dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:240/445)

Kurczak z ryżem i warzywami po chińsku 289

Lubicie szybkie dania? Ja nie kupuję "gotowców" a to danie zawsze ratuje mnie, gdy nie mam czasu lub pomysłu na wymyślanie obiadu :) Nie dość, że szybki, to jeszcze pyszny i zdrowy obiad na dodatek :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja ok.435 kcal) 3 woreczki brązowego ryżu  1 łyżeczka kurkumy 1 cebula 500 g piersi z kurczaka(...)dodatkiem kurkumy. Cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na oleju na dużej patelni lub w woku.  Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem i papryką i smażymy na złoto. Dorzucamy warzywa (bez rozmrażania), imbir i smażymy razem na średnim ogniu przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Mieszamy wszystko z odsączonym ryżem. Jeśli lubicie na pikantnie

Moje Kuchenne Rewelacje
Filet z kurczaka faszerowany pesto migdałowo - pietruszkowym 189

popularny filet z kurczaka w nieco bardziej wyrafinowej odsłonie. Faszerowany mielonymi migdałami, doprawionymi skórką cytrynową i zieloną pietruszką będzie smakował jak z najlepszej restauracji. Z banalnych składników możesz przygotować danie do zaserwowania nie tylko na nieoficjalnym obiedzie. Składniki: 5 gałązek pietruszki 2 filety z kurczaka 40 g obranych migdałów 1 łyżeczka skórki z cytryny bio 1 łyżka creme fraische(...)pieprzem, następnie obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiano po 3-4 minuty z każdej strony. Mięso przełożyć na małą blaszkę lub do naczynia żaroodpornrgo (lub ułożyć bezpośrednio na ruszcie) i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180`C przez 20 minut, bez nawiewu kurczaka podałam z "fałszywym ryżem" z kalafiora. Na przepis zapraszam tutaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Nudny schabowy? 164

jeszcze mu nie robiłam. Zawsze siedzę i robię ta dania z kosmosu. A może by tak coś polskiego mu zaserwować. I sobie oczywiście rzecz jasna też.  OBIAD NUMER 2? A MOŻE NAWET 3. Syn ma w przedszkolu co prawda 4 posiłki, ale co w domu mu nie dam obiadu? takiego domowego? przez mamusię zrobionego? Niech chłopak(...)bez kości 2 jajka 1 ząbek czosnku* świeżo mielony pieprz szczypta soli morskiej szczypta mielonego imbiru* mąka 1 łyżeczka sezamu masło  *- czemu takie składniki? proste...czosnek i imbir jeszcze nikomu nie zaszkodziły. Syn ma lekki katar i kaszel więc te składniki jak znalazł. Przygotowanie: Schab dzielimy na porcje. Mi wyszło z tego kawałka 6 schabowych. Plastry mięsa tłuczemy

ClauditteMissCooking
Boczek z szynkowaru 203

Kolejne pyszne mięsko z szynkowaru .Takie urządzenie to naprawdę świetna sprawa ..polecam zakup takiego szynkowaru...a nie pożałujecie..Wiadomo..co swojskie wyroby to najlepsze...tym razem

Moje domowe kucharzenie
GOŁĄBKOWA ZAPIEKANKA (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu i laktozy) 273

Wiem, że wygląda jak ciacho, ale to danie obiadowe Kto mnie już zna ten wie, że lubię szybkie i proste posiłki więc dzisiaj coś dla

Ola la LCHF
Karp pieczony – najlepszy 227

Mimo że karp to niemal nasza narodowa ryba, to w czasach kiedy w sklepach można kupić ryby z całego świata, karp cieszy się coraz mniejszą popularnością

Trzeci talerz
Dietetyczny pasztet z kaszą jaglaną 388

Uwielbiamy domowe pasztety i robimy je dość często. Tym razem postanowiłyśmy przyrządzić go w nieco odchudzonej wersji. Część składników zamiast gotować w wodzie, przygotowałyśmy na parze

Kolizje Smaków
Drożdżowo – kruche paszteciki z kapustą i grzybami 224

Bożego Narodzenia nie ma bez pasztecików lub krokietów z kapustą i grzybami. I nie, nie pieczarkami, tylko prawdziwymi grzybami leśnymi. I z zapachem gotowanej kiszonej kapusty i gotowanych suszonych grzybów i na zupę grzybową i na farsz, kojarzy mi się zapachowo Boże Narodzenie. paszteciki z kapustą i grzybami Tak jak kiedyś wam pisałam, najlepszy na świecie farsz robi mój(...)się z nim pracuje. Ja lubię wierzch pasztecików posypać czarnuszką lub kminkiem, ale jeśli nie lubicie, zostawcie wierzch gładki. Ciasto wykorzystywałam już wcześniej w przepisie na pieczone pierogi z mięsem .  Co prawda ciasto nie wymaga w ogóle wyrastania, ale w tym wypadku odstawiłam je na 15 min. Polecam zrobić paszteciki już teraz i zamrozić, dzięki czemu oszczędzimy trochę czasu

Mieszam w Garnku
Szybki Kurczak Teriyaki 266

Kurczak to najpopularniejsze danie, które serwujemy w domach. Często jednak sosy, zapiekanki, kotlety, czy nawet nuggetsy nam się nudzą. Sos teriyaki zrobiony w domu na bazie jedynie dwóch składników (najprostsza jego wersja) będzie ciekawą odmianą dla naszych kubków smakowych. Składniki: ok 0,5kg piersi z kurczaka 7 łyżek sosu sojowego jasnego 2 łyżki cukru trzcinowego ząbek czosnku łyżka oliwy(...)kroimy w paski i smażymy z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Mięso zalewamy sosem sojowym i dusimy przez około 2 minuty. Po tym czasie dodajemy cukier i mieszając smażymy jeszcze około 3-4 minut. Na koniec dodajemy wyciśnięty na prasce ząbek czosnku (jest to opcja dodatkowa, bez której kurczak będzie łagodniejszy). Kurczaka podajemy z ryżem i posiekanym zielonym szczypiorkiem

ChilliJemy
Pieczeń z sarny 172

Takie danie to jest na specjalne okazje. Nie zawsze mamy dziczyznę w domu. Wyszło wybornie, polecam Mięso umyć, osuszyć całe obtoczyć w jogurcie greckim lub naturalnym. Musi być gęsty. Zamknąć w naczyniu i zostawić w lodówce na dwa dni. Następnie umyć, osuszyć. W moździerzu utrzeć(...)łyżeczkę soli grubej, ziarenka pieprzy czarnego i ziarenka jałowca. Rozetrzeć na drobną miazgę. Dokładnie rozetrzeć przyprawy po mięsie. Słoninę pokroić w słupki i powtykać w mięso. Część słoniny położyć na dnie naczynia i na górze mięsa. Nacinając otwory ostrym nożem. Położyć mięso do żaroodpornego naczynia, wlać 1/2 szklanki wody i dodać listek laurowy. Wstawić do nagrzanego piekarnika

Kuchnia Pokoleń
Kurczak curry z bananem 164

Bardzo dawno zainspirowałam się przepisem ze strony: przepisy.net. Tak przygotowanego kurczaka robiłam już niejednokrotnie.  Zawsze smakuje rewelacyjnie i jest to moja z ulubionych wersji. Banan (nie wyczuwalny) nadaje daniu słodkiego posmaku, który zrównoważony został intensywnym oraz pikantnym aromatem curry. (2 lub 3 małe porcje) 1 duży filet z kurczaka (pojedynczy) 1 banan 1 cebula 3/4 szklanki bulionu (użyłam(...)odrobiną wody poddusić na osobnej patelni. Dodać koncentrat, curry, a następnie wymieszać i ponownie doprawić paprykami w proszku. Chwilkę podsmażyć i połączyć z mięsem. Całość poddusić dodatkowo przez 5 minut (bez przykrycia, aby zgęstniało). Podawać z uprzednio ugotowanym ryżem

Di gotuje
Ciecierzyca - jej właściwości oraz z czym i jak jeść? 452

zastosowaniem jest to, że można z niej zrobić zupa-krem lub wykorzystać jako składnik zupy ziemniaczanej, kapuścianej, dobrze też smakuje w barszczu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do: sałatek, dań warzywnych, mięs, makaronów, kasz- np.dań jednogarnkowych.  Kotlety, pasztety, pasty z ciecierzycy i suszonych pomidorów, gulasz czy ciecierzyca smażona to kolejne wykorzystanie tego cennego warzywa. Jak sami widzicie(...)Sód – 7 mg Cynk  - 1,53 mg Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Ile kosztuje ciecierzyca? Za surową nieugotowaną ciecierzycę możemy zapłacić ok 4,70 za 400g (BIO), natomiast za ciecierzyce konserwową w zalewie 350g/215g około 4,90 (BIO) Ciekawostki! - ciecierzyca jest zamiennikiem kawy oraz mięsa - surowa ciecierzyca nadaje się do wyrobu mąki, która jest bezglutenowa

Pause Gotowanie!
Roladki drobiowe z pietruszką i serem korycińskim 310

mąka - 2 łyżki sól i pieprz bułka tarta - 3 łyżki pietruszka - 0,5 pęczka ser koryciński  http://www.ser-korycinski.pl/   - 4 słupki tłuszcz przyprawa do kurczaka - 1 łyżka PRZYGOTOWANIE: Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko rozbić, posypać filety przyprawą do kurczaka. Na filecie ułożyć po jednym słupku sera i kilka gałązek natki pietruszki. Zwinąć w roladki, opanierować w mące, przełożyć(...)bardzo łatwo się rozpuszcza, więc możemy używać go do pizzy, roladek, zapiekanek i innych dań. Polecam ten ser  http://www.ser-korycinski.pl/   bo jest naprawdę bardzo dobrym serem naturalnym. Napiszę tu trochę o tym smacznym serku. Ser jest w pełni naturalny, bez żadnych konserwantów i bez żadnych chemicznych polepszaczy. Produkowany jest z najwyższej jakości mleka krowiego, niepasteryzowanego

Kuchnia Danusi
VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 360

burgera. Będzie sztywne i bez tekstury, szybko straci wilgotność. Jedliście w McDonaldzie, prawda? To nie jest to, co tygryski lubią najbardziej… Z kolei zbyt grubo zmielone mięso nie połączy się po wyrobieniu, rozpadnie po formowaniu i nierówno usmaży. Złoty środek? Podwójne mielenie – jedno dla smaku i tekstury, drugie dla połączenia. Całe naszykowane na burgery mięso okrajamy z błon (tłuszcz(...)najpierw mielę całe mięso na sitku 4,5mm, a potem trochę mniej niż połowę tego co zmieliłam – na sitku 3mm.   Blender czy melakser do naszykowania mielonego mięsa się nie nadadzą – siekają, nie tną, wołowina ma od razu zupełnie inną, bardziej ciągnącą teksturę i nierówne kawałki. Takie burgery źle się smażą i słabo wyrabiają, mięso puszcza sporo wody. Tłuszcz

Karo in the Kitchen
ŻOŁĄDKI Z INDYKA W SOSIE KOPERKOWYM. 214

wewnętrznych zaczyna kusić. Pierwszy kęs wzięty do ust bez namowy tych, którzy już są "zdemoralizowani żywieniowo" to jak okres dojrzewania. Może być różnie. Może być burzliwie. Może być głośno (coś w stylu: "nooooż k****" na cały regulator). W końcu nadchodzi wyczekany przez rodziców dzień. Ich pociecha dojrzała do produktów lub dań z listy "nietykalskiej". Najgorsze jest(...)wszystkim możliwym podniebieniom. Jeśli jednak trafi się jakiś ewenement, który tego nie próbował, to uświadamiamy jakże błyskotliwą myślą, że sos ten smakuje... KOPERKOWO. :) Genialnie komponuje się on z delikatnym mięsem, które fakt faktem za wiele nie potrzebuje bo już samo w sobie jest bardzo dobre, ale kto by pogardził smacznym i szybkim dodatkiem? Dla tych, którzy sosu koperkowego nie lubią

Wypisz Wymaluj