czerwona porze - 2500 przepisów (strona:98/167)

Zupa grzybowa 237

Zupa grzybowa gości na moim wigilijnym stole odkąd pamiętam, czerwony barszczyk jadamy na Sylwestra. Zupa grzybowa zrobiona jest na wywarze warzywnym z suszonymi, leśnymi grzybami, które sami zbieramy w polskich lasach. Wigilijna zupa grzybowa z suszonych podgrzybków ma niepowtarzalny smak i cudowny aromat, a ponieważ jada się ja tylko raz w roku musi być wyjątkowa. Polecam! Składniki(...)suszonych grzybów (podgrzybki) 3-4 marchewki 1-2 pietruszki cebula ząbek czosnku kawałek selera por kilka ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 goździki kilka ziarenek czarnego pieprzu sól Przygotowanie :  Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin, lub na noc.  Warzywa obrać i przełożyć do garnka, przelać do niego namoczone grzyby wraz z wodą w której

Codzienne Gotowanie
Roladki z szynki 217

Zbliża się lato, idealna pora na wszelkie imprezy w gronie przyjaciół i rodziny. Proponuję Wam więc prostą i szybką przystawkę czyli roladki z szynki i sera żółtego z serkiem do smarowania, ogórkiem i papryką. Tu na zdjęciu w całości. Ja jeszcze pokroiłam je na trzy części i wbiłam w nie małą wykałaczkę. Składniki: 5 dużych plastrów szynki 5 dużych(...)plastrów sera żółtego serek do smarowania o smaku ziołowym papryka czerwona ogórek zielony Sposób wykonania: Plastry szynki rozkładamy, smarujemy serkiem i kładziemy na nie ser żółty. Paprykę i obranego ogórka kroimy w słupki, układamy na brzegu sera. Zwijamy, kroimy na 3 części i wbijamy wykałaczkę

Cukiernia Pychotki
SAŁATKA NAJSZTUBA. 1963

odtworzyć te sałatkę. Częściowo znałam składniki,gdyż Grzesiek mi je zdradził, ale nie znałam proporcji. Metodą prób i błędów, doszłam do bardzo zbliżonego efektu końcowego.Zaserwowałam rodzinie.I od tej pory stała się to ulubiona sałatka w moim domu.Nieco zmieniłam. Zamiast wędzonego dorsza, użyłam makreli, którą akurat miałam w lodówce. Użyłam pietruszki, bo też byładostępna. Ale sałatka, mimo niewielkich zmian(...)warsztatów./ dla 2-3 osób 6 małych młodych ziemniaków 1 płat makreli wędzonej pęczek pietruszki oliwa z oliwek pieprz 2 - 3 łyżki musztardy francuskiej mała cebula (lepiej jednak pasuje czerwona) Ziemniaki myję i gotuję w mundurkach. Kiedy są już miękkie, odcedzam i zostawiam, aby przestygły. Cebulę kroję w drobną kostkę, pietruszkę siekam, a ziemniaki kroję w cząstki. Wrzucam

W kuchni Karmel-itki
Rozgrzewające zupy na jesień 224

Ponieważ nadeszła jesień, którą swoją drogą bardzo lubię, postanowiłam przygotować zestawienie najlepszych, rozgrzewających zup na jesień . Ta pora roku obfituje we wszelkiego rodzaju cudowne warzywa (marchewka, dynia, kukurydza i wiele innych), które doskonale nadają się do przygotowania fantastycznych, zawiesistych i bardzo smacznych zup. Jesienne zupy moim zdaniem muszą być geste, aromatyczne i sycące. Mam nadzieję, że moje zupy przypadną(...)gustu i że każdy znajdzie w tym zestawieniu coś dla siebie. Polecam! Pikantna zupa z kukurydzy Zupa dyniowo - marchewkowa Kokosowa zupa z czerwonej soczewicy Zupa dyniowa w pięciu smakach Krem z selera Mulligatawny Krem z selera z kokosem i chilli Zupa marchewkowa z soczewicą Zupa marchewkowa z masłem orzechowym Ostra zupa kukurydziana z nachosami Indyjska zupa kalafiorowa Pikantna zupa

Codzienne Gotowanie
Domowy ketchup z octem z czerwonego wina słodzony miodem 170

papryki 130 g czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku 80 g octu z czerwonego wina szczypta gałki muszkatołowej 10 nasion gorczycy 10 ziarenek pieprzu 1 liść laurowy 1 łyżeczka suszonej, ostrej papryki 1 łyżeczka soli 40 g płynnego miodu akacjowego Warzywa pokroić w części, umieścić w garnku z grubym dnem i dodać 50 g octu z czerwonego wina, postawić(...)czasie zmiksować całość na gęstą pulpę i przełożyć gorącą masę do zakręcanych słoików, postawić je do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia. inspiracja Przepis dodaję do akcji  Pora na pomidora

FitKot
Pieczeń wołowa z rostbefu (wolnopieczona) 295

Moja pierwsza pieczeń wołowa z rostbefu była kompletną klapą. Mięso miało być rarytasem, a niestety rozczarowywało – było wypieczone i „żuwaczne”. Minęło od tamtej pory sporo czasu i podjęłam wyzwanie ponownie. Tym razem upiekłam rostbef w bardzo niskiej temperaturze. Wolnopieczona wołowina okazała się dokładnie tym, czego szukałam. Delikatna, miękka, różowa w środku, w smaku przypominająca średnio wysmażony(...)pieczenia… reszta jest bardzo prosta. Idealna na obiad. Pamiętajcie tylko o wyborze mięsa jak najlepszej jakości – unikajcie tego z supermarketu. Pieczeń warto podać z sosem na bazie czerwonego wina w którym marynowaliśmy mięso. Z resztek takiej pieczeni możemy przyrządzić pyszne kanapki (np. z sosem chrzanowo-majonezowym, ogórkami konserwowymi, rukolą i musztardą) lub sałatkę. Pieczeń wołowa z rostbefu (wolnopieczona

Poezja smaku
Tradycyjny bigos staropolski . 583

kilka ziarenek ziela angielskiego  kilka ziarenek jałowca  3 liście laurowe 2 łyżki s ł odkiej papryki   1 słoiczek przecieru pom idorowego Pudliszki 100 ml czerwonego wina sól , pieprz do smaku  5 suszonych grzybów  Wykonanie : Kapustę przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą , dodajemy ze 2 łyżki soli , listki laurowe , ziele angielskie , jałowiec . Gotujemy kapustę(...)nową wodą , wtedy kapusta nie będzie mocno kwaśna . Gotujemy aż będzie miękka. Odcedzamy . Mięso myjemy , kroimy na kawałki i zalewamy wodą , dodajemy troszkę soli , kilka ziarenek ziela angielskiego , kawałek pora i selera. Gotujemy mięso aż będzie miękkie . Grzyby moczymy około 30 minut , następnie kroimy w paseczki . Kiełbasę ,boczek ,   ugotowane mięso i cebulę kroimy w grubą kostkę. W rondlu

Sama słodycz i szczypta chili
Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie 416

Dzień dobry! Powitaliśmy już grudzień, święta za pasem! Mimo wszystko już praktycznie od września czy też października można było powoli odczuwać "świąteczną atmosferę" za

Pora coś zjeść
Zupa ogórkowa z cieciorką papryką i cukinią 188

Ciekawy smak ogórkowej w nowej wersji Składniki • 1 cukinia ok 25 cm • 2 marchewki • 1 papryka czerwona • biała część poru • 1 mała cebula • 1 słoik cieciorki • 2 ziemniaki • 4 ogórki kiszone • 1 szklanka śmietany 18% • 2 kawałki parówki grubej • 2-3 łyżki oliwy z oliwek • 1/2 łyżki masła • pęczek ziół pietruszka,seler,lubczyk •sól • pieprz Sposób przygotowania 1. Cukinię(...)zetrzeć na grubej tarce marchewkę pokroić w plasterki  ziemniaki i paprykę w kostkę 2. W garnku dać olej pokroić w paski cebulę i por podsmażyć dodać  pokrojone warzywa i startą cukinię chwilę przesmażyć. Wlać ok 2,5 l wody gotować aż warzywa zmiękną.Dodać do zupy  odcedzoną z zalewy cieciorkę 3. Ogórki zetrzeć na grubej tarce podsmażyć

W królestwie smaków Beaty
Chili con carne 227

Zima, to czas, gdy goszczą u Nas na stole dania jednogarnkowe. Sycące i rozgrzewające idealne właśnie na tę porę roku. Dzisiaj zapraszam na pyszne chili con carne, danie kuchni meksykańskiej. Choć muszę powiedzieć, że czytałam iż Meksykanie się od niego odżegnują,  „Obrzydliwe danie sprzedawane od Nowego Jorku po Teksas, niesłusznie nazywane meksykańskim", ma jednak jak najbardziej konotacje tego kraju(...)wszystkie składniki oryginalnego chili con carne stanowią c lou  meksykańskich upraw. Składniki: 700 g mielonej  wołowiny 3 łyżki oliwy 2 ząbki  czosnku 1 dużą czerwona cebula szczypta  cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 1 gałązka  tymianku 2 zielone chili 1 czerwona papryka 1 żółta papryka garść czarnych oliwek 1 puszka  pomidorów  bez skórki

Gosia gotuje
Część druga jesiennej dygresji - ciepłe barwy w obiektywie 193

Siostrą odbywałam pierwsze wielogodzinne, piesze wycieczki po okolicznych lasach. Były ogniska, pieczone ziemniaki, zbieranie kolorowych liści, grzybów, jagód, borówek czy tam poziomek - wszystkiego co piękne w lesie o różnych porach roku. A teraz? Taka już jestem stara, że własne dziecko do lasu zabieram. Niestety widać, że Spinu to dziecko miasta. Na razie nie wykazuje zachwytu tymi naszymi wyprawami(...)dniach dwukrotnie byliśmy na poszukiwaniach. W dwóch różnych miejscach - z czego jedno zawsze nas hojnie obdarowywało. Tym razem efekt opłakany: trzy podsuszone podgrzybki, dwa nadgniłe, robaczywe prawdziwki i kilka czerwonych... ale muchomorków. Marny był dla nas ten sezon. Jakoś, gdzieś musieliśmy się minąć z grzybami. Ale czasu spędzonego razem i zażytego świeżego powietrza oraz malowniczych krajobrazów na szczęście

Kuchnia po mojemu
Sałatka owocowa z czerwoną cebulą i balsamico 174

Sobotni poranek to idealna pora na zakupy na targu, a dzisiejsza pogoda sprawiła, że zakupy na świeżym powietrzu, tuż przy Zamku Będzińskim, to przyjemnosć połączona z relaksem. Nie przeszkadzały mi tłumy ludzi, bo lubię otwartą przestrzeń. Z kupionych owoców przygotowałam sałatkę a resztę podzieliłam na kawałki do woreczków i hop do zamrażarki, a gdy tylko nadejdzie ochota na lody(...)koktajle czy inne desery, mam je zawsze pod ręką. Sałatka owocowa z czerwoną cebulą i octem balsamicznym Składniki: 1/4 sałaty lodowej gruby plaster obranego ananasa 1 mały pomidor 1/2 czerwonej cebuli ocet balsamiczny Przygotowanie: Sałatę lodową kriomy w paski, cebulę w półplasterki, a pomidora i ananasa w kostkę. Sałatkę skrapiamy octem balsamicznym. Sałatkę można przygotować na grilla

Moja smaczna kuchnia
Węgierska zupa rybna - Halászlé 154

paprykę, naprawdę ciężko się z tym stwierdzeniem nie zgodzić. ;) Wszystko w związku z tym przepisem byłoby w porządku, gdyby nie fakt, że W CENTRUM WARMII, gdzie o tej porze roku turystyka nadjeziorna wre, nigdzie nie można dostać dobrej, świeżej ryby słodkowodnej. Jest to skandal, który zmusił mnie do kupienia w biedronce paczkowanego pstrąga*. Na przyszłość nie będę się(...)potrawy najlepszy jest karp. *to bardzo dobra ryba, ale to i tak skandal! 70 dag ryb słodkowodnych (najlepiej karpia, który nie rozpadnie się w gotowaniu) 2 czerwone papryki 3 spore pomidory 2 duże cebule 1 marchewka 1-2 ząbki czosnku nieduża papryczka chilli łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku łyżeczka papryki ostrej w proszku sól, pieprz natka pietruszki Ryby

Kuchenna Kontrrewolucya
Wielkie świderki z warzywami i kolendrą. 131

czas już przyszedł, aby coś przekąsić z ulubionymi kluskami :) Udało nam się ostatnio kupić ciekawą wersję świderków w rozmiarze XL. Do tego kolorowe - zielone ze szpinakiem, klasyczne i czerwone z pomidorami. Fajna mieszanka, jak dobrze poszukacie to w markecie znajdziecie takie. Myślimy, że w większych miastach nie będziecie mieli z tym problemów. Gorzej z małymi miejscowościami, ale wtedy użyjcie(...)Fusilli z warzywami i świeżą kolendrą (4-5 osób)  Składniki 1 opakowanie makaronu fusilli (świderki) 1 puszka krojonych pomidorów w soku 3 gałązki selera naciowego 1 średni por 4 łyżki łuskanego słonecznika 1/3 pęczka świeżej kolendry kilka czarnych oliwek pieprz oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente, przelewamy oliwą i dobrze mieszamy, aby nie sklejał się, jeśli jeszcze

vegetanie
Liebster Blog Award 164

Skąd pomysł na prowadzenie bloga? :) odp: Mąż mnie zachęcił abym uwieczniła swoje potrawy :D 2. Ulubione danie na obiad? odp: jest ich zdecydowanie zbyt wiele, ale niech będzie barszcz czerwony z uszkami bądź krokietem :D 3. Najważniejsze w życiu   jest...? odp: miłość i dobre jedzenie 4.  Najlepsze danie z kuchni polskiej ? odp: chyba każde, Flaczki i barszcz(...)domu? odp: telefon i klucze :) 7.Kawa czy herbata? odp: duża czarna  parzona  kawa 8 .  Twoje motto? odp: 'Moda przemija, styl pozostaje' - Coco Chanel 9.   Ulubiona pora roku? odp: Lato 10. Napoje gazowane czy niegazowane? odp: gazowane 11. Od jak dawno gotujesz?  odp: odkąd pamiętam  MOJE PYTANIA !!! 1. Ulubione narzędzie w kuchni

ClauditteMissCooking