dania chińskie - 1156 przepisów (strona:11/78)

Chińskie wegetariańskie danie 139

Wegetariański przysmak z serem tofu. Składniki 250 g tofu (u mnie naturalne bio ) 250 g groszku papryki kolorowe, po połówce 200 g makaronu sojowego ( może być

R'n'G Kitchen
Kurczak Coca-Cola a.k.a. Hong Kong Chicken 152

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Sajgonki z warzywami 219

Sajgonki to popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów   Azji Południowo- Wschodniej. Małe krokieciki smażone na głębokim tłuszczu podawane z sosem.  Moja propozycja dzisiejsza to sajgonki z warzywami, które świetnie się sprawdzą  na szybki obiad czy przystawkę w czasie imprezy. Składniki: 10 arkuszy papieru ryżowego 100 g makaronu ryżowego   2   marchewki 1 czerwona papryka

magiczna kuchnia Kasi
Owocowe koktajle na bazie różowego wina 209

wina wyczujecie także nuty mandarynek z dodatkiem jaśminu… dodatkowa porcja wiśni, malin i granatu… i mamy pełną kompozycję! To wszechstronne wino, które pasuje do potraw pikantnych, dań kuchni chińskiej, owoców… idealne także na piknik, grilla czy randkę! Jego smak doskonale oddaje letni klimat, dlatego właśnie wybrałam go do moich koktajli Dobraliśmy do Barefoot Pink Moscato odpowiednie

Kuchnia Bazylii
Polędwica z czosnkiem po chińsku 201

Jedzenie. Jednocześnie tylko i aż. Jedni jedzą tylko dlatego, żeby zaspokoić głód. Drudzy jedzą, żeby się najeść. Ale gdy najedzą się smacznie, wtedy czerpią z tego

gotować!
Risotto ze szparagami 245

To danie to mój największy sukces kulinarny w życiu! Mówię tak na podstawie miny mojego Marcina, gdy spróbował pierwszy kęs. Ostatnio często prawi mi komplementy

Ania i Marcin gotują
Polędwiczka w sosie słodko-kwaśnym 221

  W piątek zjawił się kurier w wielką paką produktów od Josepha "Józka" Seeletso (pewnie widzieliście zdjęcia na fb;). Było w niej kilka rodzajów ryżu, sosy

Obiad gotowy
TAJSKA UCZTA NA GRILLU TOMYANG BBQ ( tuńczyk, krewetki, dorsz, zupa Tom Yum ) 310

Dziś zabieram Was w podróż tam, gdzie sama marzę, by pojechać – i pojadę! Kierunek Tajlandia . Na razie będzie to tylko kulinarna podróż po tajskich smakach

Ostra na Słodko
Orientalna surówka marchewkowa z wasabi 186

surówka jest świetna jako dodatek do obiadowych dań kuchni chińskiej i japońskiej. Ostra w smaku, wyrazista, pyszna. Dodatek prażonego sezamu nadaje jej orzechowy posmak. 4 duże marchewki 3 łyżeczki sosu chrzanowego wasabi 2 łyżki sezamu, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia sól 1. Marchew obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. 2. Sezam podprażamy na suchej patelni do momentu

Szefowa kuchni
Sajgonki z kurczakiem curry (spring rolls) 186

promyczków.. oj brakowało. Pewnie część z Was nie wie nic (albo mało) o sajgonkach. Więc pare słów.  Sajgonki - inaczej krokiety wiosenne (ha! ale trafiłam) czyli popularne danie kuchni chińskiej/wietnamskiej.  Mogą być spożywane na zimno, smażone itd.  Nazwa angielska "spring rolls" jest dosłownym tłumaczeniem nazwy chińskiej. Polska popularna nazwa "sajgonki" odnosi się raczej do bardziej

Czarnawisienka
Potrawka chińska z kurczakiem i makaronem ryżowym 215

Wyjątkowo pyszna potrawa w chińskim stylu, serwowana z makaronem ryżowym. Jeżeli macie problem z zakupem takiego makaronu, to można go zastąpić z powodzeniem ryżem ;-) Porcja na

Passions hobbies life
Danie chińskie 307

Składniki:  2 podwójne piersi z kurczaka 1,5 szklanki ryżu dwie garście rodzynek kapusta pekińska tłuszcz do smażenia marynata: 2 jajka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Pobite gary Barbary
Sajgonki 202

Popularne danie kuchni chińskiej i krajów Azji Południowo-Wschodniej. Najczęściej mają postać naleśników lub krokietów z nadzieniem mięsno-warzywnym, albo krewetkowym. Podawane z sosami i dipami jako przekąska. Do zawijania służy specjalne ciasto, czy też wykorzystany w moim przepisie papier ryżowy. Pojawiają się w niezliczonej ilości odmian, zależnie od kraju, czy regionu w którym możemy je zjeść. Poniższy przepis

Gotuj z Rumcajsem
Sajgonki 2423

papier ryżowy 100 g makaronu ryżowego 250 g mięsa mielonego 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 20 g grzybów mun sos sojowy sól pieprz cukier chili

Gotowanie jest łatwe
Kurczak z brzoskwiniami i papryką 196

Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka, puszka brzoskwiń, 2 średnie cebule, 4 ząbki czosnku, zielona papryka, czerwona papryka, 1 kostka rosołowa, łyżka estragonu, 1 łyżka ziół

Pobite gary Barbary
Kurczak z mango i papryczką chilli 180

Składniki: 2 duże piersi z kurczaka, łyżka kurkumy, imbiru i chili, tłuszcz do smażenia, mango w puszcze, 2 cebule, 1 papryczka chili, 2 łyżki żółtej pasty

Pobite gary Barbary
Karkówka na sposób chiński 181

Smaczna wieprzowina "otulona" smakami Dalekiego Wschodu Składniki 500 g karkówki wieprzowej 450 g porów 1duża zielona papryka 200 g kapusty pekińskiej 1 ząbek czosnku 1 łyżka

R'n'G Kitchen
Chiński makaron z krewetkami 193

Uwielbiamy krewetki ,w wersji z chow mein w asyście zmielonych nasion kopru włoskiego ,szalotki i masła ,smakuje wybornie. Sos pikantny nadaje potrawie charakteru. Składniki 150 g

R'n'G Kitchen
Kurczak generała Tso 158

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Od dawna miałam chęć na to danie. Nie wymaga zbyt wielu umiejętności, nie jest trudne do wykonania. Swoim smakiem na

My Blueberry Corner
Kurczak w kokosowym cieście 330

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Gdy robię kurczaka w kokosowym cieście moi najbliżsi są bardzo zadowoleni. Kulki podaję ze słodkim sosem chili i ryżem. Można …

My Blueberry Corner
Kaczka po chińsku 292

Dzisiaj znów orientalnie. Piersi kaczki w marynacie z sosu sojowego, czosnku i imbiru z dodatkiem aromatycznych warzyw i ryżem, słowem prosta klasyka kuchni chińskiej. Przygotowanie dania (poza zamarynowaniem mięsa) zajmuje nie więcej, niż godzinę, a rezultat jest rewelacyjny. Do przygotowania dania użyłem: 2 piersi z kaczki, 200 gram białego ryżu długoziarnistego, 1 marchewki, 1/4 korzenia selera

Wyprawy kulinarne
Surówka z tzw. ' Chińczyka ' 300

Chyba w każdej chińskiej restauracji do każdego dania jest podawana tzw. ' CHIŃSKA ' surówka. Fakt, faktem z Chinami to ona ma bardzo mało wspólnego,a mogę nawet powiedzieć, że nic. Nie ma się co dalej w to wgłębiać. Mnie ona bardzo smakuje i postanowiłam zrobić ją w domu. Wyszła inna w smaku, ale równie dobra :) Składniki: 1/2 główki

ClauditteMissCooking
Zupa Wonton 375

Kolejne dobrze wszystkim znane danie kuchni chińskiej - bulion z pierożkami wonton. Ponieważ zostało mi trochę bulionu drobiowego z przyrządzania zupy Tom Kha Gai , nie zastanawiałam się zbyt długo :) Pierwszy raz w życiu sama robiłam ciasto na pierożki. Zabawy było co nie miara, jednak po około dziesiątym krążku krążku ciasta załapałam o co chodzi ;) Przepis na farsz znalazłam na stronie

Tajskie smaki
Nietypowo. I kurczak. 328

Czasami mam ochotę zjeść coś typowego dla jakiegoś kraju. Może po meksykańsku? Albo nie, jakieś danie indyjskie. Chińskie sushi? A może niemiecka sałatka? Przeglądam strony, gdzie występują potrawy różnych narodów, ale jakoś nigdy mi nie wychodzi, by to co ugotuję, mogło wpisać się w jeden styl. Tak, na przykład, z dzisiejszym kurczakiem. Jest tu tyle, że głowa mała

W kuchni Karmel-itki
Chow mein z mięsem mielonym i warzywami 249

Dziś zapraszam na chow mein Danie pochodzi z kuchni chińskiej i oznacza smażony makaron.   Danie składa się z samego makaronu z przyprawami lub z dodatkiem warzyw albo mięsa. Wariacji tego dania jest wiele, a ja poniżej przedstawiam swoją na bazie mięsa mielonego oraz marchewki i kukurydzy. SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego papryka mielona 2 marchewki(...)proszku, sól i pieprz.  Do mięsa dodajemy marchewkę, zalewamy wodą, przykrywamy danie i pozostawiamy na małym ogniu.  W międzyczasie gotujemy makaron. Mieszamy sos sojowy z octem ryżowym, olejem i cukrem/miodem. Wyciskamy czosnek oraz imbir, dodajemy przyprawy i całość mieszamy. Wlewamy sos do dania, mieszamy i dusimy do momentu, aż marchewka zrobi się chrupiąca

Zofiana
Wieprzowina po chińsku 176

chciałam to danie nazwać stir fry, jednak przecież nawet nie mam woka, więc nawet na patelni nie uzyskam takiego samego efektu, zatem zostaje po prostu - wieprzowina po chińsku. Super aromatyczne danie, tak jak za kuchnią orientalną wcześniej nie przepadałam, to teraz zaczynam się powoli w niej zakochiwać :-) Nieco słodkie, nieco kwaśne, dobrze że się załapało na zdjęcie

Pora coś zjeść
Ramen w 3 minuty – OYAKATA Kurczak po japońsku 295

dłuższych wyjazdów, przygotowując najszybsze i najbardziej rozpoznawalne danie Kraju Kwitnącej Wiśni – ramen. Do Japonii ramen przywędrował z Chin na początku XIX wieku. Samo słowo ‘ramen’ jest japońskim zapożyczeniem chińskiego słowa ‘lamian’. Do końca lat 50-tych XX wieku ramen nazywany był ‘shina soba’ – dosłownie „kluski/makaron po chińsku”. Podstawą tego dania był i jest wywar mięsny lub rybny(...)Światowej Japonię dosłownie zalał import taniej mąki pszennej ze Stanów Zjednoczonych. Jednocześnie z Chin i Azji Kontynentalnej zaczęli powracać japońscy żołnierze – wielu z nich, zaznajomionych z kuchnią chińską, otwierało w całej Japonii chińskie knajpki i restauracje. Ramen stał się bardzo popularnym pożywieniem, a taniej mąki na makaron nie mogło zabraknąć.   Każdy region Japonii ma swój sposób przyrządzania wywaru zależny

Karo in the Kitchen