dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:241/445)

VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 336

burgera. Będzie sztywne i bez tekstury, szybko straci wilgotność. Jedliście w McDonaldzie, prawda? To nie jest to, co tygryski lubią najbardziej… Z kolei zbyt grubo zmielone mięso nie połączy się po wyrobieniu, rozpadnie po formowaniu i nierówno usmaży. Złoty środek? Podwójne mielenie – jedno dla smaku i tekstury, drugie dla połączenia. Całe naszykowane na burgery mięso okrajamy z błon (tłuszcz(...)najpierw mielę całe mięso na sitku 4,5mm, a potem trochę mniej niż połowę tego co zmieliłam – na sitku 3mm.   Blender czy melakser do naszykowania mielonego mięsa się nie nadadzą – siekają, nie tną, wołowina ma od razu zupełnie inną, bardziej ciągnącą teksturę i nierówne kawałki. Takie burgery źle się smażą i słabo wyrabiają, mięso puszcza sporo wody. Tłuszcz

Karo in the Kitchen
ŻOŁĄDKI Z INDYKA W SOSIE KOPERKOWYM. 193

wewnętrznych zaczyna kusić. Pierwszy kęs wzięty do ust bez namowy tych, którzy już są "zdemoralizowani żywieniowo" to jak okres dojrzewania. Może być różnie. Może być burzliwie. Może być głośno (coś w stylu: "nooooż k****" na cały regulator). W końcu nadchodzi wyczekany przez rodziców dzień. Ich pociecha dojrzała do produktów lub dań z listy "nietykalskiej". Najgorsze jest(...)wszystkim możliwym podniebieniom. Jeśli jednak trafi się jakiś ewenement, który tego nie próbował, to uświadamiamy jakże błyskotliwą myślą, że sos ten smakuje... KOPERKOWO. :) Genialnie komponuje się on z delikatnym mięsem, które fakt faktem za wiele nie potrzebuje bo już samo w sobie jest bardzo dobre, ale kto by pogardził smacznym i szybkim dodatkiem? Dla tych, którzy sosu koperkowego nie lubią

Wypisz Wymaluj
Przepisy na święta: Ziemniaki Hasselback 191

Te ziemniaki nie tylko wspaniale smakują. Będą też doskonałą ozdoba świątecznego stołu – bo na talerzu wyglądają pięknie. Przygotujcie ziemniaki Hasselback. Czas: 45 minut Poziom trudności

Niedzielny kucharz
Portobello burgery z pieczonymi batatami 154

Rzadko goszczą u mnie wegetariańskie przepisy , bo po prostu nie jestem wegetarianką i nie wyobrażam sobie życia bez mięsa. Ale, ale od czasu do czasu lubię zjeść coś warzywnego i chętnie na bazie grzybów. Dzisiaj zatem proponuję wegetariańskie portobello burgery z pieczonymi batatami. Grzyby uwielbiam w każdej postaci i wcinam je przynajmniej raz w tygodniu. Nie ograniczam się(...)burgery są proste w przyrządzeniu. Wystarczy je upiec i nadziać czym popadnie, usmażyć frytki lub upiec bataty. Jeśli jesteście bardzo głodni do burgera można włożyć w hamburgerowe brioche . Super danie na kolację! Podoba Wam się? Portobello burgery Składniki: na 2 burgery 4 portobello, średniej wielkości 1 łyżka oliwy gałązka świeżego tymianku 1 awokado 1 ząbek czosnku 20 g sera

codojedzenia
Portabello burgery z pieczonymi batatami 151

Rzadko goszczą u mnie wegetariańskie przepisy , bo po prostu nie jestem wegetarianką i nie wyobrażam sobie życia bez mięsa. Ale, ale od czasu do czasu lubię zjeść coś warzywnego i chętnie na bazie grzybów. Dzisiaj zatem proponuję wegetariańskie portabello burgery z pieczonymi batatami. Grzyby uwielbiam w każdej postaci i wcinam je przynajmniej raz w tygodniu. Nie ograniczam się(...)burgery są proste w przyrządzeniu. Wystarczy je upiec i nadziać czym popadnie, usmażyć frytki lub upiec bataty. Jeśli jesteście bardzo głodni do burgera można włożyć w hamburgerowe brioche . Super danie na kolację! Podoba Wam się? Portabello burgery Składniki: na 2 burgery 4 portabello, średniej wielkości 1 łyżka oliwy gałązka świeżego tymianku 1 awokado 1 ząbek czosnku 20 g sera

codojedzenia
Egzotyczny ryż 197

robię za pomocą piekarnika - jeśli chcecie poradę jak to zrobić - dajcie znać). Pokroić na cienkie paski.  Udka z kurczaka umyć, następnie pokroić w cienkie paski. Obrać cebulę i czosnek, cebulę posiekać w piórka, czosnek w drobną kosteczkę.  Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso, cebulę i czosnek - podsmażyć. Dodać sól oraz pieprz. Kolejno dodać papryki. Podsmażyć z resztą składników(...)limonki oraz wszystkie przyprawy - oprócz kurkumy! Zalać odrobiną wody i dusić całość do miękkości mięsa.  W tym czasie pokroić cukinię (ze skórą) na cienkie paski lub zrobić makaroniki (jak u mnie, jeśli macie odpowiedni nożyk).  Dodać cukinię przy końcu duszenia mięsa - powinna być al dente.  Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu, z dodatkiem kurkumy.   Podawać

Garniec Magalie
Zapiekanka ryżowa z pulpecikami i warzywami 152

porcje: 1 szklanka ryżu 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowe, np. z szynki 1/2 puszki kukurydzy 1/2 opakowania mrożonych warzyw sól, papryka słodka pieprz cayenne 1/4 (50 g) kostki masła Do naczynia żaroodpornego wsypać 1 szklankę suchego ryżu. Do mięsa mielonego wsypać sól, pieprz cayenne i słodką paprykę. Przyprawy połączyć z mięsem. Wylepić małe pulpeciki, które umieścić na suchym ryżu(...)Przygotować zalewę. Masło rozpuścić.  Do 2 szklanek wody dodać rozpuszczone masło. Przygotowana zalewę przyprawić solą i pieprzem. Na sam koniec wlać ją do naczynia żaroodpornego. Całość piec bez przykrycia około 60-70 minut w 180ºC

Ugotować
Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym 744

łyżka majonezu sól, pieprz 50 g starkowanego żółtego sera Dodatkowo: kawałki masła bułka tarta Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym, to nieco inna forma zaserwowania dania z wykorzystaniem mięsa mielonego. Można ją podawać pokrojoną na grubsze plastry, zarówno na zimno jak i na ciepło, jako wyśmienity dodatek do obiadu. Zaczynamy od przygotowania farszu. Jajka obrać i pokroić(...)Zeszklić na maśle. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać odciśniętą bułkę, jajko, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, majeranek i Vegetę. Wyrobić na gładką masę. Przygotować folię spożywczą (odcinek około 40 cm długości).  Rozłożyć ją na blacie. Posypać obficie bułką tartą. Zwilżyć ręce wodą. Masę mięsną wyłożyć na płat foli formując prostokąt. Lekko docisnąć. Mięso pokryć równomiernie farszem

Świat Domowej Kuchni
Czarno-pomarańczowy sernik na Halloween 207

zbyt słodki. Nam smakował bardzo, i choć C. zdecydowanie woli te na zimno, ten zajadał z największą przyjemnością.  Krem na początku nie chciał ze mną współpracować - barwnika trzeba dać naprawdę sporo, żeby uzyskać tak intensywną czerń. Niemniej, po kolejnych i kolejnych porcjach, w końcu zaczął wyglądać jak na zdjęciach Sosny. I muszę przyznać, że smakuje też nieźle - jest lekko(...)średnicy 20cm) spód: 140 g ciastek oreo (waga bez kremu) 65 g masła masa serowa: 600 g serka kremowego 550 g musu z dyni 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 45 g miodu 50 g cukru 3 jajka krem: 100 g ciastek oreo (waga bez kremu) 200 ml śmietany kremówki (38%) czarny barwnik spożywczy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nowa jakość grillowania we własnej kuchni! 194

dodałam ocet balsamiczny z syropem klonowym. Rozmiar patelni umożliwia nam ułożenie mięsa z boku na patelni i możemy zająć się karmelizowaniem śliwek. Widać nawet, że płyn nie przypala się. Zero tłuszczu i patelnia grillowa? Tu widzicie, że jeśli posiadamy tą patelnię grillową możemy odpuścić sobie kupno opiekacza elektrycznego. Bez dodatku tłuszczu, beż żadnego problemu opiekałam burrito.  Cóż więcej(...)ukrywam, że wciąż staram się znaleźć minusy i niedociągnięcia w produktach. Cóż, na razie bezskutecznie. Ale to dobrze. Nadal mnie zaskakują, kiedy już myślę, że lepiej już się nie da w moje ręce wpada kolejny produkt, który sprawia, że otwieram usta ze zdziwienia, że poziom jakości i właściwości ponownie wzrósł o kolejny poziom :) SERDECZNIE POZDRAWIA WAS Wasza BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa w wersji light 199

golonki , schabie ze słoika ,  schabie karkowym z pończochy ,  schabie pieczonym w przyprawach ,  podsuszaną kiełbasę żywiecką  czy też  polędwicę wędzoną   na domową wędlinę. Wędlinę bez zbytecznych dodatków, wypełniaczy czy konserwantów, parzoną w termokurczliwej osłonce. Wędlinę w wersji light, bo jest zrobiona z drobiu i wieprzowej szynki. Tym razem będzie(...)żelatyny 1 pełna łyżeczka ziół  prowansalskich (tym razem nie dałam) 2 razy po 30 cm  osłonki barierowej termokurczliwej (fi 73 mm) sznurek bawełniany do wiązania  Wykonanie: Piersi myjemy i kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Szynkę mielimy w maszynce do mielenia, po czym każdy rodzaj mięsa umieszczamy w osobnych pojemnikach. Wsypujemy po półtorej płaskiej łyżeczki soli

Kulinarne przygody Gatity
Kotlet w panierce z amarantusa 294

Niby zwykły kotlet, a jakże inny. Przepis powstał przypadkowo, trochę z potrzeby (wzięłam się za przygotowywanie kotletów nie mając w domu ani grama bułki tartej). Miało

Ale Proste
Falafel z ciecierzycy i marzenie o byciu kimś innym 138

coś nieosiągalnego. Byleby mnie nie przytłoczyło. Szybko wrócić do świata realnego, tylko mojego. To tak jak z obiadami warzywnymi, często na miarę weganizmu. Pomimo, że umiarkowanym miesożercą jestem. Uwielbiamy dania jarskie, fasolowe, z ciecierzycy, kochamy kluchy pod każdą postacią, a wychowaliśmy się z mężem na racuchach, proziakach i ruskich pierogach. Bardzo nam przypadł do gustu falafel z ciecierzycy(...)wieczorem, tak aby na drugi dzień robić falafel z ciecierzycy w porze obiadowej. Wodę odlewamy i blenderem / mój ma 600 W, słabszego nie polecam lub ewentualnie elektryczną maszynką do mięsa/ blendujemy ciecierzyce na dość gładką masę /nie musi być idealna/. Cebule kroimy w małe kawałki i przez praskę przepuszczamy ząbki czosnku i dodajemy do ciecierzycy wraz z solą, słodką papryką

W Kawiarence
Niedziela: Stek z pure i surówką z brukselki 150

surowo (i upieczona) jest słodziutka, bez nutki goryczy o delikatnie orzechowym smaku, który w sałatce dodatkowo podkręcają orzechy włoskie (przed dodaniem do brukselki można je podprażyć na suchej patelni). Słodycz przełamuje sok z cytryny. Surowka z brukselki jest niepozornym, lecz przepysznym daniem. Polecamy!. Jaki stek jest najlepszy Chyba w żadnym innym daniu jakość składników(...)niewielkie steki trzeba zapłacić 30 zł, no ale czasami człowiek musi… ;-). Jak usmażyć steki Pierwsze skrzypce w tym daniu grają oczywiście steki, które usmażyliśmy wzorując się na Gordonie Ramsay’u. Na pewno znacie patent z mierzeniem stopnia wysmażenia mięsa poprzez naciskanie odpowiednich partii dłoni i porównywaniu oporu jaki napotyka palec z twardością steka. Być może sprawdza się

Niedzielny kucharz
Spaghetti Napoli 146

potraw na całym świecie. Niestety spotkałem się z dość okrojonym spojrzeniem na temat spaghetti🍝. Kiedy mówiłem o spaghetti🍝 jako daniu zgodnym z dietą rozdzielną, słyszałem: "Jak to ❓ Przecież spaghetti 🍝  jest z mięsem ❗ "  To fakt, może być z mięsem, lecz nie musi.😀      Jak zacząłem praktykować dietę rozdzielną przynajmniej 2 razy w miesiącu robiłem sobie spaghetti(...)przepisu na spaghetti🍝, który proponuje Agnieszka, to na pewno takiego cacka nigdy nie wykombinowałem... i pewnie dlatego pozostawałem przy spaghetti🍝 ze szpinakiem. Składniki: opakowanie makaronu spaghetti 2 puszki pomidorów bez skórki (najlepiej krojonych) 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 1 papryczka chili (jeśli lubimy bardziej pikantny smak) tłuszcz do smażenia bazylia oregano  natka pietruszki sól pieprz Przygotowanie: Makaron

Dieta Rozdzielna i Zdrowie