Coś bez mięsa...kotlety z jajek, pyszne..z nutką sosu chrzanowego. 8-9 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 2-3 łyżki bułki tartej
Moje domowe kucharzenieprzydatnych rad i wskazówek. Warsztaty trwały 3h, ale nawet nie zauważyłam kiedy ten czas minął...Było świetnie - atmosfera bardzo przyjemna, poznałam parę ciekawych osób :) Ale do rzeczy - przygotowaliśmy 5 dań , były to: kotlety z kaszy jaglanej (z marchewką, sezamem i słonecznikiem), pasta z groszku, smoothie bananowo-pomarańczowo-szpinakowe, muffiny bananowe z czekoladą, carpaccio z buraka. Wszystkie potrawy bardzo(...)której również warsztaty bardzo się podobały a jedzenie smakowało i chyba właśnie to mnie najbardziej cieszy :) Może w końcu uda mi się ją przekonać że da się żyć smacznie i zdrowo bez mięsa na co dzień, aczkolwiek za moją namową i tak już znacznie ograniczyła jego spozycie :) (Jeśli to czytasz Mamo to serdeczne pozdrowienia! :D :*) A teraz pare zdjęć
breakfast of dreamsSpaghetti w nieco innej odsłonie z zielonym groszkiem i pieczarkami. Smaczna, szybka i prosta smaczna do zrobienia potrawa bez dodatku mięsa, w sam raz dla jaroszów. Danie idealne na obiad . składniki na 3 porcje 300 g makaronu spaghetti puszka groszku konserwowego 1 cebula 20 dag pieczarek 2 łyżki masła 200 g śmietany 18% gałązka natki pietruszki sól przepis
Smakowite DaniaKolejne pyszne danie pochodzące z książki „Christmas with Gordon” Gordona Ramsay’a. Krem z selera i ziemniaków z dodatkiem jabłek deserowych oraz
Moja DelicjaLekkie warzywne danie z Prowansji. Łatwa w przygotowaniu jednogarnkowa potrawa, której podstawę stanowią świeże kolorowe warzywa duszone we własnym sosie. Sprawdza się jako samodzielne danie
wyzwania kuchenneTo danie to jedno z moich pierwszych odkryć kulinarnych. Pamiętam je szczególnie, bo przez długi czas wobec niezaprzeczalnego talentu kucharskiego mojej mamy nawet nie starałam
W kuchni wieczoremPasztet bez tłuszczu z dodatkowym smakiem grzybowym. Składniki -1 kg łopatki -1/2 kg wątróbki drobiowej -25 dkg pieczarek -3 jajka
Maminek kulinarnyKlasyczne włoskie danie ze specjalnej odmiany ryżu - arborio i świeżych grzybów. U mnie tym razem z pieczarkami Portobello, ale polecam grzyby leśne ze względu na
wyzwania kuchenneindyka bez kości duszone z pieczarkami. Pyszne danie mięsne. Można podawać z ryżem, makaronem, ziemniakami, kaszą lub kluskami. Do tego polecam surówkę z kapusty pekińskiej i mamy szybki obiad. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie mnóstwo przepisów na dania z różnych rodzajów mięs. Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją(...)opinią w komentarzach. Składniki 1 kg udek indyczych bez kości 400 g pieczarek 2 średnie cebule 2 łyżki sosu worcestershire 2 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku sól pieprz słodka papryka Udka bez kości, a jeżeli takich nie macie to należy je usunąć, oprószyć solą, pieprzem. W rondlu rozgrzać masło klarowane i zrumienić na nim udka z każdej
O kuchni z uczuciemdodam nietypowe – błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową . Aby było jeszcze ciekawiej będą zawinięte w liście sałaty rzymskiej . Składniki: - 500 g ugotowanego mięsa z rosołu już bez skóry i kości (dałam z udek) - 2 i ½ szklanki ugotowanej czarnej komosy ryżowej (quinoa) - 1 cebula - garść posiekanego szczypioru - garść posiekanej natki pietruszki - kilka posiekanych listków świeżej mięty - 1 surowa marchew(...)wspaniale komponuje się z wieloma daniami. Może być spożywana na ciepło, zimno, jako dodatek do dań słonych i słodkich, do sałatek, zup, zapiekanek, kotletów wegetariańskich, a nawet deserów. Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Z dodatkiem sosów (np. tajski sos chili) lub bez. Sałatę rzymską je się głównie
mojewypiekiinietylkoGrecji. Mięso pachnie dużą ilością oregano, cytryną i czosnkiem, a podałem je z frytkami, sosem tzatziki i świeżą sałatką. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z udźca jagnięcego bez kości, 1 cytryny, 4 średnich czerwonych cebul, 6 ząbków czosnku, 200 gram naturalnego serka homogenizowanego, 1 ogórka, 100 gram zielonych oliwek, 500 gram pomidorków koktajlowych(...)główki sałaty rzymskiej, suszonego oregano, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowania mięsa. W tym celu pokroiłem je w kostkę o boku około 2 cm i przełożyłem do miski. Jestem wielkim fanem jagnięciny, uwielbiam charakterystyczny lanolinowy słodkawy posmak tego mięsa, dlatego też uważam, że nie należy zabijać jego smaku przyprawami, a jego przyprawienie powinno
Wyprawy kulinarneZapiekanka z selera i ziemniaków to świetna alternatywa do zwykłego puree. Podałam ją w towarzystwie Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej , z którym stworzyła świetne
Moja Delicjalaurowe 2 płaskie łyżki przecieru pomidorowego 2,5 litra wody Jak przygotować strogonowa z mięsem wołowym i warzywami . Mięso wołowe pokroić w średniej wielkości kostkę, włożyć do garnka. Smażyć bez tłuszczu na dużym ogniu przez 4-5 minut do momentu, aż sok odparuje i mięso zacznie robić się suche. Dodać wtedy obie papryki w proszku, liście laurowe oraz cebulę(...)wielkości paski paprykę czerwoną oraz pieprz. Kontynuować gotowanie do momentu, aż mięso wołowe będzie miękkie. Kiedy mięso jest już miękkie dodać sól. W kubeczku wymieszać 0,5 litra wody z mąką ziemniaczaną i przecierem pomidorowym. Zalać składniki w garnku. Zagotować i kontynuować gotowanie przez dodatkowe pięć minut. Danie podawać na gorąco z dodatkiem pieczywa. Strogonow Smacznego! O czym warto
mecooksWitam serdecznie Propozycja na pyszną paprykę faszerowaną bez mięsa, jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Idealnie nadaje się do podania na obiad jako drugie danie lub na kolację. Będziemy potrzebować: 3 lub 4 papryki (w zależności od wielkości) na farsz: 500 g pomidorów 100 g chleba bez skórki 250 g sera mozzarella 50 g orzechów włoskich
Uwaga Babcia Gotujemięso na patelni z tymi wymienionymi składnikami. A potem przerzucić do głębokiej patelni z szczelnym zamknięciem pokrywki. Jednak wtedy czas duszenia z pewnością będzie dłuższy coś około 3 do 4 godzin. MIĘSO Z JELENIA Smak- Delikatny i lekko słodki.Zapach Swoisty, typowy dla dziczyzny.Kolor Mięso ma barwę od czerwonej do ciemnoczerwonej. Przerost tłuszczowy- niewielki Struktura mięsa- Mięso(...)pełnowartościowego białka zwierzęcego oraz żelaza. - Niezbyt często jadamy dziczyznę. Czy to zdrowe mięso? - Dziczyzna ze względów zdrowotnych jest mięsem zdecydowanie niedocenianym w polskiej kuchni. W porównaniu z mięsem hodowlanym, zawiera zdecydowanie mniejszą ilość tłuszczu ogólnego, który również jest korzystniejszy względem zawartości tłuszczów nienasyconych i wielonienasyconych niż np. mięso wieprzowe. Dzięki temu jest mniej kaloryczna (ok. 115 kcal
ClauditteMissCooking