Ziemniaczane kotlety ze szpinakiem 164Jak wyobrażam sobie idealny piątkowy obiad? Właśnie tak;) Jajo sadzone, koniecznie z płynnym żółtkiem, podane w towarzystwie pysznych kotlecików ziemniaczano-szpinakowych. Do tego szklanka zimnego mleka
Smaki Na Talerzu
ZAPIEKANY RYŻ Z JABŁKAMI 216Dzisiaj przepis na zapiekany ryż na mleku.Przepis znalazłam na stronie kuchnialidla.pl Ta polewa ze śmietany na wierzchu jest obłędna. Taki ryż przyrządzała moja mama jak byłam
Mała w garnku miesza
Pieczone warzywa 190Pieczone warzywa to pyszny dodatek do mięsa zamiast surówki. Są bardzo sycące więc można też zajadać same np. z sosem czosnkowym . Warzywa można wybrać dowolne. U
Monia miesza i gotuje
Sałatka z cykorią, jajkami na parze i orzechami włoskimi 217Już w starożytności doceniano walory smakowe cykorii. Dopiero pod koniec XIX wieku w Belgii rozpoczęto jej uprawę na szeroką skalę. Stamtąd cykoria powędrowała do Włoch, potem
My Chcemy Jeść
Makaron ze szpinakiem – pyszny obiad w 15 minut 295Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis, na pyszny i prosty w przygotowaniu makaron ze szpinakiem. Jeżeli nie mamy czasu a chcielibyśmy zjeść coś ciepłego, to ten przepis
Uwaga Babcia Gotuje
Kakaowe paruchy (bułki na parze) 172Paruchy czyli drożdżowe bułki na parze u nas zawsze są na słodko. Najlepsze są z truskawkami ale dla odmiany przygotowałam bułeczki-murzynki bo z dodatkiem kakao
Monia miesza i gotuje
Bigos bezmięsny z białą fasolą 183Bigos bezmięsny pachnący mocno kiszoną kapustą i przyprawami. Delikatności potrawie nadaje fasola Piękny Jaś Jamar . Pyszny i wyrazisty. Bigos podaję z ziemniakami. Zdarza się, że podjadamy
Zasmakuj Kuchni
Chipsy z jabłek 207Ojczyzną jabłek jest Azja Środkowa. Stamtąd trafiły do starożytnej Grecji i Rzymu. Stamtąd jabłka szybko rozprzestrzeniły się po całej Europie. Obecnie na świecie istnieje około 8
My Chcemy Jeść
Halloumi na liściach sałaty rzymskiej 330Przepis na prostą i pyszną sałatkę z sera halloumi, pomidorów i orzeszków piniowych. Idealne połączenie smaków i cudowny wygląd dania zachęcają do natychmiastowej konsumpcji :-) - bez mięsa - szybko, prosto i efektownie Z serem w roli głównej gorąco polecam makaron z fetą i pomidorami oraz nieziemskie wręcz bataty z pieczoną fetą
AniaGotuje.pl
Lazania z brokułem 222Gdzieś ostatnio przemknął mi przepis na lazanię z brokułem i pomysł ten bardzo mi się spodoba. Stworzyłam więc swoją wersję. Brokuła bardzo lubimy, lazanię córeczka wręcz
Monia miesza i gotuje
Cukinia faszerowana brokułem i serami 188Kolejna wersja faszerowanej cukinii, bez mięsa. Łódeczki wypełniłam brokułem i różnymi serami, które miałam pod ręką. Polecam bo bardzo smaczne. składniki: 2 średnie cukinie po
Monia miesza i gotuje
Naleśniki orkiszowe z serem i borówkami 194Była pizza z orkiszowej mąki wiec przygotowałam także naleśniki, które cieszą się u nas dużym powodzeniem. Naleśniki są na słodko, część podałam z serem i borówkami
Monia miesza i gotuje
Bakłażany zapiekane z pomidorami i mozzarellą 233Bakłażany nadziane pomidorami i mozzarellą ciekawie prezentują się w postaci kolorowego wachlarza. Można je podać jako dodatek np. do pieczonego kurczaka czy kotleta lub po prostu
Monia miesza i gotuje
Sos do dania chińskiego na zimę 479jest najlepszy sos słodko - kwaśny na zimę. Nie przesadzam, jeśli już go macie, to danie chińskie gotowe. Można podawać bez mięsa, ale też jest wyborny ze smażoną piersią. Wystarczy tylko usmażyć mięso i dodać sos. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznie
Bakłażany faszerowane kuskusem i fetą 182Pieczone bakłażany nadziewane kuskusem i fetą proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. To doskonała bezmięsna propozycja na obiad lub kolację. składniki: 4 bakłażany ( moje miały
Monia miesza i gotuje
Kluseczki serowe ze szpinakiem 179Moje kluseczki serowe są zrobione na bazie ciasta klusek leniwych tylko po prostu wzbogacone są o szpinak. Kluseczki można podawać od razu po ugotowaniu ale można
Monia miesza i gotuje
Puszyste placuszki na kefirze z nektarynką 237Puszyste placuszki na bazie kefiru. Do placuszków można dodać dowolne owoce. Moża też zrobić placuszki bez owoców a potem podać je z jakimś owocowym dodatkiem
Monia miesza i gotuje
Tortellini z pesto 199Tortellini a do tego ulubione pesto i mamy szybki obiad. Pesto może być dowolne, u mnie moje ulubione z rukoli i suszonych pomidorów. składniki: 500 g
Monia miesza i gotuje
KOTLETY Z CIECIERZYCY 184Jedliście kotlety z ciecierzycy? Jeśli nie, to żałujcie, bo są wyśmienite a ciecierzyca jest bardzo zdrowa. SKŁADNIKI • 400 g ciecierzycy • 3 cebule • 5 ząbków czosnku
Mała w garnku miesza
FRYTKI Z DYNI HOKKAIDO 215Moja ulubiona odmiana dyni, małe zgrabne kulki które można przechowywać, aż do późnej wiosny. Dynia hokkaido. Ma same zalety odżywcze, bogactwo mikro i makroelementów, witamin
Mała w garnku miesza
Risotto z zielonymi szparagami 201Całkiem szybki, prosty i smaczny obiad z ryżem w roli głównej. Kremowe risotto z parmezanem, które wzbogaciłam zielonymi szparagami. składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 szklanka
Monia miesza i gotuje
Sałatka ze szpinakiem, jajkami, fetą i sosem ziołowo-czosnkowym 270Zdrowy szpinak, jajka, słona feta i świeżo posiekane zioła to główne składniki tej wiosennej sałatki, pełnej dobroczynnych składników odżywczych. Do tego poprawiające pamięć orzechy włoskie i
My Chcemy Jeść
Zielony twarożek zdrowia 187Wystarczy tylko parę składników, aby w ciągu kilku minut wyczarować pyszne i zdrowe śniadanie. Ser biały, który jest podstawą tego przepisu, jest lekkostrawny, łatwo się przyswaja
My Chcemy Jeść
Bananowe racuchy na maślance 498Kolejny przepis z wykorzystaniem maślanki, której powstaje sporo po zrobieniu masełka. Tym razem zrobiłam drożdżowe racuchy. Dla urozmaicenia smaku dodałam rozgniecione banany. składniki: 2 szklanki maślanki
Monia miesza i gotuje
Naleśniki na maślance 282Zrobiłam masło i zostało mi sporo maślanki a nie miałam na nią pomysłu więc zrobiłam naleśniki na słodko. Naleśniki z maślanki są równie pyszne jak te
Monia miesza i gotuje
Pieczona jaglanka szarlotkowa z orzechami włoskimi 205Lekka i bezglutenowa kasza jaglana, bogate w sole mineralne soczyste jabłka, poprawiające koncentrację orzechy włoskie, rozgrzewający i aromatyczny cynamon oraz jedwabisty miód. Te składniki wystarczą, aby
My Chcemy Jeść
Ciekawostki kulinarne: buraki 235Pierwsze zapiski o burakach pochodzą z 722 r. p.n.e. z Babilonii. W nowej erze królowały na greckich stołach, a dwieście lat później docenili je Rzymianie. Pierwsze
My Chcemy Jeść
Placki ziemniaczane z jarmużem 193Placki ziemniaczane są proste i smaczne. Można je podawać na słodko i na wytrawnie, same lub z różnymi dodatkami. Ja tym razem swoje placki wzbogaciłam dodatkiem
Monia miesza i gotuje
Pierogi Leniwe – Prosty i Pyszny Obiad 905Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszne pierogi leniwe . Jeżeli ktoś nie lubi lepić tradycyjnych pierogów lub gdy nie ma czasu, to koniecznie musi wypróbować
Uwaga Babcia Gotuje
Kremowa zupa z kalafiora z prażonym słonecznikiem 165Mało kalorii, antyoksydanty, witaminy A, C, K, z grupy B, beta karoten, wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk i fluor - to wszystko zawiera kalafior. Sezon na
My Chcemy Jeść
Lumaconi ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem 242Lumaconi to makaron w kształacie muszelek przypominający ślimaka. Doskonale nadaje sie do nadziewania. Taki makaron pierwszy raz zawitał w mojej kuchni. Swoje ślimaczki nadziałam szpinakiem i
Monia miesza i gotuje
Spaghetti bez Mięsa w Sosie Pomidorowo-Warzywnym | Spaghetti Wegetariańskie 194Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne spaghetti bez mięsa w sosie pomidorowo-warzywnym. Spaghetti chociaż, że bez mięsa i sera żółtego powinno
Uwaga Babcia Gotuje
Lazania ze szpinakiem 226W tym roku mam bardzo marny szpinak i długo czekałam aby zebrać cokolwiek. Jednak po ostatnich deszczach w końcu coś urosło i od razu postanowiłam zrobić
Monia miesza i gotuje
Lekki serek śniadaniowy z rukolą i rzodkiewkami 250Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Zapewnia energię na cały dzień, pobudza ciało i umysł do działania. Według badania "Śniadanie po polsku" 83 proc. Polaków
My Chcemy Jeść
Bakłażany faszerowane soczewicą i pieczarkami 181Znowu mam dla Was pysznego bakłażana tym razem nadzianego farszem bezmięsnym. Jest bardzo sycący i pożywny i napewno zasmakuje także mięsożercom. Mężuś tak zajadał że nawet
Monia miesza i gotuje
Placuszki na zsiadłym mleku z malinami 296Pyszne i puszyste placuszki na zsiadłym mleku bez dodatku proszku czy drożdzy. Do placuszków można dodać dowolne owoce miękkie lub banany czy jabłka. Szybko się
Monia miesza i gotuje
BAKŁAŻAN FASZEROWANY AROMATYZOWANĄ KASZĄ BULGUR 239BAKŁAŻAN FASZEROWANY może być przygotowywany w wielu wersjach – zarówno... Artykuł BAKŁAŻAN FASZEROWANY AROMATYZOWANĄ KASZĄ BULGUR pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINE
Placki z cukinii i kalarepki 229Robiłam zupkę krem z cukinii i kalarepki a teraz znowu połączyłam te warzywa i zrobiłam placuszki. Placuszki możemy podać na lekki obiad lub kolację z ulubionym
Monia miesza i gotuje
Knedle ziemniaczano-serowe z truskawkami 295Najwięcej obiadów na słodko robimy chyba w sezonie truskawkowym. Paruchy z truskawkami , pierogi z truskawkami i knedle z truskawkami muszą choć raz pojawić się na stole
Monia miesza i gotuje
Euro 2016: biało-czerwone przekąski z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi na rukoli 241Już o 18.00 reprezentacja Polski rozegra swój pierwszy mecz na Euro 2016. Zamiast z nerwów objadać się paluszkami i chipsami, przedstawiam pyszne przekąski w barwach narodowych
My Chcemy Jeść
Naleśniki na słodko 241Chyba wszyscy choć raz w swoim życiu jedli naleśniki :) Jest wiele wariacji na ten temat począwszy od naleśników z owocami, warzywami czy mięsem. Ja dziś
Tagebuch po polsku
Pierogi z serem i botwiną 251Dawno nie robiłam pierogów a naszła mnie chętka. Akurat mamy sezon na botwinę więc trafiła ona do farszu razem z serem. Dzięki temu wyszły mi lekko
Monia miesza i gotuje
Pieczarki zapiekane w cieście ziemniaczanym 282Kupiliśmy duże pieczarki i natychmiast powstał pomysł, jak je wykorzystać. Zapiekliśmy je w cieście ziemniaczanym. Składniki: -4 duże pieczarki -ok. 1 kg młodych
Maminek kulinarny
Domowy paprykarz z dorszem 265Oryginalny paprykarz szczeciński powstał w 1965 roku i był wynikiem pomysłu na wykorzystanie odpadów po wykrojeniu kostki z zamrożonych bloków rybnych. Recepturę oparto na afrykańskiej potrawie
My Chcemy Jeść
Frittata ze szparagami, suszonymi pomidorami i mozzarellą 198Frittata często gości na naszym stole szczególnie w sezonie gdy mamy pod dostatkiem świeżych warzyw. W masie jajecznej można zatopić co tylko się chce. Tym razem
Monia miesza i gotuje
Sałatka z burakami, suszonymi morelami, prażonymi orzechami i sosem curry 217Lekka sałata, bogate w pierwiastki buraki, sprzyjające urodzie morele oraz symbol mądrości - orzechy. To składniki sałatki, której rewelacyjny smak podkreśla delikatny sos curry. Składniki 1
My Chcemy Jeść
Klasyczna sałatka jarzynowa 214Klasyk w kategorii sałatek. Wszyscy ją znają i kochają ;) Można by rzec: Ile gospodyń tyle przepisów na sałatkę jarzynową. Idealna nie tylko jako samodzielny posiłek, ale
Tagebuch po polsku
Placuszki bananowe na maślance 234Pyszne placuszki idealne na śniadanie, kolację lub słodki podwieczorek. Są bardzo proste i szybko się je robi. Bardzo szybko też znikają. Można je podać z
Monia miesza i gotuje
Kotlety ziemniaczane nadziewane brokułem 232Robiłam kotlety ziemniaczane i bardzo nam zasmakowały więc teraz postanowiłam nadziać ziemniaczaną masę. Jako farszu użyłam brokuła. Nadziewane kotlety wyszły bardzo smaczne i świetnie smakowały w
Monia miesza i gotuje
Zupa krem z soczewicy 184AROMATYCZNA ZUPA KREM Z CZERWONEJ SOCZEWICY Dzisiaj nie miałam zupełnie pomysłu na zupę, a dodatkowo w lodówce nie zastałam wielu składników na jakąkolwiek znaną mi tradycyjną
Calzonella.com
Pokrzywowe naleśniki z brokułem i serem 269Zapraszam na wiosenną lekko zieloną wersję naleśników. Do ciasta dodałam młode pokrzywy, które nadały ciastu fajny posmak a w farszu królują brokuły z dodatkiem sera. Naleśniczki
Monia miesza i gotuje
Granola kokosowo-migdałowa 185Znana od końca XIX wieku granola to doskonały pomysł na śniadanie. Płatki owsiane w połączeniu z różnymi orzechami czy suszonymi owocami oraz miodem tworzą prawdziwą ucztę
My Chcemy Jeść
Hummus z burakami 190Pierwsze zapiski o hummusie pochodzą z czasów antycznych, ale za jego ojczyznę uznaje się Liban. Chętnie wykorzystywany jest w kuchni żydowskiej, arabskiej i greckiej. Ta smaczna
My Chcemy Jeść
Kluseczki bezglutenowe z kaszy jaglanej na słodko lub słono 223Bezglutenowe kopytka z kaszy jaglanej Jeśli nie lubisz kaszy jaglanej, nic nie szkodzi. W tym przepisie ją polubisz, bo jej praktycznie nie czuć, za sprawą wyrazistych
Calzonella.com
Kremowa zupa z cukinii i kukurydzy z prażonymi pestkami słonecznika 193Cukinia, kukurydza i prażony słonecznik - trio idealne, zwłaszcza w zupie. Prosty przepis, szybkie przygotowanie i dobry smak to mocne strony tego kremu. Słabych po prostu nie
My Chcemy Jeść
Wielkanocna sałatka z jajkami i ziemniakami 64475 proc. wody, 13 proc. białka, prawie 4 proc. tłuszczów nienasyconych, a mniej 1 proc. węglowodanów. Witaminy A, D, E, K, B2 i B12 oraz wapń
My Chcemy Jeść
Kotlety z brokuła 225Robiłam już kotlety z kalafiora i bardzo nam smakowały więc postanowiłam zrobić też z brokuła. Takie kotleciki są bardzo smaczne i razem z dodatkami
Monia miesza i gotuje
Czas na wiosenne przebudzenie czyli Pyza na detoxie 148poczuję się lepiej? Co mi szkodzi spróbować? A skoro już się tym zainteresowałam to podjęcie właściwej decyzji trwało krótko. Zrobię to! Przez kilka dni obędę się bez słodyczy, mięsa czy kawy - dam radę bo jak nie ja to kto?! I postaram się przez kilka dni pokazać Wam niektóre przepisy z tej diety a także namówić żebyście sami spróbowali takiej
Smaczna Pyza
Pasta z soczewicy i liści rzodkiewki 168Liści rzodkiewki wcale nie trzeba wyrzucać. Są wartościowym źródłem składników odżywczych. Zawierają pierwiastki i więcej witaminy C niż sok z cytryny. Mają właściwości oczyszczające i działają
My Chcemy Jeść
Domowa granola 189Domowa granola to świetna alternatywa dla osób, którym przejadła się zwykła owsianka. Mnóstwo orzechów, suszonych owoców, pestek i słodycz miodu. Kto raz spróbuje, na zabój
My Chcemy Jeść
Chleb ziołowy 171Chleb był znany już starożytnym. W Egipcie wynaleziono zakwas do wypieku chleba, w Grecji podawano go do wszystkich posiłków, a w Rzymie piekarnie były dochodowym biznesem
My Chcemy Jeść
Kremowa zupa z pieczarek 183W XVI wieku we Francji rozpoczęto uprawę pieczarek. Szybko podbiły francuskie podniebienia, ale mogli sobie na nie pozwolić tylko zamożni. Obecnie pieczarki uprawia się praktycznie wszędzie
My Chcemy Jeść
Pancakes- amerykańskie naleśniki 208Kiedy znudzą lub przejedzą nam się wszystkie pyszne naleśniki, racuchy itd oraz najdzie nas chęć na coś z innej kuchni niż nasza rodowita to wspaniała okazja
Tagebuch po polsku
Kapusta z grochem 479Kapustę z grochem bardzo lubię choć przyznam szczerze, że dawno nie jadłam. Dlatego też postanowiłam ugotować a przy okazji podzielić się przepisem. Kapustka wyszła przepyszna. Ja
Monia miesza i gotuje
Faszerowane bakłażany (bez mięsa) 274Na okres przejściowy pomiędzy latem, a zbliżającą się wielkimi krokami jesienią na obiad proponuję faszerowane bakłażany, pachnące pomidorami, papryką i cebulą. Czytaj więcej »
Ana Mari's world
Sałatka z pomidora w śmietanie 268Szybka w przygotowaniu a co ważniejsze bardzo prosta i niezwykle smaczna. Idealna na śniadanie lub mały posiłek. Zapraszam! Sałatka z pomidora ze śmietaną. Składniki: 1
Tagebuch po polsku
Chleb piernikowy z orzechami laskowymi 185Już w XIV wieku za sprawą piekarza Niclosa Czana pojawiły się pierwsze wzmianki o piernikach. Legendy mówią, że powstały przez przypadek. Do mąki i miodu, czyli
My Chcemy Jeść
Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego- klasyka w lżejszej wersji. 226W Polsce znane i lubiane :) Zazwyczaj z mięsem, pieczarkami lub kapustą. Inna odsłona tradycyjnych pasztecików dzisiaj w mojej propozycji. A mianowicie... Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego. Składniki
Tagebuch po polsku
Gryczana granola z jagodami goji 218Granola to mieszanka płatków zbożowych, orzechów lub suszonych owoców. Dodatek miodu sprawia, że jest słodka i chrupiąca. Granolę wymyślił amerykański lekarz James Caleb Jackson pod koniec
My Chcemy Jeść
Puszyste ciasto z jabłkami 175Gofio stanowiło główny posiłek Guanczów - dawnych mieszkańców Wysp Kanaryjskich. Obecnie jest obowiązkowym składnikiem wielu potraw w kuchni kanaryjskiej. Gofio to rodzaj mąki, którą przygotowuje się z
My Chcemy Jeść
Zupa z dyni i soczewicy 187Czerwona soczewica to idealny składnik zup. Dlatego postanowiłam połączyć ją z dynią, absolutną królową tej jesieni. W ten sposób powstała pyszna kremowa zupa. Składniki ½ dyni hokkaido
My Chcemy Jeść
Bananowe naleśniki z jabłkowym musem 230Naleśniki w nieco innym wydaniu bo z bananową nutą i kwaskowym musem jabłkowym. Można je podać na słodki obiad jak i na deser czy kolację, jak
Monia miesza i gotuje
Racuchy drożdżowe z jabłkiem 11103Proste puszyste placuszki drożdżowe idealne na kolację lub słodki obiad. Do ciasta dodałam starte jabłka ale można też dodać jakieś inne drobne owoce lub pokrojone w
Monia miesza i gotuje
Knedle ze śliwką 224Robiłam już gołąbki, pierogi i uszka. Teraz przyszedł czas na kluchy. Niestety ręki do kluch i kluseczek to ja za bardzo nie mam albo jeszcze nie
Monia miesza i gotuje
Kuskusianka, czyli kuskus na słodko 236Co jeść na śniadanie zamiast owsianki? Odpowiedź jest prosta. Kuskusiankę! Białko, kwasy tłuszczowe, błonnik, wapń, sód, żelazo - to wszystko znajduje się w tym prostym śniadaniowym przysmaku
My Chcemy Jeść
Faszerowane bakłażany (bez mięsa) 281Na okres przejściowy pomiędzy latem, a zbliżającą się wielkimi krokami jesienią na obiad proponuję faszerowane bakłażany, pachnące pomidorami, papryką i cebulą. Czytaj więcej »
Ana Mari's world
Pieczona owsianka śliwkowo - kokosowa 177Śliwki znane są od tysiącleci. W Europie pojawiły się w II wieku n. e. i stały się przysmakiem Rzymian. Obecnie na świecie uprawia się dwa tysiące
My Chcemy Jeść
Placki marchewkowe 251Placki marchewkowe Składniki: - 250g mąki pszennej - 3 jajka - 4 duże marchewki - 1/2 kubka małego jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli dodatki: - olej
Kuchnia co dnia
Faszerowana cukinia z sosem paprykowo-czosnkowym 198Faszerowana cukinia z sosem paprykowo-czosnkowym Składniki: - cukinia - 1 1/2 woreczka ryżu białego - sos paprykowo-czosnkowy Reypol - ser żółty (u mnie Edam) - sól - zioła suszone (majeranek
Kuchnia co dnia
Kotleciki z kalafiora 634Pyszne kotleciki z kalafiora w sam raz na letni obiadek. Można je podać z różnymi dodatkami. Kotleciki świetnie smakują też na zimno. składniki: 1 duży kalafior
Monia miesza i gotuje
Pieczona owsianka z owocami 213Należę do osób, które uważają, że dzień bez owsianki to stracony dzień. Płatki można urozmaicać orzechami, nasionami chia lub siemienia lnianego, suszonymi i świeżymi owocami
My Chcemy Jeść
Krokiety na słodko 260Zapraszam na słodką wersję krokietów. W środku mają ulubiony dżem a na zewnątrz lekko chrupiącą panierkę z kokosa. składniki: ciasto naleśnikowe 2 szklanki mleka 1 szklanka
Monia miesza i gotuje
Boczniaki z patelni 201Pierwszy raz jadłam boczniaki lata temu. Były wielkie, w panierce i ociekały tłuszczem, ale były pyszne! Przypomniałam sobie o tych grzybach jakiś czas temu. Zupełnie nie
My Chcemy Jeść
Pani Hokkaido z pieca 178Uśmiechała się do mnie od momentu jak tylko weszłam do sklepu, więc zabrałam ją ze sobą do domu. Oto ona. Pani Dynia. Składniki 1 dynia hokkaido
My Chcemy Jeść
Brokułowa zupa krem 225Czy brokuły muszą być zawsze takie nudne? Nie! Kremowa zupa to dobry start, aby zaprzyjaźnić się z tym warzywem na dłużej. Składniki 1 brokuł 4 szklanki
My Chcemy Jeść
Krem dyniowy 171Kiedy byłam mała stanowczo odmawiałam jedzenia zupy dyniowej. - Bo to nie jest pomidorowa - mówiłam. Po latach zdecydowałam się własnoręcznie ugotować dyniowy krem. Okazał się pyszny! Składniki
My Chcemy Jeść
Sałatka z rukoli i fety 383Przepis na sałatkę z rukoli i fety powstał pewnego upalnego lata. Jak się okazało smakuje przez cały rok. Składniki 1 opakowanie rukoli 1 opakowanie sera
My Chcemy Jeść
Pieczone mini-pierogi z kapustą i grzybami 223Pierogi goszczą na polskich stołach od setek lat. Prawdopodobnie zostały sprowadzone z Dalekiego Wschodu. Dawno temu pierogów nie jedzono często. Przygotowywano je głównie z okazji różnych
My Chcemy Jeść
Rozgrzewający krem ziemniaczany 168Obecność ziemniaków w europejskiej kuchni zawdzięczamy Hiszpanom, którzy sprowadzili je w XVI wieku z Ameryki Południowej. Polacy zjadają ich ponad 100 kg rocznie. Mało osób wie
My Chcemy Jeść
Sałatka z serem pleśniowym i awokado 420Kwas oleinowy, witaminy A, E, B i C, potas, żelazo, wapń, fosfor - to wszystko znajduje się w tej sałatce. Jest dość kaloryczna, ale pełna dobrych tłuszczów
My Chcemy Jeść
Kremowa pomidorowa z grzankami 215Zupa pomidorowa to niekwestionowany lider wśród zup. Stare przysłowie mówi, że "przez żołądek do serca". Warto to połączyć i na walentynkową kolację przygotować kremową zupę pomidorową
My Chcemy Jeść
Kremowa zupa z zielonego groszku 197Zielony groszek ma już 10 tys. lat. Uprawiano go w Indiach i Chinach, a do Europy przywędrował w czasach średniowiecza. W kuchni zielony groszek zaczął królować
My Chcemy Jeść
Mini pizze bez ciasta 1727Pierwsze potrawy w stylu pizzy serwowano już w starożytnej Grecji, ale ta którą znamy pochodzi z Neapolu. Statystyczny Włoch zjada jej prawie 8 kg rocznie. Moja
My Chcemy Jeść
Sałatka ze szpinaku i pieczarek 193Zanim szpinak trafił do naszych kuchni wędrował prawie przez cały świat. Pierwsze uprawy pojawiły się w Persji już w VI wieku. Arabowie przywieźli go
My Chcemy Jeść
Wiosenna frittata z piekarnika 263Kolejna moja frittata z piekarnika tym razem w wersji wiosennej z dodatkiem świeżego szpinaku, rzodkiewek i kwiatów szczypiorku. Do tego serek solankowy, który nadaje fajnego posmaku
Monia miesza i gotuje
Sałatka ryżowa z ananasem i rodzynkami 211Słodkie wydanie sałatki, a w roli głównej ryż jaśminowy Risana . Bardzo zdrowa, słodzona miodem sałatka z dodatkiem rodzynek i ananasa, można również ją zabrać na wiosenno
Apetyczna babeczka
Młoda kapusta na zasmażce 224Nic tak letnio nie smakuje jak młoda kapusta z koperkiem!, teraz jest krótki sezon na młode główki kapusty z dużą ilością koperku, kefirem i ziemniakami. Jak
Apetyczna babeczka
Kluski śląskie z wędzoną słoniną 176Właściwie kluski mają niewiele mojego udziału, oprócz zdjęć oczywiście, reszta od gotowania ziemniaków, poprzez mielenie i lepienie śląskich z dziurką to praca mojego 10 letniego syna
Apetyczna babeczka
Szybka sałatka pekińska z fetą 377Jeśli macie mało czasu na kuchenne przygotowania, to polecam prostą sałatkę z kapusty pekińskiej, zrobienie jej zajmie Wam tylko kilka minut, a smakuje wyśmienicie. Świetnie
Apetyczna babeczka
Kibiny ze szpinakiem 283Szpinak z twarogiem zapiekany w kruchym cieście. Wiosenne zielone wydanie Litewskich kibin. Składniki na ciasto, na ok 50 sztuk: 30 dag mąki
Apetyczna babeczka
Pierogi Shreka, szpinak i bryndza 223Zielone, wiosenne wydanie przepysznych zielonych pierogów, rodem ze Shreka :). Jakież było zaskoczenie moich dzieci gdy je zobaczyły!, świetna alternatywa dla szpinakowych niejadków. Ciasto na pierogi:
Apetyczna babeczka
Naleśniki kokosowe 363Pyszne i uwielbiane naleśniki. Tym razem zrobiłam je na mleczku kokosowym. Wyszły bardzo delikatne. Podałam je z dżemem truskawkowym . składniki: 600 ml mleczka kokosowego 1/2
Monia miesza i gotuje
Zupa z pora z kluseczkami 182Szybka, bardzo zdrowa zupa z pora i czosnku z pysznymi kluskami z kaszy manny :), zupa fit!. Składniki: 1 duży por 2 cebule serek topiony, opcjonalnie, może
Apetyczna babeczka
Ziemniaczana zapiekanka z jajkiem i serem 234Można by powiedzieć, że zapiekanka postna - bez mięsa. Ale i takie danie smakowało nam bardzo. Bardzo prosta w wykonaniu, z kilkoma składnikami, które zawsze znajdą się w domu. 1 kg ziemniaków 3 jajka Sól Pieprz Tymianek 3 łyżki śmietany 18% 2 cebule 2 ząbki czosnku 150 g sera Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości w delikatnie posolonej wodzie
VioletoweKucharzenie
Tapenada, pasta z czarnych oliwek 198Zdrowych dodatków do chleba ciąg dalszy!. Moja tapenada jest w najprostszym wydaniu, a wiec oliwki, oliwa i czosnek, a efekt? - wypróbujcie sami najlepiej z domowych chlebem
Apetyczna babeczka
Pasta kanapkowa marchewkowo - pomidorowa 242W poszukiwaniu zdrowego smarowidła do kanapek wybrałam się do pobliskiego sklepiku, po przeglądzie półek, które uginają się od reklamowanych marek stwierdziłam, że nic tu po mnie
Apetyczna babeczka
Fantastyczne buraczki na ciepło 277O tym, że buraczki są pyszne i bardzo zdrowe każdy wie, albo wiedzą Ci co je lubią tak jak ja. A dzisiaj zupełnie fantastyczne zestawienie dla
Apetyczna babeczka
Placki dyniowe z nutą imbiru 233Pyszne placuszki dyniowe z nutą imbiru. Szybko się je robi i szybko znikają. Dobre na śniadanie, obiad i kolację. Najlepiej smakują ze śmietaną. składniki: 600 g
Monia miesza i gotuje
Kotleciki z soczewicy 232Dziś zapraszam na lekki obiadek bez mięska. Pyszne wegetariańskie kotleciki z czerwonej soczewicy i jajek. Smaczne, sycące i zdrowe jedzonko. składniki: 200 g czerwonej soczewicy
Monia miesza i gotuje
Zupa czosnkowa z soczewicą i porem 335Dietetyczna, lekka zupa na warzywnym wywarze. Czosnek z porem zrumieniony na oliwie daje piękny aromat i głęboki smak. Soczewica jest znakomitym uzupełnieniem całości. Składniki: 1 duży
Apetyczna babeczka
Gołąbki z kaszą jaglaną i grochem 225Bezmięsna alternatywa gołąbków. Kasza jaglana w połączeniu z żółtym grochem fantastycznie się komponuje, do tego zioła i blanszowana cebulka i można zasiadać do obiadu. Po
Apetyczna babeczka
Kibiny z suszonymi śliwkami 284Dzisiaj pomieszamy kuchnię Litewską z tradycją Polskiej suszonej śliwki podawanej w Święta Bożego Narodzenia podczas Wigilii. Kruche i delikatne kibiny nadziewane wspaniałą wędzoną śliwką, okraszoną czekoladą
Apetyczna babeczka
Uszka z kapustą i grzybami 210Moje drugie samodzielnie ulepione uszka gotowe na Wigilię. W tamtym roku lepiłam po raz pierwszy z grzybami a w tym roku zrobiłam z kapustką
Monia miesza i gotuje
Pierożki z kapustą i grzybami 320Lepienie pierożków coraz lepiej mi wychodzi. Może jeszcze nie wyglądają tak idealnie ale są pyszne i rodzince bardzo smakują. Tym razem wersja wigilijna z kapustką i
Monia miesza i gotuje
Jajka na sałatce z ogórków 246Robimy coś lekkiego na kolację. Niewiele składników, bo tylko jajka, ogórki kiszone, cebulka i majonez. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę
Maminek kulinarny
Jajka w sosie musztardowym 202Jeden z najszybszych obiadów. Przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut. Kilka jajek gotujemy na twardo i obieramy. Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki wody. Dodajemy
Maminek kulinarny
Bigos wigilijny 241Bigos wigilijny to nasza obowiązkowa potrawa. Ma niepowtarzalny smak i świetnie pasuje do pierogów z grzybami. Od tradycyjnego bigosu różni się tym, że nie
Maminek kulinarny
Pierogi "ruskie" 221Chyba najbardziej popularne pierogi. Przedstawimy naszą wersję. Składniki na ciasto: -4 szklanki mąki -250 ml ciepłej wody -2 żółtka -2-3 łyżki oleju -łyżeczka
Maminek kulinarny
Zakwas buraczany 395Ostatnie tygodnie przed świętami to najlepszy czas, aby przygotować domowy zakwas buraczany. Do zakwasu należy dodać kromkę chleba na naturalnym zakwasie. Składniki:
Apetyczna babeczka
Makaron z pietruszkowym pesto 246Pyszny i szybki obiadek - makaron z pesto, tym razem pietruszkowym. Do pesto dodałam odrobinę oleju sezamowego, który nadał mu fajny posmak. składniki: 250 g makaronu, użyłam
Monia miesza i gotuje
Śledź w pomidorach z cebulą 388Bardzo prosta propozycja podania śledzia solonego. Przepis trudno zepsuć, więc każdy z pewnością potrafi go przygotować. Śledzia warto podać z pajdą domowego chleba z masłem. Składniki
Apetyczna babeczka
Kotlety z selera 233Pyszne i proste wegetariańskie kotlety z selera. Kotleciki bardzo apetycznie się prezentują i wspaniale smakują z tą chrupiącą panierką z bułki tartej i siemienia. składniki
Monia miesza i gotuje
Zupa dyniowa z papryką i grochem 237Smak dobrej zupy poznaję po tym ile dokładek domownicy sobie życzą, a w tym przypadku moje kuchenne eksperymenty okazują się być smakiem idealnym. Dynię zazwyczaj używam
Apetyczna babeczka
Ciasto jaglane z kruszonką cynamonową 724Moja propozycja na aromatyczne ciasto jaglane z jabłkami z sądeckich sadów, z wiejskim twarogiem i pod pierzynką z kruszonki cynamonowej. Jakie zapachy!, gdy uchyli się drzwiczki
Apetyczna babeczka
Sasznie 239Na Białorusi różnorodność wykorzystania ziemniaka jest rekordowa, podawany jest tam na bardzo różne sposoby. Jedną z potraw ziemniaczanych są Sasznie wypełnione masą twarogową. Składniki na
Apetyczna babeczka
Placki cukiniowo-ziemniaczne 259Pyszne i chrupiące mieszane placuszki z cukinii i ziemniaków. Podałam je z sosem czosnkowym z dużą ilością koperku. Smakowały rewelacyjnie. składniki: 750 g młodej cukinii
Monia miesza i gotuje
Pasztet z zielonej soczewicy 173Wegetariańska wersja pasztetu, w roli głównej zielona soczewica i pieczarki :), po soczewicę zajrzyjcie do skworcu.com.pl Składniki: 1/2 kg zielonej soczewicy 60 dag pieczarek 3 cebule
Apetyczna babeczka
Naleśniki z twarożkiem - wiśniami i świeżą miętą 219Kto nie kocha naleśników, a ileż pomysłów na ich nadzienie w każdym domu...moje dziś pieszczą podniebienia wiśniami w syropie i świeżą miętą... Składniki na ciasto
Apetyczna babeczka
Pasztet z zielonej soczewicy z harrisą 204Moja własna kompozycja, ulepszana - doprawiana :), pyszny pasztet z zielonej soczewicy z pikantną przyprawą harrisa, którą dostałam od skworcu.com.pl. Sama soczewica może się wydawać trochę mdła, a
Apetyczna babeczka
Krewetkowa wariacja czyli jedź kolorowo! 220Dziś będzie dietetycznie, przynajmniej na razie!. Kolorowo i zdrowo, świeżo i bardzo smacznie :) Składniki dla dwóch osób: 2-3 pomidory 15-20 dag
Apetyczna babeczka
Ryż smażony z grzybami shiitake 213Orientalne smaki bardzo odpowiadają moim domownikom, byle nie za ostro doprawione. Grzyby shiitake mają wyrazisty smak i aromat. Ta potrawa jest bardzo łatwa do przygotowania, może
Apetyczna babeczka
Pierogi z kaszą gryczaną i serem 236Kasza gryczana choć bardzo zdrowa, na Polskich stołach nie gości, aż tak często jak powinna. Choć w ostatnich latach kiedy dużo się mówi o zdrowej żywności
Apetyczna babeczka
Pierogi z ziemniakami i pieprzem bałkańskim 237Pierogi z ziemniakami i z pieprzem to jednej z najlepszych jakie jadłam. Banalnie proste, a smak znakomity. Jedynym dodatkiem do ziemniaków jest cebula, sól i odpowiedni
Apetyczna babeczka
Amerykańskie placuszki śniadaniowe ze złotym syropem 271Te pulchne placuszki śniadaniowe często podaje się z sosem owocowy lub syropem klonowym. Ja w domu podaje je z wyśmienitym Złotym Syropem , który jest świetnym dodatkiem
Apetyczna babeczka
Potrawka z czarną fasolą 224Czarna fasola ma fantastyczny smak, kolor nie każdego przekonuje, ale tylko do czasu aż jej sam nie posmakuje. Ja serwuje ją jako sypką fasole z
Apetyczna babeczka
Pierogowa micha ze szpinakiem i grzybami 248Pierogowa zielona micha pierogów!, z moim ulubionym szpinakiem :). Jako, że moja rodzinka nie przepada za szpinakiem tak bardzo jak ja, muszę wykazać się pomysłowością żeby przemycić
Apetyczna babeczka
Ryżowo kokosowy budyń z czekoladą 268Zdrowy, domowy budyń!, słodzony daktylami i odrobiną gorzkiej czekolady :). Doskonały na deser, śniadanie lub podwieczorek. Dziś będę go serwować z bakaliami, ale przyznam, że brakuje mi
Apetyczna babeczka
Złociste placki ziemniaczane z sosem borowikowym 216Placki ziemniaczane pisze specjalnie na prośbę Beatki, bo jak twierdzi ,,Jej nigdy nie wychodzą,, :), więc mam nadzieję, że mój przepis zmieni jej ,,nigdy,, , na ,,dawniej mi
Apetyczna babeczka
Tarta pełnoziarnista z soczewicą 207Macie ochotę na tartę pełnoziarnistą?. Można ją szybko zrobić i podać na obiad lub kolację. Soczewica jest dostępna w delikatesach ze zdrową żywnością, lub w sklepach
Apetyczna babeczka
Grillowany kalafior z medalionami z łososia 185Sezon kalafiorowy nadchodzi, wiec warto po niego sięgać zastępując np. ziemniaki. Pomysł na banalnie prosty obiad, czyli grillowany kalafior, a do tego pyszny łosoś. Po formy
Apetyczna babeczka
Spaghetti w gniazdach cukinii z aromatycznym anchois 229Makaron można przygotować na wiele sposobów. Dziś proponuje mega aromatyczne spaghetti w oliwie, ziołach z anchois w gniazdkach z cukinii skropionej sosem teriyaki...symfonia
Apetyczna babeczka
Seler w sosie grzybowym 224Selerowe kotlety w sosie grzybowym, a do tego ryż, kuskus lub kasza!, samo zdrowie :) Składniki: 1-2 selery jajko bułka tarta sól oliwa do smażenia Sos
Apetyczna babeczka
Rybne mielone filety z dorsza z majerankiem 217Mielone kotlety rybne ze świeżej ryby gwarantują nam jakość i smak, wiemy co w nich jest!, można je doprawiać ziołami i podawać z różnymi dipami :), a
Apetyczna babeczka
Pikantny ser owczy zapiekany w cieście 161Super dodatek na małe i duże przyjęcia. Będzie świetnie pasował na grilla, jak również na elegancki obiad jako przystawka. Jako, że mieszkam na południu Polski do
Apetyczna babeczka
Pampuchy z truskawkami 197Czas korzystać z dobrodziejstw lata :), dziś puchate pampuchy z frużeliną truskawkową. Składniki na ok 20 sztuk: 1 kg mąki pszennej 8 dag drożdży 2
Apetyczna babeczka
Sos grzybowy z ogórkiem, papryka i jogurtem 202Wycieczki do lasu po grzyby są dla mnie relaksem, a przy okazji są też bardzo pożyteczne, bo jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się wrócić z pustym
Apetyczna babeczka
Cukinia nadziewana ryżem jaśminowym 188Lato kojarzy mi się z cukinią. Robię z nich sałatkę do słoików, piekę chleb, gotuję leczo, a dzisiaj pysznie i zdrowo ją nadzieję. Po dobry ryż
Apetyczna babeczka
Sushi z jarmużem, ogórkiem, krabem i łososiem 222Moja przygoda z sushi jest na etapie początkowym, czytam i uczę się kuchni orientalnej. Praktyka czyni mistrza, więc pozostaje testować nowe przepisy i smaki. Julka, która
Apetyczna babeczka
Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami w oleju 205Oryginalny i bardzo smaczny vege pasztet. Przy użyciu blendera robi się go w kilka minut, potem pozostaje pieczenie i to co najlepsze czyli degustacja. Składniki na
Apetyczna babeczka
Bałtycki dorsz na Podhalu w kremie vinegar z Hiszpanii! 166Wiadomo nie od dziś, że ryba i cytryna lubią się bardzo, a jeśli dodamy jeszcze wyśmienity cytrynowy krem vinegar to już prawdziwa uczta dla podniebienia. Dorsz
Apetyczna babeczka
Marchewkowy paszet z czerwoną soczewicą 191Wybaczcie, że zdjęcia takie szybkie, że pasztet już nie w całości, ale wpadła głodna Julka w drodze ze szkoły, a i ja miałam w tym swój
Apetyczna babeczka
Krokiety z czerwonej soczewicy 168Wegetariańskie pyszne chrupiące kotleciki z czerwonej soczewicy!. Zdrowe i bardzo łatwe do przygotowania. Składniki; 1 i 1/2 szk czerwonej soczewicy 1 zielona papryka drobno pokrojona 1
Apetyczna babeczka
Frittata z cukinią z piekarnika 240Kolejne moje podejście do frittaty. Gdy robiłam ją po raz pierwszy dodałam mizunę i pomidorki Tym razem zrobiłam z cukinią, papryką oraz pączkami nasturcji
Monia miesza i gotuje
Kakaowe naleśniki z mascarpone i owocami 411Pyszne kakaowe naleśniki ze śmietankowym kremem i owocami. Doskonałe na deser jak również na słodki obiad, śniadanie czy kolację. Smakują i dorosłym i dzieciom a więc
Monia miesza i gotuje
Najprostsze placki z cukinii 230Były już placuszki drobiowo-cukiniowe oraz placki cukiniowo-czosnkowe a nie pokazałam Wam najprostszych placuszków z cukinii jakie robię. W sezonie cukiniowym
Monia miesza i gotuje
Kwiaty cukinii faszerowane ricottą 256Udało mi się jeszcze zerwać trochę kwiatów cukinii. Tym razem nadziałam je ricottą i suszonymi pomidorkami. Wyszło całkie smaczne jedzonko:) Polecam też wersję z mięskiem
Monia miesza i gotuje
Frittata z mizuną i pomidorkami 243Moje pierwsze podejście do frittaty i myślę, że bardzo udane. Bo w sumie to taki nieco inny omlet a omlety bardzo lubię i wychodzą mi całkiem
Monia miesza i gotuje
Smażona panierowana mozzarella 347Smażona panierowana mozzarella to bardzo proste i smaczne jedzonko. W sam raz na kolację czy też lekki obiad. składniki: 1 duża kulka wędzonej mozzarelli 1 jajko
Monia miesza i gotuje
Makaron z pesto i brokułem 314Niedawno zaprezentowałam Wam pesto z rukoli i suszonych pomidorów więc dzisiaj obiadek z jego użyciem. Pyszny makaronik z pesto, brokułem i serem solankowym. składniki: 250 g
Monia miesza i gotuje
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 280Dzisiaj polecam pyszną fasolkę szparagową. Można ją zajadać samą jak również podać jako dodatek do mięska. składniki: 1 kg fasolki szparagowej żółtej 1 puszka pomidorów krojonych
Monia miesza i gotuje
Naleśnikowy torcik ze szpinakiem i botwiną 216Były naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem i kukurydziane naleśniki ze szpinakiem a teraz ich kolejna szpinakowa propozycja. Tym razem szpinak połączyłam
Monia miesza i gotuje
Pierogi ze szpinakiem i botwiną 250Pierożki mi się spodobały i zrobiłam kolejne. Tym razem duże z liściastym nadzieniem-szpinakiem i botwiną. składniki: ciasto na pierogi 700 g mąki pszennej 400 ml
Monia miesza i gotuje
Naleśniki z ricottą i suszonymi pomidorami 191składniki: 3 pełniutkie szklanki mąki pszennej 3 szklanki mleka olej rzepakowy do smażenia 1 szczypta soli 1 szczypta cukru 1 jajko farsz: 500 g ricotty
Monia miesza i gotuje
Panierowana feta z dodatkami 217składniki: 1 kostka fety 1 jajko 0,5 łyżeczki oregano olej do smażenia tzatziki 5-6 ogórków gruntowych 200 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku
Monia miesza i gotuje
Smażone kanie a'la schabowy 188składniki: 9 dużych rozwiniętych kapeluszy czubajki kani 4 jajka sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Kapelusze kani posolić i popieprzyć z
Monia miesza i gotuje
Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami 245Dziś przepis na pyszne krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą. W sam raz do barszczyku na świąteczny stół. składniki: naleśniki 1 l mleka 1 jajko 4
Monia miesza i gotuje
Czysty barszczyk z uszkami 468Tak na szybko jeszcze przepis na świąteczny barszczyk z samych buraków z uszkami z grzybami. składniki: barszczyk 1 kg czerwonych buraczków 1 pietruszka 1 marchewka kawałek
Monia miesza i gotuje
Naleśniki kukurydziane ze szpinakiem 243Dzisiaj proste naleśniczki ze szpinakiem ale dla odmiany z mąki kukurydzianej. składniki: ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki kukurydzianej 1 czubata szklanka mąki pszennej 1,5 szklanki
Monia miesza i gotuje
Placki ziemniaczano-cebulowe 204Znane wszystkim placki ziemniaczane ale troszkę inne bo z dodatkiem cebulki i bardzo chrupiące. Do tego kleksik śmietany i plasterek wędzonego łososia i mamy pyszny obiadek
Monia miesza i gotuje
Makaron ze szpinakiem 381Makaron z dodatkiem szpinaku to pyszny obiadek bez mięsa. Bardzo szybko się robi i wszystkim smakuje, również mięsożercom. składniki: 250 g makaronu Czaniecki pappardelle 450
Monia miesza i gotuje
Zapiekanka makaronowo-serowa 345Zapiekanka makaronowa z dodatkiem trzech serów: mozarrelli, ricotty i parmezanu. Pożywna i zwarta zapiekanka z chupiącym wierzchem. Pierwszy raz jestem zadowolona z zapiekanki ponieważ nie jest
Monia miesza i gotuje
Jabłkowe placuszki ze serka homogenizowanego 193Pyszne placuszki z jabłuszkiem na serku homo. Dobre na śniadanie, kolację czy też obiad. Bardzo smaczne i puszyste można podawać z dowlonymi dodatkami - cukrem pudrem, dżemem
Monia miesza i gotuje
Sałatka z brokułem pod sosem czosnkowym 3465Pyszna sałatka z brokułem, jajkiem i czerwona fasolką pod czosnkowym sosem. Proste składniki a jakie smaczne jedzonko. składniki: 1 nieduży brokuł 4 jajka ugotowane na
Monia miesza i gotuje
Boczniaki a'la schabowy smażone na oleju rzepakowym 231Bardzo lubię boczniaczki więc znowu zagościły na moim talerzu. Przyrządziłam je w prostej formie jak zwykłego schabowego z dodatkiem świeżych warzyw. składniki: 300 g boczniaków sól
Monia miesza i gotuje
Pierogi z serem i kwiatami szczypiorku odsmażane na oleju rzepakowym 212Polecam pyszne pierożki z serem i kwiatami szczypiorku oraz samym szczypiorkiem. Można zajadać zaraz po ugotowaniu polane masełkiem lub odsmażyć na oleju rzepakowym. składniki: ciasto 700
Monia miesza i gotuje
Zielone naleśniki z wiosennym twarożkiem smażone na oleju rzepakowym 265Pisałam że będzie szpinakowo i jest. Dziś pyszne zielone naleśniki z dodatkiem szpinaku nadziane wiosennym twarożkiem z rzodkiewką i kwiatami szczypiorku. składniki: ciasto 100 g świeżego
Monia miesza i gotuje
Makaron w sosie śmietanowo - pomidorowym z cukinią 364większości Panów obiad bez mięsa to nie obiad. No cóż, zawsze do tego dania można dodać pierś z kurczaka. Jednak ja nie zawsze mam ochotę na mięso i czasami robię obiady tylko dla siebie, albo namawiam A. na wersję wegetariańską. Drogie Panie, zawsze zostaje nam próbować. W najgorszym wypadku nasi mężczyźni sięgną po danie
Fabryka pomysłów
Spaghetti Bolognese po mojemu 181naciowego, ani z warzyw, z cebuli i czosnku pozostała szalotka czasem dwie i ząbek lub dwa czosnku, cała reszta taka jak mięso i pomidory oraz oliwa i zioła, pozostaje bez zmian. Do przygotowania tego dania potrzebne nam są: 450-500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 400g makaronu spaghetti oliwa z oliwek oliwki czarne i zielone drylowane(...)puszki pomidorów (całe, bez skórki) 2 średnie pomidory ser grana padano lub parmezan pęczek bazylii 2 szalotki 1 ząbek czosnku bazylia suszona, czosnek niedźwiedzi słodka, ostra papryka, sól, pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie: gałązka rozmarynu Zaczynamy od rozgrzania odrobiny oliwy na patelni, na nią wrzucamy mięso mielone, rozdrabniamy je i podsmażamy do brązowego koloru, dodajemy posiekane w kostkę
Kuba Gotuje
Spaghetti Bolognese po mojemu 179naciowego, ani z warzyw, z cebuli i czosnku pozostała szalotka czasem dwie i ząbek lub dwa czosnku, cała reszta taka jak mięso i pomidory oraz oliwa i zioła, pozostaje bez zmian. Do przygotowania tego dania potrzebne nam są: 450-500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 400g makaronu spaghetti oliwa z oliwek oliwki czarne i zielone drylowane(...)puszki pomidorów (całe, bez skórki) 2 średnie pomidory ser grana padano lub parmezan pęczek bazylii 2 szalotki 1 ząbek czosnku bazylia suszona, czosnek niedźwiedzi słodka, ostra papryka, sól, pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie: gałązka rozmarynu Zaczynamy od rozgrzania odrobiny oliwy na patelni, na nią wrzucamy mięso mielone, rozdrabniamy je i podsmażamy do brązowego koloru, dodajemy posiekane w kostkę
Kuba Gotuje
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 283rukolę, pomidorki (jeszcze nie nasze, nasze rosną) i kwiatki z naszego ogródka – goździki, niezapominajki i inne jadalne. Na gwiazdę wieczoru wybraliśmy polędwicę wołową – mięso tak pyszne, że stanowiłoby wyśmienite danie bez żadnych dodatków, jedynie z odrobiną soli. My jednak lubimy mocne akcenty, które w tym przypadku wcale nie zaszkodziły, a wręcz podniosły walory smakowe tego cudownego
OstryKęs
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 407rukolę, pomidorki (jeszcze nie nasze, nasze rosną) i kwiatki z naszego ogródka – goździki, niezapominajki i inne jadalne. Na gwiazdę wieczoru wybraliśmy polędwicę wołową – mięso tak pyszne, że stanowiłoby wyśmienite danie bez żadnych dodatków, jedynie z odrobiną soli. My jednak lubimy mocne akcenty, które w tym przypadku wcale nie zaszkodziły, a wręcz podniosły walory smakowe tego cudownego
OstryKęs
Bezglutenowa lazania z cukiniowym makaronem i mięsem mielonym 192Pomysł na obiad dla osób, które nie tolerują glutenu - lazania z mięsem mielonym, pomidorami i cukinią. Proste i szybkie do przygotowania danie obiadowe. Wystarczy młodą
Ugotować
Bakłażan faszerowany 223Danie wegetariańskie. Pomysł na faszerowanie warzyw wziął się z oszczędnej kuchni chłopskiej. Bez mięsa można było przyrządzić zupełnie porządne, pożywne danie. Kuchnia francuska. Dla lubiących mięso, można oczywiście nafaszerować bakłażana masą mięsno ryżową. Składniki 3 średnie bakłażany 1 rozgnieciony ząbek czosnku 1 szklanka soku pomidorowego 2 szklanki ugotowanego ryżu długoziarnistego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka
R'n'G Kitchen
Pesto z natki marchewki 147Proste pesto z natki marchewki wzbogacane odrobiną listków bazylii, z orzechami nerkowca, czosnkiem i oliwą extra vergine. Świetny sposób na wykorzystanie naci z młodej marchewki, która
Moja Delicja
Makaron spaghetti z pesto z natki marchewki 145Szybki sposób na smaczny obiad, czyli “ Makaron spaghetti z pesto z natki marchewki” . Wystarczy tylko ugotować makaron i wymieszać z domowym pesto. Przepis na
Moja Delicja