potrawa, która jest czymś między śniadaniem a obiadem. Właściwie ciężko mi ją zakwalifikować do odpowiedniej kategorii, myślę że wszystko zależy od waszej fantazji i czasu, jakim dysponujecie o danej porze dnia Podobnie ze sposobem zapieczenia jajek na końcu – możecie zrobić to w piekarniku, ale na patelni też będzie ok. Polecam to danie – jest pyszne, zdrowe(...)dodatku zrobione w ogólnodostępnych składników. Kasza jaglana zapiekana z jajkiem 2017-01-11 13:08:15 Porcje 3 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 100 g surowej kaszy jaglanej 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku kawałek papryczki chili 2 papryki (u mnie czerwona i żółta) 3 pomidory 6 jajek 1 łyżka oleju sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka szczypiorek
Powiedz dietom nieZawsze się zastanawiam czy przepis z ciastem drożdżowym może być pomysłem na szybki obiad. Dla mnie to żaden problem, wrzucam kilka składników, zagniatam odstawiam do
Czerwona PorzeczkaPora roku sprzyja do jedzenia jego jak najwięcej. A na inne roladki zapraszam poniżej: ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA Z OLIWKAMI KAPARAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI ROLADKI Z KURCZAKA Z JARMUŻEM I KAPARAMI ROLADKI Z ROKPOLEM,SUSZONYMI POMIDORAMI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Składniki: 0,5 kg świeżego szpinaku 5 ząbków czosnku piersi z indyka bryndza olej,masło pieprz,sól słodka czerwona
potrawyregionalnepora na kolejny zdrowy substytut makaronu. Tym razem na ''talerzu'': cukinia. Lekka, aromatyczna, aksamitna sałatka z cukinią, awokado i słonecznikiem, całości smaków towarzyszy pesto z gotowanego na parze zielonego groszku, świeżej mięty i bazylii z nutką cytryny. Całość wieńczy smak deserowej odmiany truskawki: świeży i delikatnie kwaskowy, w parze z nią idzie i nadaje odrobiny ostrego charakteru czerwony świeżo(...)cytryny szczypta świeżo mielonego pieprzu - ja użyłam pieprzu czerwonego Pesto: 3 gałązki świeżej mięty 2 gałązki świeżej bazylii łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki zielonego groszku gotowanego na parze Bonduelle 15 g parmezanu 15-20 ml oliwy z oliwek- ja użyłam oliwy z oliwek z liściem laurowym i czerwonym pieprzem Dodatki: Pół awokado pokrojone w kosteczkę mała garstka słonecznika
KreatywnePinysię z czerwonym winem.10. Hummus z południowych Włochczyli dip z ciecierzycy, migdałów i suszonych pomidorów. Możecie podać ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki.11. Empanadas z tuńczykiemChrupiące smażone pierogi z nadzieniem z tuńczyka i pomidorów.12. Panna cotta z sosem malinowymA na deser proponuję małe porcyjki waniliowej panna cotty z dodatkiem sosu, który o tej porze roku można
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry!Sezon rabarbarowy już w pełni, wszędzie na straganach znajdziemy ten kwaskowaty smakołyk.Na blogu już znajdziecie kilka przepisów z zeszłego roku , w tym roku
Pora coś zjeśćporze mam zawsze szparagi w lodówce, więc nie omieszkałam wkomponować je do makaronu. Dodam jeszcze, że soba z łososiem przyrządza się bardzo szybko. Szybki obiad to duży plus dla makaronu, dlatego często sięgam po niego. Makaron soba Składniki: na 4 porcje 225 g soba 500 g fileta z łososia 1 brokuł 200 g szparagów 1 zielona cukinia 1 czerwona
codojedzeniapora , ogórków kwaszonych i pomidorków (każdy miał swój ulubiony dodatek). Polecam na obiad. Spróbujcie. Składniki: około 0,8 kg zmielonego mięsa z szynki wieprzowej 2 małe jajka 3 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego Skworcu 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego Skworcu 1 łyżeczka soli himalajskiej 2 większe bułki mleko do namoczenia bułek około 4 łyżki bułki tartej 1 duża czerwona
Słodkie okruszkipora, by je koniecznie przygotować! Zapraszam do przepisu! Składniki: 2 kg żeberek (2 paski) 1 kg kiszonej kapusty smalec do obsmażania sól, pieprz papryka w proszku- słodka 2 cebule 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 2 szklanki bulionu warzywnego/wody Wykonanie: żeberka pociąć na porcje, po 2 kostki w jednym kawałku. Natrzeć solą, pieprzem i czerwoną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czerwona 2 duże szczypty lubczyku lub przyprawa maggi papryka słodka, papryka ostra sól, pieprz oraz po około 1 łyżce śmietany do każdego talerz zupy na wywar: około 1 kg mięsa wołowego z kością 3 litry wody 2 listki laurowe 2 ząbki czosnku 4-5 ziarenek ziela angielskiego około 100 g pietruszki około 200 g marchwi kawałek selera kawałek pora
Uwaga Babcia Gotujenaszego organizmu, związków iż taka drobna niedogodność, jak jej twardość, absolutnie nie powinna nas zniechęcać. Podsumowując ten nieco przydługi wstęp, apeluję jedzmy bakłażany jak najczęściej, szczególnie o tej porze roku, a wtedy nie tylko uchronimy nasz organizm przed jesiennymi infekcjami, ale również będziemy mogli cieszyć się jego bogatym smakiem, harmonijnie połączonym z mięsno serowym farszem. składniki dla trzech(...)osób 3 średnie bakłażany 350 g mięsa wołowego 3 niewielkie cukrowe cebule 6 sporych plastrów sera ( żółtego lub pleśniowego) 1 ząbek czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 papryka czerwona 2 pomidory 6 łyżek oliwy szczypta bazylii sól, pieprz sposób przygotowania Bakłażany przecinamy wzdłuż i usuwamy z nich miąższ łyżką, uważając, aby nie przedziurawić skóry Wydrążone wnętrze bakłażana smarujemy
Miód i pieprzpora roku, by naładować się witaminami i pozytywną energią :) Wszyscy wiemy, że je się również oczami, dlatego kolorowy talerz jest dla mnie tak ważny. Mam nadzieję, że dzisiejszy przepis (a także kilka kolejnych) będzie dla Was barwną inspiracją na letni posiłek. Makaron z warzywami i mięsem mielonym porcja dla 4 osób Będziemy potrzebować: 1 niezbyt dużą cukinię 1 czerwoną
Ratunku obiadDziś pora na kolejną sałatkę. Tym razem na bazie ryżu. Pyszna, szybka i bardzo prosta w przygotowaniu. Jednak gotując ryż musimy uważać, żeby go nie rozgotować. Z rozgotowanym ryżem sałatka ta nie smakuje tak dobrze. Miłośnicy zdrowego i lekkiego odżywiania mogą zastąpić majonez jogurtem naturalnym. Zapraszam!!! Składniki: 3 woreczki ryżu, 1 puszka kukurydzy konserwowej(...)puszka tuńczyka w oleju, 1 czerwona papryka, 5 łyżek majonezu, sól, pieprz Wykonanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jak ostygnie dodajemy do niego kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę, tuńczyka i majonez. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
Passion of Cookingczerwony z grzybowymi uszkami to Polska tradycyjna zupa, która króluje na wigilijnym stole. Postny dodatek jest bardzo łatwy w przygotowaniu, pyszny i pożywny. Potraw ę można poda ć z pasztecikami klasycznymi, krokietami, pierogami, fasolą lub uszkami. Najlepiej smakują ciepłe podane od razu. Składniki: spora garś ć suszonych grzybów (prawdziwki lub podgrzybki) 4 buraki ćwikłowe 2 litry bulionu warzywnego (marchewka, por
Smaczne PotrawyKerna, który znalazłam na początu tworzenia bloga i pada tam jego nazwa :) „2 kilo w 3 dni" Ludwik Jerzy Kern Widzę wyraźnie, Jak Wernyhora: Oto znów TYCIA nadchodzi pora! Przeciętny Polak w owe 3dnie Nic tylko je i je. Potem go duszność męczy i kolka Razem z nim jęczy Przeciętna Polka. Lecz nim tak jęczeć zaczną pospołu, Siadają sobie(...)ślicznie do stołu, Inaugurując SMAKOWY RAJ Konsumowaniem świątecznych jaj Potem szyneczka, Schabik, Wędzonka, Biała kiełbasa, Tatar, Golonka, A gdy obrzydną im już zakąski, Zaraz dostają kawałek gąski, Frytki, Czerwonej ciut-ciut kapusty I barszcz na szynce pieprzny i tłusty, Do tego chlebek Masło, I sól, A w międzyczasie Gul, Gul, Gul, Gul. Wreszcie makowiec, Placek, Mazurek, Sernik, Rolada, Kilka
Smakowy RajTłustym Czwartku pora odpocząć trochę od łakoci i słodkości. Tuńczyk jest popularną rybą. Kupując go i jedząc nie zdajemy sobie sprawy z jego rozmiarów. Większe ryby tego gatunku osiągają wagę do 700 kg. Jedną z najcenniejszych ryb na świecie jest tuńczyk błękitnopłetwy, ale… zejdźmy na ziemię. Tuńczyk w papirusie, w marynacie grejpfrutowej. Składniki: - 800 g tuńczykaMarynata(...)grejpfruta czerwonego- sok z ½ cytryny- olej sezamowy- sos sojowy light- sól, pieprz- rozmaryn, tymianek- czosnek- papryka wędzona Mięso tuńczyka osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy olejem sezamowym, sosem sojowym, sokiem z grejpfruta i ½ cytryny. Dodajemy przyprawy i zioła - sól, świeżo zmielony pieprz, paprykę wędzoną, czosnek, trochę rozmarynu i tymianku. Dorzucamy kawałki wyciśniętej cytryny, ze skórką. Tuńczyka dokładnie obtaczamy w marynacie
mojewypiekiinietylkoczasem fajne pokrzątać się po kuchni, tym bardziej, jeśli wynikają z tego takie dobre rezultaty :)Składniki (wszystko zależy od osób oraz formy)2 duże marchewki1/2 pora1 duża papryka czerwona 1 duża cebula1 szklanka wody1 łyżeczka cukru1 słoiczek koncentratu pomidorowego 3 filety bez ości (mrożona lub nie, ale raczej łosoś się do tego nie nadaje, zostawcie go na tatar(...)pokaże swój wspaniały smak, to łatwiej będzie ściągnąć z niej skórkę.W garnku na maśle szklimy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, pokrojonego w plasterki pora i dusimy.Gdy papryka będzie gotowa, ściągamy z niej skórkę, kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw. Dodajemy szklankę wody. Wszystko gotujemy na średnim ogniu, często mieszając, aż warzywa
Kitchens Alphabetukładu trawiennego. Burak stał się modnym warzywem, już dawno przestał być kojarzony wyłącznie z czerwonym barszczem. Jednak dzisiaj będzie o buraku właśnie w takim, świątecznym wydaniu. Postny barszcz czerwony to dość spore wyzwanie. Niby prosta zupa z buraków, ale wydobycie i podkreślenie pożądanego smaku, wymaga konkretnych zabiegów. Przede wszystkim jest to jedno z tych dań, które, moim zdaniem, najlepiej(...)klasyczna jednak wymaga trochę zachodu, na przykład wcześniejszego upieczenia buraków, ale zaręczam, opłaca się! Do przygotowania około 3 litrów barszczu potrzebujecie: 10 buraków 2 kwaśne jabłka 6 marchewek 4 pietruszki pora selera cebuli 3 ząbków czosnku A to wszystko w średnim rozmiarze :) Naszykujcie również garść suszonych grzybów 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego dwie łyżeczki majeranku łyżeczkę lubczyku pieprz
Pichceniomaniaminut jeśli jestem w stanie tyle czasu w ogóle wygospodarować rano a jedzenie gotuję o 5 rano albo koło północy. Nigdy w ciągu dnia, nigdy o normalnej porze. Więc wstałam rano, zrobiłam śniadanie, cyknęłam fotę i pędem do pracy. Gwarantuję Wam, że na przygotowanie tego śniadania nie potrzebujecie więcej niż 10 minut a smak.. oooo kochani! Lepszego(...)Składniki (na 1 porcję): 1/2 główki sałaty rzymskiej 1/4 awokado garść orzechów laskowych 1 jajko 1 pomidor malinowy 30 gram sera feta kawałek czerwonej cebuli dressing: 1 łyżka musztardy francuskiej, 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżka oleju z orzechów laskowych, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu Gotuję w garnku
Mango Papajacukinia 2 pomidory 10 pieczarek 2 ząbki czosnku 1 garść posiekanej świeżo pietruszki 1 garść posiekanej wieżo bazylii 3 łyżki oleju kokosowego kardamon pieprz biały mielony mielona czerwona papryka tymianek majeranek sól - doprawiamy dopiero na talerzu Mięso umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam w małą kostkę Cebulę i czosnek posiekałam Cukinię pokroiłam w długie, cienkie paski obieraczką(...)środek z pestkami - wyrzuciłam Paprykę - w paski Pieczarki - w półplasterki Zagotowałam wodę Rozgrzałam bardzo mocno olej kokosowy i wrzuciłam mięso. Podsmażyłam chwilę, na mocnym ogniu, żeby szybko zamknąć pory w mięsie Przełożyłam mięso do salaterki. Na tym samym oleju, na którym smażyło się mięso, podsmażyłam cebulę z czosnkiem Następnie dodałam pozostałe warzywa. Przełożyłam mięso do warzyw i zalałam
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki (na 4 porcje) - 1 litr wody, - 2 marchewki (ok. 210g), - papryka czerwona (ok. 150g), - papryka zielona (ok. 150g), - papryka żółta (ok. 150g), - cebula (ok. 70g), - 4 ziemniaki (ok. 280g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 25 g), - słodka i ostra papryka, pieprz, sól, imbir, natka pietruszki. Sposób przygotowania 1. Gotujemy pokrojoną w kostkę marchewkę(...)ziemniaki ok. 15 min. 2. Na oleju szklimy pokrojoną drobno cebulę i por. 3. Do zarumienionej cebuli dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Całość dusimy ok. 15 min. 4. Do marchewki i ziemniaków dodajemy podduszoną paprykę. Całość zalewamy wodą i gotujemy ok. 5 min. 5. Zupę doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym, słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem i imbirem oraz natką
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachwłaśnie teraz, we wrześniu i październiku. W lipcu i sierpniu na porządku dziennym jest sałatka grecka lub surówki z fenkułu, bo nie mam wtedy sałat. Lato to niezbyt dobra pora dla sałat, bo albo wybiegają w kwiaty, albo coś je podżera, albo dostają porażenia słonecznego. Za to pod koniec lata połowa warzywnika to sałaty. Ich niewielki składzik możecie zobaczyć(...)dole postu. Składniki : podwójna garść różnych odmian sałat (u mnie rukola, mizuna, musztardowiec, gorczyca sarepska) duży pomidor (u mnie półkilogramowy żółtej odmiany Virginia Sweets) 100 g sera typu feta czerwona papryka mała cebula lub szalotka pieprz ok. 3 łyżek oliwy Sałaty dobrze wypłukać, oberwać listki, ewentualnie je rozdrobnić. Potem osuszyć. Przy takim mixie bardzo dobrze sprawdza się wirówka
Weekendy w domu i ogrodzieczerwonej papryki. Są genialne i zdecydowanie polecam ten sklep. Już wiele razy korzystałem z ich usług i póki co (oby tak dalej) się nie zawiodłem. A ich przyprawy to naprawdę mnie w ścianę wgniatają. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory
Marder&Marder ManufactureChodził za mną taki kurczak już od dawna:) Ale jakoś do tej pory, jeśli chodzi o kurczaka w kawałkach i sos, to robiłam go tylko jako chińszczyznę. Dzisiaj podaję przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Bardzo smaczny z ryżem. Sos można przyrządzić samemu, żeby nie dawać kupnego słoiczka:) Składniki: 2 piersi z kurczaka sól pieprz(...)pomidory (opcjonalnie mała puszka koncentratu pomidorowego) 1 cebula 2 nieduże marchewki 1 czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka ananasa razem z zalewą 1 puszka pędów bambusa 2 ząbki czosnku 2 łyżki ciemnego sosu sojowego (opcjonalnie) 1 łyżeczka musztardy bazylia pieprz ziołowy mielona papryka słodka lubczyk otarty Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w ćwiartki i wydrążyć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSmaku" KLIK Składniki na roladki: 500 g piersi z kurczaka opakowanie 70 g szynki dojrzewającej 1/2 cytryny 1 duży ząbek czosnku polskiego marchewka korzeń pietruszki seler biała część pora pieprz posiekana papryczka chilli Składniki na sos - używamy blendera: papryczka żółta chilli marynowana papryczka pepperoni garść listków bazylii 1 szalotka 1/2 pęczka szczypiorku 1 ząbek czosnku(...)jogurtu naturalnego typu greckiego pieprz Składniki na pesto - używamy blendera: 10 oliwek zielonych 10 oliwek czarnych kopiasta łyżka kaparów 1/2 avokado garść szpinaku z roszponką ostra papryczka czerwona chilli oliwa z oliwek utarta skórka z 1/2 cytryny Przygotowanie: Piersi myjemy i oczyszczamy. Mi z 2 dużych piersi wyszło 5 kawałków jak na kotlety schabowe :) Mięso ubijamy pięściami. Smarujemy
ClauditteMissCooking