dania z drobiu - 994 przepisów (strona:49/67)

Pierś kurczaka faszerowana rukolą 338

Obiad dzisiaj na zielono, pierś z kurczaka faszerowana rukolą z parowaru, 1 łyżka makaronu kokardki i 3 łyżki mrożonego zielonego groszku. Wersja obiadowa light. Pierś kurczaka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Irańska ryba smażona 199

Pomysł na taką rybę..a dokładniej panierkę z dodatkiem kurkumy i curry podpatrzyłam tutaj. 80 dag filetów 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczki

Moje domowe kucharzenie
Botwinka 234

Zupa z młodych buraków, zwana popularnie botwinką, to danie raczej sezonowe. Choć teoretycznie oczyszczone i pokrojone młode buraki można zamrażać, to jednak jednym z najczęściej stosowanych dodatków do botwinki są młode ziemniaki. A tych już niestety nie zamrozimy. Dlatego korzystając z majowej pory prezentuję poniżej mój sposób na botwinę. Przygotowuję ją na mięsno-warzywnym bulionie w sposób, który(...)buraczków – w mniej typowej wersji niezabielonej śmietaną, jednak podana tradycyjnie z jajkiem na twardo, młodymi ziemniakami i koperkiem. Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g botwiny 350g mięsa z kością (z drobiu lub wieprzowiny) kawałek pora (150g) kawałek korzenia selera (150g) 2 średnie marchewki (250g) 1 średnia cebula (150g) 2 liście laurowe 10 ziaren czarnego pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego sól

Kulinarna Pokusa
Domowe gotowane klopsy w sosie koperkowym. 261

mnóstwem sosu i garścią świeżego kopru ...pycha. Obiad nie jednokrotnie gotowany dla matek karmiących. Ja gotuje klopsy z mięsa wieprzowego, ale równie dobrze sprawdzi się też mięso z drobiu czy indyka. SKŁADNIKI : mielone (używam wieprzowego) 1 kg  2 jajka  2 łyżki kaszki mannej 2 łyżki bułki tartej  sól, pieprz do smaku  szczypiorek pocięty 2 łyżki(...)Klopsy są "czyste" nie wydłubują ziół i innych przypraw a całą esencja smaku znajduję się w sosie. Ile domów tyle sposobów i każdy jest smaczny. Jest to też dobre danie dla kobiet karmiących ile ja się tego najadłam... :)) Smacznego Basia

Basia w kuchni
Indyk w pomidorach pieczony na marchwi 169

Tyle się słyszy o faszerowaniu kurczaków antybiotykami i inną chemią by przyśpieszyć ich wzrost. Szczerze mówiąc to nie należałoby jeść drobiu - chyba, że z chowu własnego bądź totalnie zaufanego, ekologicznego  źródła sprzedaży. Tym bardziej, że mięso z tuczonego w tak niezdrowy sposób ptactwa bardziej szkodzi niż odżywia. Aż mi się nie chce o tym myśleć... Dlatego jeśli chodzi(...)wodą. Piekę w temperaturze 180 stopni ok. 1 godzinę. z Mięsko wychodzi aromatyczne i soczyste, a przy okazji "sałatkę" mamy z głowy. Pieczona marchew dzięki smakowi pomidorów jest fantastyczna. Danie pysznie smakuje z ryżem. Polecam. Nawet tym, którzy za indykiem nie przepadają ze ze względu na jego specyficzny smak. Pieczenie w pomidorach niweluje ten problem i pięknie wydobywa wszelkie

Kuchnia po mojemu
Grillowanie – porady 269

przypalenia mięsa lub warzyw. Dlatego raczej nie grilluje się powyżej 30 minut bez zastosowania dodatkowych środków w rodzaju folii aluminiowej. Aktualny stan grillowanych produktów da się nieraz ocenić już na podstawie tego jak w danym momencie wyglądają – dotyczy to zwłaszcza większości warzyw. W przypadku mięsa najczęściej stosujemy wykałaczkę lub szpikulec, którym nakłuwamy grillowany produkt. Podobnie jak w przypadku mięsa przygotowywanego(...)dużo ciepła. Lekki wiatr przydaje się z kolei dlatego, że ułatwia rozpalenie węgla. Nie oznacza to jednak wcale, że nie da się zrobić grilla np. w czasie deszczu w temperaturze 18 stopni – przynajmniej pod warunkiem dostępności jakiegoś małego zadaszenia. Da się, zapewniam o tym, choć z opisanych wyżej powodów może być to utrudnione. Niektórzy potrafią zrobić grilla również w środku

Kulinarna Pokusa
Sos do mięs z grilla z czerwonego wina i truskawek 187

Co można zrobić gdy mamy butelkę czerwonego wina i trochę zakupionych świeżych truskawek lub malin w naszej kuchni? Oczywiście możemy zrobić rewelacyjny sos do grilla!  

naRuszcie
masło, margaryna czy mix 169

tłuszczem utwardzonym, metoda zwaną uwodornieniem tłuszczów a w ten sposób powstają kwasy tłuszczowe typu trans...Kwasy te występują również w chipsach, paczkach, czekoladach, batonikach żywności typu Fast Food w daniach z proszku i wyrobach cukierniczych.Kwasy tłuszczowe typu trans przyczyniają się do zmniejszenia stężenia dobrego cholesterolu we krwi i zwiększa stężenie złego cholesterolu przez co zwiększa ryzyko zachorowania na choroby(...)robić, aby dostarczyć organizmowi tłuszcze najwyższej jakości? - używaj półtłustego lub chudego mleka zamiast pełnotłustego, - wybieraj miękkie margaryny zamiast masła i margaryn twardych, - Czerwone, tłuste mięso zastąp mięsem ryb i drobiu, - grilluj , piecz w folii i gotuj zamiast smażyć, -smaż na oleju rzepakowym, - unikaj tłustych przekąsek, takich jak chipsy, krakersy, ciasteczka i produkty typu "Fast food", - jedz drób

NaKońcuJęzyka
Sezonowy kurczak owocowy pieczony na ostro 237

Nie samym schabem grillowanym i ogórkami człowiek żyje. Nadszedł w mojej kuchni dzień, w którym musiałam znów uśmiechnąć się do zawsze gotowego czy tam "w gotowości

Kuchnia po mojemu
Szybki i prosty kurczak z kukurydzą 211

Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 1 puszka kukurydzy (wraz z zalewą, waga 340 g); 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Gospodyni Miejska
Mój tata wymiata !!! Rodzinne gotowanie. Zdrowe kotleciki z indyka. 179

dróg oddechowych. Czosnek niedźwiedzi wspomaga trawienie, a dodany do innych potraw, skutecznie eliminuje niekorzystne związki zawarte w wysoko przetworzonych produktach. Czosnku niedźwiedziego warto używać do potraw z wieprzowiny, baraniny, drobiu, dziczyzny i ryb. W postaci suszonej doskonale wzbogaca aromat i smak kiełbas, szynek czy pasztetów. Cebula należy do najbardziej znanych w świecie warzyw, nie tylko ze względu ma swój smak(...)się zwłaszcza podczas letniego grillowania. Mięso wystarczy dzień wcześniej zanurzyć w zalewie na bazie oliwy z oliwek, a na następny dzień wrzucić na ruszt. Trudno o zdrowsze i smaczniejsze danie. Przykładowa zalewa może składać się z: oliwy z oliwek, miodu, musztardy i czosnku granulowanego. Mięso bardzo dobrze smakuje upieczone w domowym piekarniku, najlepiej w rękawie do pieczenia. Wszystkie płyny

ClauditteMissCooking
Naukowo o jajach. Jajka faszerowane 165

może, zamiast rzucać się jak wściekli na wszystko, co ma napis fit samemu zacząć od małych kroczków? Zamienić śmietanę na jogurt, biały cukier na brązowy itp.? A może to da efekt? Dziś chcę wam pokazać jajka. Produkt wdzięczny i niedoceniany. Wszyscy straszą cholesterolem i wizją kur w dzikich fermach. Jednak świadome kupowanie i rozsądek pozwolą nam oswoić jajka i zrobić(...)się farszem do jajek? Trochę zmienić, odchudzić i zaskoczyć rodzinę na świątecznym stole, a nasze śniadania niedzielne uczynić bogatszymi? Zacznijmy od wybrania odpowiednich jajek. Jeśli ktoś ma dostęp do drobiu biegającego luzem po wsi to ma super i niech się w jajka od takich kur zaopatruje. A co zrobić, żeby kupić dobre jajka w sklepie? Trzeba zwrócić uwagę na pieczątki

ladykitchen
Kurczak pieczony z ziemniakami Hasselback 179

pieczonymi ziemniakami i marchewką z groszkiem. To zawsze są dni, kiedy wspólnie zasiadamy do stołu, a każdy dostaje swoją ulubioną część kurczaka, więc wszyscy są zadowoleni. Takie danie możemy przygotować również na spotkanie z przyjaciółmi. W końcu jedzenie w towarzystwie jest znacznie przyjemniejsze — to moment, kiedy możemy cieszyć się z bycia razem. Dlatego w nadchodzący weekend zachęcam(...)chrupiąca, wyjmij go i odstaw go na 10 minut do odpoczęcia. Pieczony kurczak najlepiej prezentuje się w całości. Podaj go na stół i pokrój na miejscu nożycami do drobiu

Food Square
Domowa wędlina wieprzowo drobiowa czyli parzony baton 251

jeżeli szukacie przepisów na różne domowe wyroby. Wędlina bardzo  smakowała wszystkim domownikom. Do przepisu podchodziłam z pewną rezerwą ponieważ nikt z nas nie jada wędlin z dodatkiem drobiu - nie lubimy - a tu niespodzianka! Było bardzo dobre, polecam:) Robiłam z połowy porcji.Składniki1300g łopatki wieprzowej,700g piersi z indyka,20g soli peklowej,1 łyżeczka miodu lub cukru  przyprawy1(...)połowy porcji wyszły mi 2 batony o dł ok 26 cm. Następnym razem zdecydowanie mocniej doprawię mięso, moim zdaniem trochę za mało soli, można spokojnie dać 2x tyle ( nie przekraczając oczywiście zaleceń producenta) . Ale te uwagi to drobiazg bo domowy baton był świetny! I będzie na pewno kolejny. A zjedzonego z domowym chlebem, możecie zazdrościć - był znakomity

Stare Gary
Dlaczego mięsa nie lubię... 282

intensywny, że w niczym nie przypomina już naturalnego rozwoju. Zwierzęta są futrowane skoncentrowanymi paszami i premiksami, by jak najszybciej nabierały masy (tyczy się to wszystkich hodowli ekstensywnych - świń, krów, drobiu), są stłoczone na małej przestrzeni (mimo zalecanego przez UE "dobrostanu" to nadal jest mała przestrzeń), przez co są bardziej narażone na choroby, pakuje się w nie więc antybiotyki(...)ilości warzyw (surowych i najlepiej zielonych) nasz organizm będzie się powoli zatruwał. Zakwaszenie organizmu znacznie osłabia odporność, człowiek staje się podatny na choroby, z którymi organizm powinien spokojnie dać sobie radę - częste przeziębienia itp. Słaba odporność to też większe ryzyko nowotworów mięso spowalnia perystaltyke jelit (nie zawiera błonnika), długo zalega w przewodzie pokarmowym i może zaburzać skład flory jelitowej

pyszne zdrowości