czerwona porze - 2500 przepisów (strona:95/167)

Botwinka 159

jest na nią pora. Niezwykle prosta w wykonaniu, zdrowa i przede wszystkim smaczna! Moc koperku to zapach przełomu wiosna/lato. Ten przepis jest przepisem mojej babci, taką botwinkę pamiętam i od babci z ogródka botwinę mam. Składniki spory pęk botwiny (młode buraczki z liśćmi) ząbek czosnku pęczek koperku i trochę natki pietruszki 2 żeberka mała czerwona cebula śmietana

Z Kuchni Do Kuchni
Miso-shiru z tofu i wakame 127

miso), aka miso (czerwona pasta miso) i awase miso (mieszana pasta miso). Różnią się kolorem, smakiem i długością procesu fermentacji. Należy pamiętać, aby nigdy nie gotować miso, ponieważ utraci smak. Wybór i ilość pasty należy dostosować do własnych preferencji. Miso-shiru Japończycy jedzą prawie każdego dnia z różnymi składnikami, w zależności od regionu, pory roku i upodobań. Smak

Oryginalny smak
Sałatka z marynowanym ogórkiem i fasolką szparagową 192

Kocham obecną porę roku! W tym czasie wszystko jest świeże, bez chemii, w sklepach, na bazarach mamy różnorodny wybór warzyw i owoców. Korzystajmy z tego jak najbardziej potrafimy, ponieważ wielkimi krokami zbliża się zima i znowu sięgniemy do przetworów przechowywanych w naszych piwnicach. Dzisiaj podaję przepis na sałatkę z fasolką szparagową, ogórkiem i czerwoną cebulą. Jest bogata w wiele

Jaglusia
Sałata z gruszką i serem pleśniowym 159

porze roki gruszki są najsmaczniejsze. To absolutna klasyka, którą - z powodu alergii na orzechy włoskie - jestem zmuszona zmienić. Ale coś chrupiącego i tak do niej dorzucam ;) Sałatka idealna na drugie śniadanie i nie tylko. Składniki (na 2 porcje): mieszanka sałat, wśród nich koniecznie rukola (u mnie dziś była duuuuuża ilość rukoli, czerwona sałata masłowa, musztardowiec, mizuna); ilość sałaty

Weekendy w domu i ogrodzie
LUXITALYWINE w Piwnicy pod Harendą 113

już wina czerwone.   Na stołach pojawiły się również wspaniałe rzemieślnicze makarony neapolitańskiego producenta Le Gemme  del Vesuvio. Produkowane z najwyższej jakości semoliny pszenicy durum. Ich kształty i smak to już włoska specjalność. Ja zrezygnowałam z sosów sam Parmigiano Reggiano wystarczył. Do tego oczywiście kieliszek wina. Połączenie idealne. Bardzo ciekawym nieznanym mi do tej pory produktem okazały

królestwo garów
Śledziowa sałatka w oleju z warzywami 206

zważając na porę roku gości ona u nas w różnej postaci. Dzisiaj zapraszam na sałatkę śledziową zwaną śledzik w oleju z warzywami. W mojej kompozycji ma ona wyrazisty smak i jest doskonała na zbliżający się wielkimi krokami karnawał ...  Śledzik w oleju z warzywami  SKŁADNIKI: 5 płatów śledziowych z oleju 2 ogórki kiszone papryka czerwona mała puszka kukurydzy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Paprykowa potrawka z marynowanym patisonem 110

obecną porę roku. Świetnie rozgrzewają nas od środka i są pożywne. Ta, którą dzisiaj przygotowałam jest paprykową potrawką z dodatkiem patisonów, ugotowana została z dodatkiem mięsa z udka kurczaka i przyprawiona na pikantnie. Paprykowa potrawka z marynowanym  patisonem  SKŁADNIKI:  mięso z 1 udka kurczaka 1 duża lub 2 małe cebule 1 papryka czerwona 1 papryka zielona

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Włoskie calzone 207

przepis na każdą porę roku. Może się doskonale sprawdzić na piknikach, bo przygotowane wcześniej i zawinięte w folię aluminiową będzie bardzo poręczne :) Składniki na 4 duże porcje: 4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki cukru 4 łyżki oliwy 6 dag drożdży łyżeczka soli ciepła woda Nadzienie: 1 podwójny filet z kurczaka 30 dag pieczarek pół czerwonej i pół żółtej papryki

upichcic
Zupa rybna z pstrągiem łososiowym, papryką oraz marchewką 164

jeść do tej pory i co najdziwniejsze- wcale nie jest ugotowana na wywarze z ryby tylko na rosole drobiowym (proponuję też zwykły bulion warzywny). Smak ryby jest delikatny, wyraźniej odczuwalny ale nie "mułowaty". Pyszna, wyrazista zupka. Składniki: 3 szklanki rosołu drobiowego/bulionu warzywnego/wywaru z rybnego 300 gram filetu z pstrąga łososiowego, bez skóry 1 papryka czerwona 2 marchewki

Mango Papaja
Zupa jarzynowa z kapustą, pomidorami i papryką 252

lubią brukselki i pora, ale taką wersję zjadają z dokładką ;) Składniki:kapusta świeża 1/4 główki papryka 1 szt pomidory 2 szt marchew 2 szt ziemniaki 4-5 szt koperek 1 łyżeczka sól, pieprz do smaku oliwa lub olejfilet z indyka lub kurczaka 1 łyżeczka200 g Do mojej zupy wrzuciłam zieloną paprykę, ale czerwona zdecydowanie lepiej poprawiłaby kolor

głodny alergik
Spotkanie Przyjaciół Winiary – edycja 2013 136

liść pora, natki pietruszki, liścia laurowego, selera naciowego i świeżego tymianku, obwiązane długą, białą mocną nicią, którą przywiązuje się do ucha garnka.       Mogliśmy skosztować też przepysznych, przygotowanych przez Pana Jerzego Pasikowskiego dań  z kurczaka i gęsi: Waterzol (waterooi) z kurczaka, danie pochodzące z kuchni flamandzkiej, którego głównym składnikiem są: udka kurczaka, duża ilość porów i selera(...)oraz Sztufadę z gęsich piersi po tulusku. Najpierw gęsie piersi została zamarynowane w mieszance ziół, świeżego tymianku, tłuczonego pieprzu, goździków i liści laurowych i czerwonego wina. Następnie szpikowano piersi słupkami boczku. Dalej było grillowanie i duszenie wraz z Bouquet garni z marynatą.                   Zorganizowano też dla nas konkurs grillowania, podzielono

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wizyta w Kuźni - czyli jak polubiłam steki ! 141

lęki ... Stek był CZERWONY ! To znaczyło, że jest słabo wysmażony, a ja takie zwyczajnie omijałam szerokim łukiem. Ale ... Pan Właściciel napierał, żeby spróbować - i spróbowałam. I nie żałuję, a nawet dziękuję za to namówienie. Stek był wyborny, mięciutki i aromatyczny. Niemniej jednak, pozostanę nadal przy mięsie bardziej wysmażonym... no może nie jak do tej pory na tzw. "podeszwę"... będę

kolorowotorcikowo
SZLAK W TATRACH Z DOLINY MAŁEJ ŁĄKI NA KASPROWY WIERCH 172

pory nie ma co zwlekać, ale tym razem nie jest on celem wędrówki, idziemy dalej szlakiem żółtym na KOPĘ KONDRACKĄ (1h) na zdj. widoczny  Mały Giewont(1728m n.p.m.)   na zdj. widoczny Giewont 1894m n.p.m.  widoki z KOPY KONDRACKIEJ 2005 m n.p.m. ;-) 3. KOPA KONDRACKA 2005m n.p.m.   Udajemy się w dalszą wędrówkę CZERWONYM SZLAKIEM

SMYKWKUCHNI
Muffiny z serem feta i czerwoną papryką 136

zbędnych dyskusji pora na muffiny. Wytrawne, tak w ramach kolacji. Są rewelacyjne, zamiast kanapek spokojnie można je jeść. Co zresztą stwierdziła Dorota z Moje Wypieki  - gdzie Madzia podejrzała przepis. Jestem świeżo po ich zjedzeniu i zupełnie bez ściemy mogę powiedzieć, że dają radę. Są tak fajne, że jeszcze nie raz u nas na stole wylądują. A pewnie jeszcze(...) papryka 125 g masła 250 ml mleka 2 jajka 200 g sera feta 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawy: sól (1/2 łyżeczki), pieprz, słodka czerwona papryka, gałka muszkatołowa Paprykę smarujemy oliwą i pieczemy w piekarniku przez 40 minut, w 170 stopniach. Upieczoną wkładamy do osolonej wody, zdejmujemy z niej skórę i kroimy w kostkę

Marder&Marder Manufacture
Paski drobiowe w kokosowej tempurze 187

duże jajko- szczypta soli- 1 szklanka gazowanej wody z lodem- olej rzepakowy do smażenia (może być arachidowy, ryżowy - ważne, aby miał wysoką  temperaturę dymienia)Składniki na sos:- majonez- czerwona pasta curry- pieprz syczuański Umyte, osuszone piersi drobiowe kroimy na cienkie paski i dodajemy składniki marynaty – olej sezamowy, sos sojowy, sok z cytryny, sól wędzoną i pieprz syczuański. Przykrywamy(...)godziny (możemy zostawić nawet na noc). Do zamrażarki wstawiamy 0,5 litrową butelkę gazowanej wody mineralnej (na ok. 1,5-2 godziny, aż zacznie się tworzyć lód). Pora zabrać się za… kokosa. Ten orzech wielu odstrasza.  Kokos zamknięty w łupinie… jak się do niego dobrać. Sprawa wygląda prościej niż nam się wydaje. Na spodzie orzecha są widoczne 3 wyraźne

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania