dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:239/445)

Tatar ze śledzia 177

wyjątkowy tatar ze śledzia. Został zjedzony przez osobę z WZJG i przyjęty bez problemów. Spróbuj, może i Ty będziesz mógł/mogła również włączyć go do diety z okazji jakiegoś święta, karnawału ,spotkania? Jest bardzo szybki w wykonaniu i niezwykle aromatyczny. Każdy składnik został ,nie bez powodu, dobrze przemyślany i tak zrównoważony, aby całość smakowała obłędnie i zaskoczyła(...)każdego! Składniki na 2 porcje ( ale, im więcej osób , tym więcej składników) tatar ze śledzia 100 g u mnie SEKO . Tatar to jedyny taki produkt na rynku. Poszatkowane delikatne mięso śledzia atlantyckiego połączone zostało z chrupiącym ogórkiem i cebulką, tworząc aromatyczną potrawę. Cząstka jabłka bez skóry pokrojona w plasterki 2 ogórki kiszone bez skórki, pokrojone w drobną kostkę

Z Kuchni Do Kuchni
Gołąbki w sosie pomidorowym 155

Klasyczne gołąbki to jedno z moich ulubionych dań z kuchni polskiej, więc gdy tylko za oknem robi się chłodniej z wielką przyjemnością do nich wracam. Przyznaje- nigdy ich sobie nie odmawiam. Kocham te z kaszą gryczaną i kozim serem , ale te tradycyjne to smak mojego dzieciństwa. Najlepsze robiła moja babcia (zresztą trzeba przyznać, że gotowała najlepiej na świecie(...)gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym Składniki: 1 duża kapusta 500 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g ryżu 1 cebula sól pieprz  na sos: puszka pomidorów krajanka warzywna Winiary   pieprz  Sposób przygotowania: Z kapusty wytnij głąb i wsadź ją do garnka, zalej gorącą wodą i chwilę pogotuj. Dzięki temu zabiegowi bez problemu zdejmiesz pojedyncze

Wielki apetyt
Roladki z kurczaka po włosku, zapiekane z sosem marinara i mozarellą 437

Całość dokładnie mieszamy. Piekarnik ustawiamy na 190-200⁰C, bez termoobiegu. Formę do zapiekania lub naczynie żaroodporne bez pokrywki smarujemy masłem. W głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą z tartym parmezanem. Kurczaka nadziewamy, rozkładając nadzienie w równych porcjach na mięso. Zawijamy rolady, maczamy je w rozbitych jajkach, tak by dokładnie się nimi pokryły i obtaczamy w bułce tartej zmieszanej(...)nagrzanego piekarnika, na środkowy poziom. Po około 20-25 minutach mięso powinno być już upieczone. Polewamy każda roladkę po środku łyżką sosu marinara i rozkładamy na wierzchu plastry pokrojonej mozarelli.   Pieczemy, aż ser się rozpuści i delikatnie przyrumieni. Po wyjęciu posypujemy pokrojonymi listkami świeżej bazylii. Danie jest tak syte, że wystarczy do niego sałatka. Tą porcją nakarmicie

Karo in the Kitchen
Chili con carne 227

Zima, to czas, gdy goszczą u Nas na stole dania jednogarnkowe. Sycące i rozgrzewające idealne właśnie na tę porę roku. Dzisiaj zapraszam na pyszne chili con carne, danie kuchni meksykańskiej. Choć muszę powiedzieć, że czytałam iż Meksykanie się od niego odżegnują,  „Obrzydliwe danie sprzedawane od Nowego Jorku po Teksas, niesłusznie nazywane meksykańskim", ma jednak(...)czerwona cebula szczypta  cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 1 gałązka  tymianku 2 zielone chili 1 czerwona papryka 1 żółta papryka garść czarnych oliwek 1 puszka  pomidorów  bez skórki 400g 1 puszka  fasoli  400g ( ja miałam białą) 1 szklanka bulionu wołowego 1 łyżeczka czerwonej wędzonej papryki w proszku sól i pieprz do smaku Dodatkowo: chipsy

Gosia gotuje
Pasztet z Tuńczyka z Puszki i Pistacjami 240

temperaturę 200 stopni.  Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli. No i teraz tak. Tuńczyka zmieliłam w maszynce do mięsa. Bułkę lekko odcisnęłam z mleka i ją również zmieliłam w maszynce do mięsa. Do składników dodałam gałkę muszkatołową, doprawiłam solą i pieprzem, wlałam żółtka i sok z cytryny i wszystko razem dokładnie wymieszałam łyżką. Na koniec partiami dodawałam(...)końcu wsypałam pistacje i wymieszałam po raz ostatni. Masę pasztetu wylałam do keksówki wyłożonej  papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika. I tu właśnie nie było żadnych danych jak piec, więc 30 minut piekłam w temperaturze 200 stopni, a potem zmniejszyłam temperaturę na ok. 180 stopni i piekłam jeszcze około 15 minut, nie więcej. Po upieczeniu pozwoliłam mu lekko

Blondynka Gotuje
Polędwica wołowa - stek idealny 170

Kolejny i ostatni już przepis na danie, które przygotowaliśmy przy okazji warsztatów kulinarnych w Culinary Atelier by Roszak w Poznaniu, prowadzonych przez szefa kuchni, Tomasza Roszaka . Jako że tematem przewodnim była wołowina, nie mogło się obejść bez polędwicy wołowej :) Poniżej znajdziecie informacje, jak krok po kroku przygotować z niej stek idealny. Zapraszam do przygotowań! Składniki na jeden idealny(...)soli smakowej (tutaj: grzybowa) 1. Polędwicę myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Dokładnie nacieramy majerankiem i zielonym pieprzem. Ręcznie, przy pomocy specjalnej foremki lub dociskając boki nożem, formujemy idealny okrąg, "wyciągając" mięso do góry na pożądaną wysokość. 2. Patelnię mocno rozgrzewamy. Wlewamy łyżkę oliwy i podgrzewamy.  Stek przenosimy na patelnię i zaczynamy smażyć. Gdy stek znajduje się już na patelni

My Culinary Art
Naleśniki a'la Gundel 213

polane czekoladą i należą do najbardziej wyrafinowanych deserów. Błędem byłoby sadzić, że kuchnia węgierska składa się z samej papryki i mięsa. Wprawdzie rzadziej mówi się o madziarskich deserach, jednak są one równie smaczne i pomysłowe jak przystawki i dania główne. Składniki: 150g mąki 2 jajka 1 żółtko 1 1/4 szklanki mleka (310ml) 1,5% tłuszczu 1 łyżeczka cukru(...)pudrem. Trzepaczką mieszamy mleko z mąką. Dodajemy jajko oraz żółtko i znowu mieszamy. W razie potrzeby  masę  przecieramy przez sitko, aby nie było grudek. Z ciasta smażymy bez tłuszczu na teflonowej patelni 12 cieniutkich naleśników. Orzechy mieszamy z mlekiem, cukrem, rumem, sokiem z cytryny, skórką z cytryny i rodzynkami. Tym nadzieniem smarujemy cienko każdy naleśnik, zawijamy

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa szczawiowa 174

nasze dania w wersji odtłuszczonej, ale równie smacznej co tradycyjna. Jako, że jesień za pasem, przyda nam się porcja energii i witamin niezbędnych deszczową porą. To najlepszy czas na zupy - gorące, aromatyczne i pełne ważnych składników odżywczych. A jak zupy - to szczawiowa. Dzięki żelazie zapobiega anemii, wzmacnia odporność i poprawia humor. Dziś wersja niskokaloryczna, a więc bez(...)litra zimnej wody wkładamy umytą pierś, pokrojoną w plasterki marchewkę oraz włoszczyznę i gotujemy na średnim ogniu. Wrzucamy kostki rosołowe, ziele angielskie i liście laurowe. Po 20 minutach wyciągamy mięso i zbieramy pianę. Do wywaru wrzucamy ziemniaki, gotujemy 15 minut (ziemniaki muszą być miękkie). Ugotowaną pierś kroimy w drobną kostkę, wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy szczaw i trzymamy

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa pomidorowo-cukiniowa z nutką bazylii 134

Pomidorówka należy do moich ulubionych zup. Najbardziej smakuje mi z dodatkiem śmietany i podawana z makaronem. Zupa pomidorowo-cukiniowa z nutką bazylii Pomidorówka makaronowa kryje w

mecooks
Gulasz wołowy 174

600 g wołowiny z łopatki 1 cebula 1 marchewka 3 ząbki czosnku 1 łyżka sproszkowanych grzybków 1 puszka czerwonej fasoli smalec do smażenia sól pieprz chili

Gotowanie jest łatwe
Szybki wartościowy obiad-JAJA Z KASZĄ JAGLANĄ I BROKUŁEM 164

Dzień dobry😊 Jak tam mija Wam dzionek? U mnie w końcu zaczyna się coś dziać po chorobowej przerwie i mogę sobie pozwolić na więcej ruchu 💪 A

Zdrowie i pysznie na talerzu
Szaszłyki z łososia 202

Łosoś jest pyszny w każdej postaci, najbardziej lubię upieczonego w piecu (przepis tutaj i tutaj ). Szaszłyki z łososia są nieco pracochłonne, ale warto się postarać, bo

Codziennik Kuchenny
Kaszotto z indykiem i warzywami z orientalną nutą 181

Polska potrawa z orientalnym akcentem. Stworzyłam dosyć niestandardowe połączenie kaszy, piersi z indyka i  naszych warzyw (czyli bez grzybków num, kiełków bambusa itp.) z

Passions hobbies life
Filet z kurczaka faszerowany mięsem z grzybami i suszonymi śliwkami 162

4 filety z piersi kurczaka 250 g mięsa mielonego garść suszonych śliwek kilka suszonych grzybków szczypta suszonej chili w płatkach pieprz ziołowy staropolski 1 łyżeczka soli

Gotowanie jest łatwe
Piersi kaczki z papryką i cykorią 200

Cykoria zawsze kojarzy się z kuchnią belgijską. Jesteśmy fanami cykorii, więc polecamy smakoszom takiego zestawienia. Składniki 6 piersi kaczki 2 łyżki soli 4 średnie cykorie 80

R'n'G Kitchen
Rolada z piersi z indyka ze szpinakiem, boczkiem i suszonymi pomidorami 209

dochodząc na koniec krojenia do środka piersi. Rozkrojone mięso rozłożyć na płasko i rozbić tłuczkiem tak jak na schabowe. Rozbite mięso potraktować solą i pieprzem oraz posmarować miękkim masłem. Na mięso rozsmarować usmażony szpinak, na szpinak położyć plastry boczku oraz pomidory. Szpinak powinien być rozsmarowany na nie więcej niż 3/4 powierzchni mięsa a plastry boczku i pomidory należy ułożyć(...)częścią mięsa nie posmarowaną masłem i szpinakiem. Następnie, w miejscach łączenia się kawałków mięsa i na końcach należy spiąć roladę wykałaczkami - nie należy przesadzać z wykałaczkami bo po upieczeniu nie najłatwiej się wyciągają. Zwinięty roladę posolić i skropić oliwą z oliwek. Następnie całość położyć na rozgrzaną patelnię lub inne naczynie do smażenia. Roladę na początek należy położyć łączeniem mięsa

Ze smakiem bez glutenu
Empanadas z meksykańskim farszem 172

Empanadas to przepyszna przekąska, która popularna jest w wielu krajach. Te małe pierożki cieszą się ogromną sławą w kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej, znana jest w Chile

Passions hobbies life
50. Żeberka w miodzie z BIEDRONKI 182

Przepis pochodzi z gazetki wydawanej przez BIEDRONKĘ 1 kg żeberek 125 ml piwa 4 łyżki miodu  sok z połówki cytryny 4 łyżki oliwy 6 ząbku

Jadło i czytadło
KROKIETY Z MIĘSEM I SZPINAKIEM 307

Krokiety z mięsem i warzywami, to danie które najczęściej pojawia się u mnie w kolejnym dniu po gotowaniu rosołu lub innej zupy na mięsnym wywarze. Jest świetnym sposobem na nie wyrzucanie resztek i nie marnowanie jedzenia.  Mięso wraz z marchewką, pietruszką i selerem, a w tym przepisie, także z podsmażonym (z cebulką i czosnkiem) szpinakiem, rozdrabniamy w malakserze(...)zawsze wychodzą pyszne i bardzo delikatne.  W stosunku do ilości warzyw nie ma za dużo mięsa w farszu,  jeśli więc lubicie czuć jego smak w potrawie, odpowiednio do potrzeb, zwiększcie jego ilość, proporcjonalnie zmniejszając ilość warzyw z rosołu. Krokiety bez panierki możemy przechowywać je w lodówce przez 3-4 dni. Polecam wyjmować, panierować i smażyć, dokładnie taką

cool and minty
Szczepanówka zaprasza na śniadanie w jabłkowym sadzie 174

Jednak w marketach nie ma takiego wyboru różnych smaków soków i przetworów – dobry i nietypowy asortyment musi trochę kosztować”. Gospodarze zaskoczyli nas swoją gościnnością i otwartością. Nie obyło się bez uczty, podczas której podano kaszankę pieczoną w jabłku, zupę cebulową na cydrze, schab w rozmarynie z jabłkami, puchate racuchy z jabłkami oraz deser truskawkowy. Na stole kusiły apetyczne tartaletki(...)świeżością przyniesie orzeźwienie w upalne dni. Cydr pasuje do wielu potraw na bazie warzyw, lekkich dań z ryb czy drobiu, sałatek oraz deski serów, jak również potraw z grilla. Odnajdzie się również w towarzystwie deserów i owoców. Cydru można używać do duszenia mięs, jako dodatek do zup (również kremowych), a także przygotowania ciast i galaretek. Warto odkryć dla siebie

Obiad gotowy
Ośmiornica cytrusowa i fiesta z Kubą Korczakiem 171

głowa muszą pogotować się nieco dłużej, dlatego używamy dwóch garnków. No dobra ale skąd wiedzieć, kiedy ośmiornica jest już gotowa? A więc musi być mięciutka i kleista, trochę jak mięso na galaretę. Delikatna, pachnąca i miękka tak bardzo, że lekko rozpływa się w ustach. No po prostu pyszna! Co dalej? Ścieramy skórkę ze sparzonej cytryny i limonki, czosnek obieramy, kroimy(...)solą ścieramy nożem na pastę. Jak? To proste, chwytamy pewnie rękojeść noża, przekręcamy go i bokiem ostrza ścieramy czosnek, tak jakbyśmy chcieli zeskrobać coś z deski. Sól jest ważna, bez niej nie utrzemy pasty :) Do tego dodajemy DUŻO oliwy z oliwek - my dodaliśmy chyba ze szklankę. Albo i lepiej :) Do przygotowanej marynaty dodajemy odcedzoną ośmiornicę i pozwalamy im się

Spektrum Smaku
Wołowina w czerwonym winie (przepis tradycyjny i na Thermomix) 234

winie. Mniam <3 Danie inspirowane jest przepisem z książki "Thermomix. Kulinarne ABC". Zapraszam do przygotowań! Składniki:  500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę 200 g marchewki 50 g  korzenia pietruszki 3 łyżki oleju 50 g cebuli 2 ząbki czosnku 1 gałązka świeżego rozmarynu + do dekoracji 100 g pomidorów bez skórki 1/2 kostki rosołowej(...)masła Do podania:  ugotowane kopytka lub gnocchi (około 500 g) CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY PRZEPIS TRADYCYJNY 1. W misce łączymy wszystkie składniki na marynatę, dodajemy mięso i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie mięso odsączamy, marynatę odstawiamy na później. 2. Marchewkę i korzeń pietruszki ścieramy na tarce o małych oczkach, cebulę, czosnek i rozmaryn

My Culinary Art
Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami, boczkiem i szparagami 217

pochodzi z bloga kwestia smaku . Danie pyszne, czasowo też w miarę szybkie, no i proste. U mnie jako dodatek ryż, ale oczywiście co kto lubi może dodać :). Porcja dla 3 osób :). Miłego dnia :)) Składniki: 3 mniejsze filety 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej u mnie wędzona 1/3 łyżeczki papryki ostrej (ja dałam malutko, bo z nami jada mój(...)minuty. Wlewam gorący bulion, przykrywam i gotuję po 3 minuty z każdej strony. Następnie pokrywkę zdejmujemy, dodajemy śmietankę, mieszamy i musimy całość zagotować. Gotujemy bez przykrycia około 7 minut. W tym czasie mięso przewracamy jakieś 2 - 3 razy. W połowie gotowania dodajemy suszone pomidory. Jeśli pod koniec sos nie będzie gęsty, to dodajemy mąkę. Mieszamy, dodajemy szparagi, boczek

kruche babeczki
18 najczęściej popełnianych błędów kulinarnych 189

żółtka- efekt białko nigdy nie ubije się prawidłowo, nawet jeżeli dostanie się do niego odrobina żółtka,  a danie w efekcie nie będzie takie jakie oczekiwaliśmy 6. Przechowujemy pomidory w lodówce, co powoduje, że stają się miękkie, popękane i bez wyrazistego smaku 7. Gotujemy zamiast dusić, w efekcie dostajemy twarde, suche i niearomatyczne potrawy. 8. Zważona śmietana(...)uniknąć zbyt długo je przygotowujemy, co w efekcie daje odwrotny rezultat: potrawy są suche, twarde albo rozmoknięte- jednym słowem nieapetyczne. 10. Słabo rozgrzana patelnia- aby właściwie usmażyć warzywa czy mięso patelnia musi być najpierw porządnie rozgrzana. W przeciwnym wypadku potrawy nie będą chrupiące, ani apetyczne i będą przywierać do patelni. 11. Przygotowujemy mięso i nie dajemy mu czasu

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak z ryżem i warzywami po chińsku 275

Lubicie szybkie dania? Ja nie kupuję "gotowców" a to danie zawsze ratuje mnie, gdy nie mam czasu lub pomysłu na wymyślanie obiadu :) Nie dość, że szybki, to jeszcze pyszny i zdrowy obiad na dodatek :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja ok.435 kcal) 3 woreczki brązowego ryżu  1 łyżeczka kurkumy 1 cebula 500 g piersi z kurczaka(...)dodatkiem kurkumy. Cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na oleju na dużej patelni lub w woku.  Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem i papryką i smażymy na złoto. Dorzucamy warzywa (bez rozmrażania), imbir i smażymy razem na średnim ogniu przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Mieszamy wszystko z odsączonym ryżem. Jeśli lubicie na pikantnie

Moje Kuchenne Rewelacje
Filet z kurczaka faszerowany pesto migdałowo - pietruszkowym 172

popularny filet z kurczaka w nieco bardziej wyrafinowej odsłonie. Faszerowany mielonymi migdałami, doprawionymi skórką cytrynową i zieloną pietruszką będzie smakował jak z najlepszej restauracji. Z banalnych składników możesz przygotować danie do zaserwowania nie tylko na nieoficjalnym obiedzie. Składniki: 5 gałązek pietruszki 2 filety z kurczaka 40 g obranych migdałów 1 łyżeczka skórki z cytryny bio 1 łyżka creme fraische(...)pieprzem, następnie obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiano po 3-4 minuty z każdej strony. Mięso przełożyć na małą blaszkę lub do naczynia żaroodpornrgo (lub ułożyć bezpośrednio na ruszcie) i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180`C przez 20 minut, bez nawiewu kurczaka podałam z "fałszywym ryżem" z kalafiora. Na przepis zapraszam tutaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Nudny schabowy? 137

jeszcze mu nie robiłam. Zawsze siedzę i robię ta dania z kosmosu. A może by tak coś polskiego mu zaserwować. I sobie oczywiście rzecz jasna też.  OBIAD NUMER 2? A MOŻE NAWET 3. Syn ma w przedszkolu co prawda 4 posiłki, ale co w domu mu nie dam obiadu? takiego domowego? przez mamusię zrobionego? Niech chłopak(...)bez kości 2 jajka 1 ząbek czosnku* świeżo mielony pieprz szczypta soli morskiej szczypta mielonego imbiru* mąka 1 łyżeczka sezamu masło  *- czemu takie składniki? proste...czosnek i imbir jeszcze nikomu nie zaszkodziły. Syn ma lekki katar i kaszel więc te składniki jak znalazł. Przygotowanie: Schab dzielimy na porcje. Mi wyszło z tego kawałka 6 schabowych. Plastry mięsa tłuczemy

ClauditteMissCooking