dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:241/445)

Grillowane kieszonki schabowe 161

600 g schabu bez kości, 1 czerwona papryka, 1 żółta  papryka, 1 zielona papryka, 150 g pomidorów suszonych,  100 g boczku

Świat Domowej Kuchni
Kotlety z selera z żółtym serem 268

danie to chyba jedno z moich najcieplejszych studenckich wspomnień kulinarnych – stołówka na wrocławskiej ASP jakieś 8-10 lat temu nie miała zbyt bogatego menu, ale znalazło się tam coś dla wegetarian. I tak – mimo że od zawsze mięsożerna – zostałam wierną fanką kotletów z selera. Do wyboru z potraw nie zawierających w sobie mielonego (spaghetti, kotlety, pulpety) lub kurczaka (pierś(...)panierce, pierś bez panierki) były jeszcze „naleśniki ze serem” na słodko – za każdym razem umierałam trochę w środku widząc to „ze serem” nabazgrane ręcznie na tablicy, ale nie miałam serca (albo jak kto woli odwagi) na uczenie ortografii dziewczyny która wydawała nam jedzenie. Te kotlety na szczęście nie były „ze selera” – ale były świetnym wyborem jeśli nie miało się

Karo in the Kitchen
Kluski szare, kluski żelazne 175

Te kluski to bez wątpienia smak mojego dzieciństwa. Kojarzą mi się z mieszkaniem babci na Mokotowie. Kluski szare z tartych ziemniaków zawsze uwielbiałam. Lubiłam podkradać

Mieszam w Garnku
Kurczak curry z bananem 176

źródle. https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Bardzo dawno zainspirowałam się przepisem ze strony: przepisy.net. Tak przygotowanego kurczaka robiłam już nie jeden raz. Zawsze smakuje rewelacyjnie. Banan (nie wyczuwalny) nadaje daniu słodkiego posmaku, który zrównoważony jest intensywnym oraz pikantnym aromatem curry. (2 lub 3 małe porcje) 1 duży filet z kurczaka (pojedynczy) 1 banan 1 cebula 3/4 szklanki bulionu (użyłam(...)pokroić w pół plasterki i z odrobiną wody poddusić na osobnej patelni. Dodać koncentrat, curry, wymieszać i doprawić obiema paprykami. Chwilkę podsmażyć i połączyć z mięsem. Całość poddusić dodatkowo przez 5 minut (bez przykrycia, aby zgęstniało). Podawać z ugotowanym ryżem

Di gotuje
Kieszonki drobiowe z jarmużem i żółtym serem 196

Piersi kurczaka nadziałam jarmużem oraz żółtym serem. Gotowe kieszonki można podać polane sosem, u mnie bez sosu z "sałatką" z kaszy bulgur i pomidorków. składniki

Monia miesza i gotuje
Chłodnik – różowa zupa z botwinki, na zimno 181

swojego chłodnika pominęłam wołowy bulion w gotowaniu buraczków (nie lubię smaku mięsa ani dodatkowego tłuszczu w botwince), śmietanę zamieniłam na kwaskowaty kefir, jogurt lub maślankę. No i swojego chłodnika nie podaję z gotowanymi krewetkami lub rakami. Nie karmię jak Nela tabunu wysoko urodzonych gości, a chłodnik i bez tych wyrafinowanych dodatków jest pyszny. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy w bieżącej(...)minut, aż wyczuwalnie zmiękną.Sprawdźcie widelcem czy to już.   Łodygi botwiny, bez liści, pokrójcie na 2 centymetrowe kawałki, dodajcie do gotujących się buraków. Jeśli wody za mało i nie zakrywa botwinki – dolejcie trochę, do przykrycia. Kiedy łodygi zmiękną, dodajcie pokrojone drobniej liście i dajcie się wszystkiemu razem pogotować jeszcze 5-6 minut. Wlejcie sok z cytryny żeby zachować

Karo in the Kitchen
Kurczę na patyku, czyli szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką 287

P ogoda na weekend zapowiada się wspaniale! Co z tym fantem zamierzacie zrobić? Ja na przykład udaję się do ogrodu na wielkie grillowanie i zamierzam upiec

Food Square
Muszle z łososiem i sosem pieprzowym 227

wypatrzyłam bardzo ładne brzuszki z łososia. W mojej głowie niemal od razu pojawił się pomysł na pyszne danie, dlatego bez ociągania je kupiłam. Do tego makaron muszle, śmietana, trochę pieprzu i powstało pyszne i bardzo sycące danie. Pewnie większość z Was stwierdzi w tym punkcie, że powinnam kupić po prostu kawałek wędzonego fileta, bo brzuszki śmierdzą tranem(...)dekoracji Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będzie al dente, po czym wyjmujemy z wody i studzimy. Brzuszki oddzielamy od skóry i dokładnie odkrawamy tłuszcz, po czym mięso dzielimy rękoma na mniejsze kawałki. Śmietanę wlewamy do dużego rondla lub na patelnię z wysokim brzegiem i podgrzewamy. Zielony pieprz rozbijamy tłuczkiem lub w moździerzu, uważając żeby go zbytnio

W poszukiwaniu inspiracji
Golonka duszona w piwie 196

końca dobrze. Cóż było jednak robić... ojcowski autorytet wziął górę i poddałam się mięsnej pokusie. Ku memu zdziwieniu na talerzu nie przywitało mnie tłuste, obślizgłe danie, a zupełnie bez skóry (nie do pomyślenia!) chudziutka, choć ogromna, przyprawiona musztardą golonka. I był to mój ogromny, golonkowy przełom. ;) Całą drogę zachwycałam się tym, jak to wspaniale, kiedy odkrywa się nowe(...)czuję się dzisiaj - w ten czas, gdy Ojca brakuje bardziej, niż kiedykolwiek, nie ma nic lepszego na poprawę humoru, jak golona na śniadanie. A CO! Jeśli chodzi o to mięso, to piękno tkwi w prostocie. Żadnych udziwnionych przypraw, żadnego peklowania. Po prostu - golonki obieramy ze skóry tak, by nie uszkodzić  mięsa (w przypadku indyczych to dużo ławiejsze). Jeśli trochę

Kuchenna Kontrrewolucya
kurczak w przyprawie piwnej... 152

Składniki: 4 porcje kurczaka:piersi i udka, 1/4 szklanki olej rzepakowy, 3 łyżki mieszanki przypraw grill o smaku Royal Brand,1/2 szklanki woda umyte i osuszone

W Mojej Kuchni Lubię
Książki kucharskie 2 143

język polski Książka dla wielbicieli koreańskiej kuchni i dla tych, którzy lubią czytać o jedzeniu i szukać inspiracji. To przewodnik po składnikach używanych w kuchni koreańskiej, sposobach przygotowywania dań i po rytuałach jakie towarzyszą posiłkom i ich przygotowywaniu. Alain Ducasse „Naturalnie” – język polski Od momentu otwarcia książki wiedziałam, że polubimy się bardzo. Książka jest podzielona na pory roku(...)smakuje Bliski Wschód, to ta książka jest dla was. Pat Lafrieda „Meat” – wydanie w języku angielskim Absolutna gratka dla wielbicieli mięsa. Książka napisana przez rzeźnika. Dowiecie się, jak kupować dobre mięso, co daje sezonowanie, jak rozróżniać części mięsa i do czego, jaka część się nadaje. Techniki, obróbki i wszystko to, co chcecie wiedzieć o mięsie. Wydawnictwo Phaidon „Fish

ladykitchen
Jak mrozić jedzenie – 10 zasad 231

warunkiem, że dobrze je zamrozimy i prawidłowo rozmrozimy. Sprawdź nasz przepis na calzone – danie idealne do mrożenia. Jakie są plusy mrożenia? – Przede wszystkim oszczędzamy czas, dużo czasu . Weźmy na przykład taki sos do lasagne albo rosół. Ugotowanie tych dań wymaga sporo wysiłku. Gdybyśmy mieli przyrządzać je od zera za każdym razem, gdy mamy smaka na pożywną(...)zamrażalnika. Ciepłe dania podnoszą temperaturę w zamrażalniku i sprawiają, że inne produkty zaczynają odmarzać. A stąd już prosta droga do zmarnowania jedzenia. 2. Nigdy nie zamrażajcie tego co już raz rozmroziliście . Jeśli tak zrobicie, rozwiną się bakterie, które sprawią, że jedzenie się zepsuje. Wyjątek stanowią produkty gotowane między jednym a drugim mrożeniem. Jeśli np. zamrożone mięso zamienicie

Niedzielny kucharz
Quinoa + leczo z cukinią i bezglutenowymi parówkami 148

gotowy. Kochałam to danie i dziś też często je robię, gdy jestem zapracowana, ale teraz już z bezglutenową parówką i z quinoą (gotowe w 5 minut jeśli ugotujemy quinoę dzień wcześniej). Składniki: 3 szklanki ugotowanej quinoy (na dwie niezbyt duże porcje) opakowanie bezglutenowych parówek ok 200 gram (ja kupuję w jednym z dyskontów 93% mięsa z szynki, reszta składu(...)razem, doprawiamy papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Dorzucamy pokrojoną na kawałki parówkę, chwile gotujemy i podajemy razem z gorącą quinoą. Oczywiście polecam w sezonie paprykowym zrobić duży garnek leczo (bez parówki) i zaprawić w słoiki, co zmniejszy czas przygotowania obiadu do 15 minut

Quinoa Raz!
Kurczak pieczony z ziemniakami na sauerkraut 216

papierowym ręcznikiem, mocno solimy i pieprzymy. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i smażymy kurczaka na średnim ogniu po 7-9 minut z obu stron, do zamknięcia i zrumienienia mięsa. Kurczaka zdejmujemy z patelni, tłuszcz na niej zostawiamy. Dodajmy do niego jedną łyżkę smalcu. Obieramy ziemniaki – jak najdrobniejsze, moje są wielkości dużego jajka – i kroimy je wzdłuż na pół. Wrzucamy(...)patelni, czyścimy ją papierowym ręcznikiem. Na patelni na małym ogniu ląduje łyżka smalcu. Obieramy cebulę i kroimy ją w cieniutkie półplasterki. Szklimy cebulę na smalcu, co jakiś czas mieszając, bez rumienienia. Wsypujemy cukier, dokładnie mieszamy. Zalewamy zawartość patelni bulionem, dodajemy utarty w moździerzu kminek, lekko stłuczone ziele angielskie i jałowiec, przełamane na pół laurowe liście. Całość mieszamy, dodajemy całe

Karo in the Kitchen
Pikantne skrzydełka 113

Wspominałam Wam już wcześniej o pobycie w Gdańsku i poznaniu fantastycznych dziewczyn z pokoju szpitalnego. Pewnego dnia zeszłyśmy na tematy kulinarne i to jest jeden z

Pieguskowa Kuchnia