serwuje dania kuchni wietnamskiej, tajskiej i chińskiej). Polecam tofu w pomidorach. W zestawie dostajemy też miseczkę ryżu i 2 sosy: ostry i łagodny. Wegetarianie i jarosze mają tutaj szeroki wybór dań: tofu w sosie curry, smażone z kiełkami, makaron z warzywami. Poza tym jest oddzielna sekcja w menu „dania warzywne”, w której znajdziemy m.in.: bakłażana
Qlinarnie i Qlinarniewszystkiego. 6. Dla kogo najchętniej ugotowałabyś swoje popisowe danie? Dla moich Rodziców. 7. Ulubiona kuchnia (włoska, chińska, itp)? Chińska. 8. Największa kuchenna klapa? Kruche ciasteczka, twarde jak kamienie. Miałam wtedy 8 lat. 9. Największy kuchenny sukces? Ciasto drożdżowe. 10. Najprostsze danie z ziemniaka? Frytki. 11. Przepisy z internetu czy poplamiona książka kucharska? Co wybierasz?:) Oczywiście, że poplamiona książka(...)Jakie jest Twoje ulubione danie Wielkanocne? - Jasne, że barszcz biały z jajkiem i chrzanem. 10 Jakie jest Twoje ulubione danie na Boże Narodzenie? - Ryba po grecku… i nie tylko. 11. Jaką kuchnie najbardziej lubisz? (oprócz Polskiej). - Chińską, ale… nie tylko. IV. Kolejne nominacje: http://choochla.blogspot.ie/ http://chilloutkitchen.blogspot.ie/ http://zgrabnegotowanie.blogspot.ie/ http://malybezglutek.blogspot.ie/ http://latosiowy-dom.blog.pl/ http://cieszysiemicha.blogspot.ie/ http://www.maniawypiekania.pl
mojewypiekiinietylkoDinga danie nazwano gongbao (宮保) – od noszonego przezeń tytułu honorowego. Mój przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi od chińskiego szefa kuchni Xu Xi ze strony degusto . Kurczak Gong Bao. Składniki na 3 – 4 porcje: - 2 filety z kurczaka - papryka (dałam żółtą, czerwoną i pomarańczową) - cebula - kilka dymek ze szczypiorem - 3-4 ząbki czosnku - 2 cm imbiru (dałam mielony(...)łyżeczki soli morskiej - 1 łyżka wody - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dałam kukurydzianą) Sos: - 1 łyżka ciemnego sosu sojowego - 1 łyżka jasnego sosu sojowego - 2 łyżki cukru (dałam brązowy) - 1 łyżka octu ryżowego - 1 łyżeczka wina ryżowego - 1 łyżka bulionu lub wody - 1 łyżeczka oleju sezamowego - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dałam kukurydzianą) Umyte i osuszone mięso kroimy w kostkę, przekładamy
mojewypiekiinietylkolubię takie szybkie dania. Makaron gotuje się 3 minuty, albo wystarczy go sparzyć. Sos kolejne kilka minut, rezultat to pyszne danie obiadowe. Polecam wszystkim smakoszom sera ricotta i kurek. Zatem do kuchni idziemy gotować, zapraszam. Chiński makaron z kurkami w sosie serowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePotrzebujecie pomysłu na szybki obiad? A lubicie kuchnię chińską? Jeśli tak to to danie jest idealne dla was. Co prawda lepiej byłoby użyć tutaj wołowiny, ale z wieprzowina też daje rade. Szybko smażone mięso, pyszny sos i brokuły to 3 składniki z których powstanie nasz chiński, ekspresowy obiad. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikUwielbiam to danie, niesamowity i niepowtarzalny smak, jedyny w swoim rodzaju! Mój ulubiony smak słodko- kwaśny! Sezon warzywny w pełni, wprowadźcie do Swojej kuchni nowe smaki i aromaty! Zapraszam! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest stosowany w różnych kuchniach świata!" SKŁADNIKI: - 4szt młode marchewki - 1 mała cukinia - 1 cebula cukrowa - czosnek(...)smażenia: 3 minuty - następnie paprykę, czas smażenia: 4-5 minut - na samym końcu cukinię: 3 minuty - dodaj sosy i przyprawy, duś energicznie mieszając 1-2 minuty - podawaj z makaronem chińskim lub ryżem Smacznego
SMYKWKUCHNIsię z zapachem kuminu rzymskiego. Kiedyś codziennie dane mi było mijać pewną chińską restaurację gdzie serwowano min. szaszłyki z baraniny mocno pachnące kuminem. Lubię to wspomnienie. Dlatego gdy teraz po latach zabieram się za jagnięcinę kuminu nie może zabraknąć. Polecam także karmelizowane warzywa. Są cudowne – miękkie i słodkie. Wbrew pozorom to danie robi się sprawnie i łatwo. SKŁADNIKI
OstryKęsPałki na chińską nutę Delikatne i aromatyczne :) Składniki ok 1 kg pałek z kurczaka 20 dkg pieczarek marynata: 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki sosu
czarrna od kuchnipaluszkami krabowymi to pomysł na kolację dla dwojga. Radzę nie pomijać rukoli, ponieważ dodaje lekko ostrości. Podczas przygotowania poniższych spring rolls'ów byłam zaskoczona makaronem chińskim - gdy jest surowy nie da się go połamać (wygląda jak cienki sznurek), natomiast po przygotowaniu staje się miękki. Jeżeli nie przepadacie za paluszkami krabowymi to możecie przygotować spring rolls'y z kurczakiem lub łososiem
UgotowaćSkładniki: 25 dag makaronu chińskiego (pszennego) 0,5 kg mięsa z udźca kurczaka 20 dag zielonej fasolki szparagowej (mrożonej) 20 dag mieszanki brokułów, kalafiora i marchwi
Qchnia po prostuMoja propozycja to aromatyczna, chrupiąca chińska kapusta pak choi. Doskonała do obiadu jako dodatek a także jako samodzielne danie tak jak ja je zajadałam. Mała chińska kapusta jest niedoceniana w naszej kuchni a coraz częściej można ja nabyć. Jak tylko uda się takową zakupić od razu zróbcie ją według tego przepisu, polecam. Kapusta pak choi z miodem i płatkami
Moje Małe CzarowaniePomysł na takie danie i dodanie sosów sałatkowych podpatrzyłam gdzieś na jakimś opakowaniu ryżu ..w sumie i tak zrobiłam inaczej..ale inspiracja z opakowania.. Prosto i smacznie...mieszanka różnych smaków..słodki, kwaśny(...)dość ciekawe połączenie...po zeszkleniu cebuli z tymi sosami okazało się , że jest on trochę kwaśny...dodałam więc domowy sos słodko -kwaśny..a na koniec doprawiłam chińską przyprawą 5 smaków..do tego dania wykorzystałam produkty z Piątnicy ..polecam.. 2 saszetki ryżu parabolicznego Piątnica 20 dkg pieczarek 20 dkg kiełbasy 1 cebula sos słodko-kwaśny 2 łyżki
Moje domowe kucharzeniedanie przygotowywałam pierwszy raz w życiu wieki temu, właściwie zaraz po tym jak firma Unce Bens weszła na polski rynek. Ich słoiczek z sosem słodko-kwaśnym byl pyszny ale mało wydajny, dlatego postanowiłam metodą prób i błędów zrobić swój własny sos. Nie było jeszcze wtedy blogów, przepisów w necie na każdej stronie, nie miałam(...)dostępu do egotycznych przypraw i produktów. A pierwsze knajpki w Katowicach z "kuchnią chińską" były pełne mikrofalówek i odgrzewanych fixów Knorra. Dlatego wykorzystałam to co było dostępne, czyli paprykę, pomidory, ananasa z puszki, marchewkę i swoją intuicje. Na życzenie córki robię to danie co jakiś czas, które zresztą zdążyło się zmodyfikować, udoskonalić, ale za każdym razem smakuje
Bernika - moj kulinarny pamietnikchiński makaron idealny na ciepło, zimno i jak tam chcecie. Ja kupiłam makaron świeży, który tylko wrzuciłam na patelnię i podgrzałam. Do niego warzywa i pyszne danie na talerzu, polecam. Udon po chińsku z warzywami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesprawy chropowatości, kształtu, odchodzenia łupinki czy ilości ząbków. W takim razie, czy da się rozróżnić czosnek z Europy od chińskiego? Poza oznaczeniem na metce produktu, istnieje kilka sposobów. Przede wszystkim cena. Ten polski, czy włoski będzie droższy (często nawet kilkukrotnie) od sprowadzanego. Poza tym, chińskie główki nie wypuszczają pędów – są specjalnie zakonserwowane, aby nie dopuścić do takiego popsucia
Bon Ton Italia