Pierś kurczaka faszerowana rukolą 367Obiad dzisiaj na zielono, pierś z kurczaka faszerowana rukolą z parowaru, 1 łyżka makaronu kokardki i 3 łyżki mrożonego zielonego groszku. Wersja obiadowa light. Pierś kurczaka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Irańska ryba smażona 222Pomysł na taką rybę..a dokładniej panierkę z dodatkiem kurkumy i curry podpatrzyłam tutaj. 80 dag filetów 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczki
Moje domowe kucharzenie
Botwinka 258Zupa z młodych buraków, zwana popularnie botwinką, to danie raczej sezonowe. Choć teoretycznie oczyszczone i pokrojone młode buraki można zamrażać, to jednak jednym z najczęściej stosowanych dodatków do botwinki są młode ziemniaki. A tych już niestety nie zamrozimy. Dlatego korzystając z majowej pory prezentuję poniżej mój sposób na botwinę. Przygotowuję ją na mięsno-warzywnym bulionie w sposób, który(...)buraczków – w mniej typowej wersji niezabielonej śmietaną, jednak podana tradycyjnie z jajkiem na twardo, młodymi ziemniakami i koperkiem. Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g botwiny 350g mięsa z kością (z drobiu lub wieprzowiny) kawałek pora (150g) kawałek korzenia selera (150g) 2 średnie marchewki (250g) 1 średnia cebula (150g) 2 liście laurowe 10 ziaren czarnego pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego sól
Kulinarna Pokusa
Domowe gotowane klopsy w sosie koperkowym. 290mnóstwem sosu i garścią świeżego kopru ...pycha. Obiad nie jednokrotnie gotowany dla matek karmiących. Ja gotuje klopsy z mięsa wieprzowego, ale równie dobrze sprawdzi się też mięso z drobiu czy indyka. SKŁADNIKI : mielone (używam wieprzowego) 1 kg 2 jajka 2 łyżki kaszki mannej 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz do smaku szczypiorek pocięty 2 łyżki(...)Klopsy są "czyste" nie wydłubują ziół i innych przypraw a całą esencja smaku znajduję się w sosie. Ile domów tyle sposobów i każdy jest smaczny. Jest to też dobre danie dla kobiet karmiących ile ja się tego najadłam... :)) Smacznego Basia
Basia w kuchni
Indyk w pomidorach pieczony na marchwi 197Tyle się słyszy o faszerowaniu kurczaków antybiotykami i inną chemią by przyśpieszyć ich wzrost. Szczerze mówiąc to nie należałoby jeść drobiu - chyba, że z chowu własnego bądź totalnie zaufanego, ekologicznego źródła sprzedaży. Tym bardziej, że mięso z tuczonego w tak niezdrowy sposób ptactwa bardziej szkodzi niż odżywia. Aż mi się nie chce o tym myśleć... Dlatego jeśli chodzi(...)wodą. Piekę w temperaturze 180 stopni ok. 1 godzinę. z Mięsko wychodzi aromatyczne i soczyste, a przy okazji "sałatkę" mamy z głowy. Pieczona marchew dzięki smakowi pomidorów jest fantastyczna. Danie pysznie smakuje z ryżem. Polecam. Nawet tym, którzy za indykiem nie przepadają ze ze względu na jego specyficzny smak. Pieczenie w pomidorach niweluje ten problem i pięknie wydobywa wszelkie
Kuchnia po mojemu
Grillowanie – porady 292przypalenia mięsa lub warzyw. Dlatego raczej nie grilluje się powyżej 30 minut bez zastosowania dodatkowych środków w rodzaju folii aluminiowej. Aktualny stan grillowanych produktów da się nieraz ocenić już na podstawie tego jak w danym momencie wyglądają – dotyczy to zwłaszcza większości warzyw. W przypadku mięsa najczęściej stosujemy wykałaczkę lub szpikulec, którym nakłuwamy grillowany produkt. Podobnie jak w przypadku mięsa przygotowywanego(...)dużo ciepła. Lekki wiatr przydaje się z kolei dlatego, że ułatwia rozpalenie węgla. Nie oznacza to jednak wcale, że nie da się zrobić grilla np. w czasie deszczu w temperaturze 18 stopni – przynajmniej pod warunkiem dostępności jakiegoś małego zadaszenia. Da się, zapewniam o tym, choć z opisanych wyżej powodów może być to utrudnione. Niektórzy potrafią zrobić grilla również w środku
Kulinarna Pokusa
Sos do mięs z grilla z czerwonego wina i truskawek 221Co można zrobić gdy mamy butelkę czerwonego wina i trochę zakupionych świeżych truskawek lub malin w naszej kuchni? Oczywiście możemy zrobić rewelacyjny sos do grilla!
naRuszcie
masło, margaryna czy mix 196tłuszczem utwardzonym, metoda zwaną uwodornieniem tłuszczów a w ten sposób powstają kwasy tłuszczowe typu trans...Kwasy te występują również w chipsach, paczkach, czekoladach, batonikach żywności typu Fast Food w daniach z proszku i wyrobach cukierniczych.Kwasy tłuszczowe typu trans przyczyniają się do zmniejszenia stężenia dobrego cholesterolu we krwi i zwiększa stężenie złego cholesterolu przez co zwiększa ryzyko zachorowania na choroby(...)robić, aby dostarczyć organizmowi tłuszcze najwyższej jakości? - używaj półtłustego lub chudego mleka zamiast pełnotłustego, - wybieraj miękkie margaryny zamiast masła i margaryn twardych, - Czerwone, tłuste mięso zastąp mięsem ryb i drobiu, - grilluj , piecz w folii i gotuj zamiast smażyć, -smaż na oleju rzepakowym, - unikaj tłustych przekąsek, takich jak chipsy, krakersy, ciasteczka i produkty typu "Fast food", - jedz drób
NaKońcuJęzyka
Sezonowy kurczak owocowy pieczony na ostro 261Nie samym schabem grillowanym i ogórkami człowiek żyje. Nadszedł w mojej kuchni dzień, w którym musiałam znów uśmiechnąć się do zawsze gotowego czy tam "w gotowości
Kuchnia po mojemu
Szybki i prosty kurczak z kukurydzą 232Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 1 puszka kukurydzy (wraz z zalewą, waga 340 g); 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Gospodyni Miejska
Mój tata wymiata !!! Rodzinne gotowanie. Zdrowe kotleciki z indyka. 204dróg oddechowych. Czosnek niedźwiedzi wspomaga trawienie, a dodany do innych potraw, skutecznie eliminuje niekorzystne związki zawarte w wysoko przetworzonych produktach. Czosnku niedźwiedziego warto używać do potraw z wieprzowiny, baraniny, drobiu, dziczyzny i ryb. W postaci suszonej doskonale wzbogaca aromat i smak kiełbas, szynek czy pasztetów. Cebula należy do najbardziej znanych w świecie warzyw, nie tylko ze względu ma swój smak(...)się zwłaszcza podczas letniego grillowania. Mięso wystarczy dzień wcześniej zanurzyć w zalewie na bazie oliwy z oliwek, a na następny dzień wrzucić na ruszt. Trudno o zdrowsze i smaczniejsze danie. Przykładowa zalewa może składać się z: oliwy z oliwek, miodu, musztardy i czosnku granulowanego. Mięso bardzo dobrze smakuje upieczone w domowym piekarniku, najlepiej w rękawie do pieczenia. Wszystkie płyny
ClauditteMissCooking
Naukowo o jajach. Jajka faszerowane 196może, zamiast rzucać się jak wściekli na wszystko, co ma napis fit samemu zacząć od małych kroczków? Zamienić śmietanę na jogurt, biały cukier na brązowy itp.? A może to da efekt? Dziś chcę wam pokazać jajka. Produkt wdzięczny i niedoceniany. Wszyscy straszą cholesterolem i wizją kur w dzikich fermach. Jednak świadome kupowanie i rozsądek pozwolą nam oswoić jajka i zrobić(...)się farszem do jajek? Trochę zmienić, odchudzić i zaskoczyć rodzinę na świątecznym stole, a nasze śniadania niedzielne uczynić bogatszymi? Zacznijmy od wybrania odpowiednich jajek. Jeśli ktoś ma dostęp do drobiu biegającego luzem po wsi to ma super i niech się w jajka od takich kur zaopatruje. A co zrobić, żeby kupić dobre jajka w sklepie? Trzeba zwrócić uwagę na pieczątki
ladykitchen
Kurczak pieczony z ziemniakami Hasselback 199pieczonymi ziemniakami i marchewką z groszkiem. To zawsze są dni, kiedy wspólnie zasiadamy do stołu, a każdy dostaje swoją ulubioną część kurczaka, więc wszyscy są zadowoleni. Takie danie możemy przygotować również na spotkanie z przyjaciółmi. W końcu jedzenie w towarzystwie jest znacznie przyjemniejsze — to moment, kiedy możemy cieszyć się z bycia razem. Dlatego w nadchodzący weekend zachęcam(...)chrupiąca, wyjmij go i odstaw go na 10 minut do odpoczęcia. Pieczony kurczak najlepiej prezentuje się w całości. Podaj go na stół i pokrój na miejscu nożycami do drobiu
Food Square
Domowa wędlina wieprzowo drobiowa czyli  parzony baton 279jeżeli szukacie przepisów na różne domowe wyroby. Wędlina bardzo smakowała wszystkim domownikom. Do przepisu podchodziłam z pewną rezerwą ponieważ nikt z nas nie jada wędlin z dodatkiem drobiu - nie lubimy - a tu niespodzianka! Było bardzo dobre, polecam:) Robiłam z połowy porcji.Składniki1300g łopatki wieprzowej,700g piersi z indyka,20g soli peklowej,1 łyżeczka miodu lub cukru przyprawy1(...)połowy porcji wyszły mi 2 batony o dł ok 26 cm. Następnym razem zdecydowanie mocniej doprawię mięso, moim zdaniem trochę za mało soli, można spokojnie dać 2x tyle ( nie przekraczając oczywiście zaleceń producenta) . Ale te uwagi to drobiazg bo domowy baton był świetny! I będzie na pewno kolejny. A zjedzonego z domowym chlebem, możecie zazdrościć - był znakomity
Stare Gary
Dlaczego mięsa nie lubię... 317intensywny, że w niczym nie przypomina już naturalnego rozwoju. Zwierzęta są futrowane skoncentrowanymi paszami i premiksami, by jak najszybciej nabierały masy (tyczy się to wszystkich hodowli ekstensywnych - świń, krów, drobiu), są stłoczone na małej przestrzeni (mimo zalecanego przez UE "dobrostanu" to nadal jest mała przestrzeń), przez co są bardziej narażone na choroby, pakuje się w nie więc antybiotyki(...)ilości warzyw (surowych i najlepiej zielonych) nasz organizm będzie się powoli zatruwał. Zakwaszenie organizmu znacznie osłabia odporność, człowiek staje się podatny na choroby, z którymi organizm powinien spokojnie dać sobie radę - częste przeziębienia itp. Słaba odporność to też większe ryzyko nowotworów mięso spowalnia perystaltyke jelit (nie zawiera błonnika), długo zalega w przewodzie pokarmowym i może zaburzać skład flory jelitowej
pyszne zdrowości