cebulowym 377

Bitki drobiowe w sosie pieczarkowo-cebulowym...Soczyste i kruche plastry fileta z indyka.Kawałki pieczarek i cebuli.A całość zatopiona w śmietanowym sosie.Delikatne i pyszne danie

Gospodyni Miejska
gołąbki w sosie ze świeżych pomidorów... 201

Składniki: kapusta biała 1 duża, Farsz: - w opisie, cebula 1 sztuka, masło do smażenia 8 łyżek, pomidory 1 kg, cukier 1 łyżkę, pieprz czarny mielony 1

W Mojej Kuchni Lubię
Paprykowy kurczak na słodko 144

Dziś na obiad miałam przygotować piersi kurczaka i miał być on tradycyjnie smażony na patelni w panierce. Jednak po paru chwilach namysłu zaczęłam szperać w przepisać

Magiczny Garnek
Ceska Hospoda - Olsztyn, Plac Targ Rybny 154

pyszne potrawy. Bardzo zaskoczyła mnie obsługa - na piwo i startery praktycznie nie trzeba było czekać. Na dania główne czekaliśmy około 10 minut, więc też bardzo krótko.   Osobiście próbowałam i polecam: * Utopeniec, czyli serdelek w korzennej zalewie. Bardzo aromatyczne danie, polecam wszystkim fanom mięsa. * Hermelin - mój faworyt. Marynowany ser pleśniowy z czosnkiem i rozmarynem. Wprost rozpływał(...)gulasz wieprzowy z knedlikami. Bardzo dobrze doprawiony, mięso delikatne, a knedliki puszyste. Doskonale rozgrzewa w zimowe dni. * Pečená kachna, czyli udka z kaczuszki. Niezwykle delikatne mięso, polecam wszystkim fanom drobiu.  Podsumowując: Ceska Hospoda jest idealnym miejscem na rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. To miejsce, w którym można dobrze zjeść za rozsądną cenę i spędzić czas w miłej, radosnej

W poszukiwaniu inspiracji
Jak przechowywać mięso – część I 312

kurczaka. Faszerowany drób nie powinien leżeć w lodówce ani tym bardziej na blacie w kuchni. Nadziany kurczak powinien od razu trafić do pieca . I jeszcze jedna uwaga: nie piecz nadzianego drobiu w mikrofali, gdyż istnieje ryzyko, że farsz się nie dopiecze. Wysoka temperatura w mikrofali przeniknie tylko do mięsa. 9. Piecz drób w odpowiedniej temperaturze Bezpieczna temperatura gotowania, pieczenia kurczaka(...)się nie przypala. Nadziewanego kurczaka pieczemy pół godziny dłużej zwykłego kurczaka. 10. Nie trzymaj pieczonego mięsa w temperaturze pokojowej Rosół z kury jest jednym z koronnych dań na polskim, zwłaszcza niedzielnym stole. Pamiętaj jednak, że mięso z kurczaka i podroby nie mogą stać w temperaturze pokojowej dłużej niż dwie godziny i to samo dotyczy bulionu. Jeśli ugotujesz rosół

Niedzielny kucharz
Kotlety z wątróbki drobiowej 171

Kotlety z wątróbki to pomysł na szybkie, smaczne i tanie danie obiadowe. Takie kotlety posmakują fanom wątróbki, jak i smakoszom prostych posiłków. Czasami warto przygotować coś w nieco inny sposób, aby zaskoczyć domowników :) Jeżeli lubicie tradycyjną smażoną wątróbkę z cebulką to przygotujcie ją z TEGO przepisu.  Składniki dla 2-3 osób: 0,5 kg wątróbki drobiowej połowa dużej(...)cebuli 1 duże jajko 2-3 czubate łyżki mąki pszennej 2 łyżki posiekanej, zielonej pietruszki mieszanka ziół do drobiu olej do smażenia pieprz pikantny  sól Wątróbkę umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić na mniejsze paski. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do miski dodać pokrojoną wątróbkę, cebulę, wbić jajko, dodać przyprawy oraz posiekaną pietruszkę. Na sam koniec dodać mąkę pszenną

Ugotować
Kurczak pieczony na tymianku. 141

Jest to danie dla wszystkich zamiłowanych mięsożerców :-) Chrupiąca, złocisto-brązowa skórka, skrywająca soczyste, aromatyczne mięso... Najważniejsze to dobrze przyprawić kurczaka, a reszta sama się robi. Ja miałam dużego kurczaka (2,3 kg), więc piekłam go około 2 godzin (mniejszemu ptaszkowi wystarczy 1,5 godziny) i przez te dwie godziny mąż przechodził katusze :-) Zapach był na tyle intensywny(...)smakowity, że nie dawał mu spokoju. Na szczęście dał radę, ale gdy tylko wyłączyłam piekarnik kazał sobie podać należną mu część i na nic zdały się moje tłumaczenia, że jak postoi pół godziny i ochłonie to będzie lepszy. Odpowiedział tylko, że i tak będzie zaje**sty i taki też był :-) Polecam!!! Składniki na kurczaka pieczonego na tymianku 1 kurczak

Rozpustne gotowanie
Wiosenny lunch, czyli sałatka z grillowanym kurczakiem 250

WIOSNA w mieście! :) Nareszcie! Po treningu zapraszam na lunch, dziś sałatka z kurczakiem! Składniki: 1 filet z piersi kurczaka  1 mała sałata rzymska czarne oliwki

Spektrum Smaku
Bulionówka domowa warzywno - drobiowa 209

Zastanawiałam się jak pozbyć się z kuchni kostek rosołowych, a właściwie jak je mogę zastąpić. Przecież mogę zrobić swoje wydanie i to dużo zdrowsze niż sklepowe

Apetyczna babeczka