Pogoda się poprawiła więc trzeba pogrillować. Polecam rozpływajacego się w ustach grillowanego łososia w lekko pikantnej marynacie czosnkowej na bazie oliwy i sosu teriyaki. Łososia duży kawałek więc wystarczy dla 4 osób. składniki: 1 kg filetu z łososia norweskiego bez skóry 8 łyżek oliwy 4-5 ząbków czosnku 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki słodkiej papryki
Monia miesza i gotujeGęstego sosu czosnkowego używam do wrapów i kanapek. Sos powinien mieć konsystencję gęstego majonezu. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryŚwietne bułeczki o mocno czosnkowym smaku. Idealne do mięsnych sosów czy grilla. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryZarówno zupa cebulowa, jak i czosnkowa były u mnie na liście zup do wykonania:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyprzepis na bułeczki z czosnkiem. Do tej pory rzadko robiłam coś z ciasta drożdżowego, więc wyzwanie było nie małe. Tradycyjnie główną rolę w przygotowaniu odegrał Domowy Cukiernik. Efekt? Mocno czosnkowe, mięciutkie bułeczki, raczej do smarowania niż jedzenia na sucho. źródło: "Przyślij przepis", nr 6/2012, s. 32-33 Składniki: 40 dag mąki 2 dag drobnego cukru 250 ml mleka
Pasja Smakułyżki majonezu - 1 mały jogurt naturalny ( 200-250g) - szczypiorek ( wedle uznania) Kapustę drobno pokroić wrzucić do miski. Dodać do niej odsączoną kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Sos czosnkowy: Do mniejszej miseczki zmiażdżyć obrany ząbek czosnku, dodać sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz- dość sporo, ok.1 łyżeczki, 2 łyżki majonezu i jogurt naturalny. Całość wymieszać. Sos wlać do miski
Smaczne Zdroweokresie jesiennym który sprzyja przeziębieniom polecam Wam rozgrzewającą, kremową zupę czosnkową. Zupa jest bardzo aromatyczna i zarazem pożywna. Proponuję podać z grzankami i podprażonymi płatkami migdałów. Składniki: 0,7 l bulionu warzywno- drobiowego 8 ząbków czosnku 1 cebula 1 mniejsza marchewka 2 ziemniaki 1 łyżka masła 100 g serka topionego śmietankowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku 2 łyżki masła
Ala piecze i gotujenaszła mnie ochota na domowe krakersy, a żeby im nie było smutno sporządziłam wyrazisty dip o przepięknym kolorze i bogatej gamie smakowej. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu! Krakersy serowo-czosnkowe z dodatkiem ziół 70g masła niepełna szklanka mąki pszennej 1 żółtko 1 szklanka startego sera twardego, dojrzewającego (lub zwykłego) 1 ząbek czosnku Sól, pieprz, oregano – do smaku Przygotowanie
Symfonia Smakówpyszna pasta jajeczna zawinięta w szynkę może być mila odmiana dla faszerowanych jajek. Takie roladki wyglądają bardzo apetycznie i tak tez smakują. Tylko niestety zionie się po nich czosnkowym ogniem, ale to tylko lekki skutek uboczny, mimo to polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikMasło czosnkowe przydaje się nie tylko do śniadania I chrupiącej bułki- rewelacyjnie sprawdza się przy grillu- do wszelkiego rodzaju mięs I nie tylko :) . A ponieważ czas grilowania zbliża się wielkimi krokami- warto je przygotować I mieć w zapasie w zamrażalce. Zrobienie zajmuje chwilkę, a podnosi walory smakowe potraw. Zaczynamy: Składniki: 120 gr masła 2 ząbki czosnku natka pietruszki (swieża
Smaki EdytyRewelacyjnie prosta sałatka, sycąca I przepyszna, dobra na śniadanie , kolację, grilla czy też przyjęcie, Ja przygotowałam dla męza do pracy :) Dip bazyliowo czosnkowy jest dopełnieniem niesamowitego smaku :) Zaczynamy Składniki: 1 op tortelloni z mozzarella I prosciutto 1 słodka papriyka 3-4 łyżki startego żółtego sera oliwki nadziewane paprika sałata pekińska 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka bazyli 1 łyżeczka
Smaki EdytySkładniki : * gotowany brokuł * ulubiony sos czosnkowy
Magiczne Życie MartyPropozycja na przekąskę bądź lekką kolację . Połączenie gotowanej kukurydzy z roztopionym masłem czosnkowym. Po prostu pyszna. Zresztą taka z wody też jest idealna. Składniki : * 3 kolby kukurydzy * sól * łyżka masła * ząbek czosnku bądź czosnek granulowany Przygotowanie : Gotować kukurydzę w osolonej wodzie około 20 minut. Masło utrzeć z czosnkiem i posmarować kukurydze. Podawać gdy są jeszcze ciepłe
Magiczne Życie MartyIdealny dodatek do zup czy sałatek. Sprawdzą się zawsze. Są szybkie i proste w przygotowaniu. grzanki czosnkowe Składniki : * bagietka * 4 łyżki oliwy * ząbek czosnku Przygotowanie : Bagietkę pokrojoną w małe kanapki nacieramy oliwą oraz czosnkiem. Odstawiamy na 20 minut. Opiekany na suchej patelni bądź w piekarniku uważając by czosnek nam się nie spalił
Magiczne Życie Marty