Każdego dnia coraz bardziej zakochuję się w kuchni orientalnej. I to taką szczerą miłością ;) Mam nadzieję, że jeszcze w tym, roku uda mi się wybrać do
Ostra na SłodkoDziś znów zabieram Was w orientalną podróż. Tym razem nie będzie słodkości, ale fantastyczny przepis na kurczaka! Kurczak satay, to grillowany / smażony kurczak w bardzo aromatycznej
Ostra na SłodkoSajgonki z wołowiną i warzywami Sajgonki , to nie jest obiad , który robi się w pięć minut , ale z biegiem czasu , można dojść do wprawy i nie
Ogrodnik w podróżyOstatnio głowa pęka mi od przeróżnych orientalnych pomysłów. A jak pomysły mam to oczywiście je realizuję ( nie tylko te kulinarne! ). Dziś mam dla Was przepis na
Ostra na SłodkoSKŁADNIKI: 400 g mięsa wołowego ja dałam gulaszowe 200 g chińskiej mieszanki warzywnej 3 szalotki 2-3 łyżki mąki olej do smażenia 2-3 łyżki masła do smażenia warzyw przyprawy:sól,pieprz,chilli,bazylia,pietruszka suszona 400 ml przecieru pomidorowego PRZYGOTOWANIE: Mięso wołowe myję, kroję w kostkę i obtaczam w mące. Na rozgrzaną patelnię wylewam olej. Następnie dodaję
Gotowanie PatkiWołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami to klasyczne danie serwowane w wielu chińskich i tajskich restauracjach. Ja je wprost uwielbiam. Połączenie mięciutkiego, wołowego mięsa, smażonej papryki, słonawego sosu ostrygowego i chrupiących nerkowców jest po prostu genialne. Jeśli lubicie ostre jedzenie, możecie wzbogacić potrawę o posiekaną, świeżą papryczkę chilli. Ja tym razem wybrałam wersję łagodną. Taka wołowina najlepiej smakuje podana
Poezja smakuscharakteryzować ją jednym zdaniem, to śmiało można by było powiedzieć, iż została ukształtowana przez otaczające Tajlandię Chiny oraz Indie. I chociaż znacznie bliżej jej jednak do kuchni chińskiej, to w wielu daniach czujemy akcenty indyjskie, takie jakie mleko kokosowe, liście kafiru czy trawę cytrynową. I to właśnie dzięki temu połączeniu jest jedną z najbardziej aromatycznych kuchni świata. Duży wpływ(...)orzechy nerkowca, pomidory czy ananasa. Jak napisałem wcześniej, kuchnię tajską charakteryzuje bardzo luźne podejście do gotowania. To od indywidualne stylu kucharza, ilości dodanych składników i wykorzystanych przypraw zależy smak danego dania. Dlatego nigdzie nie spotkamy dwóch identycznie smakujących potraw kuchni tajskiej. Moją propozycją na dzisiaj jest bami , czyli makaron jajeczny z mięsem i warzywami. Moja wersja jest lekko
Jacob TastesJednym z moich ulubionych dań kuchni azjatyckiej jest Pad thai – zarówno w wersji z krewetkami, jak i kurczakiem. Jest to zarazem jedno z najsłynniejszych
Ostra na SłodkoChińska zupa Funghi ze strzępielem Strzępiel to mało znany u nas w kraju grzyb . Raczej sprowadza się go w formie suszonej z Chin . Można go, bez
Ogrodnik w podróżyPrzyszła chętka na chińszczyznę. Danie bardzo smaczne i zaskakujące. Kuchnia chińska określana jest mianem kuchni bardzo oryginalnej, zdrowej i zróżnicowanej. Podczas przygotowania dania, pozostawia kucharzowi duże pole do popisu. Mąż szalał w kuchni, czego efektem jest ta pyszna potrawa. Obiad bardzo szybko zniknął z talerza. Serdecznie polecamy. Składniki: - 500g filetów z piersi z kurczaka
Pan i Pani Smith w kuchniTen przepis upatrzyłam w książce "Dania z Woka", którą dostałam od rodziców. Już gdy po raz pierwszy przeglądałam tę książkę, zwróciłam uwagę na ten
Codzienne GotowanieMango to jeden z najrzadziej jedzonych przeze mnie owoców – a szkoda, bo jak zapewne wiecie smakuje rewelacyjnie – zwłaszcza wtedy kiedy jest dojrzałe i mega
Ostra na SłodkoSkładniki dla 3 osób: 600 g karkówki wieprzowej, pokrojonej w kostkę 1 łyżka oleju 300 ml mleka kokosowego 1-2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego) 1
My Culinary ArtPrzedstawiam kolejne szybkie danie inspirowane kuchnia azjatycką. Smażone warzywa plus chiński makaron to zestawienie dobre zarówno na szybki sobotni obiad jak i romantyczną kolację. Danie jest dość ostre więc dobrze mieć coś zimnego do popicia ;P Składniki: 1 marchewka średni por papryka garść grzybów moon mała cebulka czosnek - 1 ząbek szynka - pół kilo makaron chiński pietruszka - pól
Lubczyk i Waniliakojarzyła mi się głównie z "chińczykiem", którego zamawiałam w budce pod moim blokiem. Moim ulubionym daniem i chyba właściwie jedynym króre wtedy zamawiałam był kurczak słodko-kwaśny :) W Holandii poznałam nowe, zupełnie inne smaki kuchni chińskiej czy japońskiej. Odkryłam, że dania rodem z Państwa Środka czy kraju Kwitnącej Wiśni, są nie tylko niezwykle urozmaicone
W mojej holenderskiej kuchni