dania chińskie - 1156 przepisów (strona:8/78)

Smażony makaron z kurczakiem i warzywami 279

Blueberry Corner by "jagodzianka" Smażony makaron z kurczakiem i warzywami to proste danie kuchni chińskiej. Jak to w kuchni chińskiej jest tu dużo składników … Przeczytaj cały artykuł Post <span>Smażony makaron</span> z kurczakiem i warzywami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Co, gdzie, za ile jadamy „na mieście” – raport „Polska na Talerzu 2015″ 257

dowozem” zamawiamy pizzę (65 proc.), kebab (27 proc.), dania kuchni chińskiej / wietnamskiej (13 proc.), hamburgery (12 proc.). W tym wypadku dania kuchni polskiej i makarony znajdują się na dalszym miejscu (wskazuje je po 8 proc. badanych). Pizza pozostaje najbardziej demokratyczną potrawą świata, daniem bezpiecznym (wiemy, czego się spodziewać), tanim oraz szybkim w przygotowaniu – odpowiada więc na najważniejszą(...)tygodniu, jak i w weekend. Wspomniana wcześniej różnorodność rynku gastronomicznego powoduje, że zanim zjemy w danym miejscu, najpierw szukamy informacji o nim. Naszym głównym źródłem wiedzy są znajomi i rodzina oraz Internet. Ponadto wybierając lokal, bierzemy pod uwagę przede wszystkim jakość dań (58 proc.). Cena i lokalizacja to kolejne najistotniejsze kryteria (odpowiednio 47 i 30 proc.). Warto jednak

karmelowy
Domowa „chińszczyzna” 443

Aromatyczny kurczak z ryżem i warzywami. Mięso najlepiej zamarynować kilka godzin wcześniej. Podana poniżej porcja wystarcza dla dwóch dość głodnych osób. Danie jest raczej dietetyczne

Bullio
Chińska patelnia z kurczakiem 2647

Chińska patelnia z kurczakiem, czyli danie z woka z makaronem Chow Mein. Danie to można również wykonać na zwykłej patelni, lecz dania z woka charakteryzują się tym, że pozwalają nam zaoszczędzić czas, ponieważ wok szybko się nagrzewa i idealnie utrzymuje temperaturę.   Chińska patelnia z kurczakiem – Składniki: 500g piersi z kurczaka 250g makaronu Chow

Kulinarne Przeboje
KURCZAK W KARMELU Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI 181

karmelu z orzeszkami ziemnymi oraz warzywami podany z ryżem...doskonałe w smaku słodko-ostre danie, które zadowoli podniebienia nawet tych najbardziej wymagających 😉 Również miłośnicy kuchni chińskiej będą mieli powód do zadowolenia. Danie nie dość, że genialnie smakuje, bardzo apetycznie wygląda i pięknie pachnie, to do tego jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Znakomity obiad można mieć

Kuchnia MagdaLeny
CHRUPIĄCE GRZANKI Z CHUTNEM GRUSZKOWYM NA OSTRO, WOŁOWINĄ I GRZYBAMI SHIITAKE 200

wiecie kocham poznawać nowe smaki i szukać inspiracji wśród kuchni świata. Zainspirowana Chińskim Nowym Rokiem i przesyłką od House of Asia postanowiłam troszkę poeksperymentować z nowymi smakami. I wiecie co?! Znów się opłacało! Spod moich rąk wyszło GENIALNE danie, którego nie powstydziliby się kucharze a moja rodzinka zajadała oblizując się ze smakiem. Takie grzanki ą fantastycznym pomysłem na kolację

Ostra na Słodko
Polska pita z polskim hummusem i polskimi oliwkami :) 139

pizza z farszem z podsmażanej cebuli i koncentratu pomidorowego (można jeszcze taką dostać w Słupsku na Wojska Polskiego :) ).  W czasach PRL-u powstawały nawet dania kuchni chińskiej z ograniczonych produktów dostępnych wtedy w naszym kraju. W tej sytuacji moje danie jest w pełni uzasadnione :) Jako pity użyłem tradycyjnego naleśnika, hummus zrobiłem z powszechnego u nas grochu

Kryzysowa Książka Kucharska
Wieprzowina po chińsku z warzywami 200

każdy przepada za chińskimi smakami, ale ich sympatycy na pewno znają to danie. Smażona wieprzowina z chińskimi warzywami to klasyk nad klasykami. Koniecznie podana z ryżem lub makaronem ryżowym. :-) To danie bardzo rozgrzewa i choć dzięki przewadze warzyw jest lekkie, nie polecam go na szczególnie upalne dni, bo aromatyczne przyprawy robią swoje. 300g łopatki lub szynki wieprzowej 400g(...)mrożonej mieszanki chińskiej 1 czerwona papryka 1 żółta papryka przyprawa chińska 3 łyżki sosu sojowego sól, pieprz olej 1. Wieprzowinę kroimy w nieduże, bardzo cienkie kawałki. Obsypujemy obficie przyprawą chińską. Smażymy przez około 10 minut na rozgrzanym oleju. 2. Na patelnię dodajemy mieszankę chińską i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy do momentu wyparowania płynów. Dodajemy sos sojowy, sól, pieprz

Szefowa kuchni
Makaron z warzywami po Azjatycku 288

Wspomnień czar .... Jakiś czas temu miałam okazję popróbować wielu chińskich specjałów. Przyznam szczerze, że dla samej kuchni mogłabym się przenieść do Chin. Postanowiłam odświeżyć wspomnienia i wyczarować jakieś danie „po chińsku”. Padło na makaron pszenny z warzywami. Aby przygotować 2 porcje potrzebne są: 1/2 opakowania azjatyckiego makaronu pszenicznego ( dostępne np w Lidlu ) 1/4 kalafiora podzielona na mniejsze kawałki(...)olej wrzucić kolejno, marchew, kalafiora, grzyby. Wszystko krótko przysmażać. Dodać sos sojowy, cukier i czosnek . Wbić jajka. Energicznie mieszać. Na koniec dodać chilli i szczypiorek. Bardzo proste w przygotowaniu danie :) Polecam :) Można dodać kilka kiełki fasoli mung i świeżą kolendrę ale akurat nie miałam pod ręką

Jemy Pijemy
Projekt Widelec 205

uwagi na zdrowotne walory dań, których niewątpliwie jest więcej w posiłkach przyrządzanych samodzielnie w naszym kuchennym zaciszu niż w tzw „zupkach chińskich” bądź daniach spożywanych „na mieście”.  Pragniemy ukazać, iż ważnym czynnikiem podczas przygotowywania dania jest sposób w jaki zostanie ono podane.  To w szczególności estetyka sprawia, czy mamy ochotę skosztować daną potrawę

Tanie przepisy studenckie
Ryż z warzywami z kurczakiem na ostro 231

Każdy z nas lubi chińszczyznę, pokażę Wam zatem w jaki sposób możemy przygotować w domu jej zdrową wersję. Nasza wersja dania jest przygotowania na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron po chińsku z kurczakiem i warzywami 209

sklepu. Obowiązkowy był sos sojowy oraz makaron. To podstawa do przygotowania naszej potrawy. Dodatkowo potrzebujemy piersi z kurczaka trochę warzyw i przypraw. 30 minut 2 porcje składniki: 200 g chińskiego makronu brokuł (około 500 g) jedna średnia cukinia 1 pierś z kurczaka oliwa z cytryną kawałek imbiru (wielkości dwóch ząbków czosnku) 2 ząbki czosnku por (około 5 cm) 3 łyżki(...)kolejne 3-4 minuty. Doprawić wszystko białym pieprzem. Dodać brokuły. I smażyć około 1 minuty. Na patelnię dodać makaron, podsmażyć go około 2 minuty i połączyć z resztą dania. Można udekorować świeża pietruszką Smacznego

Ania i Marcin gotują
Kuchnia francuska jest prosta :) 187

Apetyt na Francję ” to pozycja od dawna wyczekiwana przez liczne grono miłośników dobrego jedzenia. Pięknie wydana, niemalże albumowa książka z przepięknymi zdjęciami i smakowitymi przepisami na dania kuchni francuskiej i…. chińskiej stanowi swoisty pamiętnik Autorki. Jest to zarazem doskonałe kompendium wiedzy o domowej kuchni, pełnej sezonowych potraw przygotowanych z myślą o najbliższych. Pomimo, że książka zawiera wiele przydatnych(...)Podzielone zgodnie z porami roku przepisy zgrupowane są więc w czterech rozdziałach, z których każdy zawiera po kilka przystawek, dań głównych i deserów. Miłośników kuchni chińskiej ucieszy zapewne… rozdział piąty zatytułowany „ Chiński Nowy Rok ”, w którym Autorka serwuje nam dania wywodzące się z Jej drugiej ojczyzny. Niemal wszystkie proponowane przez Mimi potrawy można bez problemu przygotować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Spring rolls'y z kurczakiem i łososiem 230

Spring rolls jest to danie kuchni chińskiej, które ma postać a'la naleśników z nadzieniem w środku. Spring rolls'y są idealne jako zakąska na zimno. Do tego dania będziemy potrzebować papier ryżowy, który otrzymywane jest z masy rozmoczonych ziaren ryżowych. Składniki: 1 opakowanie papieru ryżowego 1/2 długiego ogórka 1 duża marchewka 1 czerwona

Ugotować
Wieprzowina z fasolką i makaronem w sosie hoisin 227

hoisin, słodko-pikantny i bardzo aromatyczny, stanowi świetne tło dla smażonej wieprzowiny z fasolką szparagową i makaronem. Smaczna i prosta propozycja dla wielbicieli kuchni chińskiej, ale i dla wielbicieli fasolki. Składniki na danie dla 2 osób: 400 g schabu 300 g fasolki szparagowej 100 g chińskiego błyskawicznego makaronu chow mein (można zastąpić zwykłym makaronem) 3 szalotki 4 ząbki czosnku

Trzeci talerz
Sajgonki z kuskusem i mięsem 191

500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 marchewka 100 g kapusty pekińskiej pół szkl kuskus sól pieprz 1 łyżeczka cukru sos sojowy ciemny przyprawa chińska szczypta

Gotowanie jest łatwe