Proste pesto z natki marchewki wzbogacane odrobiną listków bazylii, z orzechami nerkowca, czosnkiem i oliwą extra vergine. Świetny sposób na wykorzystanie naci z młodej marchewki, która
Moja DelicjaSzybki sposób na smaczny obiad, czyli “ Makaron spaghetti z pesto z natki marchewki” . Wystarczy tylko ugotować makaron i wymieszać z domowym pesto. Przepis na
Moja DelicjaSmażone bez tłuszczu i bez panierki. Składniki łopatka bez kości 30 dkg cebula 1 szt chleb czerstwy 1 kromka jajko 1 szt orzechy
czarrna od kuchniobrosły tak złą sławą jak sklepowe mielonki. Nierzadko to najtańsze dostępne wędliny, z podłych gatunków mięsa lub po prostu z odpadów pozostałych po jego rozbiorze, smakiem i konsystencją przypominają konserwy dla psów. A da się je zrobić prosto, zdrowo, naprawdę smacznie i bez żadnych niepotrzebnych dodatków. Jedyne, co potrzebne do zrobienia mielonki to osłonki (poliamidowe jak moje(...)się łączyć i kleić do siebie, staje się spoiste i zwarte. W cieście przy zagniataniu i wyrabianiu uwalniamy gluten, przy wyrabianiu mięsa – kolagen, który ma właściwości łączące. Bez tego wędlina po parzeniu porozpadałaby się, kruszyła, nie dała kroić w plastry. Osłonki wyjmujemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Zaginamy i zawiązujemy, mocno, ściśle i dokładnie jeden koniec osłonki bawełnianą nicią
Karo in the Kitchendaniu z piersi kurczaka przyszedł czas na danie z użyciem udek. Pieczone udka z kurczaka Udka kurczaka przyrządzone we właściwy sposób są kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Takim udkom mało kto jest się w stanie oprzeć, a na ich sam widok każdemu cieknie ślinka. Każde mięso, bez względu na rodzaj, najlepiej smakuje uprzednio zamarynowane. Marynata
mecooksNajprostsze letnie danie z cukinii - cukinia smażona w panierce. Może z powodzeniem zastąpić kotlet do obiadu. Pyszna jako samodzielnie danie, jako dodatek do ziemniaków
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieodżywcze. Drób zawiera niewielkie ilości tłuszczu (skórę zawsze można usunąć) i jest lekkostrawny. Otwiera także szerokie pole kulinarne, a po przygotowaniu, mięso jest delikatne, kruche i soczyste. I z tej prostej przyczyny, bez niespodzianki, kolejne danie będzie właśnie z drobiu – siekane kotleciki drobiowe. Składniki: - 2 duże filety z kurczaka - mięso z 2 udek bez skóry
mojewypiekiinietylkowysycha, jest bardziej aromatyczny i soczysty. Dodatkową zaletą rękawa jest możliwość pieczenie nawet bez dodawania tłuszczu. Pieczenie w rękawie zapobiega również przypalaniu się mięsa, gdyż cały proces obserwujemy przez folię. Rękaw do pieczenia jest wygodny i można odciąć go tyle, ile potrzebujemy na dany kawałek mięsa. Ilość porcji: 10 -12 Czas przygotowania: 70 minut Składniki na schab z suszonymi
Kuchcik gotujejedno z tych dań, które przygotowuję chcąc ugotować prosty obiad bez mięsa. Kalafior i fasolka szparagowa świetnie komponują się z makaronem. Bułka tarta zrumieniona na maśle jest kropką nad „i”. Danie świetnie nadaje się do odsmażania na patelni… o ile coś zostanie do odsmażenia :) Co do makaronu można wybrać dowolny rodzaj, choć najlepiej sprawdza się makaron typu
Trzeci talerzpierś z indyka (bez skóry) jest najchudszym mięsem, a jednocześnie dobrym źródłem niacyny, selenu, witamin B6 i B12, a także cynku. W dietetycznym “rankingu” indyk zdecydowanie zwycięża z innymi rodzajami mięs, w tym także z popularnym kurczakiem. Pierś z indyka bardzo dobrze smakuje w połączeniu z miodem i chili – wbrew pozorom danie wcale nie jest(...)oraz przyprawy (po 1 łyżeczce). Wymieszaj i odstaw na 10 minut do lodówki. 2 Usmaż mięso na patelni – w razie potrzeby dodaj troszkę wody, aby nic się nie przypaliło. 3 W międzyczasie upraż migdały na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. 4 Gotowe danie skrop sokiem z cytryny i posyp migdałami. Podawaj z ryżem (ryż ugotuj zgodnie z instrukcją
A to pestkaorientacyjnie. Można dać go więcej lub mniej, jak kto lubi. Formę przykryć pokrywką lub arkuszem folii aluminiowej - nie przykrywać szczelnie, gdyż para z duszącego się mięsa musi uchodzić z naczynia. Zapiekamy w temperaturze 160 stopni przez około godzinę, aż mięso skruszeje. Pod koniec zapiekania można zdjąć pokrywkę, zetrzeć na wierzch mięsa żółty(...)zrumienić go. Ja tym razem obyłam się bez sera. Podawać jako danie obiadowe lub na gorącą kolację. Pasują do takiego mięsa ziemniaki lub chrupiąca bułka. Danie jest dość pikantne i aromatyczne, a keczup nadaje mięsu niezwykłej kruchości. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennasycący i rozgrzewający, czyli idealny na teraz, kiedy jesienna aura już daje się we znaki i 'wchodzi w kości'. Mięso zbędne- w tym daniu fasola 'robi' za składnik białkowy, ale jeżeli ktoś bez mięsa żyć nie może, to tutaj zdecydowanie polecam wołowinę albo ulubioną kiełbaskę! :) Jak to z gulaszem bywa, każdy dodatek komponuje się dobrze, niezależnie od tego
Kraina Miodem Płynącanajpopularniejszych makaronowych dań, a mianowicie spaghtetti . Użyłam w tym celu pełnoziarnistego makaronu, passaty pomidorowej, obowiązkowo cebuli i czosnku oraz przypraw. Postanowiłam dodać też chude mięso mielone z indyka, choć i bez niego danie wyszłoby pyszne. A to za sprawą dobrego sosu, odpowiednio przygotowanego i przyprawionego. Spaghetti wyszło przepyszne! Półtwardy makaron z gęstym, lekko pikantnym sosem pomidorowym - zdrowo(...)pełnoziarnistego Spaghetti (Victualia) 1 cebula 2 ząbki czosnku 400 ml passaty pomidorowej (Victualia) 2 łyżeczki przecieru z ostrej papryczki (Victualia) 1 łyżka oliwy z oliwek 250 g mięso mielonego z indyka przyprawy: curry, pieprz czarny, papryka słodka, bazylia, sól himalajska Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente. Na patelni rozgrzej oliwę i przez 2 minuty podsmaż posiekaną
Zdrowie na języku :Pmasło do wysmarowania naczynia żaroodpornego Klopsiki zapiekane z makaronem w sosie śmietanowym i z porami - to bardzo proste, ale za to efektowne i przepyszne danie. Klopsiki mimo, że wykonane z mięsa drobiowego, bez dodatku bułki - nie są suche, dzięki zapiekaniu w sobie śmietanowym, a dodatek pora do sosu nadaje daniu bardzo ciekawy posmak. Z pora usunąć zewnętrzne(...)średnim ogniu pół minuty. Wlać mleko i śmietankę, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, nie zaprzestając mieszania (sos lubi się przypalać). Doprawić solą i pieprzem, zestawić z ognia do przestudzenia. Do mięsa dodać jajko, natkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Uformować 6-8 klopsików. Do przestudzonego sosu dodać starty ser i wymieszać. Naczynie żaroodporne (lub blachę do wypieków) wysmarować masłem, wsypać makaron
Świat Domowej KuchniObok dań makaronowych dania z drobiu należą do tych, które można przygotować bardzo szybko. Pieczone piersi kurczaka z mozzarellą i pomidorami Piersi z
mecooks