Składniki: GOŁĄBKI: kapusta biała 1 główka nie za mocno zbita 1 sztuka, mielone z kurczaka 60 dag, ryż ugotowany 2,5 szklanki, płatki owsiane i szklanka
W Mojej Kuchni Lubięjest sezon na bób. Bardzo lubię ten ryż, bo jest smaczny i praktycznie można go jeść samego bez żadnych dodatków. Gotowanie ryżu w Iranie to prawdziwa ceremonia. Do tego dania najlepiej użyć basmati o długich ziarnach. My kupujemy ryż w sklepach z orientalną żywnością, czasami rodzina podeśle jakąś paczkę…Wtedy to inna bajka, bo ryż pochodzi(...)potrzebny jest również suszony koper i oczywiście szafran. Jest to niesamowicie aromatyczna kombinacja. Zapytacie pewnie dlaczego suszony koper? Przyrządzałam to danie ze świeżym koprem ale suszony koper jest o wiele intensywniejszy w smaku. Smak i aromat w tym daniu odgrywają dużą rolę. Ryż pięknie pachnie i smakuje wybornie! Ryż z bobem Składniki: na 4 porcje 250 g ryżu
codojedzeniapierwszy rzut oka rozpoznać czy kiełbasa jest faktycznie wędzona, czy moczona w płynie który nadał jej kolor i zapach wędzenia (tylko smaku nie dał, no bo i się nie da). Nie ma więc wyjścia. Trzeba samemu dusić, parzyć, gotować i wędzić. Wszyscy boją się parówek ale w domowych warunkach można stworzyć prawdziwe mięsne wieprzowe czy cielęce parówki. Nie musimy więc(...)Przy domowym wyrobie wędlin i kiełbas ważne jest to że mamy wpływ na proporcje dodawanych rodzajów mięs ale i na ich jakość. Jest to szczególnie istotne przy wyrobach z drobiu. Kury z masowych hodowli karmi się genetycznie modyfikowaną paszą, zawierającą substancje przyspieszające wzrost i wagę, często z dodatkiem antybiotyków szkodliwych dla naszego zdrowia. Najlepiej więc kupować kury wiejskie od znajomego
OstryKęspierwszy rzut oka rozpoznać czy kiełbasa jest faktycznie wędzona, czy moczona w płynie który nadał jej kolor i zapach wędzenia (tylko smaku nie dał, no bo i się nie da). Nie ma więc wyjścia. Trzeba samemu dusić, parzyć, gotować i wędzić. Wszyscy boją się parówek ale w domowych warunkach można stworzyć prawdziwe mięsne wieprzowe czy cielęce parówki. Nie musimy więc(...)Przy domowym wyrobie wędlin i kiełbas ważne jest to że mamy wpływ na proporcje dodawanych rodzajów mięs ale i na ich jakość. Jest to szczególnie istotne przy wyrobach z drobiu. Kury z masowych hodowli karmi się genetycznie modyfikowaną paszą, zawierającą substancje przyspieszające wzrost i wagę, często z dodatkiem antybiotyków szkodliwych dla naszego zdrowia. Najlepiej więc kupować kury wiejskie od znajomego
OstryKęssmaku znika w płynie, o tyle pieczenie i karmelizowanie dodaje im głębi, wzmacnia naturalną słodycz, podkreśla pierwotny smak i aromat. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C, z termoobiegiem (co da nam razem 210⁰C). Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Marchewki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą – nie obieramy ich, odcinamy tylko zieloną natkę. Wszystkie wartościowe witaminy są zaraz pod skórką, a skórka(...)minut, aż widocznie zaczną się karmelizować. Gorące warzywa mieszamy z plasterkami zimnego masła, delikatnie solimy, lekko pieprzymy, mocno kropimy sokiem z cytryny, mieszamy. Podajemy jako dodatek do ryb, pieczonego drobiu, lekkich mięs. Będą świetnym uzupełnieniem dla soczystej pieczonej piersi z kurczaka , pieczonego łososia, kaczej piersi. Jeśli nie jecie mięsa, super pasuje do nich pikantny humus, np. z dodatkiem sera feta
Karo in the KitchenDziś mieliśmy na obiedzie gości. Goście mało wymagający, wiekowi, więc krewetki, ani mało popularne w ich kręgach przegrzebki nie wchodziły w grę, dlatego postanowiłem ich uraczyć
BaRepasSkładniki: 1/2 kg mielone mięso, 1 sztuka bułka namoczona w wodzie, 1 sztuka jajka, 2 łyżki przyprawa grill barbecue Royal Brand, 1 mniejsza cebula,1 łyżka
W Mojej Kuchni Lubiękoniec drugiego tygodnia mojej diety podaję Wam przepis na pyszną, dietetyczną galaretkę z drobiu , inaczej zwaną też galartem , czy galantyną . U nas w domu na taką mięsną galaretę czy drobiową, czy wieprzową mówiło się galat . Dawno jej nie robiłam, tym razem przygotowałam ją w wersji dietetycznej bez tłuszczu z kurczaka, na kostce warzywnej, zjadłam galaretkę drobiową mimo diety z wielkim(...)czekamy, aż wystygnie. Następnie słoiki zakręcamy i wstawiamy do lodówki by zawartość stężała tworząc dietetyczną galaretkę z kurczakiem i marchewką. Gdy galat stężeje wyjmujemy ze słoika, ja miałam pyszne danie na 2 dni. Wartość kaloryczna 1 porcji ok. 135 kcal Smacznego! The post Dietetyczna galaretka z kurczaka appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejny pyszny Stamppot, tym razem z suszonymi pomidorami. Stamppot to proste danie z tłuczonych ziemniaków z dodatkami. Specjalności kuchni holenderskiej. We wcześniejszych wpisach prezentowałam i zapraszałam na inne Stamppoty: Stamppot z kiszoną kapustą, chrupkim boczkiem, jabłkami i rodzynkami Stamppot z czerwoną kapustą, marchewką i selerem z dodatk. rodzynków Oczywiście każdy Stamppot jest doprawiony za każdym razem innymi przyprawami SKŁADNIKI(...)Ziemniaki wyłozyć na duży pólmisek i przybrać kawałkami podsmażonych jabłek. Posypać odłożoną częścią podsmażonych pomidorów z sałatą i cebulką. Podawać do sztuki mięsa wieprzowego lub schabowego a także do drobiu. Ja podałam dziś Stamppot z suszonymi pomidorami do drobiowej wątróbki na ostro z mleczkiem kokosowym. Przepis na wątróbkę już wkrótce
Sztuka gotowania w/g SamiryJeśli nie lubicie brokuła ze względu na jego charakterystyczny smak, musicie spróbować tego. Mój syn zwykle brokuła wybiera z potraw i zostawia. W przypadku tego dania zjadł cały talerz. Da się? Da się! Zapracowani? Żyjecie w biegu? Przepis w sam raz, szybki, prosty i smaczny. Mało skomplikowany, więc nie trzeba lecieć do sklepu po całą listę składników(...)ładnie i równo rozpuścił. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam ok 5 minut.Można zjeść brokuła jako starter, ale świetnie pasuje jako dodatek do ryby, czy drobiu. Smakowało bardzo :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G Kitchencoś lepszego od rozgrzewającego gulaszu warzywnego w zimny dzień? Tak, dodatek w postaci kaszy gryczanej z parmezanem! Petarda! Całość idealnie do siebie pasuje! Gdybym tylko miała swoje bistro, to danie z pewnością byłoby w menu, bo jest doskonałe w smaku, niedrogie i bardzo syte. Tyle reklamy, a teraz pora na podanie przepisu, a jest bardzo prosty. Nie odczujecie(...)Doprawiamy do smaku. Po chwili gasimy płomień. Tak przygotowany gulasz warzywny podajemy z kaszą gryczaną posypaną parmezanem. W wersji mięsnej do potrawki można dodać ulubione porcje kurczaka lub innego drobiu. Świetnie sprawdzi się mielone mięso, tak jak np. do chilli con carne. Kasze wtedy można zastąpić ryżem
Moja smaczna kuchniaChoucroute garnie oznacza mniej więcej tyle, co „udekorowana kiszona kapusta”. Teoretycznie to danie kuchni francuskiej, jednak z racji jego głównego składnika ma ono więcej wspólnego z niemiecką czy nawet polską tradycją kulinarną. Francuzi zainteresowali się kiszoną kapustą mniej więcej w połowie XVII wieku, po tym jak pod panowaniem francuskich władców znalazły się niemieckie dotąd Alzacja i Lotaryngia. Natomiast wspomnianą(...)kwaśnego soku. Jako ciekawostkę warto wspomnieć, że Choucroute garnie może być dobrym sposobem na spożytkowanie kaczego lub gęsiego smalcu, który może pozostać nam po przygotowaniu różnych potraw z tego drobiu. To jeden z tradycyjnych składników tej potrawy, ale jest nim również smalec wieprzowy. W jego braku możecie ostatecznie użyć po prostu oleju rzepakowego – ale to, niestety, zuboża smak potrawy. Choucroute
Kulinarna Pokusa